Podnet na zamestnávateľa

25. dec 2024

Ahojte, budem rada, ak mi niekto bude vedieť odpovedať. Pracujem vo firme, kde nás vždy štátne sviatky donútia odpracovať a v dochádzke prehodila hodiny na bežný pracovný deň, aby nemuseli platiť príplatky. Napríklad teraz máme pracovať 6.1. A v dochádzke to budeme mať prehodené do 3. 1. Akú máme možnosť sa brániť? Volala som asi pred polrokom na inšpektorat práce, povedali mi ze teda nie je to správne, ale keby urobili následne kontrolu, tak dochádzka by už bola upravená a všetko by bolo papierovo v poriadku.
Ak niekto v ten sviatok do prace nepríde, dostane absenciu a hrozí mu okamžite ukončenie pracovného pomeru.
Myslíte, že je možné to nejak riešiť? Už nám došla trpezlivosť v práci, keďže vyžadujú od niekoľkých ľudí odpracovať aj budúci víkend, samozrejme hodiny prehodila na 30 a 31 december a vraj máme byť ešte šťastní, že si neminieme dovolenku 😁 bežne pracujeme 7,5h smeny, ranné a poobedne

nelca84
25. dec 2024

Toto jedine na sud. Kedze ide o spor medzi zamestnancom/cami a zamestnavatelom. Inspektort prace v tomto nema kompetencie, ak dochadzka je upravena...

palicka
25. dec 2024

Nahlásiť dopredu na IP. Prídu na kontrolu. Zamestnávateľ je povinný viesť preukázateľným spôsobom dochádzku zamestnancov. Takže pokiaľ budete na pracovisku, musí to mať zaevidované.

nelca84
25. dec 2024

@palicka lenze tu dochadzku vedie a predklada zamestnavatel...

tetapetra
25. dec 2024

Neviem aký máte dochádzalo vy systém,ale každý zásah je viditeľný. T.j. ak máš cvaknute 6.1. tak vidia,že to bolo zmazané. A že 3.1. je dopisane.

autor
25. dec 2024

@palicka naozaj? To ma veľmi potešilo.. Presne niečo takéto sme mali na mysli. Ci sa nedá dopredu nahlásiť, že budeme v práci.
Už nás to totiž poriadne štve, že nás takto pripravujú o peniaze, aj keď o to až tak nejde. Hlavne ide o to, že nemôžme tráviť volne dni s rodinou, deťmi a doma sme miesto toho v iný deň.
Dá sa podať taky podnet aj anonymne?

autor
25. dec 2024

@tetapetra mame klasické kartičky, ktorými si blinkame pri príchode a odchode z práce

sara07
25. dec 2024
tetapetra
25. dec 2024

Tak ten záznam a manipulácia je viditeľná. Napríklad ja som mohla upraviť niečo a " hore" na personálnom mohli upravovať všetko a aj bolo vidieť každý zásah. Ty to na svojej papierovej dochádzke nevidíš, oni však áno. Bývajú kolónky kde došlo k predpisu a tam to je vidieť,dokonca aj kto to prepisal

sara07
25. dec 2024

zamestnavatel sa môže aj na toto odvolat a vyklučkovat, uprimne u nás bola dvojita dochadzka písana , jedna pre urady a jedna čo sme my pisali a je to všade , nemáš nejak v zakoniku prace moc ochrany pre zamestnanca , naposledy ked ho upravoval smer tak to nezmenil

nelca84
25. dec 2024

@tetapetra zamestnavatel predlozi dochadzku aka mu vyhovuje. Ak zamestnanec tvrdi, ze v ten den pracoval a zamestnavatel tvrdi, ze nepracoval, tak to moze dat jedine na sud.

tetapetra
25. dec 2024

@nelca84 viem,ale aj tak sa dá. Možno pomôžu aj fotky 🤷🏻‍♀️

nelca84
25. dec 2024

@tetapetra fotky coho? A zaznamy z original dochadzky si moze zase vyziadat iba sud... Zbytocne jej davas nadej. Pracujem na IP a toto sa jednoducho neda dokazat.

tetapetra
25. dec 2024

@nelca84 píšem že je to možné dosiahnuť.

autor
25. dec 2024

@sara07 ďakujem pekne za ozrejmenie... Len je to smutné, že zamestnávatelia majú nárok takto manipulovať so zamestnancami

autor
25. dec 2024

@nelca84 ďakujem za odpovede😊

nelca84
25. dec 2024

Odporucam zvazit zmenu zamestnavatela

petronelag
25. dec 2024

Ak je to inak dobrý zamestnávateľ, tak ja by som sa zato nikde nesťažovala, cez pracovný deň by som si aspoň niečo vybavila.

autor
25. dec 2024

@petronelag nie, nie je to dobrý zamestnávateľ, dobrý zamestnávateľ by toto nerobil. Platy nič moc, vianočné odmeny žiadne, v lete 5 dní dovolenky, zbytok dovolenky musíme čerpať vtedy, keď je menej roboty, keď potrebujem ísť k lekárovi tak rôzne vydieranie, nanútené nadčasy, práca navyše, aby sme si "odrobili" toho lekára...
Len obrovská výhoda je pracovný čas a vzdialenosť , málokde v našom regióne sa pracuje na bežné osmičky ako tu u nás

palicka
25. dec 2024

No nemáte veľmi pravdu. Zákonník prace chráni viac ako zamestnávateľa zamestnanca. A súd i IP sa zvyčajne postaví na stranu zamestnanca. Neviem, či ste zažili kokntrolu IP na mieste, ale je to celkom zaujímavé. Nechajú nastúpiť komplet zamestnancov, OP, ich PZ, dochádzku….

rozculena
25. dec 2024

na FB je stránka Pracujúca chudoba.Zaoberá sa ZP a právami zamestnancov a radí zamestnancom.Skús sa opýtať,či ti nevie niečo poradiť

rozculena
25. dec 2024

tam,kde si kartičkou pípaš odchod a príchod,je tam vidieť dátum? Odfoť si to

tetapetra
25. dec 2024

@palicka presne preto som viac nereagovala, pretože viem, že je to na dochádzke videtelne. Trošku ma dostala poznámka,že zamestnávateľ dá dochádzku aku on uvazi za správnu

nelca84
25. dec 2024

@tetapetra nepochopila si to. Zakonnik prace hovori, ze evidenciu pracovneho casu vedie zamestnavatel. Ak zamestnavatel spravi excelovsku tabulku s dochadzkou, nie je v moznostiach IP zistit, ci tato dochadzka zodpoveda skutocnosti alebo je upravena. Preto pisem, ze pri takomto probleme je potrebne obratit sa na sud. Ak ma zamestnanec nejake dokazy, fotky a neviem co, to tiez moze predlozit na sude. IP nie je policia, aby posudzovala taketo dokazy...

koniarova
25. dec 2024

@nelca84 a môžete tam toho 6.1. aj nabehnúť? Že by im aspoň príplatky dali.

palicka
25. dec 2024

@nelca84 nie, ale v prípade kontroly na mieste je to ľahko kontrolovateľné

nelca84
25. dec 2024

@koniarova nie, to neni take jednoduche, je sviatok... nebudem pisat podrobnosti, chapes.
@palicka keby tam bola kontrola napr. toho 6.1. tak logicky by im to vtedy zaplatili, ked vedia, ze sa to bude kontrolovat, nie? 🙈

petronelag
25. dec 2024

Tak má aj výhodu, lebo takéto sťažovanie sa môže aj obrátiť proti vám a keď budú prepúšťať alebo si nájdu iný spôsob, tak sa takého sťažovateľa zbavia.

nelca84
25. dec 2024

@autorka ak chces, mozes dat anonymny tip na miestne prislusny IP podľa miesta tvojho pracoviska, ale vedz, ze anonymne podania nie je IP povinny presetrovat. Ak sa chces nieco opytat, mozes mi napisat sukromne.

sara07
25. dec 2024

@palicka sud máš na pravnika sa natahovat zo pár rokov kym bude rozsudok ??? pri našom sudnictve to je na roky nie do pol roka