Mám povedať na pohovore, že som ZŤP a mám čiastočný ID?

24. okt 2024

Hľadám si prácu na polovičný úväzok, moje ochorenia momentálne nejako neobmedzujú môj pracovný výkon, respektíve možno iba tak, že hľadám ten polovičný úväzok, že celý by bol namáhavý, ale prácu zvládnem. Spomenuli by ste to na pohovore?
Na jednej strane môžu nastať obavy, že som chorá a nezvládnem prácu, hoci to tak nie je alebo špekulácie na čo mám ID. Na druhej to pre zamestnávateľa znamená nižšie odvody a teda výhodu a tuším väčšie firmy musia mať aj takýchto zamestnancov niekoľko, aby neplatili pokuty, teda môže byť to aj plus.
Možno ak ste tu personalistky alebo ženy čo máte na starosti pohovory a príde niekto, kde na prvý pohľad nevidieť nejaké postihnutie a povie Vám, že je na ID a má zťp zhorší to jeho šance alebo sa len opýtate či prácu zvládne a beriete to možno aj ako plus kvôli odvodom? Alebo ak sú tu aj ženy čo majú zťp alebo ID aké máte s týmto skúsenosti?

modrykolibrik
24. okt 2024

Musis im to povedat lebo inak zatajujes dolezite informacie. Mna kvlli tomu nezobrali

kaktusik007
24. okt 2024

mam s tym zle skusenosti. Dlho som si preto nemohla najst pracu, ked som to uvadzala. A ked som to neuviedla, aj tak som to pri nastupe musela povedat - pretoze mam ine odvody - a prislo by sa na to aj tak. Raz z toho vzislo hned, druhykrat po niekolkych tyzdnoch. Oba razy to bolo v skusobnej dobe, takze bez dovodu, ale realny dovod bol ztp a id. Treba si pracu hladat vo velkych korporatoch a firmach.

problem je ten, ze ta nemozu potom len tak prepustit. Ak budes mat trvaly pracovny pomer na dobu neurcitu. Viacmenej je ta nemozne prepustit - leda ze by zatvarali firmu alebo ty im k tomu das dovod tym, ze porusis hrubo pracovnu disciplinu.

a ruku na srdce - kolko ludi, co su na ID, zodpovedne pracuje a nechodi kazdu chvilu lekarom a nie je na pnke??? odpoviem - minimum. A potom my, co pracovat chceme a sme zodpovedne, trpime za ten zvysok. Taka je realita.

negymama
24. okt 2024

to musis povedat, lebo tymto ludom sa inak uctuju odvody, uctaren to musi vediet.

eeffka
24. okt 2024

pri ID a ZTP sa pytame akurat ci zvlada pracu a ci nema nejake obmedzenie o ktorom by sme mali vediet, a bohuzial musim napisat ze skor vezmeme ID krivajuceho ( proste co jasne vidim) ako ID co nevidno a potom je problem mentalny ( aj take sme mali)

autor
24. okt 2024

@kaktusik007 No je to hrozné, ja na PN nemienim byť, ale z ID čiastočného 250 eur nevyžijem. Preto hľadám prácu. Chránené dielne alebo pracoviská skoro žiadne, čo má potom človek robiť, pásť sa?

kaktusik007
24. okt 2024

mne to rozpravat nemusis, ja som si tym presla. A este k tomu v obdobi, kedy deti boli uplne male, takze o to to bolo horsie - na ID, so skolkarmi.... a zamestnaj sa.

autor
24. okt 2024

@kaktusik007 to chápem že máš skúsenosť. Ale je to choré, dostaneš čiastočný ID smiešny, lebo vraj môžeš pracovať, ale na druhej ťa nikde nezoberú lebo máš ID, z čoho máš potom žiť. Naozaj by skôr mali viac motivovať zamestnávateľov, aby ID zamestnali a zároveň zrušiť ten nezmysel že sú neprepustiteľní, nech majú v tomto podmienky ako normálny zamestnanec, lebo to len ľudí na ID čo naozaj chcú robiť znevýhodňuje na trhu palce. A teda nejaký špekulant si prácu nájde a ako píšeš po 3 mesiacoch je vkuse PN, nerobí riadne, ale prepustiť ho nevedia a zase človek čo prácu by chcel a robil by riadne a nezneužíval by to, tak nedostane ani šancu.

romiada
24. okt 2024

Skôr asi vo veľkej firme obstojíš ,resp.zoberu Ťa . Pretoze fakt velke firmy by mali zo zakona zamestnavať aj ZŤP ľudi. Do životopisu to nepisať ale spomenuť na pohovore hneď sama od seba (ak to nie je viditeľne ten dovod na prvy pohlad).A keď Ťa uvidia na pohovore,že aka je realita (že pracovať vieš a chceš) tak to može byť pre Teba plus. My mame kolegyňu s čiastocnym ID a je to super baba, spoľahlivá kolegyňa (ešte viac ako poniektori čo ID nemaju dokonca), nebola to prekažka u nas.

lienka.7
24. okt 2024

@autorka ano musíš, kvôli odvodom a že poberas ID.
Oni by na to prišli a to asi nechceš.
Inak podla mňa závisí od typu prace a typu postihnutia/diagnozy, resp. prečo máš ID.

lindus_esterka
24. okt 2024

je to na uváženie - ak pre výkon danej práce nie je tvoje zdr. obmedzenie vôbec relevantné, tak im to nemusíš vešať na nos hneď medzi dverami, na druhej strane, ak im to povieš až pri podpise zmluvy, môžu brať z tvojej strany ako podraz, že si to tajila do poslednej sekundy. Ja by som to na pohovore spomenula, predsa budeš mať skúšobnú dobu, ak by si sa neosvedčila. Tajiť donekonečna to určite nemôžeš - mzdárke nebudú prechádzať výkazy, keďže máš znížené odvody takže to bude hneď vedieť.

alickapusinka
24. okt 2024

Musiš nahlasiť lebo platia nižšie odvody.Ak by si zatajila oni si to zistia lebo firma ak by TI prispevala do SP a do ZP tak mzdova účtovnička to zisti.

namornicka
24. okt 2024

Baby a keď vám zdravotný stav dovolí pracovať, nie je lepšie ten ID zrušiť a nájsť si proste prácu? Už dlhšie som sa toto chcela opýtať, len som nikdy nevedela ako, aby ma tu zle nepochopili a nezmietli pod čiernu zem 😄 ID je vlastne kompenzácia čoho, keď často krát majú ľudia full tíme job?

tiika
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamina7070
24. okt 2024

ano treba to povedat aj tak by to rychlo zistili ja som ZTPS a ciastocny ID, kolegyna tiez co sedi vedla a normalne robime na plny uvazok TPP, no stres vela ID pracuje

mamina7070
24. okt 2024

@namornicka ID je kompenzacia tvojho pracovneho zaradenia, mozes mat napr nasledky po onko ochoreni alebo stav po operacii miechy alebo nasledky dekompenzovaneho ochorenia ako je diabetes, ochorenia srdca demyelizuju s ati nervy
a teda napr manualne zamestnanie uz nedavas ale ak robis mentalne tak vies pracovat plnohodnotne
u nas su ciastocne ID nizke (ja mam 670€ ciastocny ) ale to je proste malo na normalne fungovanie platis lieky terminy u ellarov sem tam rehabky takze je to kompenzacia a stale je to o tom ze nevies dokedy sa ti bude dat pracovat
vyska OD zavisi od % invalidity a od toho vo si odviedla na odvodoch

tiika
24. okt 2024

Ja by som to napríklad na pohovore nehovorila. Jedine, že by to nejako ovplyvňovalo prácu, o ktorú sa uchadzam. Povinnosť povedať to je až pri nástupe a v tom zmysle by som to aj odkomunikovala, že v tej chvíli na pohovore som to nepovažovala za potrebné, lebo ID sa týka tohoto, resp. netýka sa toho, čo tam budem vykonávať. @autorka znies veľmi rozumne a verím, že si čoskoro niečo zoženies
@namornicka ako píše i autorka, pracovať na plny uvazok nemôže, a z polovičného by nevyžila, takze ID jej kompenzuje tento handikap, nižší zárobok

leidin
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamina7070
2. nov 2024

@tiika s ID aj s plym moze pracovat bez obmedzenia (tj kludne aj na plny uvazok aj dva ci tri ak zvladne bez obmedzenia sumy

tiika
3. nov 2024

@mamina7070 autorka sama písala, že plny by bol pre ňu namáhavý, že hlada polovičný, a to bola odpoved na nejakú reakciu nie na právne predpisy