Ahojte dopočula som sa že vraj po pol roku plynutia materskej ma zamestnávateľ môže kľudne vyhodiť ak sa do práce nevrátim aj keď mám zmluvu už na dobu neurčitú...čo je na tom pravdy?chcem ísť na materskú ale nemienim sa do práce vrátiť keď moje dieťa bude mať pol roka veď to je strašne skoro ale nechcem ani prísť o prácu...Ďakujem za info 🙂
Presne tak,vyhodit ta fakt nemoze! Takze pokoj 🙂
@kucerkaa tak ako pise @luba28 - nie je to pravda. do skoncenia materskej (to je 6 mesiacov) mas narok na svoje povodne miesto. ak zostanes dalej na rodicovskej (ktora je do 3 rokov veku dietata), a zamestnavatel nema volne povodne miesto, musi ta zaradit na ine prac.miesto zodpovedajuce tvojej pracovnej zmluve. myslim ze aj plat by si mala mat taky isty - ak by sa v priebehu tvojej nepritomnosti zvysovali platy - mala by si takisto narok na toto zvysenie.. pozri napriklad tento clanok http://profesia.pravda.sk/zamestnanie/clanok/18...
na konci su zhrnute v bodoch veci vybrane zo zakona..
a na nete je ich kopec, myslim ze aj priamo tu na konikovi najdes.. 😉
@kucerkaa presne ako píšu baby vyššie, ale aj tak nemáš vyhrané, pretože tie tri roky ťa bude evidovať ako zamestnankyňu, a potom ti môže kľudne navrhnúť rozviazanie pracovného pomeru, ktorý buď príjmeš dobrovoľne, alebo si niečo nájde pre čo ťa prepustí, to je slovenská prax. v dnešnej dobe je 100%-ná iba zubatá.
@kucerkaa ked ti da vypoved z dovodu nadbytocnosti (ak by mal na tvojom mieste niekoho ineho a nemal by pre teba vyhovujuce prac.miesto), mas narok na odstupne - podla toho kolko rokov si u zamestnavatela zamestnana. a ano, moze sa stat, ze ti da vypoved, ale to zavisi od toho akeho mas zamestnavatela - niektori nemaju problem zobrat spat maminu ktora ma za sebou dve materske/rodicovske (myslim na seba nadvazujuce - bez prerusenia po sebe..), dalsi zasa nevedia predychat ze je mamina doma na materskej viac ako pol roka... Zisti ako to funguje u vas vo firme - ak su tam nejake maminy, ktore boli na materskej/rodicovskej a vratili sa spat - po akom case... a ako to s nimi riesil zamestnavatel..
@kucerkaa neni to pravda,si v ochrannej lehote po dobu 3 rokov veku dietata,.....poziadat ta moze,ale je to na tebe ci nastupis,alebo nie,....