Ahojte!
Bola som 6 rokov doma s deťmi, najprv sa mi narodila dcérka, bola som s ňou na materskej, potom na rodičovskej dovolenke do jej 3 rokov, keď mi skončila rod. dov., a presne v ten deň sa mi narodil synček (áno, v ten istý deň ako dcérka, len o tri roky neskôr! 🙂 ), aj s ním som bola na materskej, a aj na rodičovskej dov., ktorá mi teraz v máji skončí. Predtým som bola zamestnaná v jednej firme, kde som sa chcela vrátiť, aj som kontaktovala šéfa, ale on mi povedal, že ma môže zobrať naspäť na moje miesto, ale za tých 6 rokov sa toľko vecí zmenilo v odbore (telekomunikácia), čo mu aj verím, že by som musela všetko začať od začiatku, a že by to bolo časovo a psychicky tak náročné, že by som to s dvoma maýli detmi určite nezvládla. Ponúka mi teraz rozviazanie pracovného pomeru s dohodou. Moja otázka znie: Bolo by to pre mňa dobré, čo môžem očakávať teraz na úrade práce, dostala by som podporu, aspoň kým si nájdem nejakú inú robotu? Ćo by ste mi poradili? Ďakujem!
@alenah31 si protirečíš.. najskôr napíšeš, že výpoved dohodou neexistuje, potom napíšeš, že takouto výpoveďou sa pripraví o odstupné.. trošku ju môžeš pomotať.. a dohoda je dohoda dvoch strán, aká prosím ťa zo strany zamestnávateľa?? tu strana neexistuje žiadna..
@adamemma kedy presne má dieťa 3 roky?
evita68 synček bude mať 3 roky 14.mája
@adamemma takže to je sobota.. najlepšie by bolo pre teba súhlasiť s dohodu o skončení PP k 16.5... v tento deň budeš čerpať dovolenku, v tento deň skončenie PP a ostatnú dovolenku nech ti preplatia.. keď budeš mať v tento deň príjem cca 110 eur, budeš mať max. podporu..
Ak si ešte vybojuješ, že v dohode o skončení PP budeš mať ako dôvod skončenia nadbytočnosť, tak budeš mať nárok aj na odstupné.
Ďakujem veľmi pekne za odpovede...
@adamemma výpoveď dohodou neexistuje...existuje len Dohoda u ukončení prac. pomeru. Lenže pozor, ak podpíšeš takúto výpoveď pripravíš sa o odstupné. Pokiaľ chceš lepšie fin. zabezpečenie - dá sa síce napísať aj Dohoda o ukončení prac. pomeru, ALE musí byť daná zamestnávateľom a nie tebou, musí tam byť špecifikované, že je výpoveď najlepšie podľa § 63 bodu a. alebo b. ZP a bude ti vyplatené odstupné podľa § 76 ZP. Ja na tvojom ieste normálne mesiac pred ukončením RD písomne oznámim zamestnávateľovi úmysel vrátiť sa, 2-2 dni si vezmem dovolenku a až na tretí deň by som ten PP ukončila. Pokiaľ dostaneš odstupné + preplatia ti zvyšok dovolenky riadne ti to navýši vymeriavací základ na výpočet dávky v nezamestnanosti, ktorú by si mala poberať 6 mesiacov (pokiaľ s splnila podmienky evidencie na ÍP samozrejme). Pokiaľ ti až tak moc o peniaze nejde tak normálne ukonči prácu Dohodou o ukončení prac. pomeru aj z tvoje strany.