Dobrý večer, ako tak ležím v nemocnici kvôli častým chorobám/ zisťuje sa, či nemám SM pretože priznaky tomu nasvedčujú, tak veľmi začínam premýšľať, že praca v zdravotníctve je krásne povolanie. Samozrejme záleží na konkrétnejsej práci. Mám prácu, uctovnictvo, ktoré ma nenapĺňa. Pracujem lebo musím. Až dnes som dostala ozaj silnú potrebu sa vam tu zdôveriť a silno premyslam, či si nemám dorobiť nadstavbu a ísť pracovať ako sestricka. Mam veľmi rada deti tak možno by som aj veľmi bola spokojná na detskom oddelení, neviem. Zienky, pracuje niektorá z vás ako sestricka? Ak áno, mohli by ste mi napísať na akom oddelení a či ste spokojne/nespokojne? Ďakujem
pevne verím, že "nadstavbou" sa nedá dostať na pozíciu sestričky 🙈 prosím, napíšte mi niekto, že nedá...
@zuzanka.zuzu sú rôzne pozície v nemocnoci označované ako sestra a na niektoré stačí aj nadstavba resp. externé štúdium
@zuzanka.zuzu neviem, či ťa to upokojí, ale "nadstavba" na sestričku trvá 3 roky, je tam naozaj kopec učenia a toľko praxe, že iným odborom sa o tom ani nesníva.
@zuzanka.zuzu ale prosím ťa nadstavba nie je rýchlokurz..sestry sa stále musia vzdelávať..
@zuzanka.zuzu prečo pevne veríš, že sa nedá? Akože to si naozaj myslíš, že tie ženy ktoré majú nadstavbu tak sú horšie alebo že tu prácu vykonávajú zle? Máš to teda riadne pomýlené, už rozumiem keď sa povie, že keď sa niekto riadne mýli a ani nemá sajnu o ničom, ukázala si sa.
🙂Nemyslim, ze to tak myslela..... Ale poviem Ti to takto.... ja som študovala prvy ročník ako zdr.asistent,zial po ukonceni studia nas skoro nik nechcel zamestnant, brali skor sanitara alebo potom sestru s VS. Cize sme si museli dorabat vysoku skolu. Potom so zamestnanim nebol problem.... Zrazu pochopili, ze je malo sestier a malo zaujmu o toto povolanie, tak to zmenili, ze si vedela vystudovat prakticku sestru za 2 roky externe, teraz to chcu zmenit na 3 roky... Zda sa Ti to fer? Ze niekto musel stduovat 7 rokov a niekto 2 s rodielom par kompetenciia k tomu estw externe? Neber to ako utocny komentar, dakujem
Presne som pred par dnami z nemocnice prisla a povedala si ze toto by som nerobila ani za milion. Okrem toho ja mam s nemocnicami len zle skusenosti okrem nemocnice v Ba,nebudem menovat. Sestry kaslu na pacientov,lekari konkretne v mojom pripade nevedia reagovat a nasledne liecit lebo nemaju skusenost,neporadia sa,lebo asi by to rozkopalo ich lekarske ego🥴 Pytam si odmerat teplotu,povedia mi ze teraz nie lebo oni idu merat o hodinu vsetkym,mam pockat. Podotykam,prisla som tam so silnym zapalom a teplotou nad 39. Akoze sorry ale toto je pristup k pacientovi?! A potom mi strcia dotaznik spokojnosti🤣Akoze cele zle toto. A neverim ze z uctovnictva by si presla dobrovolne k tomuto bordelu. O plate ani nehovorim teda lebo ja som uctovnik tiez...
@zuzanka.zuzu myslela asi externé štúdium a tým sa dá. Ja som tak vyštudovala a kopa mojich kolegýň detto. Ide o dvojročné externé štúdium, kde študuješ iba odborné predmety.
@lenja123 nadstavba - ak myslíš externé štúdium trvá 2 roky. Ano je tam veľa učenia ale koho to baví, stojí to za to. Ja sama som to absolvovala, tiež mám pôvodne ekonomickú vyštudovanú a neľutujem, Nič lepšie som nemohla urobiť. Kopa mojich spolužiačok pracuje na oddeleniach, v ambulanciach,
@trgypadl kto študuje 7 rokov tak má VŚ. 2 ročné externé - praktická sestra. Má menej kompetencií. A mne sa vôbec nezdá fér aby na to, aby žena bola zdr.sestra, študovala 7 rokov. je to iba naháňanie si peňazí za štúdium, pretože sestre by úplne stačilo mať stredoškolské vzdelanie. tým ovláda všetko, čo by mala sestra vedeiť.
@taminka1986 ja som tak prešla, a poviem ti, som max. spokojná. Ale to záleží aj na tom, akých ľudí máš okolo. Ja som mala veľké štastie počas štúdia na spolužiačky. Perfektné baby a v práci tiež.
autorka - ak ťa to láka, vyskúšaj. U mňa to bolo jedno z najlepších rozhodnutí v živote.
Čo sa týka práce, tak záleží na tom, kde pracuješ. Na oddeleniach je frmol. Veľa záleží aj na kolektívne. V ambulancii pracuješ iba od - do. Nemáš smeny, víkendy, sviatky voľné.
@kvetinka75 a myslíš, ze mne sa to fer zda?? Ze ked niekdy stacilo na sestru 4 roky, potom uz nie, teraz stacia 2 roky externe..... Proste ako im vyhovuje?
Rozdiel v kompetencii je ak sa nemylim, ze prakticka sestra nemoze podavat venoznu liecbu, a mozno este nieco s cievkovanim,??? Nepamätám si to....
autorka - inak sranda, ja som tiež jk tomuto rozhodnutiu prišla keď som bola s dcérou v nemocnici, podozrenie na to isté ochorenie
@trgypadl áno zdá sa mi to fér, pretože ak študuješ externe, študuješ iba všetky odborné predmety. na to ti tie 2 roky stačia. Tí denní študujú 4 roky, pretože tam majú aj predmety, ktoré už som absolvovala pri prvej maturite. To si treba uvedomiť. Na čo by som zbytočne študovala dejepis, slovenčinu a pod, keď pre prácu sestry to nepotrebujem a už maturitu z toho mám. Lenže to málokto vidí. Každý iba počet rokov ale čo je za tým, to si už ani námahu nedajú zistiť to, ale mudrovať budú. Takže nie je to že by stačili IBA 2 roky. Denní chodia na prax aj tak až v 3ťom a 4tom ročníku. Externisti majú prax počas celých dvoch rokov.
a áno, nemôžeš podávať intravenozne lieky. Zaujímavé že do určitého roku , toto mohli sestry robiť a zrazu nemôžu.
@kvetinka75 nepochopila si to, zdalo by sa mi to fer, ak by vysla zdravotna sestra po 4 rokoch, potom by som tie 2 roky externe chapala a inac vnimala.... Ale takto mi je to narocne pochopit, ze niekto musel študovať 7 rokov a niekto 2 roky. A Jediny rozdiel je v i.v aplikácii, chapeme sa?
@trgypadl nikto nemusí študovať 7 rokov. Ja viem veľmi dobre aké sú rozdiely. Ale toto nie je problém sestier. Toto produkujú naši politici, zbytočne komplikujú niečo, čo bolo jednoduchšie. A ty stále nechápeš, že či niekto študuje 4 roky alebo 2 externe ovláda to isté. Apropo . ja mám 4 roky ekonomickú a 2 roky exteerne zdravotnú a som ,,iba,, praktická sestra. Čiže kto študuje externe , má za sebou vlastne 6 rokov na strednej. Ak by som išla rovno na bc zo strednej ekonomickej tak mám tiež 7 rokov. Tak neviem o čom stále točíš. A vedomosti a prax sú stále rovnaké.
Sestier je málo a bude ich ešte menej a nikto to seriózne nerieši.Kazdy záujemca o túto prácu je vítaný.Ja posledných 25 rokov pracujem na oper.sale ( mikrochirurgia oka) a toto neda nik koho taká práca nenaplňa.Je to drina.je to zodpovednost.Ak máš dobrý kolektív.tak máš vyhraté.Ur cite to skús.len si pozistuj veci ohľadom vzdelania .Potom sa už začleniť či oddelenie či ambulancia či niečo iné.
Zaujímavé, aj včera tu vyskočila téma ako sa chce účtovníčka kvalifikovať na zdravotnú sestru.
Skús si pohľadať, sú tam dobré rady
@kvetinka75 dobre, nechapeme sa v tom, co Ti chcem vysvetlit, nechce sa mi to rozpisovat, mi sme uz raz diskutovali o tejto teme
@kvetinka75 áno, myslím štúdium diplomovanej sestry, ktoré trvá 3 roky. Praktická sestra je možno za 2 roky, ale tá sa neuplatní všade, opakovane jej menia kompetencie a aj pomenovanie, v plate je tam tiež dosť rozdiel, takže určite by som odporučila študovať tú diplomovanú, alebo rovno bc., to je tiež 3 roky
@lenja123 tak áno, lepšie je mať vyššie vzdelanie , môžeš potom robiť všetko. Len diplomované je denné a to si málokto môže dovoliť.
Kto môže ide na Bc. Len kedysi bola podmienka štúdia na VŠ mať zdravotnú. to sa našťastie už zmenilo.
@trgypadl tak to teda fakt nechápem. Pekný deň
Neviem čo je pomenene teraz.ale ja som dipl.sestra a podmienkou bola 3 ročná prax ako sestra.je to vyššie odb.studium nie pre začiatočníkov...ale pravdou je.ze je v Tom totálny chaos v Tom vzdelávani sestier.
@kvetinka75 aj Tebe pekny😉
@janinah áno mení sa to stále. Každý rok je niečo iné. Mám spolužiačky, ktoré išli na externé štúdium, pretože podmienka Bc. štúdia bolo absolvovanie strednej zdr. školy a o rok sa to zrušilo. Čistý chaos tu na SK
@trgypadl ja ťa chápem že sa ti to zdá nefér ale to vymysleli politici, takže im sa treba " poďakovať" ...tie sestry ktoré nemusia teraz študovať toľké roky za to predsa nemôžu.
Tiež si myslím že by úplne stačila stredná škola ak by spĺňala všetko čo má. Teda vysokú úroveň vzdelávania.
Už len fakt že treba študovať na VŠ odrádza-l veľa kandidátov že toľko rokov štúdia a nízky plat. Sa na to môžu vieš čo...ak je kvalitné vzdelávanie áno som za že stačia 2 roky nadstavby max.3...alebo strednú školu a maturitou. Myslím že úroveň sa tým nezníži prave naopak môže to prilákať viac ľudí pracovať v zdravotníctve.
Len sa priprav že je to drina. Ubehas sa. My napríklad ani kávu nevidíme za celý deň. A keď niekto vypadne keď máš tri nočné po sebe 12ky. Víkendy doma nie si väčšinou. Žiadne upravené nechty :D a ta zodpovednosť. Tym ťa samozrejme nechcem odradiť , len v skratke píšem aj tue nevýhody na ktoré sa treba pripraviť .Musíš mať tú prácu naozaj rada. Ale ak si presvedčená že ťa ta práca bude naplnat chod do toho. 🙂