Ahojte,
Chcela by som sa poradiť ohľadom výplaty kaderníčky, ktorá pracuje na živnosť v kaderníctve. Ako sú zvyčajne nastavené podmienky pri fixnej a variabilnej zložke? Vie mi niekto poradiť, prosím?
@liz_lemon no vela ludi robi na zivnost pre niekoho (a pravidla urcuje ten niekto), ak chce na zivnost robit pre nejake kadernictvo, asi tam nenabehne s fakturou, kde si sama zmysli sumu a majitelka s radostou preplati :D
@babovka2321 vždy sú 2 strany, ktoré sa musia dohodnúť, ak živnostník nesúhlasí tak predsa ani robiť nezačne
@babovka2321 ja by som chcela zamestnať kaderníčku živnostníčku. Neviete, ako sa ráta variabilná zložka? Koľko percent?
nemôžeš zamestnaž živnostníčku, zamestnanec a živnostník sú dve úplne rôzne veci
môžeš uzavrieť zmluvu so živnostníkom, ale to je v podstate čierna práca, ak pracuje len pre teba a nemá iných obchodných partnerov
mala by si ju zamestnať ako svojho zamestnanca
@sidush chces "zamestnat" kadernicky na zivnost? To nie je mozne. Ty a tie dve kadernicky-zivnostnicky budete na rovnakej pozicii. Lenze chapem, chces aby ti odvadzali cast svojej trzby, nejake %. Asi za to, ze ty mas vlastne priestory na kadernictvo. Mala by si mat nejaky podnikatelsky plan a z neho by ti mohlo byt jasne, ake naklady a vynosy budes asi mat.
@sidush moja kamaratka robi v dobrom kadernictve v centre mesta - ale vyborne farbi. Do roku a pol sa dohrabala do dobreho salonu a zaraba neuveritelnych 2000 - 3000eur mesacne 😵 Nedani vsetko. Co ma v kadernictve tak robi ofiko alebo potom napriklad pride a spravi doma ples alebo niekde svadbu, to ma pre seba. A este ma flexibilny cas prace - robi nieco aj cez vikendy. Dobra praca, dobre peniaze.
@kittykat22 ďakujem za normálnu odpoveď 😉😉
@sidush nehnevaj sa ale pises strasne chaoticky, kazda zivnostnicka kadernicka musi mat vlastnu kasu a nikto iny jej do tej kasy nevidi, cize z coho jej chces ratat percenta?
@kittykat22 no to ze nedani vsetko, to sem ani nepis a pravdu povediac velmi sa mi tomu nechce verit ked pises ze v kaderku v centre mesta, tam totiz chodia kontroly jak na hodiny klavira a potom otazka odvody, niekomu staci z minima - co je napr. pre zenu po 40tke cesta cele zle....
@rikarika ja som napisala ze to co robi v salone, robi ofiko - na papier. A to co robi mimo - ako uces na svadbu alebo ples - co robi doma/niekam cestuje, tak ma v hotovosti. Takze si nabuduce precitaj moj prispevok poriadne, a potom komentuj.
@sidush ale ved bud je zameatnana alebo je zivnostnicka... ak je zamestnana, tak jej platis mzdu a trzby idu Tebe. Ak je zivnostnicka, tak jej prenajimas priestor (kreslo...) a energie, oba plati Tebe prenajom a trzby su jej. Ano.. je mozne, ze niekde vo vychytenych kadernictvach (napr. take ako spomina @kittykat22) Ti kadernicky budu odvadzat este nejake % z trzby ale neviem si predstavit ako je to dokazatelne, kedze uctovnicka ma vlastnu pokladnu a nemyslim si, ze by bola povinna vykazovat trzby majitelovi priestoru. Takze v tomto pripade ziadna mzda a uz vobec nie fixna a variabilna zlozka. Platit by mali oni Tebe najomne.
@kittykat22 ale ano, ja som pochopila, to vsetko je zdanitelny prijem a nie od dane oslobodeny, preto ksdetnicky, kozmeticky, pedikerky s pod pouzivaju prenosne kasy....takze nabuduce si nemusim precitat lepsie
@liz_lemon plat bude mat v prvom rade aky si vyrobi, nie aky si da😅
@sidush ak ich chces zamestnat na zivnost, tak im vyrub len naklady na prenajom priestoru. To co si zarobia je ich. Neriesis potom ziadnu fixnu a variabilnu zlozku. Budes mat stály mesacny prijem bez ohladu kolko si dokazu zarobit.
A otvarat teraz kadernictvo😅 hm...neviem ci najrozumnejsi nspad.
@luciannka83 ďakujem 😉
@kittykat22 inak to je sila aké platy maju.
@katka0123 ono je to taka dvojsecna zbran. Kamaratka skoro vsetky peniaze minie ako pride. To si zvyknes na vysoky zivotny starndard ani nevies ako. A na dochodok budu mat problem, pretoze nic neodviedli. Keby mala nehodu alebo uraz a zostane na invalidnom, tak bude zit pod hranicou zivotneho minima.
@katka0123 myslím že zaslúžené každé euro majú. Celý deň na nohách, tie smrady pri farbení, žehlení, fúkaní... Nedávno som videla na STV dokumentárny film o rizikách ich povolania, vystavené sú chemikaliam, čo môže mať vplyv v tehotenstve na poškodenie dieťaťa. Prirovnávali to k praci s chem. postrekmi v poľnohospodárstve. Pritom musia byť šikovné a mať vkus inak by nemali zákazníčky. A teraz napríklad robiť nemôžu, úf mne by sa už zišla .
@kittykat22 máš úplnú pravdu.
@sidush nie som sice kadernicka (ale poznam nejake) a toto je tak brutalne individualne. Z toho co ale viem, ak mas zivnost, radsej si len "prenajmi kreslo" nez driet za smiesny podiel a nebyt si "sam sebe panom".