Dobrý deň, potrebujem poradiť. Manžel : v terajšej práci mu beží výpoveď, ukončenie pracovného pomeru dohodou k 16.12.2016. Bol minulý týždeň na pohovore, dnes mu napísali že ho prijali a začiatok práce je k 5.12.2016 problém je, že súčasný zamestnávateľ z tým nesúhlasí. Čo robiť? V novej práci by robil to čo vždy robiť chcel aj za dobrý plat. Počkať na neho nechcú, pretože potrebujú človeka hneď. V terajšej práci má ešte nevyčerpanú dovolenku 17 dní, ale tú mu radšej preplatia, ako keby ju mal vyčerpať.
@bosorkabb
nech nepride do prace.
dostane absenciu, za dve az tri je zamestnavatel aj tak zo zakona nutreny s nim rozviazat pracovny pomer.
ked sa chce dotahovat, tak kludne.
pochybujem, ze to pozenie zamestnavatel az na sud...a ak by aj, ved tvoj muz ma absencie, za co si ho tam chce, takeho nespolahliveho zamestnanca, ponechat ? 🙂
Zamestnávateľ môže pri čerpani dovolenky rozhodnúť len o jej polovici, aj to po dohode so zamestnancom. Ale musia sa dohodnut obe strany. To je jeden argument pre muza, ak by chcel vyjednávať. Blba situácia, ak nemajú za tvojho muža náhradu, tak chápem ich postoj. PN tiež neodporúčam, len sa mu predĺži výpovedná doba. Skúsila by som sa dohodnúť s novým zamestnávateľom posunúť termín nástupu aspoň o týždeň, 5 dní neverím, že zaváži a so súčasným na odchode k 11.12., čo je tiež 5 dní. Alebo teda ako píše @nyusika, ale tam nech ráta so zrážkami z platu. Ale zas, odísť v zlom sa nemusí vyplatiť v budúcnosti.
@renimac , no náhradu ani nehľadajú, lebo im končí kontrakt. Čiže od 1.1.2017 by bol muž tak či tak bez roboty. V tej novej práci sa to posunúť nedá, lebo pôjde na školenie a to nebude sám, takže by sa museli všetci prispôsobiť jemu. Rozmýšlali sme že písomne vyzve svojho terajšieho zamestnávateľa o čerpanie dovolenky do 16.12. Lebo má ešte dosť dovolenky ktorú si nemal možnosť čerpať tento rok.
@bosorkabb zamestnávateľ vie čo robí,
10 dní absencie ak by muž nastúpil do novej roboty 5.12.
za tie absencie vykrátia dovolenku , čiže mu skončí PP 16.12. v starej robote, dostane mzdu za dva decembrové dni, a žiadnu dovolenku ...lebo tú bude mať vykrátenú za absenciu.
Ak by zamestnávateľ súhlasi s čerpaním dovolenky, tak by ho zamestnanec stál 19 dní príjmu,
tak ho bude stať 2 dni. Mne to príde ako špekulácia od starého zamestnávateľa, a doslova nabádanie na absenciu.
Musíte zvážiť, čo je dôležitejšie. Dalšia práca alebo peniaze za 17 dní dovolenky.
@zalka on chce aby manžel pracoval. Aby zaučil nového kolegu ktorého koncom decembra aj tak vyhodia v skúšobnej dobe, lebo končí kontrakt. Všetci vo firme vedia že koncom decembra je koniec. Na zmluve má len 700 brutto, ostatné platia ako diety, aj to nie vždy tak ako by mali. Terajšia práca je pre Rakúsku firmu vo Viedni, plat 2x taký ako teraz. A hlavne práca ktorá by ho bavila a je v oblasti IT.
@bosorkabb kolegyňa takto teraz odchádza k 16.12 a veru včera robila poslednú nocnu-cerpa už dovolenku a vlastne zajtra už normálne nastupuje do novej roboty. Mala proste šťastie,ze jej vyhoveli,i nak by tiež bola v keli.
Niektorí zamestnávatelia sú egoisti. Zaplatiť človeka nevedia a keď dotyčný dá výpoveď tak hádžu polená pod nohy.
Aj teraz cerpe nutene dovolenku do konca tyzdna lebo nemaju pre neho kolegu s ktorym by mohol robit.
Drzim palce vyzera to tak ze december budete musiet prezit bez peniazkov ale aj ja by som riskla ked uz v pondelok podpisuje novu zmluvu v tej druhej firme. A hlavne ked je to nieco co ho bavi tak nie je o com. Financne si hovorila ze by to mal lepsie tak tenm jedne mesiac vas nezabije 🙂
myslím, že december bez peniažkov nebude, lebo dostanú výplatu za november a kedže by už podpísal novú zmluvu, plat by išiel z nového zamestnania... tak teda neviem či by som sa s tým starým naťahovala o pár grošov, ktoré im aj tak od marca dlhuje, ako čítam... to by mohli naťahovačky pokračovať do dalšieho marca... ak je chlap rozhodnutý, tak sa prikláňam k názoru, že teda nech sa pokúsi dohodnúť a ak aj tak nepochodí, prosto Ačko, nepríde deň, dva, tri, hádam im dôjde... aj za cenu toho, že príde o dovolenku, no a samozrejme mzdu za tých 16 dní.
@simonkaa27 Súhlasím s @marfikchov - prečo by mal byť december bez peňazí? Ak má výpoveď k 16.12. tak v novembri pracoval, prípadne mal dovolenku - patrí mu za to mzda, ktorá sa vypláca v decembri....teda ak mu ju zamestnávateľ vyplatí....
Ďakujem baby, nastúpi do novej v pondelok. Dnes večer pošle emailom účtovníčke že chce vyčerpať dovolenku co mu ostáva a zvyšok preplatiť. Ak z tym nebudu súhlasiť ich problém.
@bosorkabb dobre urobil a nech sa mu v novej práci darí
@bosorkabb myslim ze to je najrozumnejsie riesenie, je mi zle z toho jak este zamestnavatelia robia furt zamestnancom na prieky 😖
ja by som sa skúsil nejako rozumne dohovoriť a ak by to nešlo, tak by som dal výpoveď na minút.
blba situacia.. ..treba overit, ci mu mozu v starej praci za absenciu nieco strhnut z platu. ak by mal Acko, za kazdy den mu mozu stiahnut myslim az 2 dni dovolenky..
druha moznost - nech sa hodi na PN a v novej praci si dohodne, ze mu to preplatia vo forme odmeny. len riskuje, ze zo starej firmy mu pridu na kontrolu a PN nepreplatia (co mu asi moze byt v tomto pripade aj jedno)