Poradíte ohľadom nástupu do zamestnania po rodičovskom?

lukyaniky
14. nov 2013

Baby,vie mi niekto poradit ohladom nastupu do zamestnania po rodicovskom prispevku?Proste nejaky paragraf,zakon,poradcu......som bezradna....chcu ma po desiatich rokkoch odpracovanych v skolstve prepustit....lebo uvazky sa robia od septembra a nie od januara...to bola odpoved...... ☹ ☹ ☹ ☹

sisaha
14. nov 2013

uvazky sa mozu robit pre novych od septembra, ale oni vedeli ze si na RD a zakon plati pre kazdeho. Podľa § 157 ods. 2 Zákonníka práce v znení novely „Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.“

dadakiri
14. nov 2013

Prepustit ta samozrejme mozu z dovodu organizacnych zmien ( ze pre teba nemaju pracu zodpovedajucu tvojej pracovnej zmluve). Pred tym tu vsak musia ponuknut inu pracovnu poziciu ( pokial nejaku maju momentalne otvorenu). Po tvojej vypovedi taktiez nemozu nikoho 2 mesiace prijat. Ak ti budu davat vypoved z organizacnych zmien, prislucha ti odstupne, ktore je minimalne podla Zakonnika prace. Pri com mate urcite v skole odbory, kde mozete mat ukotevene vyssie odstupne ako je podla zakona. Kolektivna zmluva je dokument, ktory ti musi byt k dispozicii, takze tam si to urcite pozri.

lucinkazuz
15. nov 2013

Nezabudni im nahlásiť svoj nástup do zamestnania min 1 mesiac pred, vraj najlepšie písomne, ale môžeš aj osobne. Hlavne sa informuj či s tebou rátajú a podľa toho sa zariaď. Ak si počas rodičáku nikde nepracovala môžeš získať ešte max. podporu v nezamestnanosti cca 800 eur/ mes( 6 mesiacov). ako ja. Ale ako čítam tak ťa chcú prepustiť. Tak nastúp na jeden deň do práce napr. čerpaj v ten deň dovolenku k tomu istému dňu rozviaž PP dohodou a daj si k tomu istému dňu preplatiť zbytok dovolenky (tak ti vznikne max. vymer. základ z ktorého sa ti bude rátať podpora). Zváž či sa ti oplatí dohadovať sa o odstupné alebo podpora. ak ukončíš PP dohodou strácaš nárok na odstupné. Predpokladám ale, že je to ešte v tomto roku, lebo neviem aké budú platiť zákony v novom roku.