Nástup do práce po materskej dovolenke

katkasofka
7. máj 2015

ahojte,chcem sa vas spýtat ci mi neviete nahodou poradit,od oktobra 2013 pracujem- zastupujem matersku a pani dne sohlasila ze sa chce 1.9 2015 vratit cize budem pracovat len rok aj 11 mesiacov a pokial viem tak na podporu mam nárok az po dvoch rokoch,neviete mi poradit ci sa neda nieco doplatit alebo si nechat nieco poistit aby som na tu podporu mala nárok ?dakujem katka

anickami
7. máj 2015

Ahoj, pred tymto zamestnanim si nepracovala nikde? tusim sa beru posledne tri roky a poistenie ma byt spolu 730 dni, t. j. 2 roky, nemusi byt suvisle 730 dni

gapa
7. máj 2015

@katkasofka skús im povedať, že ti chýba mesiac poistenia v nezamestnanosti do získania nároku na podporu a hladaš riešenie, ako by si nárok získala. Či by sa dalo s nimi napr. dohodnúť, že by si ešte od 1.9. čerpala dovolenku, čo ti iste vznikla aspon nejaký čas tj. pokračovala by si v pracovnom pomere, no aby boli istený, že nebude problém s tvojim odchodom, podpíšeš im dohodu o ukončení pp (alebo podpíšete predlženie zmluvy o ten napr. mesiac). Možno by sa dalo, záleží ako sú ústretoví (aj ked pozerám, sú tam 2platené sviatky, čo by ti museli preplatiť), resp. ak by si mohla aj čerpať očr (pn platia oni prvých 10dní, tj. to by pre nich nebolo dobré). Záleží o akú firmu ide, niekde to iste nepôjde (napr. škola) ale možno ak ide o súkromnú firmu a máš dobré vzťahy s majitelom a sa viete dohodnúť. by sa dalo.
Ak inak nie, tak jedine, že sa hned neprihlásiš do evidencie nezame, ale až po mesiaci, počas ktorého si sama budeš platiť dobrovolné dôchodkové+dobrovolné poistenie v nezam (neviem, či aj nem.poistenie treba), tj. asi 35,15% z 412eur na ten mesiac. + zdravotné poistenie tuším cca 58eur na ten mesiac (aknemáš dieťa do 6rokov, ktoré chodí do škôlky max. 4hod.denne). Potom by si sa odhlásila z toho poistenia, zaplatila v splatnosti (to je podstatné) a sa zaevidovala. Dalo by sa aj na dohodu zamestnať, ale tak, aby mala aj odvody v nezam, to je myslím ak trvá cez mesiac alebo ak ide o opakovanú činnost. a tiež sa zaevidovať až po získaní potrebných dní (vtedy ale čo sa týka zdr.positenia neviem, ako sa platí, asi za dni, kedy nepracuješ?)