Učiteľka v materskej škôlke

18. mar 2024

Pekný deň, mám ukončenú už nejaký ten rok 😆 strednú školu s maturitou. Pracovala som ako účtovníčka, administratíva. Mám jedno dieťa, od septembra prváčka, momentálne som tehotná, a začala som premýšľať nad tým, že by som po skončení MD(RD) skúsila nájsť prácu v škôlke. Čítala som, že ak mám maturitu, stačí mi externé dvojročné pedagogické štúdium. Síce neviem či by som že ešte zvládla sa učiť 😆. Čo ešte k tomu treba? A aký cca plat má učiteľka v škôlke bez praxe? Vďaka za každú odpoveď.

bubbiik
18. mar 2024

tam sú tabuľkové platy, pokiaľ nejde o súkromnú škôlku, a na prihlásenie ti stačí maturitné vysvedčenie, ja nad tým tiež premýšľam ale ešte nie som úplne rozhodnutá keďže sa mám problém uplatniť s mojim odborom, ktorý som vyštudovala na VŠ a viem, že takáto práca by ma bavila

autor
18. mar 2024

@bubbiik iba maturitné vysvedčenie aj keď ekonomický odbor?

bubbiik
18. mar 2024

to je úplne jedno akú máš SŠ, oni potrebujú doklad o tom, že už si raz mala maturitu a teda máš ukončené úplne stredoškolské vzdelanie

nikaeli
18. mar 2024

Kvalifikačné predpoklady na činnosť učiteľky materskej školy sú uvedené vo vyhláške MŠ SR č. 437/2009 Z. z , príloha č. 1 časť I. Učiteľ materskej školy.

Ono to nie je len o tom 'postrážiť' vyše 20 detí pár hodín. Ako chceš napr. pripravovať predškolákov do školy? otoč si to - ty ako matka by si bola spokojná, keby tvoje dieťa viedla učiteľka s 2-ročným minimom? možno by si mohla zvážiť aspoň Bc. pre elementaristov. V dnešnej dobe je obrovský nárast detí s rôznymi diagnózami a problémovým správaním, kde iba láska k deťom nestačí. Ja pracujem v špecke a práve v tomto období - pred zápisom do ZŠ k nám prichádzajú predškoláci nezvládnutí v bežnej škôlke, kde chodili dva tri roky, lebo integrácia, či inklúzia a od nás teraz rodičia očakávajú zázrak..

Čo sa týka platu, bola by si v tabuľke úplne na začiatku ako začínajúci (a podľa vzdelania) ne/ kvalifikovaný pedagogický zamestnanec.

bubbiik
18. mar 2024

@nikaeli napríklad u nás či v meste alebo jednotlivých dedinách sú všetko iba takéto učiteľky s 2 ročným pomaturitným vzdelaním, iba riaditeľka má vysokú školu, a teda dostať dieťa do niektorej zo škôlok je problém, brat riešili škôlku pre malého, jednoducho im ho nezobrali aj keď mal 5 rokov už v tom čase a mal ísť do predškolskej jednoducho nedostatok miesta, aj keď do nej spadal, a tak si našli súkromnú škôlku kde dokonca pani učiteľka nemá ani takéto pomaturitné vzdelanie ale iba nejaký kurz a pri nej sa striedajú 2 študentky čo si robia externe VŠ ako pedagogický asistent, to iba pre priblíženie, že nie všade sú dostatočne kvalifikovaný pedagógovia

nikaeli
18. mar 2024

@bubbiik veď práve 😞 osobne si myslím, že práca v škôlke je veľmi, naozaj veľmi náročná a zodpovedná a učiteľ by mal mať nejaké základy z psychológie a pedagogiky. U nás máme všetci magisterské VŠ ako elementaristi alebo špeckari. Iba jedna kolegynka je bez titulu, má však strednú Pg a onedlho štátnicuje ako Bc. Dvojročné rozširujúce u nás majú asistenti. Syn je predškolák a vidím na tabuľkách pri dverách, že všetky učiteľky majú aspoň Bc. Samozrejme, že iba škola z človeka neurobí šikovného učiteľa, ale verím, že sa chápeme.

domkakvet
18. mar 2024

Ak by ta to bavilo, tak si studium urob, ale lepsie je mat VS.

bubbiik
18. mar 2024

@nikaeli áno chápeme, ja som tiež premýšľala nad takýmto pomaturitným, keďže ja sa vo svojom odbore nedokážem uplatniť a teda mám aj pedagogické minimum urobené ale učiť staršie deti je náročné, ja s deťmi pracujem aj ako dobrovoľník aj počas VŠ som viedla záujmové krúžky ale tiež napríklad ja si netrúfam na to aby so bola učiteľka pri takýchto malých deťoch ale skôr ako vychovávateľka do družiny kde to je trošku iné alebo asistentka do MŠ, samozrejme poznám ľudí čo ani pedagogickú školu nemajú a robia asistentov v špeciálnej základnej škole, kde si dovolím tiež trúfať, že je to ešte náročnejšie

sella38
18. mar 2024

Pozor, tusim od sk.roku 2026 budu moct v skolke ucit predakolakov len ucitelky s VS. Nad pomaturitnym by som ani neuvazovala.
Co sa tyka platu, ak sa nemylim, zacinajuca nekvalifikovana - tarifa 4, teda 938€ v hrubom... cista bieda.

bubbiik
18. mar 2024

@sella38 tak čistá bieda určite nie taký oeprátor výroby v nepretržitej prevádzke má 850€ v hrubom, predavačka so 40 hodinovým úväzkom majú od 800 do 900€ v hrubom čiže takáto učiteľka to nemá vôbec zlé, mám staršieho brata ktorý robí od pondelka do piatku od 6:00 do 18:00 ako skladník vo firme kde sa narobí ako kôň a zarobí prosím pekne nejakých 600€ v čistom, čiže ako naozaj v školstve to nie je zlé

sella38
18. mar 2024

@bubbiik Prepac, ale naozaj sa ideme tvarit, ze 938€ je skvely plat a porovnavat to s inymi profesiami? Predavacka si moze teda dorobit skolu a ist ucit, aby teda mala o 38€ vyssi plat. A prosim, neoznacuj ma, nie som ochotna sa tu o tomto dalej dotahovat. Vdaka.

luccija
18. mar 2024

@sella38 mam kamarátku o pár dedín ďalej a riaditeľka dáva odmeny viac x do roka a plat je dobrý.Okrem toho môže ísť do súkromnej škôlky, alebo školy robiť asistentku, vychovávateľku.
VS stačí, že má v škôlke jedna učiteľka.
Autorka sprav si školu nikdy nevieš kedy ju využijes.

bubbiik
18. mar 2024

@sella38 tak prosím pekne môj priateľ robí v štátnej správe na MV, je v kancelárií chodí si ako chce do práce a jeho plat je počas roka v hrubom 950€ a má ukončené vysokoškolské vzdelanie 3 stupňa takže, to sú normálne platy v štátnom sektore, čiže nie len učiteľka zarába tak málo, ale v súkromnom sektore sú aj v školstve lepšie platy, viem o čom hovorím

bubbiik
18. mar 2024

@luccija štátne škôlky, školy majú nárok na odmeny minimálne 4krát do roka ako všetky ostatné sféry štátnej správy čiže áno tie platy sú tam není zlé

letfenixa
18. mar 2024

@bubbiik odmena nie je narokovatelna.

bubbiik
18. mar 2024

@letfenixa ale automaticky ju dávajú takmer všade napríklad viem, že u nás v škôlke upratovačka na polovičný úväzok zarobí okolo 600€ v čistom a robí iba 4 hodiny denne a je to štátna škôlka čiže, je jasné, že sú tam aj odmeny a to a robí tam zatiaľ od septembra iba

kiki68
18. mar 2024

2 roky tam staci, neviem co si predstavujete pod 5 rokmi studia na to, ze ucite deti max do 20 a naozaj tam nemozete neviem co. Pisat diagnostiky nesmiete. Cokolvek sa nezda musi ist cez psychologa a vcasnu intervenciu. Ale za dva roky mate napr vela slovenciny, musite sa naucit hrat na hudobny nastroj ( gitara, flauta), vytvarnu, pohybove zaklady. Cudzi jazyk je tiez tie dva roky. Potom mate maturitu. Kolegyne to robili a naozaj je bc a mgr zbytocne. Nie je to neviem aka vyhra platovo.

letfenixa
18. mar 2024

@bubbiik tak ty vieš o odmenách jednej upratovačky a z toho vyvodis záver, že v skolstve sú automaticky 4-x do roka odmeny 😱
Nie, nie sú. Odmeny závisia od hospodárenia školy, od riaditeľa a nie sú nárokovatelne.

luccija
18. mar 2024

@letfenixa máš pravdu nie sú narokovatelne, ale ak chce riaditeľka, aby tam mala ľudí tak ich dá, zoženie.To, že ich niekde nedávajú je realita, ale čo sa rozprávam či s učiteľkami v ZŠ, MS v okolí všetci majú a slusne.

michaela329
18. mar 2024

Určite nie to pomaturitné, ak to myslíš seriózne, urob si aspoň Bc. predškolskú. Pretože o pár rokov ju bude musieť mať každý v MŠ. Mala som na praxi jednu pani z podobného štúdia a teda .. neviem, či to je pravidlo, ale pripravená moc nebola a to som v ŠKD. Ja som za to, aby učiteľka v MŠ mala VŠ. V posledných rokoch nabrali aj v okolí kadekoho a bez urážky - je to na tých deťoch vidno. Škd detto - keď počujem ako podaktoré fungujú, chce sa mi plakať.
A k tým odmenám, fakt to musia byť výnimočné školy, keďže my sme odmeny už tri roky nemali - lebo energie, lebo viac asistentov z vrecka školy, obec tiež nemá dosť prachov na opravy....

katarinka289
18. mar 2024

Odporucam ist na VŠ predskolska a elementarna pedagogika.Je to len o rok naviac a budete vo vyssej platovej triede.Tiez som najskor urobila pomaturitne a teraz som v 3tom rocniku na vyske.Uz som to davno mohla mat

katarinka289
18. mar 2024

@kiki68 to je uplna hlupost,co tu pisete

katarinka289
18. mar 2024

@sella38 predavacka robi casto 12ky narozdiel od ucitelky a tiez nema 45dni dovolenky

sella38
18. mar 2024
estellas
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kiki68
19. mar 2024

@katarinka289 aka hlupost? Ucila som v Ms na Slovensku, potom v Rakusku. V Rakusku nemala ziadna kolegyna VS, iba strednu, alebo 2 roky Kolleg. A naozaj tam nie je treba viac. Trosku nechapem preco na Slovensku tlacia na to, ze ma mat vysoku skolu. Len skrz platovu triedu?

palicka
19. mar 2024

Pomaturitne ti podla noveho zakona stacit nebude. Takze ak planujes, rovno Bc. predskolska elementarna Pg

katarinka289
19. mar 2024

@kiki68 deti max do 20? Mala som 25,teraz 22. Diagnostiku pise triedna ucitelka. A naco VŠ? Aj prvy stupen by som dokazala ucit bez VŠ. Aj nemcinu ovladam tak,ze by som ju mohla ucit v skole.Tak naco VŠ? Urcite profesie si vyzaduju urcite vzdelanie. Dovtedy sa necudujme,ze nas povazuju za opatrovatelky a tety na strazenie

kiki68
19. mar 2024

@katarinka289 na Slovensku nemoze pisat nikto len tak diagnostiku, iba zaklad. Ale realne nie si odbornik psycholog a ani spec pedagog. V Rakusku nesmies vobec nic v tomto smere, ked, tak jedine po konzultacii s vedenim a ergoterapeutom. Ale rodicia to maju pravo odmietnut v plnom rozsahu a tiez mozu odmietnut sa vobec o tom s ucitelkou bavit. Tam ani nesmies mat take pripravy ako su na Slovensku pre predskolakov. Je to osekane. Ale stale nevidim 5 rokov ako nieco, co by mi pridalo nieco ( mam VS). Pre mna je lepsi system ako maju oni, ze clovek ma hned vela praxe. Potom by malo 5 rokov zmysel. Ze z nich polovicu travim v terene. Ale nie to, co som mala za rozsah praxe na VS

katarinka289
20. mar 2024

@kiki68 budem sa opakovat. Nejde len o to,co ti to da,ale aj o to,ze urcite profesie maju vykonavat ludia s urcitym vzdelanim.To by inak vsetci mohli robit vsetko. Ide o nejaky status.