Nová práca - ako diskutovať o príjme

11. máj 2024

Bola som pozvana na pohovor do prace, zaujima ma ale, ako odpovedat, ked sa ma opytaju aky by som si zelala plat. Uz som to v minulosti absolvovala, ale vtedy som si vypytala prilis nizky plat a mala som stastie na dobreho sefa, ktory mi dal o 10% viac ako som ziadala. Viem ale, ze take stastie nemusim opäť mať. Preto si budem žiadať plat, aký by som realne chcela. Bojím sa ale, čo keď sa im bude zdať že som náročná a nepríjmu ma? Tu pracu velmi chcem ale nechcem aby som bola podhodnotena. Veľmi rada by som sa vyhla tomu, že by mi boli ochotni dat aj vyssi plat, ale ked si poziadam malo tak mi daju malo aby usetrili.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
raffaella
11. máj 2024

Ja som pred cca rokom menila prácu a o plate som komunikovala veľmi otvorene. Povedala som spodnú hranicu, pod ktorú som nešla a ideálny plat aký by som si predstavovala. Tým, že platy sa musia zverejniť tak vieš cca či ti dajú toľko koľko chceš - čo mám skúsenosť v mojej oblasti je to bežne aj + 30% plus ostatné podstatné benefity.
Človek si musí byť vedomý svojej hodnoty, zároveň byť aj sebakritický a mať prehľad o trhu práce a možnostiach nielen svojich, ale aj zamestnávateľov v danej oblasti. Povedz rozmedzie, v ktorom sa chceš hýbať - tak dávaš nejaké hranice a flexibilitu aj firme a aj sebe.

melanta
11. máj 2024

Byť náročná? Vedz, aká je tvoja cena vzhľadom na vzdelanie, prax a zručnosti. A chci zamestnávateľa, ktorý ti toľko zaplatí. Čiže komunikuj na rovinu minimálnu hranicu, pod ktorú nejdeš a za tým si aj stoj. A kľudne sa pýtaj ty ako prvá, akú mzdu a ostatné benefity ponúkajú. Tak ako si vyberajú oni, vyberáš si aj ty.

tilly
11. máj 2024

Kočky, tiež toto riešim. Idem zo živnosti, takže absolútne netuším, koľko sa zarába. Keď poviem to, čo bolo uvedené v inzeráte, urobím chybu?
Čo sa ešte zvykne riešiť na pohovoroch?

zobaka
11. máj 2024

ja zase uvažujem, keď sa už tu takto bavíte, či je normálne, že za 8 rokov mi zamestnávateľ ani raz nedvihol plat, som na odbornej pozícii a dal to, čo bol nútený zo zákona a raz ani to

lucik194
11. máj 2024

ziadne rozpatie platu sa nehovori.

kazdy inzerat ma uverejnenu vysku platu, pod neho nepojdu, ale kludne ak mas prax vies ist vyssie.....

takze ak mas uverejnene 1800eur, je uplne normalne, ze kandidati povedia, 2000, 2100 aj 2200e.

zamestnavatel radsej zoberie s praxou za 2200 ako absolventa za 1800 nad ktorym bude musiet cele dni niekto stat.....

lucik194
11. máj 2024

@tilly to, co je v inzerate je minimum, co je zanestnavatel ochotny zaplatit, takze daj viac

melanta
11. máj 2024

@tilly pozri si na nete, aká je mzda danej pozície v tvojom regióne. To, čo je uvedené v inzeráte, je väčšinou najnižšia hranica. Čiže kľudne je možné rovno so pýtať aj o 20-50% viac. Záleží na pozícií a praxi.

melanta
11. máj 2024

@zobaka úplne normálne to nie je. Minimálne inflácia by sa mala zohľadniť, v opačnom prípade mzda vlastne klesá. Na druhej strane, mzda by sa mala zvyšovať nie iba preto, že niekde niekto dlhšie robí. Mala by sa zvyšovať preto, že človek podáva vyšší výkon, nemá chybovosť, ide príkladom, je tímový atď. Za 100% práce je 100% mzdy. Ak chce človek zvýšiť mzdu, má byť vo viacerých ukazovateľoch nad. Pozri si, kde sa nachádza priemer mzdy tvojej pozície v tvojom regióne. Spíš si dôvody na zvýšenie mzdy a rieš s nadriadeným.

zobaka
11. máj 2024

@melanta áno pozerala som si stránky o platoch, kde som si konkrétne vybrala zamestnávateľa aj pozíciu a vypísalo mi, že iní ľudia na mojej pozicii zarábajú o 350 e viac, čo je masaker

melanta
11. máj 2024

@zobaka tak máš prvú časť vyjednávacej pozície. Druhú si spíš (dôvody prečo zvýšiť) a rieš to s nadriadeným alebo s človekom, ktorý je kompetentný to riešiť. Ak to nebude možné, hľadaj si iného zamestnávateľa, ktorý ťa adekvátne zaplatí.

raffaella
11. máj 2024

@zobaka no veď si sama na to vieš odpovedať, že to teda normálne nie je. Prečo si v takom zamestnaní ešte?

raffaella
11. máj 2024

@tilly okrem platu ďalšie benefity, možnosti vzdelávania, aké tools sa používajú, s akými zdrojmi firma pracuje, či sú agile a podobne. Vždy treba závisí od pozície a konkrétnej spoločnosti, kde ideš na interview. Ja som pracovala a aj pracujem iba v zahr.spol., čiže ako to napríklad v štátnej správe alebo čisto slovenskej firme chodí neviem. Ale je veľmi dobré vedieť kam ideš, ako sa firme darí, konkurencia a podobne, proste mať prehľad.

martinmmartin
11. máj 2024

@zobaka presne pre toto ludia menia job kazdych 4-5 rokov a vzdy pytaju 15-20% viac . Loyalita sa dnes nenosi a este sa ta bude debil sef pytat ze co od teba on dostane na oplatku za tych tvojich plus 10%.
Uvedom si ze kazdy rok co nedostanes nic plus tak vlastne dostavas znizenie platu. Cena prace rastie ( inflacia) a ty furt predavas za 8 rokov stare ceny- co dnes kupis za 8 rocnu cenu???

tilly
11. máj 2024

@lucik194
@melanta
@raffaella ďakujem kočky, čiže si poviem tak o 10% viac. Úprimne, mne o ten plat až tak nejde, skôr o samotnú prácu, aby ma to bavilo a vedela som to robiť a také benefity, ako dovolenka navyše, možný ho, školenia apod, čo zvyknú dávať.
Ja idem do verejnej správy na ministerstvá, miestny úrad a akciovka s väčšinovým mestským podielom, čiže tam asi skôr tabuľkové platy

tilly
11. máj 2024

Kočky a čo sa ešte zvykne riešiť na pohovoroch? Už si robím aspoň prehľad o verejnom obstarávaní, lebo všetky pozície si vyžadujú aspoň okrajovo znalosť verejného obstarávania a ďalšie zákony sledujem, čo sa pomenilo odkedy som ich potrebovala a používala. Jazyk na týchto pozíciách nie je potrebný, aj keď mam v životopise tri 😅. Myslíte, že to bude niekto riešiť? Pred 23 rokmi, keď som chodila naposledy po pohovoroch sme riešili aj praktické úlohy, napr musela som ukázať ako rýchlo viem písať na PC a robiť s excelom. Takéto sa ešte rieši? A také otázky, že kde sa vidíte o 5 rokov? To ešte frčí? Na čo sa mám pripraviť?

zobaka
11. máj 2024

@martinmmartin som z toho frustrovaná, ale vždy keď je väčšia porada nám je povedané, nech sa neopovazime niečo pýtať, lebo je "kríza" a nie sú peniaze, len ja nemám reálne pomaly z čoho žiť, keď som si za 5 rokov nasetrila na dovolenku, tak som fakt takmer nejedla, na to ako tam nechávam život, ani sa nečudujem, že som stále vyčerpaná, keď sa mi nič nevracia, štát dával nejaké povinné zvýšenia, ale z toho sa raz vykrutili

zobaka
11. máj 2024

@melanta áno, dúfam, že budúci rok už začnem inde, teraz sa mi vyskytli zdravotné problemy, tak som sa do nového hľadania nepúšťala, ale ako sa otrasiem chcem odísť, lebo nízka mzda plus šikana je veľmi zlá kombinacia

zobaka
11. máj 2024

@tilly ja by som už do verejnej správy nešla, predavačka ma vacsi plat ako odborný referent

raffaella
11. máj 2024

@tilly kde sa vidíte o 5 rokov je znak HR, ktoré sa zaseklo v čase 😅 ale seriózne, toto by sa už nikto pýtať nemal. Ja som absolvovala celé interview v angličtine, keďže to je podmienkou mojej práce a potom skôr sme riešili čo mám profesne za sebou. Čo sa zvyknú pýtať, pretože v CV to nebýva, sú aj tvoje slabšie stránky resp. či ti nejaké aktivity nerobia stres - napríklad prezentácia pred najvyšším manažmentom, negociácia a podobne záťažové veci. A niektoré veľmi atraktívne firmy robia assessment - zjednodušene napísané vypracujes projekt na pozíciu, na ktorú sa aplikuješ resp. prejdeš simultánne všetkým tým, čo by si danej pozícii robila, väčšinou je to veľmi záťažové na psychiku ale super skúsenosť 😊
Ale VS bude predpokladám úplne iná.

mane01
11. máj 2024

Moja skusenost: povedala som svoju predstavu, tolko mi nevedeli dat, ale chceli ma, tak mi dali protiponuku, o nieco nizsiu, pricom spomenuli benefity a ja som to zvazila nasledne a pracu prijala. Urcite sa nepodcenuj a ani nespominaj, ze by si isla aj za menej. To je take nesebavedome podla mna… ked si sikovna a dobre sa na tom pohovore ‘predas’, budu s tebou diskutovat, aj ked budes drahsia. Najst kvalitnych ludi je dnes celkom problem. Ale zas neviem, o aku oblast ide, hovorim za seba.

martinmmartin
11. máj 2024

Tiez immmozes vysvetlit ze platit tebe viac je v konecnom dosledku vyborny businnes lebo ty im tie prachy zase nazenies v ovela vacsom style ako niekto lacny- Nikto nieje tak bohaty aby si dovolil kupovat lacne veci

autor
11. máj 2024

@zobaka no bohuzial vo vela firmach je to bezne aj chces vyssi plat najskor ho ziskas zmenou prace. Po anglicky sa tento trend vola job-hop skus si nieco o tom pogooglit. Vacsinou zamestnavatel zvysi prijem 2-3%rocne, viac velmi tazko ziskas aj ked si sikovna

lucik194
11. máj 2024

@tilly mnohe samospravy hlavne Ba, nizke tabulky riesia vyssim osobnym hodnotenim, lebo by im v BA na tej pozicii nikto nerobil.

ministerstvo je statna sprava,
miestny urad je samosprava

lucik194
11. máj 2024

@tilly hladas v BA? lebo mas pisane Spanielsko....

tilly
11. máj 2024

@lucik194 áno, Bratislava. Ani som nevedela, že tam mám stále Španielsko 🤔

nelka93
11. máj 2024

@zobaka ja som vo verejnej a teda plat mam lepší ako predavačka, pracovná doba je flexi a robota super

zobaka
11. máj 2024

@nelka93 ja som tiez a som strasne nespokojna, ale za to moze vedenie chapem, ze inde maju na rovnakej pozicii viac

ysseba
11. máj 2024

@tilly A ak sa smiem spýtať, tak kam sa hlásiš? Ja som tiež predtým robila vo verejnej správe, teraz robím na ministerstve

mamina7070
11. máj 2024

@tilly pytaju sa najma na prax posledne skolenia ak teda ide o VO kolko ich mas za sebou ake atd