Od akého veku je možná práca na pokladni?

danielllka
10. feb 2023

Zdravím, zaujímalo by ma, od akého veku je zákonom povolená práca na pokladni, konkrétne u brigádnikov? Ak existuje nejaký zákon, ktorý to stanovuje, vie mi niekto skopírovať jeho znenie? - pripadne poslať link. Ja som sa ho nikde nedopátrala..

elanor
10. feb 2023

@danielllka neviem o tom, zeby take cosi existovalo.

loginexistuje
10. feb 2023

od 18 rokov hmotna zodpovednost

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elanor
10. feb 2023

jaaaj, od. Boze ja citam, ze do... no nic, idem sa hanbit do kuta...

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
doriiis
10. feb 2023

@loginexistuje
@jabadabadu ....neviem ako teraz,ale pred 17 timi rokmi som brigádovala v Tescu ako 16 ročná za pokladňou.Hmotnu zodpovednosť som mala.
A mimochodom...a to viem na 100%,že nie každý,kto sedí za pokladňou musí a má podpísanú hmotnú zodpovednosť.

syslik81
10. feb 2023

18-kedze sa predavaju aj cigarety alkohol plus hmotna zodpovednost

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
doriiis
10. feb 2023

@jabadabadu ....ako povies

loginexistuje
10. feb 2023

pokladnica v obchode (tj aj predaj cigariet alkoholu ) od 18 rokov ak tam daju mladsieho a nebude sediet pokladna ich smola
moze sa az od 18

zákaz uzavrieť s mladistvým dohodu o hmotnej zodpovednosti (t. j. o zodpovednosti za schodok vzniknutý na zverených hodnotách) - môže byť uzavretá najskôr v deň, keď zamestnanec dovŕši 18 rokov,

Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/pracovne-pravo-bozp/z... © Podnikajte.sk

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
neanonymna
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
doriiis
10. feb 2023

@jabadabadu ...neviem,na ktorú časť môjho komentu bola tvoja odpoveď
Hovorím...neviem ako je to dnes,len som opísala ako som to ja mala pred 17 timi rokmi
A o druhej časti sa nemusíme ani baviť lebo to viem na 100%

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
minnie131
10. feb 2023

@danielllka hmotnú zodpovednosť môžeš mať od 18, ale niektoré obchody berú aj skôr, napríklad ja som robila od 16 v tescu a viem, že aj teraz berú

janka_lolo
10. feb 2023

@doriiis v súčasnosti až od 18+ sa dá ísť brigádovať aj do Tesca, pamätám si, že jeden rok chcela ísť dcére pred Vianocami do Tesca brigádovať a nezobrali ju lebo mala ešte len 16, popri VŠ robila 2 roky v Lidli a neviem ako to presne mali s hmotnou zodpovednosťou tam ale aj keď mali stratu to neriešili a nič nedoplácali ani nestŕhali zo mzdy dcére, rovnako je to aj v Kauflande a v Tescu kde brigádovali zasa dcérine kamarátky
Napr. maldšieho syna priateľka brigáduje v hračkárstve tam má tu hmotnú zodpovednosť, že keby chýbalo tak by musela doplácať zo svojho

janka_lolo
10. feb 2023

@minnie131 neberú mladších jedine dualistov, máme suseda má 17 rokov, 18 bude mať v lete a chcel ísť na brigádu do tesca, žeby si privyrobil ale žiaľ nemá 18 rokov tak ho nechcú zobrať

minnie131
11. feb 2023

@janka_lolo no ja som tam robila ešte pred 3 mesiacmi a teda viem že hľadali stále a ešte aj hľadajú ľudí a väčšina brigádnikov je pod 18, lebo nad 18 sa oplatí ísť inde.
Asi teda závisí od toho, že kde. U nás tým, že bol/je nedostatok personálu bol dobrý hocikto. Len závisí aj od Tesca, lebo v inom v mojom meste zas neberu pod 18 čo viem. Treba sa popýtať po obchodoch a pobehat ich (napríklad to Tesco, kde som bola nemá nikde inzerát, ale prakticky celý rok vás zoberú).

minnie131
11. feb 2023

@janka_lolo a inak aj ja som si to myslela najprv, lebo tiež mi všade hovorili 18+, tak som to vzdala, ale potom som sa k tomuto dostala náhodou

minnie131
11. feb 2023

@minnie131 a dualista tiež nie som/nebol tam nikto, chodím na gympel a väčšina brigádnikov tam bola gymple alebo vš

neznamaznama
11. feb 2023

V Tescu môže byť brigádnik na pokladni od 16 rokov a musí mať ukončenú 10 ročnú povinnú školskú dochádzku. Hmotnú zodpovednosť nemá a čo sa týka alkoholu a cigariet, buď sedí vedľa neho na vedľajšej kase osoba nad 18 rokov, ktorá robí "dozor" na takéto situácie, alebo si zavolá "dozor" z informácií.

@jabadabadu
@janka_lolo

janka_lolo
11. feb 2023

@minnie131 ja už mám staršie deti, ktoré už jednak podnikajú a robia už v odvetví čo študujú čiže ich sa to netýka akurát chalan od susedov chcel ale vzdal čo viem, aj dcéra to tak vzdala keď ju všade odbyli a potom popri VŠ šla do Lidla popri iných aktivitách a tam to mala dobré ale už pracuje v odvetví čo študuje , čiže už sa nás to doma netýka

simca06022011
11. feb 2023

To ze sa nieco dialo pred 17rokmi, neznamena nic. Ja som ako 13-14rocna v klude obsluhovala v bufete aj krcme.. a netrvrdim, ze je to teraz mozne :D Ale nie, ziadnu hmotnu zodpovednost som nepodpisovala, aj ked by bolo zle keby mi nesedelo nieco.
AKtualne, hmotna zodpovednost az od 18r, ako sa tu pise. Cize ak niekto da za pokladnu kamkolkek studenta, napr. brigady v stankoch a pod. tak je to na nom...

danielllka
autor
11. feb 2023

@simca06022011 to znamená, že ak by podnikateľ zamestnal brigádnika pod 18 rokov, ktorý nemá hmotnú zodpovednosť, nikto ho za to stíhať nebude, pretože to nie je zákonom zakázané - akurát pri manku nebude môcť žiadať uhradiť stratu (tzv. schodok). Ak sa mýlim, vyveďte ma niekto z omylu - niekto, kto sa do toho viac rozumie 🙂

simca06022011
11. feb 2023

https://www.podnikajte.sk/pracovne-pravo-bozp/z...
https://www.mzdovecentrum.sk/odborny-clanok/Hmo...

"So študentmi, ktorí ešte nemali v čase uzavretia dohody o brigádnickej práci študentov 18 rokov, nemôže zamestnávateľ uzavrieť dohodu o hmotnej zodpovednosti. Na študentov, s ktorými zamestnávateľ nemôže uzavrieť dohodu o hmotnej zodpovednosti, sa vzťahuje všeobecná zodpovednosť za škodu podľa ustanovení § 179 až § 181 ZP."

O praci s hotovostou nikde ani slova...

mirka438
3. feb 2024

My mame v robote 16 rocnu babu v pokladni a ja sama som tiez pred 14 rokmi brigadovala ako 16 rocna v pokladni