Potrebujem na doučovanie jazyka certifikát?

19. okt 2023

Ak chcem doučovať jazyk ( sukromne ) u mňa doma popri praci , potrebujem certifikat alebo živnost alebo niečo podobne?

melanta
19. okt 2023

Tak ak ti niekto platí v hotovosti, mala by si mať e-kasu alebo budeš dávať faktúry, v oboch prípadoch postačí DIČ, aj to je forma SZČO. Alebo to chceš robiť načierno, máš klientov, ktorým to nevadí a nebonznú ťa. Takým asi ani nebude vadiť, že nevedia, akú úroveň jazyka vlastne ovládaš a či si pedagóg. Ja mám C1 certifikát na 3 jazyky, teraz si idem robiť na štvrtý a veru neplatila by som niekomu, kto nemá pedagogické vzdelenia a vyštudovaný jazyk. Ale niektorým ľuďom je to jedno, na kvalitu výuky až tak nepozerajú. Pretože nie je hovoriť ako hovoriť.

melanta
19. okt 2023

Ale predpokladám, že ak chceš učiť, tak máš certifikát C1, aby si sama mala istotu, že máš naozaj 100% nielen slovnú zásobu, ale aj gramatiku. To ostatné ako som napísala, záleží, či chceš robiť načierno alebo nie. Ak na čierno, musíš si byť vedomá rizika, že ťa môže niekto nabonzovať.

kvetinka75
19. okt 2023

tak minimálne tú živnosť by si mala mať, keďže to bude tvoj príjem a čo sa týka vedomostí - neviem na akej úrovni ovládaš jazyk , akú máš školu a akých klientov budeš mať. Ale ja osobne som si vždy vyberala lektorov s certifikátom, už len kvôli gramatike. Naučiť sa jazyk môže každý ak žije roky v zahraničí ale to mi nezaručí, že aj gramatiku ovláda.

autor
19. okt 2023

@melanta keby ucim male deti, zakladna skola, tak by som potrebovala taktiez c1? b2 mam zatial,

melanta
19. okt 2023

Záleží asi aká škola. Na väčšiu ZŠ asi B2 bude stačiť. Hoci za mňa je to na učiteľa málo.

kvetinka75
19. okt 2023

ja mám z jedného jazyka úroveň B2 ale teda netrúfla by som si doučovať. Max. tak základy vysvetliť.

tanyan
19. okt 2023

Neviem či to chceš robiť na živnosť (voľná - Vykonávanie mimoškolskej vzdelávacej činnosti) alebo len tak. V každom prípade nikde som nenašla, že by si potrebovala nejaké konkrétne certifikáty. Záleží od klientov či budú chcieť nejaký dôkaz tvojich jazykových zručností a schopností. Aj v prípade doučovania je dôležitá hlavne dôvera a dôveryhodnosť.
Nehovoriac o tom, že niekto môže mať stenu plnú certifikátov, ale nie je schopný svoje poznatky realizovať v bežnom živote alebo ich prenášať na iných...

svetlonos
19. okt 2023

Ahoj, zila som 3 roky v DE a potom som pracovala na SK v korpirate. Mala som leadra z DE, aj projekty s Kolegami z Nemecka. Takze som denbe nemcinu piuzivala.
Doucovala som diecva, siedmacku na zš. Ich super pani ucitelka uch ucila, ze clen der sa vyslivuje ako del 🙈
Takze tej som v pohode dokazala vysvetlit ucivo a gramatiku. Mam "Mittelstufe" ale uz sa zmenili tie nazvy, takze neviem ako je to vedomostne hodnotene.
Vyskusaj a uvidis, ci ti to pojde.

ewellina
19. okt 2023

Vyučovanie jazykov je viazaná živnosť a je potrebné mať buď vysokú školu v odbore alebo štátnu jazykovú skúšku z daného jazyka alebo preukázať 10 rokov strávených v danej krajine.

domi235
11. nov 2023

@melanta ahoj mas vystudovany jazyk ucitelstvo alebo prekldatelstvo alebo mas iba certifikat z Aj napr? Kde si spravila certifikat z jazyka? Ďakujem

maminkadeticiek
11. nov 2023

Zaregistruj sa na www.italki.com ako komunitny ucitel iba na konverzacie napr. a myslim,ze nepotrebujes.Tam zaleI len na recenziach od ziakov.
Btw B2 mi pride strasne malo na doucovanie.

melanta
11. nov 2023

@domi235 nie, jazyky som neštudovala. Z angličtiny mám C1 business higher certifikát cez Cambridge english robený vo Viedni, nemčinu mám certifikát ÖSD C1 robený vo Viedni, arabčinu C1 robený na francúzskom inštitúte v Dubaji.

domi235
4. dec 2023

@melanta spravila si online tie certifikaty alebo vo Viedni osobne je mozne si spravit tieto certifikaty ? Ďakujem