Ahojte zeny 🤗Mam moznost ist pracovat na 100% homeoffice s tym, ze cela firma sidli v zahranici, nie som teda povinna sa nikam pravidelne hlasit, chodit na porady, atd. Mam male deticky, starsie uz chodi do skolky, mladší nastupuje teraz v septembri. Pracujete niektora tak? Chcela by som vediet tie najvacsie plusy takehoto HO. (Zaroven aj minusy) resp preco by ste chceli mat takuto pracu? Som spoločenský clovek, preto sa trosku obavam, aby mi doma nehrablo este viac ako teraz 😄.
Ja som pracovala čisto HO tri roky a vôbec to nebolo pre mňa. Moja práca ma síce baví ale nevyhovovalo mi to. Mala som strašný problém oddeľovať osobný a pracovný život. Keď som chodila normálne do officu tak som prišla o 8/9 odišla o 16/17 a mimo toho som nebola v práci a keď niekto niečo potrebuje počká to kým budem v práci. Keď som bola na HO a bola som stále polovične v práci, ak niekto písal hneď som letela aby som odpísala a bola som stále v takom trochu strese, proste som si nevedela povedať "teraz nie som v práci".
Zároveň mi postupne začali chýbať kolegovia. Je to iné keď sa s nikým nevidíš poriadne, nechodíš s nimi na obed alebo niečo také. Po Necelých 3 rokoch som sa vrátila do officu a vyhovuje mi to tak.
Ja osobne som tento problém nemala ale kamarátka áno. Jej spoločnosť proste rátala s tým, že keď je doma tak je nonstop dostupná a strašným spôsobom ju kontrolovali koľko robí, nemohla ísť pomaly na 20 minút na obed lebo by mala problém. Zároveň jej znížili plat, lebo nemusela dochádzať, obed si nemusela kupovať, atď. atď. Takže treba dať veľký pozor na zmluvu keď máš dané, že budeš čisto HO.
@zmrzlinka2021 no presne tychto bodov sa nejak obavam... ze by ma to po case prestalo bavit doma. Ach..neviem co robit 😐
pri deťoch dokonalá kombinácia, ja si to neviem vynachváliť, aj keď stále som na RD, takže nepracujem na 100% a obe deti mám malé, sú so mnou celý deň doma...Strašne si prajem, aby som si zariadila takéto fungovanie aj po skončení RD, predstava tráviť celé dni v kancli a s ľudmi, kde nie všetci sú top, ďakujem, neprosím. Ale teda, ja aj teraz chodím 1-2x v tyzdni na 2 hod do office, pre mňa je to takto dokonalé, inak ani za nič..Nejovoriac, keď sú deti choré a drvivá väčšina rodičov musia riešiť OČR? dovolenky atď..
@lucinka1988 a toto su zas presne body, ktore ma tom HO lakaju 🙂 kvoli detom...
Ved mozes byt na HO len docasne, 2-3 roky, kym ti dieta pojde do skoly a prehrmia vsetky skolkarske choroby. Ja som doma uz 10 rokov, a aj moj muz. Nepracujeme na tom istom, ale vieme sa poradit ak treba. Po tych rokoch je to na ponorku trosku, on si nasiel konicek, kde ma zvlast partiu a teraz ked uz je dcera pubiska a nepotrebuje nas tak ja som sa prihlasila na dalsiu skolu, dialkovo. Prave kvoli zmene prostredia, kvoli moznosti ziskat novych priatelov, byt raz do mesiaca na vikend prec, lebo aj muz chodi takto s kamaratmi na splavy...
Je to individualne a kazdemu vyhovuje nieco ine. Ty sa poznas najlepsie a vies, ci by si to dala, alebo nie. Mozno by si to dala len rok, mozno aj ten rok by ti pomohol, kedze mas male deti, mozno to nedas vobec. Ber do uvahy, ako casto ich mas chore, ci v inej praci budes moct byt casto na ocr, ak bude treba, na druhej strane aj ci by si to zvladla, keby su deti doma chore (nemyslim take chore, ze sa od nich nepohnes, ale take, ze chore na skolku, ale v pohode sa doma prehraju, neamju teploty atd).
Ja som cely zivot robila z officu a covidom sa to zmenilo, zavreli celu firmu a vsetci sme isli na HO, teraz po dva a pol roku sa to rozbieha a chcu od nas, aby sme 50% casu travili v office a zvysok doma. Jasne, ze kto chce, moze byt v office aj stale, ale minimum davaju 50% a ja mam aj s tym problem. Mne to proste doma vyhovuje. Ale ja uz mam vacsie dieta a nemam problem oddelovat sukromny a pracovny zivot, krasne to viem aj sklbit a ked nemam deadliny, aj si pustim pracku, aj nieco navarim (mam flexi time, cize ja viem, kedy mozem byt aj dve-tri hodiny mimo laptopu). Ja keby mozem, kludne ostanem na HO 100%.
Mali sme aj taku session so psychologickou a nam povedala, ze vyskumy dokazuju, ze clovek na to, aby bol uplne v pohode, by mal moznost si vybrat, lebo naozaj kazdemu vyhovuje nieco ine.
A dalsia vec, co sa tyka deti - ak budes mat HO, nebudes mat priestor sa im nejako venovat. Ja proste ked pracujem zd omu, potrebujem sa na to sustredit. Akekolvek otravovanie zo strany dietata ma ruší a vezmi si, ze budes mat meetingy, termíny...a nikto to nebude zohladnovat, lebo realne mas pracovat.
ahoj, vies co, my sme presli na HO, ked zacali oparenia...nikdy som nechcela HO, ja som sa akurat vtedy vracala z MD do prace, takze radost, ze sa budem socializovat... :D
ale ja som si doma zvykla, funguje ako team na spolocnom chate, takze kontakt tam je. obcas teraz aj do officu zajdem, ale tam sa menej sustredim. doma mam pocit ze spravim omnoho viac...to je asi taky ten najvacsi plus pre mna.
Ja takto fungujem už pomaly rok a je to super. Už by som do office ani nešla. Mam 2 deti, popri HO stíham aj navariť, oprat, vyvesat prádlo. Keď sú deti choré, sú doma a ja pracujem. Za mňa výborná voľba. Síce si stále len doma, no to sa dá kompenzovať inak, aj mimo office
Hm, na veky vekov na 100% home office by ani pre mna nebol.
Ale: zvlast s malymi detmi je to samozrejme vyhoda.
Ja som robila popri materskej trochu dalej na home office. Ale teda po roku mi zacalo kvapkat na karbid a uz som potrebovala ist medzi ludi 😀 Kedze som tiez extrovert.
Podmienka: poriadne pracovne miesto, najlepsie extra izba, resp. aspon "skirna", ktoru mozes zatvorit, ked nerobis.
Ak mas moznost aj felixbilnej pracovnej doby, tak je to ideal, ked ti ochoreju deti, mozes podla potreby dorabat vecer. Len teda ak budu naozaj chori, tak 100% nedas, toho si musis byt vedoma.
Zalezi aj na tom, kolko dovery sa ti dostane od zamestnavatela, alebo ci ta budu furt kontrolovat, alebo ci "len" musis splnat ulohy ( a je jedno, ako dlho a kedy si ich robila).
Pocas corony sme samozrejme boli prinuteni byt doma, to bolo potom s dvoma detmi na home schooling zahul. To som sa vyslovene tesila, ked sme zase mohli ist do roboty. Ale zase, su dni, ked si poviem, ze dnes-zajtra by sa mi home office bodol 😉
Vyhody: nemas ziadne dochadzanie do a z roboty; namiesto kavickovej prestavky si hodis napr. pradlo do pracky 😉 Si doma, ked deti nemozu byt v skolke.
Nevyhody: si sama; musis si sama oranizovat cas a pracu; musis davat pozor, aby ta nelakalo ist robit nieco v domacnosti namiesto prace; ked su deti chore a ty s nimi doma, nebudes sa moct venovat plne aj robote, aj detom.
Ja by som to na tvojom mieste asi zobrala, ved mas aj tak zaciatok na skusku. A nikde nie je napisane, ze tak musis ostat navzdy robit.
Ked nevyskusas, nebudes vediet. Mozno ti to bude plne vyhovovat, mozno uz po 2-3 tyzdnoch povies, ze nie.
tak to pocitaj s tym, ze ti hrabne :D mne staci, ked mam tyzden HO a uz neviem, co so sebou.
Ja som takto už cez 4 roky a nemenila by som, maximálna spokojnosť najmä pri deťoch
To je taka tema na zlost toto 😏 kopa zien ma problem najst job, ak najde, hodinu cestuje za blby plat a zhana o 6 rano taxikara pre dieta.
Takze nie, nemusis to vziat, hladaj nieco lepsie, ina matka sa potesi.
Btw, coworkingove priestory su uz bezna vec, uprimne ale ak treba mat online meetingy, neviem si pred cudzimi ludmi predstavit riesit confidential veci 🤷
ono ešte veľmi závisí, aká praca na HO. Z toho, čo tu čítam má zrejme väčšina prácu, kde musí robiť 8hod denne, byť k dispozícii a vtedy áno, pri deťoch sa toto ťažko dá zrealizovať. Ja mám napr. takú prácu, že nemusím byť v konkrentrj hodine na maily, všetko, čo vyžaduje sústredenie riešim večer, resp. kedy chcem ja..Samozrejme mám deadliny atd, ale to si viem rozložiť v case, nikto neriesi, či a kedy som pripojená na PC. Samozrejme práca musí byť hovova včas a dobre, inak je to na mne. A keď mám online meeting alebo dôležitú poradu, kde sa vyžaduje môj aktívny vstup, to deti nemôžem mať pri sebe, to je jasné. Ale vychádzajúc z vyššie uvedeného, ja vnímam prácu v kancli ako totálne zabíjanie času a života- keď viem, že sa to dá inak 🤷♀️Kontakt a ľudmi potrebujem, ale max 4 hod v tyzdni mi to stačí až až- a to som naozaj spoločenský extrovert
Dievcata, dajte rady, kde sa zamestnat s HO :( pre mna som pred rodicakom bola skor HO a bolo to super, zial, vyhodili ma a nedari sa mi najst pracu
Ja by som to brala vsetkymi 10-timi. Nepotrebujem sa s nikym stretavat,ani kvakat s kolegami, prave naopak ma to vyrusuje. Najradsej robim v tichu a ten ranny klud,ked sa nemusis nahanat v premavke do prace,prevlacovat so sebou jedlo,to je na nezaplatenie. Tiez nepotrebujem riesit,co na seba. Robila som roky aj v kancli,ale odkedy som zistila,ake je to super robit z domu,preferujem hlavne pracu s touto moznostou.
Ja tak pracujem uz niekolko rokov (davno pred covidom) a absolutne mi to vyhovuje. Ked chcem ist medzi ludi, tak predsa nepojdem do roboty, ale stretnem sa s kamosmi. Doma som rada, je mi tu dobre a pohodlne, je tu ticho, nikto okolo mna nekvaka, nikto ma nerusi pri calloch, ked si idem vziat trebars pitie alebo snack, tak nemusim absolvovat zbytocne small talky atd. Od pandemie robi z domu aj manzel, kazdy robime v inej izbe, inak by sme sa rusili, ale vieme si spolu pocas dna vypit kavu, zjest obed a podobne, je to take prijemne. A takisto mi vyhovuje, ze viem pocas dna napriklad dat varit polievku, nalozit pracku a podobne. S kolegami je to vacsinou tiez okej, bol jeden taky, co potreboval kontrolu ako pubertak, a mal pocit, ze ked nad nim nikto nestoji, tak on si bude sunky valat pri netflixe a bude to v pohode, ale dlho sa neohrial. Jedine riziko vidim v oddelovani prace a sukromia, teda my ked skoncime s muzom, tak vypneme a odlozime laptopy a dovidenia, aby aj mozog vedel, ze sme odisli z prace.
Vzdy a vsade budu plusy a minusy a zavisi od kazdeho individualnej situacie.
Zatial pracujem z HO a uplne najviac mi to vyhovuje. Dieta mam vacsinu casu chore a tym padom je to naozaj narocne sklbit chorobu dietata a normalne fungovanie v praci, ale da sa to, ale je to narocne.
Avsak ak v mojej praci sa budeme musiet vratit do kancelarie, budem hladat ine miesto s HO minimalne na dalsie tri roky kym mala nepojde do skoly.
Dovody su
- cestovanie, rano musim dceru vozit do skolky ja, muz ju vybera
- do prace musim ist busom/vlakom, ktorym trva cesta hodinu, k tomu si musim pripocitat min 30 min cesty mhd, domov by som prichadzala vecer najskor o siedmej
- autom do prace nemozem, lebo nemame dostupne parkovacie miesta a sidlo firmy je v lokalite, kde je po osmej nemozne zaparkovat
Co sa tyka efektivity a produktivity som na tom lepsie pri praci z domu a zaroven ked zaklapnem pocitac na pracu uz nemyslim a cokolvek pride riesim ked jo znovu otvorim, nebyvam pripojena neustale. Nemyslim ze by som chcela permanentny HO do dochodku, avsak na najblizsie roky byo budem preferovat. Treba vsak aj dodat, ze ja som introvert a spolocny chat v praci a office raz za mesiac mi uplne staci. Takze ja by som taku ponuku prijala.
Ja robim po materskej uz len z domu. Mam moznost chodit do officu, ale viac mi vyhovuje byt na HO. Ak sa chcem socializovat, raz za dva tyzdne idem na jeden den do prace, stretnem sa s kym chcem, idem na kavu, obed atd, raz za cas vybehnem s kolegovcami vecer na drink. Inak mi uplne vyhovuje byt doma, dokazem byt maximalne efektivna a po skolke sa naplno venovat malej. Nestracam cas cestovanim, dokazem si zmanazovat aj domacnost, psa, cez obed chodim behat.
Ja pracujem na HO zhruba 12 rokov. Od narodenia syna. A nikdy sa uz nechcem vratit do office. Ked bol syn maly, neviem si vynachvalit vsetky vyhody byt doma, ked bol aj chory, nemusela som brat ziadne OCR, nikdy v zivote som na ziadnej nebola. Teraz ked je starsi, tak mi vyhovuje flexibilita, kedze nemusim sediet pri PC od 8 do 17, ale mam svoju volnost, teda viem ist so synom na kruzok, zajst si do obchodu, k lekarovi, vybavit co treba. Neriesim listocky o navsteve lekara, stikacky v robote. Manzel uz tiez robi z domu asi 4 roky, byvame na vidieku, rano si dam kavu na zahrade, polejem zahon, cez den vyvesim pradlo, navarim obed. Niekedy si s manzelom zajdeme spolu na obed. Syn je sportovec, tak ho treba vela vozit na treningy, s manzelom sa striedame podla toho komu to pracovne viac vyhovuje. Ja nemam ziaden problem oddelit pracu a sukromny zivot. Tiez vidim obrovske vyhody v tom, ze sa rano nemusim trepat do roboty, setri to cas aj peniaze. Neminam tolko na oblecenie, kedze doma sa zas neviem ako fintit nemusim. Tiez ked chcem, vezmem PC a idem napriklad k rodicom na tyzden a robim odtial. Ked ide syn na turnaj, vezmem PC a mobil a niekde sa zasijem v hoteli alebo restike a porobim aj tam. Nic lepsie si neviem predstavit. Socializacie mam dostatok, chodim cvicit, chodime na vylety, dovolenky, navstevy, syna vodime po turnajoch, stretavam sa s ludmi z ktorymi chcem, nie, ktorych musim strpiet v kancelarii Tiez ma nik nevyrusuje. Ked pridem raz za cas do kancelarie, tak neurobim dokopy nic. Tu jeden keca, tu druhy, tu na kavicku ti na 2 hodinovy obed, uz len zajst na WC cez celu kancelariu trva cas a stretnes kopec ludi. Doma mam svoj klud, ked mam menej prace na telefone napriklad, tak mam zapnutu aj telku, radio, ako kedy vyhovuje. Ja uz o kancelarii nechcem ani pocut. Ale zalezi iste od toho, ci zijes v meste ci na dedine, ci mas male deti alebo odrastene, aky druh prace mas, lebo zamstnavatel co zdiera a neda vydychnut ta moze znicit aj ked robis doma. Ja dokonca davam od noveho sk. roka aj syna na domace vzdelavania, kedze sme obaja doma, mame priestor a flexibilitu. Kazdopadne si myslim, ze pre zenu s malymi detmi je to vyhodne. Ked odrastu, tak uvidis, ale kym su male, je vyhodne mat HO.
Mne HO cez pandemiu vyhovoval.
A este som zabudla dopisat, ze zalezi od povahy - extrovertom HO vadi, introverti sa z HO vytesuju 🙂
@vlastnynazor to by som zas tiez nepausalizovala. Ja som napriklad totalny extrovert - spolocenska, usta sa mi nezastavia, nemam rada uplne ticho, ucim sa a pracujem pri hudbe ci telke, musim mat okolo seba ludi a vyhladavam ludi. Napriek tomu mi praca z domu vyhovuje a nic z tohto mi neberie. Neznamena to, ze musim cas travit s ludmi v praci sedenim na stolicke, travim ich s ludmi, z ktorymi ich travit chcem a pracu si spravim rychlejsie doma.
HO je pre niekoho super a pre niekoho utrpenie. Zalezi od mnohych faktorov - povahy prace, povahy a potrieb daneho cloveka. Mne HO maximalne vyhovuje a desim sa momentu, ze by som mala zacat pravidelne chodit do office. Teraz idem tak 5x do roka, ked sa dohodneme a stretneme sa tam kolegovci. Mne to vyhovuje z dovodu velkej flexibility, uspory 2 hodin denne na dochadzanie. Najma teraz cez leto. Napr. o 14 tej viem ist s detmi sa okupat, na bicykel, proste von. Sice vecer este potom robim, ale mame prazdniny. Sefka to plne chape a akceptuje. Ale vie, ze v inych veciach som zase ja lojalna voci firme. Taka win win situacia. Nasi su uz trochu starsi a prehraju sa. Pri dvoch skolkarov to je extremne narocne, ked su doma. Asi tazko nebudu vyrusovat pocas hodinoveho meetingu. Ja si viem pracu poriesit podla seba. Zlozite veci robim, ked spia alebo su s niekym inym. Jednoduche robim pri detoch. Meetingy mavam malo a takmet vzdy iba s internymi ludmi, takze nie je az taky problem, ak by ich bolo pocut alebo by sa nieco zomlelo a musela by som riesit deti. Ist z meetingu do meetingu pri detoch doma je veeeelmi narocne.
robim na HO uz roky a len na ciastocny uvazok. Pri detoch je to dokonale, kedze pod chvilou su chore, treba ich vodit na kruzky, ktore su kludne o tretej popoludni a teraz do toho este covid a v zime nekonecne karanteny kvoli nakazenym spoluziakom (nakoniec navela-navela to konecne dostali aj moji na prelome januar/februar). Ja som introvert, mne proste ludia nechybaju, takze je to pre mna dokonaly zivotny styl 🙂
Robim tak s dvoma detmi v skolke a ja nenachadzam jedno negativum .... viem si pracu rozvrhnut ako mi treba, ked jeden den zamakam, druhy mam uplne volny, stiham milion veci okrem prace, ak si to dobre zorganizujem. Robim aj ked su deti doma, ked su chore, ked maju prazdniny, nemusim riesit opatrovatelky, pn ky a somariny. Zacala som tak pracovat do rodicaku, ale aj hlavne preto, lebo manzel ma velmi nestabilnu pracu, neda sa na neho spolahnut v zmysle, ze vyberie deti v stanoveny cas alebo ci tu vobec o tyzden bude. Ale zalezi od druhu prace, ked som si ju hladala, boli aj take, ktore vyzadovali od- do sediet pri pocitaci, to by som nedala.
Nechcela by som mat 100% homoffice, stacilo pocas tych lockdownov.
Som spolocensky clovek, za mna teda minus. A osobne je osobne.
Taky obcasny, raz za cas alebo ked sa clovek necititi dobre, to ok.
Ak su ale deti chore, robit s detmi za chrbtom ci ta choroba, nebodaj prazdniny, je doooost tazke...
Ale su ludia, co im to vyhovuje, lebo su introverti..
Zienky, dakujem vam za odpovede a za vase postrehy. (Inak neda sa mi dat lajk, neviem preco). Toto by bola (asi zial) ta praca, ze musim sediet za PC tych 8 hodin, nie je flexibilna, ze napr dorobim si to v noci. Na druhu stranu tam takmer nie su ziadne cally ani meetingy, vyslovene len email komunikacia, cize v pozadi by ma popripade deti nerusili.no som si vedoma, ze ked budu chori, pracovat s nimi nemozem, to su prilis hlucni na to , cize budem riesit svokru napriklad. Islo mi presne o to vidiet vase realne skusenosti, aj ked ja som teda spolocensky a ukecany clovek. Bude to moja prva realna praca po materskej a vysokej skole, cize preto mam v hlave vela otaznikov.
Ja by som napr. nechcela mat 100 % uvazok na HO. Prečo?
- stále, stále doma... je to iné sa ráno vyparádiť a ísť do práce, aj sa prejst
- potrebujem kolegov, vztahy
- oddelenie pracovneho a súkromného zivota, pracovný priestor - kancelária je na prácu, doma je doma, tam patrí moj súkromný život
- iní členovia rodiny očakávajú od teba, že keď si doma, tak navaríš, niečo upraces - no NIEEE!!! Zasadne počas HO sa neveujem domacnosti, objednam si donášku (je to drahé stále...)
Za mňa je ideál mať tú možnosť, napr. potrebuješ zo súkromných dôvodov ostať pár dní doma, si prechorená, tak robíš 3-4-5 dní takto do mesiaca z domu. To je super.