Dohoda a zmluva súčasne

lililukac
16. jún 2021

Ahojte chcem sa spýtať kto sa vyzná v týchto veciach ale aj naozaj vyzná... Od 27.5. som už na materkej ale ešte mi neprišlo ani rozhodnutie ani nič, prišlo mi rozhodnutie ohľadom tehotenskej dávky kt. Mi bola zamietnutá preto mám strach aby mi nezamietli aj materskú... K dňu 31.marcu mám odpracované 212 nemocenské dní, ale od 4.12. do 31.5 mi plynulá aj dohoda popri zmluve, moje pôvodne info boli že dní z dohody sa prirataju k dňom k zmluve... Lenže pri tehotenskej dávke mi to neuznali, tak som sa chcela spýtať či mi to pri materskej uznajú , a ak pri materskej áno tak prečo mi to pri tej tehotenskej dávke neuznali, ešte ďalšiu vec som čítala že osobitne sa pri tehotenskej dávke posudzuje z dvoch nemocenských poistení nárok, lenže ak sa osobitne bude posudzovať z dohody a osobitne zo zmluvy tak nárok naň nemám tak či tak, alebo treba len osobitne požiadať o tehotenské zo zmluvy a o tehotenské z dohody a môžu to posudzovať dokopy? 🤷💆

lienka.7
16. jún 2021

@lililukac pokial si mala oba subezne, podla mna sa ti rataju len za 1x obe, teda PP aj dohoda.
Ak ti tehotenske neuznali, tak ai nemala tych 270 dni k 13 tt. Co je podmienka. K materskej to.este stihnut mozes, cize ta ti pokojne moze vyjst.

O tehotenske, ako aj matersku mozes poziadat aj z PP aj z dohody, ale pri oboch musis splnit tych 270 dni NP k 13 tt. Ak to nemas, smola.

martina1201
16. jún 2021

@lililukac a dohoda ti plynie? Či si ju ukončila pred začiatkom materskej?

lililukac
autor
16. jún 2021

@martina1201 dohoda bola ukončená k 31.maju... ide mi o to či tie dni dohody ktoré plynulý počas zmluvy sa prirataju alebo nie . Bolo mi povedané že áno aj že nie

ivkazba
16. jún 2021

@lililukac na 100% bude vedieť odpovedať @zalka

zalka
16. jún 2021

@lililukac ak si mala k 31.3. .... 212 dní ... a doposial si neporodila, tak už máš splnenú podmienku 270 dní poistenia a SP ti spätne prizná materskú z tohoto poistenia.
Môže sa stať, že to bude až po pôrode. Ale SP spätne doplatí .
Z dohody nárok na MD nemáš, ak si nemala iné poistenie ukončené v posledných 2 rokoch.

zalka
16. jún 2021

@lililukac a čo sa týka tehotenského príspevku, môj názor je, že by ti nárok vznikol ak by ti dohoda skončila 31.3.2021 ... ale dohoda trvala tak sa nesplnila podmienka nároku na tehotenské.

lililukac
autor
16. jún 2021

@zalka fíha zaujímavé daaakujem veľmi pekne za info a spätne dohodu zrušiť neviem k tomu dňu a znova žiadať tehotenské? Aj to mi kamoška navrhovala ako riešenie len či to ide vôbec.

zalka
16. jún 2021

@lililukac nemyslím, že toto by bolo možné. A spätne rušiť dohodu? Ako keby šlo o pár dní ale o viac ako 2 mesiace? A čo mzda? To chcú mať kontroly vo veľkom na firme?

lililukac
autor
16. jún 2021

@zalka máš pravdu ďakujem a prečo ak aj trvala dlhšie dohoda mi tie dni nezapočítali a dávku neuznali nerozumiem

zalka
16. jún 2021

@lililukac lebo k trvajúcemu poisteniu vedia pripočítať len dni ukončeného poistenia
tj. ak by ti dohoda skončila 31.3. tak nárok by bol, lebo ukončené poistenie tj. táto dohoda by sa dni dohody pripočítali k dnom trvania TPP .. a 212+tam si mala dákych 100 dní sa mi marí = v súčte by bolo 312

kedže ti skončila 31.5. tak nárok nebol lebo si mala 1 tpp +1 dohoda ktoré trvali .. a z jedného si mala 212 dní a z druhého 100 dní a ani z jedného si nemala splnenú podmienku 270 dní

lilinka88
17. jún 2021

@lililukac presne ako zalka píše. Keby bola dohoda ukončená k 31.3., tie dni z nej by sa ti rátali k TPP a vyšlo by aj tehotenské. Keďže dohoda trvala, nemohli sa tie dni započítať k TPP.
Čo sa materskej týka, záleží od termínu pôrodu, ak si ešte neporodila, jednak už máš zo samotného TPP cez 270 dní a jednak by sa ti už mohli pripočítať aj dní z dohody, čiže tam by nárok mal byť.

lililukac
autor
17. jún 2021

Ďakujem vám veľmi pekne za odpovede

zalka
18. jún 2021

@lilinka88 no opravím ťa, ak by jej chýbali dni poistenia tak tú dohodu by jej nepripočítali. Lebo tá končila 31.5. a zadávateľka nastúpila na MD 27.5.
čiže neskončila jej dohoda pred nástupom na MD, tak by nemali čo prirátať. Aj takýto detail je podstatný.

lilinka88
18. jún 2021

@zalka ale nárok sa posudzuje ku dňu pôrodu, čiže v Tom období už dohoda je ukončená a ak by jej z TPP chýbali dní, tak by ju mohli prirátať,či sa mýlim?

zalka
18. jún 2021

@lilinka88 no teraz si ma zaskočila.

lililukac
autor
18. jún 2021

@lilinka88 áno bude to presne takto bude to posudzované ku dňu pôrodu a keďže je dohoda ukončená tak sa dní prirataju , a už aj z tpp budú k dňu pôrodu dní 270 takže o matersku má ubezpečila že pracovníčka zo sociálky že to bude v poriadku. Tak verím že bude , prišla som len o tú novú tehotenskú dávku našťastie

sedja
12. júl 2021

Dobrý deň, prosím zalku či by mi neporadila som síce v českej republike ale tých 270 dní je rovnako celý rok 2020 som pracovala ale od januára som na úrade práce teraz v 7 mesiaci som zistila že som tehotná , od augusta môžem nastúpiť na dohodu o pracovnej činnosti prosím vyjde mi to na tých 270 dní som z toho mimo..

sedja
12. júl 2021

alebo mám zohnať 2 dohody alebo čo by bolo najlepšie?