Plat predavačiek

6. feb 2023

Chcem sa opýtať je to pravda, že štát nedokáže nijako pomôcť predavačkám? Napríklad pokiaľ ide o Coop Jednotu. Ak ich napríklad nútia ťahať 12tky a porušujú aj zákonník práce? Proste pracujú do vyčerpania. A nie sú ani adekvátne ohodnotené. Podnik im nedá primeranú mzdu. Môžu sa vôbec nejako brániť? Problém je, že to ticho trpia a nevzbúria sa. Inflácia sa týka aj ich. A podnik im nepridá nič.

aaao
6. feb 2023

Ale ved nikto vas nenuti tam pracovat. Staci dat vypoved a ist inde kde su lepsie podmienky.

nely1704
6. feb 2023

Áno je to tak

zuzinabila
6. feb 2023

nelegalne postupy zamestnavatela sa daju nahlasit na Inspektorate prace. anonymne aj neanonymne.

autor
6. feb 2023

@aaao Bohu žiaľ nie je to u každého možné.

simca06022011
6. feb 2023

Ako tahaju dvanastky do vycerpania? Ak nie je dodrzany pracovny tyzdenny cas, treba sa obratit na inspektorat prace. 12tky su dovolene pokial viem. ALe maju pravidla. Adekvatne ohodnotenie je co? mame tu minimalnu mzdu, predavacka ma urcitu narocnost prace, plus priplatky na vikendy atd. Ak to zase nie je dodrzane, inspektorat prace to riesi. Neviem ako inak by stat mal zasahovat. To by do kazdeho prace/firmy/vsetkeho mal, pri akejkolvek nespokojnosti. Dodrzaivanie zakona kontroluju statne organy... tam mas ten inspektorat prace, alebo hygiena, alebo SOi ked ide o zakaznikov.

paulinam99
6. feb 2023

Akú mzdu si si dohodla, takú máš. Ak sa Ti s odstupom času nepáči, môžeš požiadať o jej zvýšenie, zamestnávateľ Ti však nemusí vyhovieť. Potom máš už len 2 možnosti: odísť alebo sa so mzdou zmieriť a pracovať ďalej.

aaao
6. feb 2023

A veru nemyslim si ze zrovna v jednote sa tie predavacky idu zodrat. A pracovat “do vycerpania”. 🤦‍♀️🤦‍♀️

tahomi
6. feb 2023

Nutia tahat 12ky? Vies kolko ludi robi 12ky?
Ja napr robim 24ky, kedysi 36ky. To by si len videla co je vycerpanie.

Co sa platu tyka, to je uz ina kapitola. Ale neviem si predstavit ako donutit zamestnavatela zdvihnut olat v tomto odvetvi.

tosomja
6. feb 2023

Nechápem, ako nad rámec,ako porušujú zákonník?
Porušenie zákonníka je podpísať polovičný úväzok a robiť na plný s tým, že platí na ruku. Tam je porušenie na oboch stranách. Nikto ťa nemôže nútiť. Porusenie je, ak máš dohodnuté, že prídeš na nadčas a nemáš ho zaplatený. Že ti nezaplatil dovolenku, PN, paragraf. Vtedy sa treba ozvať a riešiť,nie tu. Ale s nadriadeným.

kacernakokse
6. feb 2023

Keď nie je možné odísť z práce, dohodnite sa viacerí zamestnanci, že podáte podnet príslušným orgánom, že zamestnavatel nedodržuje zákonník práce. Štát tu nezmôže nič podľa mňa (opravte ma ak sa mýlim) pretože nie sú zamestnanci vyplácaní zo štátneho ako učitelia, zdravotníci atd, ale firmou pre ktorú pracujú. Nie je lepšie dochádzať o pár km navyše a ísť robiť do iného supermarketu kde sú tie platy už krajšie?

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kris_tin257
6. feb 2023

Kľudne treba vytvoriť odbory spĺňajú na to podmienky a môžu si vyjednať kolektívnu zmluvu, aj to je cesta. My sme to urobili rovnako 👍

autor
6. feb 2023

@aaao Veľmi sa mýliš. Všetok ten tovar musí niekto prebrať. Všetko to prejde ich rukami. Tak nechápem ako môžeš toto napísať.

autor
6. feb 2023

@bilberryday Nekomunikuj so mnou takýmto spôsobom. Predstav si, že dáš výpoved a pre vek ťa nikto nevezme. A máš povedzme ešte 6 rokov odpracovať. Okrem toho potrebuješ ísť nutne na operáciu.

autor
6. feb 2023

@kacernakokse A myslíš, že budú riskovať, že prídu o prácu?

mpg
6. feb 2023

Čo poznám predavačky tak robia aj 12-tky, ale potom majú volno, majú to tak dohodnuté už v zmluve.

tosomja
6. feb 2023

Ale veď každá predavačka v každých jedných potravinách musí aj prebrať, aj vyložiť, nacenit, nahodiť do systému, nablokovat, vydať peniaze, večer pozmyvat. U nás v jednote sa teda nenarobia predavačky. Majú dvoch mužov, čo vykladajú vodu, piva, a ťažké veci, potom 4 predavačky, 2 sú na "pľaci" dve v pokladni, väčšinou stoja a rozprávajú sa, v pokladni sedia a rozprávajú sa. Chodím tam nakupovať každý deň, všímam si. Nepýtala som sa, či ich nútia sedieť, ani či musia skoro ráno, či vo voľnom čase chodiť robiť, ale nezdá sa mi, že by boli urobenē, skôr znudené 😃

luccija
6. feb 2023

Ale veď to je normálne, že predavačka preberá tovar.Nikto nehovori, že to je ľahká práca.Tak, keď Ti to nevyhovuje môžeš ísť na úrad práce, operáciu a potom ísť pracovať zase ako predavačka tých je stále málo.Ved sú aj predavačky v iných odvetviach PNS, textil, drobnochov v potravinách sa človek najviac narobí.Mozno pôjdes o 3 dediny ďalej, alebo do krajského mesta...áno, dovoľujú si čoraz viac, lebo ludia sklopia uši vždy to tak bude

iwesska
6. feb 2023

Ale vsak Coop Jednota nie je statny podnik, co s tym ma stat? 🤔

luccija
6. feb 2023

"A myslíš, že budú riskovať, že prídu o prácu?"

Tak, keď nechcú riskovať musia robia to, čo im príkazu.Ci máš iné riešenie?Ja toto nikdy nepochopím či myslíš, že jedného dňa sa zobudia a povedia, že zvýšime im plat, a dáme 6 hod smeny?Ľudia sa vedia rozčuľovať len na internete.Ved môžete dať podanie myslím aj anonymne, ak sa porušuje zákonník.Na to máte inšpektora či ako sa to volá kamarátka robila v Samoske a stále s ním niečo riešila
vždy im dali nejakých brigádnikov cez pers.agenturu ti neprišli, vyberali si smeny, tak sa dohodli, že kmeňovým zvýšili plat a všetci boli spokojní.

lulu5
6. feb 2023

@tosomja Tie predavačky v Jednote by si mohli kontrolovať ceny. Neviem či ste si všimli, no pri tovare je nižšia cena a pri pokladni nablokujú viac. Vôbec im nesedia ceny a je im to akosi jedno. Tam keby prišla kontrola...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
6. feb 2023

A môžem za to, že sa to stále predlžuje?

autor
6. feb 2023

Problém je, že ich nezaujímajú malé predajne. Majú nás za nič. Pre nich sú dôležitejšie Supermarkety. A neberú ani ohľad na to aký máme obrat. Stále im je málo.

simca06022011
6. feb 2023

stale nerozumiem, cim sa porusuje zakon.

tosomja
6. feb 2023

@lulu5 nevšimla, našťastie mi ceny sedia.

tosomja
6. feb 2023

A čím teda porušujú zákon?

autor
6. feb 2023

Je nás málo. Do toho niekto ochorie a je to.

simca06022011
6. feb 2023

A mimochodom, vies kolko tovaru, kolko papierov prejde rukami napr. ludom v sklade, kolko v kancelariach, minuly tyzden som prelozila archiv cely... k tomu bezne v sklade si poprehaduzjem 2-3 plaety tovaru, ak pridu mensie veci to kym vylozim... To co opisujes je uplne normlane. ja som napr. sama, ochoriem, nevadi, vyplaty a dane a vsetko aj tak robim, aj chora. NIk ma nezaskoci... A deje sa to naozaj hocikde. NENUTI ta nik robit veci nad ramec svojej zmluvy. Ak porusuju nieco, mas na to institucie.

autor
6. feb 2023

@simca06022011 To je milé dakujem.