Pozastavenie - zrušenie živnosti pred nástupom na materskú

okbukaj
16. apr 2014

Dobry den, potrebujem poradit od niekoho, kto sa do toho vyzna..V polovici maja nastupujem na matersku dovolenku, kedy najneskor musim zrusit resp. pozastavit zivnost, ktoru mam otvorenu? Ci uz dnes je neskoro? Dakujem velmi pekne za odpovede.

ematko29
16. apr 2014

ja som mala živnosť síce už dávnu,ale ked som otehotbnela tak som ju prerušila,lebo som už nepracovala auplne som ju zrušila ked mi skončila rodičovská lebo som na živnosť už nechcela pracovať.

helena1985
16. apr 2014

-počas materskej nemusíš rušiť živnosť, štát za teba platí SP aj ZP
-počas rodičovskej tiež nemusíš rušiť - tu si ale niesom 100% istá - zisťovala som to, ale ešte si to over - v SP stačí podať vyhlásenie, že počas rodičovskej nepodnikáš a v ZP nahlásiť že si na rodičovskej

zdena12345
16. apr 2014

SP za teba stat neplati. tam sa zapocitava iba obdobie pocas RD (nie MD) do rokov do dochodku- aspon tak to bolo vysvetlene mne. a naviac treba o to poziadat.
a so ZP si to treba overit, lebo znama si ju musela nakoniec doplatit (ma obchod a mala tam zamestnanca a tym padom si to akoze mala platit, ale nevedela o tom)
ja si davam ukoncenie SZC v den ked nastupujem na MD- teda mam to v umylse. Neviem ci sa po materskej vratim do oboru...

zdena12345
16. apr 2014

este pozor s predcasnym zrusenim, aby nahodou nezanikol narok na matersku, najlepsie sa priamo opytat a vysvetlit im situaciu

petrikam
16. apr 2014

Ja som teraz už na rodičovskej a živnosť som nerušila ani nepozastavovala. Ak ti vychádza platiť odvody do sociálnej, počas materskej ich tak či tak platiť nebudeš a potom počas rodičovskej stačí, keď podáš na sociálnej poisťovni čestné prehlásenie, že nebudeš vtedy vykonávať podnikateľskú činnosť. Potom keď budeš znova chcieť začať podnikať, záleží od toho, kedy to bude. Ak ešte v tom istom roku, v ktorom ti vyšlo platiť odvody, tak pôjdeš zasa do sociálky nahlásiť, že už chceš znova podnikať. Ak ale začneš až v roku, kedy ti na základe posledného daňového priznania už nevyjde platiť, tak do sociálky nemusíš nahlasovať nič.
Do zdravotnej si odvody platím, aj keď nejakú nižšiu sumu - tam nepomôže ani prehlásenie 😖 ale mne to možno vyšlo preto, lebo ja mám aj zamestnanie a zároveň aj živnosť. Ty ak máš iba živnosť, tak ti to asi nevyjde platiť. Pri ročnom zúčtovaní mi to ale dúfam 😝 vrátia.

dena1973
17. apr 2014

@okbukaj Prerušenie živnosti nie je podmienkou!
SZČO nemá žiadne obmedzenia podnikania/výšky príjmu počas nároku na materské. Môžeš poberať materské a zároveň podnikať rovnako ako doteraz, bez toho, aby si musela prerušiť alebo pozastaviť živnosť. Platí pritom, že v období, počas ktorého sa povinne nemocensky poistenej osobe poskytuje materské, jej nevzniká povinnosť platiť poistné na nemocenské poistenie.
Takisto povinne dôchodkovo poistenej osobe nevzniká povinnosť platiť poistné na dôchodkové poistenie - v období, v ktorom sa jej poskytuje materské, platí poistné na dôchodkové poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity štát, a to do posledného dňa poskytovania materského.

petrikam
17. apr 2014

@dena1973 áno, lenže to je iba 1. časť toho celého - počas materskej sa odvody platiť nemusia. 2. časť je potom ale rodičovská dovolenka, kedy sa už odvody platiť musia a vtedy treba dať do sociálky to čestné prehlásenie.

dena1973
18. apr 2014

@petrikam Ja som odpovedala iba na to, čo sa pýtala - materské. Najprv je materské a potom rodičovský príspevok.....zatiaľ rieši materské. Rodičovský príspevok až po materskom ...a to, že pri RP sa dáva čestné prehlásenia a odvody sa platia tak to máš pravdu.....

okbukaj
autor
19. apr 2014

Dakujem vam baby,som rada ze nemusím behať po úradoch;)