Zdravim, poprosila by som radu. Cely kolektiv dal v praci vypoved s dvojmesacnou vypovednou dobou takze hladaju novych zamestnancov co sa im bohuzial velmi nedari kvoli ich narokom. Pracovali sme pre tuto spolocnost dlho ale sme si povedali ze dost takeho zaobchadzania s nami. Samozrejme mame dovolenku vsetci okolo 10 dni a chceme cerpat vsetky predavacky poslednych 5 dni pred koncom uplynutia vypovednej doby. Tym ze nemaju namiesto nas nahradu nechcu nas pustit na dovolenku. Co sa stane ak sa hodime na PN tych poslednych 5 dni ? Mozu nam dat daku sankciu za stratu zisku lebo podla mna budu musiet zatvorit obchod kedze nemaju ludi za nas. Viem ze to vyzera hnusne ked to chceme ukoncit takto ale neda sa s nimi normalne jednat.
@veronika25311 o čerpaní tvojej dovolenky rozhoduje zamestnávateľ, takže je to jeho právo ti ju neschváliť, ale ak končíš tak ti nevyčerpanú dovolenku musí preplatiť
môže narobiť problémy lekárovi ktorého "ukecáš" ak je to účelová PN, pošle mu tam kontrolu
už tých 5 dní vydrž, zvoľni tempo nemusíš plniť plány na 100% a len v kľude rob čo máš
aj tak odmeny, bonusy ti vo výplate nedá dostaneš len základ čo máš v zmluve
ak robí niečo proti zákonníku práce, pozbieraj si dôkazy a kontaktuj inšpektorát práce
Mozu poslat kontroly lekarom co vas neopravnene vypisu na PN , mozu poslat kontroly k vam na dodrziavanie liecebneho rezimu
dovolenku vam preplatit musia je to z vasej strany len taky trucpodnik mozno najdu nahradu mozno zavru prevadzku to uz je na nich
nezaujima ma aka je to firma, skor by ma zaujimalo ake praktiky prinutili dať v dnesnej dobe nejakej firme hromadnu vypoved.. navyse pred Vianocami...
To, čo bude zamestnávateľ robiť a ako sa vysporiada s tým, že mu nikto nepríde 5 dni do roboty, to fakt nie je váš problém.
PN sa nedohaduje, PN sa oznamuje a keď si PN, tak si chorá a nič iné ťa ohľadom roboty nemusí zaujímať, to si bude riešiť zamestnávateľ. Očividne je to debil, keď všetci naraz utekáte.
Dovolenku môže neschváliť, to je jasné, ale proti PN neurobí nič. Keď zavrie, nie je právne vymáhateľné obiňovať z toho vás a požadovať nejakú náhradu škody. Ty predsa nemôžeš za to, že si "ochorela". Ak si ale nevyčerpáš celú dovolenku, bude ti ju musieť preplatiť.
Horšie je, že na PN potrebuješ nejaký dôvod, nie len tak "dám sa na PN"... musíš buď byť chorá, alebo dobre vedieť klamať. Okrem toho lekári môžu mať z toho problém, ak neopravnene dajú PN. Ale to tiež nie je tvoj problém, ale ich.
Odporúčam ti teda "ochorieť", aby si mohla byť reálne na PN... A ako? To v tomto čase nie je problém. Sople, kašle, nachladíš sa aj keď nechceš. Alebo pojedz dačo staré zhnité, zesereš sa a máš PN na týždeň (to ti stačí)
@mirola napríklad u nás tiež to bolo takto. 80 % ľudí dalo výpoveď. Tiež predavačky. Dôvod vedenie pobočky hlavne menezer. To čo on bol schopný robiť ani blbec nevymysli. Riešili sme to s ním pol roka a len sa to zhorsovalo.
Len také príklady uvediem. Robili sme nedeľu tú v systéme vymazal a nahral hodiny v pondelok ( alebo iný deň v týždni) dohodli sme si dovolenku (pravdaže potvrdenú o čom sú dôkazy) deň predtým nám ju zrušil a mnoho iného. O správaní ani nechcem písať.
Takže pohár trpezlivosti pretiekol. Zamestnanci začali dávať výpovede, niektorý sa rovno dali na PN. A to sme tam niektorý pracovali 15 rokov. Momentálne je situácia taká že každý z nás si našiel prácu do mesiaca. A bývalý menezer vypisuje nech sa vrátime nemá ako postaviť harmonogram práce. Ale chybu si neprizná.
Ja len jedno ľutujem a to že som výpoveď nedala skôr.
Firmu menovať nebudem ale ide o jedného z veľkých hráčov na trhu s potravinami.
Som u konkurencie tak ako ostatný bývalý kolegovia.
@veronika25311 Prečo už nevydrzite tých posledných 5 dni?
@bosorkabb tiez by som neverila, aka vie byt praca v potravinach “mimo zakon”, ale po tom co mi rozpravali zname, ktore robili v 2 roznych sietach potravin tu na SK, tak uz verim, ze niektore siete potravin su nad zakonom.
ked sa "hodíte" na PN, nemá právo na sankcie, len si treba uvedomiť že nebudete mať vychádzky, ale veď sa to dá zvládnuť. prvých 10 dní platí PN zamestnávateľ, on môže iniciovať kontroly dodržiavania liečebného procesu, ak je sviňa tak aj 2x za deň vám príde kontrola... ten kto žije sám, si môže ísť na nevyhnutný nákup, lekáreň, len si treba odložiť bločky z toho dňa a hodiny (chacha susedia/rodina pomôžu🙂 )
ak je zamtel naozaj taká sviňa, nedajte sa deptať a vydržte, dajte mu to vyžrať.
črevná viróza, prechladnutie a teploty, a stredný vek už má možnosť rôznych bežných diagnóz (chrbtica, seknutie, kríže, vyhorenie, podľa toho kto má akého lekára)
@janababana áno sú "nad zákonom" o porušeniach sa vie ale nerobí sa nič.
Takže chápem autorku, niekedy človek má chuť vrátiť úder tam kde to zamestnávateľa najviac zabolí. Lebo zamestnávateľ má zamestnancov za otrokov.
@bosorkabb tu by sa hodil zoznam takych zamestnavatelov, aby ludia vedeli, komu sa vyhnut
@dancingqueen321 v tomto konkrétnom prípade bol problém v priamom nadriadenom.
Ale áno nejaký rebríček by bodol.
@veronika25311 za PN vas nemozu sankcionovat