Mám otázočku. Dieťa koncom januára 2024 dovŕši 3roky. Ja som stále zamestnaná, ale firma nevie či bude mať pre mňa robotu. Dieťa by som chcela dať do škôlky však až v septembri 2024. Ako sa to dá cele vyriesit. Ďakujem.
Ked nenastupis do prace po troch rokoch,tak uz ziadnu mat nebudes. Normalne a bez debaty Ta prepustia, hlavne ked vies,ze ziadnu pracu nemaju... Toto nie je ze "chcem dat dieta az v 3 rokoch 9 mesiacoch do skolky.. Ako mozes, Ale platit ti nikto ziaden predlzeny rodicak nebude..zadarmo doma Ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.. Ak mate dost penazi a muz to utiahne,nevidim problem...Ma maly od januara miesto v skolke? Davala Si nacas prihlasku?
Prečo až v septembri budúceho roka? Mam decembrovú a chcela by som,aby išla budúci rok do škôlky už od septembra a to ešte nebude mať 3 roky
@sonaslivova1 po RD - pokiaľ PP trvá si povinná vrátiť sa späť do zamestnania čo máš povinnosť zo zákona oznámiť zamestnávateľovi min. mesiac vopred. ALE vieš tiež požiadať v práci o nepl. voľno- písomne - a pokiaľ budú súhlasiť počas tej doby sa treba zaevidovať na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov". Štát tým pádom bude za teba okrem ZP platiť aj základné poistenia do SP ako DP a IP. Alebo po oznámení riadne nastúpiš do práce - kedy ti písomne zamestnávateľ oznámi, že pre teba prácu nemajú a oni dajú výpoveď tebe - vtedy ti patrí aj odstupné. Buď pôjde o výpoveď s riadnou výpovednou dobou - čo znamená, že ešte 2 mesiace pracuješ alebo si doma s náhradou mzdy vo výške 80%. Ale napíšete dohodu o ukončení PP - kedy sa PP skončí k určitému dňu, ty aj tu máš nárok - ak to bude dohoda z ich strany - na odstupné. Takouto dohodou - ak aspoň 1 deň odpracuješ po RD + a nemusíš mať ani nevyčerpanú dovolenku k preplateniu - vieš získať max. podporu (vyplatené odstupné ti môže na maximum zvýšiť DZV pre výpočet podpory). .
Chodna urad prace, pol roka dostanes krasnu podporu. Dieta sup do skolky, aspon si bude zvykat..beztak bude stale doma chore, takze budes rada, ze si doma a neriesis stale v praci ocr
@zorkahorka ako vieš,že bude mať krásnu podporu? Max podpora po RD nie je vôbec samozrejmosť
@lilinka88 ja nehovorim o maximalnej podpore. Mohla by dostať cca vysku platu
@lilinka88 co citam tak kazda tu robi ten trik s 1 dnom dovolenky a po RD maju max. podporu
@zorkahorka podpora je 50% z vym. základu (zjednodušene povedané hrubej mzdy) za posledné dva roky, ak po RD neobnoví poistenie, tak z platu pred RD (ak sa nemýlim). Takže do výšky platu sa nedostane, pokiaľ nevyužije dieru v zákone a už keď využije, je to väčšinou Max. podpora
@tehulka2011 hej, a sú aj také, ktoré sa pekne prepočítaju. Stačí,že mali napr dohodu cez RD
@domka222 suhlasim, potom sa tu zeny pytaju ci si do zivotopisu maju davat aj matersku alebo nechat tie roky volne. keby odrobia po materskej aspon rok v povodnom zamestnani, tak tuto dilemu neriesia. u toho zamestnavatela boli zamestnane aj pocas materskej. moja tiez sla do sukromneho zariadenia, aby som ja mohla ist konecne do prace.
ale teda je smutne ze mame tak malo skolok, ze deti mladsie ako 3 roky zvycajne neberu a rodicia musia platit sukromne zariadenia. je z tej vyplaty dost a pre mnohe to moze byt demotivacne na vratenie sa do prace....
@lilinka88 mne na urade prace a aj v praci radia vycerpat 1 den dovolenky a ostatnu dovolenku si dat preplatit. Z tejto sumy sa potom pocita vyska podpory.
Toto mi poslali zo mzdoveho. Kuk pripad c.5
https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=231
@sonaslivova1
@sonaslivova1 a prečo si nedala prihlášku do škôlky už teraz od septembra? Môj tiež bude mať tri roky v januári ide už teraz do škôlky.
@tomikejt su mesta/obce, kde mladsie ako 3 roky nezoberu...
@zorkahorka ja viem ako to funguje
@lilinka88 robis s tym?
@zorkahorka nie,to však neznamená,že tomu nerozumiem a nepoznám diery v zákone
@sonaslivova1 nijako. Dieťa do škôlky. A ty mesiac pred nástupom do práce / dovŕšením 3 rokov dieťaťa pošli papier do roboty,že sa vracias. Nie je tvoja starosť,že nemaju robotu