Zdravím vas a prosim o radu alebo skúsenosti.Som zamestnana v lekarni ako far.laborantka na dobu neurcitu.... isla som na matersku s prvym a po sebe aj druhym o chvilu sa mi konci materska dovolenka a chcela som naspupit uz skorej lenze zamestnavatel mi oznamil ze uz nemaju premna miesto. Co robit? Mam cakat kym skonci materska a hladat si nieco druhe? Alebo hladat noeco skor?Mozu ma vyhodit kym mi este plynie materska? Vobec neviem viete mi poradit prosim ci ist za pravnikom alebo co? Dakujem za rady.
Ale urcite trvaj na tom, aby si dostala aj odstupne. Urcite si nepis sama vypoved. Ale nech zamestnavatel ti da vypoved, ked nema pre teba miesto.
@melanta Nieje to asi celkom jedno lebo ak by som prácu nasla a vzali ma a este by som bola na rodicovskom v inom zamestnani tak toto neviem ako funguje ci sa to moze ?
@veronika1804 keďže ta zamestnavatel naspäť "nechce", keď si nájdeš prácu skor, normalne mu to ozmamis a dohodnete sa na výpovedi dohodou. Pokojne aj za 1 deň to vybavíš. Ja by som si ju na tvojom mieste hľadala dopredu, nečakala by som na "koniec" u aktuálneho.
@veronika1804 ak nema pre teba miesto, mas narok na zaklade odpracovanych rokov na adekvatne odstupne.
@bublinka1426 a to kde zistim kolko to asi je? a este sa preplaca dovolenka ci?
@veronika1804 tak podla mna mas narok aj na doovlenku a kolko si tam robila.
Ak by si si aj našla miesto počas rodičovskej, nemusíš mu nič oznamovať.
@veronika1804 Ale áno, je to celkom jedno. Takže ešte raz - ako píšem, môžeš. Áno, môžeš byť zamestnaná, byť na rodičovskej a mať inú novú prácu. Oznamovať to nemusíš. Jedine v prípade, že ak ide o pomer u konkurencie. Čiže ak by si si našla prácu v inej lekárni, potrebuješ súhlas prvého zamestnávateľa.
Čo sa týka odstupného, výška závisí od dĺžky pracovného pomeru. Samozrejme, na odstupné máš nárok ak ti dajú výpoveď oni, nie keď ju dáš ty. Prípadne keď ti oni navrhnú ukončiť pomer dohodou. Ak budeš ukončovať pomer ty, nárok na odstupné nemáš.
Dovolenka ti nabehla počas materskej (materskej, nie rodičovskej), ak sa ukončí pracovný pomer, tak sa ti preplatí.
@melanta ano toto je podstatne, aby jej dali vypoved oni.
alebo rozviazanie pomeru dohodou...
aby mala autorka narok na odstupne.
@veronika1804
@bublinka1426 preto je dôležité, aby návrat oznámila písomne a žiadala písomnú odpoveď. Musia jej odpísať, že sorry, nemáme miesto, dáme ti výpoveď.
Nemaju pre teba miesto ale vypoved este nemas... ale pracu si hladat mozes inde tak ci tak... Inak je tvoja povinnost PISOMNE oznamit nastupenie, a ak pracu nemaju pre teba, tak ukoncia ti PP so vsetkym co k otmu patri... vypoved/pripade odstupne, preplatenie dv a tak...
Pracu si mozes hladat kedykolvek, ja si myslim, ze aj keby si o tyzden mala nastupit inam, tak ti rad byvaly zamestnavatel podpise dohodu o ukonceni pp len aby nemusel riesit odstupne a pod.
Súbežne môžeš mať aj viacero zamestnaní. Len ako píše, že nie v inej lekárni. Oznam písomne, že sa plánuješ vrátiť v novembri do prace. Posli to poštou doporučené a žiadaj odpoveď.
@veronika1804 koľko to je nájdeš v zákonníku práce
§ 76 Odstupné
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
urcite by som chcela ist pracovat do lekarne ..
@melanta a nahodou neviete ci sa rata aj materska do tych odpracovanych rokov? lebo mi znama tvrdi ze ano ale nezda sa mi to 🤔
@veronika1804 áno, materská aj rodičovská, ak pracovný pomer trvá.
No a neni to tak ako v zahraničí? Že môže byť maximálne dane mesiace na RD aby bola v ochrannej lehote a nemohol by ju zamestnávateľ prepustiť? Tak to mame my. Akonáhle si matka vezme nad 2 roky už v ochrannej lehote neni a môže ju zamestnávateľ vyhodiť bez odstupného.
@sono2 do 3r dietata
@veronika1804 tiez ako v kazdej teme, odporucam tych par paragrafov zakonnika prace si precitat
Poziadaj oficialne o nastup do prace, to co ti povedal, medzi recou zamestanvatel, nech ta nezaujima. Nebude mat pre teba miesto, ukonci ti PP, a nstupis inde. Medzitym si samozrejme vyhliadnut pracu a hladat mozes. AK by ti nebodaj vyhovovala ina praca kde chces, ist, tak das vypoved. PP ukoncis a nastupis do novej prace. Ziadna veda... ziadna panika. Proste ides, podla akutalneho stavu a nie, co by bolo keby bolo... a JPP.
1. Nie si na materskej, ale rodičovskej.
2. Mesiac pred skončením rodičovskej písomne oznám zamestnávateľovi návrat do práce. Ak pre teba nebude mať miesto, musí ti dať výpoveď s odstupným, prípade dohodu o ukončení pomeru s odstupným.
3. Či si budeš prácu hľadať už teraz alebo až za pol roka, je na tebe, to sa rozhoduješ predsa podľa seba.
4. Právnika nepotrebuješ, aspoň nechápem k čomu by si ho chcela.