Chcem dať výpoveď

12. jún 2024

Ahojte chcem dať výpoveď v práci som na neurčito takže budem musieť podľa zákona odrobiť 2mesiace , robím vo výrobe..komu ju mám dať podpísať? Stačí ju poslať na personálne alebo to musí podpísať môj majster?

thirstymonk
12. jún 2024

Máš pracovnú zmluvu a v nej máš napísané, kto je tvoj nadriadený. Tak jemu. Priamemu nadriadenímu. Ak nie je v robote, tak nepriamemu nadrdiadenemu. Nie všade je majster automaticky aj nadriadený.

nelca84
12. jún 2024

Nie, majster nemusi podpisat. Najlepsie je zaniest rovno na personalne a nechat si podpisat prevzatie. Ak budes posielat postou, rataj s tym, ze vypovedna doba zacne plynut az od nasledujuceho mesiaca po doruceni zasielky. A to sa to sa moze natiahnut, ak bude napr. zasielka ulozena na poste 18 dni...

gribka1
12. jún 2024

Nemám skúsenosti, ale z počutia, ak dáš ty 2 mesiace. Ak dohodou, tak podľa dohody. Majster asi s tým nič nemá.

autor
12. jún 2024

@nelca84 no budem ju hádzať do schránky čo je vo firme týždeň popredu tak snáď si ju vezmú

gribka1
12. jún 2024

Prečo nejdeš osobne?

nelca84
12. jún 2024

To by som nerobila, lebo nebudes mat doklad o doruceni. Takze ak povedia, ze ziadnu obalku nedostali, tak mas smolu.

majka36912
12. jún 2024

Zbehni osobne na personalne, to mas najlahsie. Priatel tak teraz podaval vypoved, robil 8 rokov v kmeni v automobilke. Dali mu mesacnu vypovednu. Tak len zavolal buducemu zamestnavatelovi, ze od vtedy a vtedy moze nastupit a hotovo.

saraxyz
12. jún 2024

@nelca84 nemáš pravdu s tou vetou o doručení.

nelca84
12. jún 2024

@saraxyz ktorou?

melanta
12. jún 2024

@saraxyz ale má pravdu @nelca84 výpoveď musí byť doručená. Ak ju pošle poštou doporučene a neprevezmú ju, bude sa právne považovať za doručenú. Ale ak ju hodí do nejakej schránky v práci, nebude mať žiadne potvrdenie o tom, že obálku hodila.

melanta
12. jún 2024

Autorka, nejaká "no name" schránka nie je ideálny nápad. Oddnes ju na podateľňu a nechaj kópiu potvrdiť. Alebo na personálne a nechaj kópiu potvrdiť. Alebo potom poštou doporučene. Ak robíš vo výrobe a tvoj nadriadený je majster či vedúci smeny, absolútne neplatí čo píše thirstymonk že odovzdať priamemu nadriadenému.

cukroska
12. jún 2024

nadriadenému

cukroska
12. jún 2024

môžu ukončiť pracovný pomer ak dohodou,alebo aj odrobiť podla zmluvy 2 mesačná výpovedná lehota.

saraxyz
12. jún 2024

@melanta a čaká sa 18 dní? Až vtedy je považovaná za dorucenu?

nelca84
12. jún 2024

@saraxyz vsak zalezi, kedy to preberu, ak nepreberu, tak musi uplynut cela ulozna doba. Neviem preco spochybnujes moju odpoved, ked sama nevies...

simca06022011
12. jún 2024

O.tom ze si vypoved hodila do schránky nebudeš mať doklad.

saraxyz
12. jún 2024

@nelca84 beriem späť. 😉

avicii18
12. jún 2024

Doporučenou poštou so službou doručenka, kde prijímateľ podvrdí podpisom prijatie a tú vám pošta vráti späť.

tiika
12. jún 2024

Ak pošleš s doručenkou, môžeš tam dať i skrátenú dobu na prebratie posty, nemusí to byt tých 18 dni. To, aby si stihla, pokial to pošleš týmto spôsobom a oni by to neprebrali.

maranco
12. jún 2024

@saraxyz podľa niektorých výkladov za doručenú výpoveď považovali dátum odkedy ju mohol prevziať
to že niekto umelo naťahoval čas a list prevzal až 18. deň, alebo vôbec neprevzal aby nabehol nový mesiac mu nepomohlo

saraxyz
13. jún 2024

@maranco tal som to aj ja myslela. Teda od oznámenia "posty" ak si nezastihnuty. Ale baby pisu od prevzatia

nelca84
13. jún 2024

@maranco treba rozlisovat odmietnutie prevzatia a ulozenie zasielky na poste, ak je adresat nezastihnuty.

autor
13. jún 2024

Pôjdem teda osobne budúci týždeň na personálne vďaka

nelca84
13. jún 2024

Vytlac si tu vypoved 2x a na jednu si daj potvrdit prevzatie. Vypoved doba ti zacne plynut od 1.7.

mandzula
13. jún 2024

@nelca84 neplati aj v tomto pripade fikcia dorucenia?

nelca84
13. jún 2024

@mandzula v pripade, ze adresat zasielku ODMIETOL prevziat, plati, ze sa povazuje za dorucenu.
Ak bude ulozena na poste s tym, ze adresat bol nezastihnuty, povazuje sa za dorucenu az dnom kedy sa vrati odosielatelovi, teda az po uplynuti uloznej doby + esta spat k odosielatelovi...
Ako som pisala vyssie, treba rozlisovat odmietnutie prevzaria a ulozenie z dovodu "adresat nezastihnity".
V ziadnom pripade sa nepovazuje za dorucenu dnom oznamnia o ulozeni na poste.

mandzula
13. jún 2024

@nelca84 pri odmietnuti je to jasne. Pises "ak nepreberu, tak musi uplynut cela ulozna doba". Neplati prave tu § 24 ods. 2 zákona č. 71/1967 Zb.?

nelca84
13. jún 2024

@mandzula ale moja odpoved nadvazovala pre ulozenie na poste, treba precitat cely kontext. Cely cas pisem o tom, ze sa to moze natiahnut, ak bude ulozena na poste, aby s tym autorka pocitala. Poznam spravny poriadok, dakujem.

mandzula
13. jún 2024

@nelca84 pises "ak budes posielat postou, rataj s tym, ze vypovedna doba zacne plynut az od nasledujuceho mesiaca po doruceni zasielky. A to sa to sa moze natiahnut, ak bude napr. zasielka ulozena na poste 18 dni..." Pytam sa na toto, lebo zasielka bude sice ulozena 18 dni, ale podla fikcie dorucenia sa za dorucenu povazuje skor, pretoze ak si adresat nevyzdvihne pisomnosť do troch dni od ulozenia, posledny den tejto lehoty sa povazuje za den dorucenia, aj keď sa adresat o ulozeni nedozvedel.“ Normalne sa ta pytam, nebojujem s tebou, len sa informujem, pripadne chcem spravne info pre diskutujucich, kedze je tam rozdiel v tych dnoch. A kedze mnohi ludia o fikcii dorucenia netusia, moze to byt pre nich zaujimava a uzitocna informacia, kedze sa od toho odvijaju dolezite terminy - napriklad zaciatok konania ci lehota na odvolanie.

simca06022011
13. jún 2024

Neviem preco je v tejto vzdy v debatach nutne vymyslat si rozne pravidla :DDD
Zakonnik prace §38, ods.4
(4) Povinnosť zamestnávateľa alebo zamestnanca doručiť písomnosť sa splní, len čo zamestnanec alebo zamestnávateľ písomnosť prevezme alebo len čo ju poštový podnik vrátil zamestnávateľovi alebo zamestnancovi ako nedoručiteľnú, alebo ak doručenie písomnosti bolo zmarené konaním alebo opomenutím zamestnanca alebo zamestnávateľa. Účinky doručenia nastanú aj vtedy, ak zamestnanec alebo zamestnávateľ prijatie písomnosti odmietne.
CIta tam niekto o 3 dnoch, oznameni, "moznosti" prebrat? NIE. Jasne sa pise=dorucena ked SA doruci, odmietne, vrati... cize od 1 do kludne 20dni...
Ak clovek chodi do roboty, chyti vypoved a odovzda zodpovednemu cloveku tam, nemusi to byt ani personalne, ak nie je na rovnakom mieste ak napr vykon prace. Staci nadriadeni. On nech si to zanesie/oznami /doruci v ramci firmy kam treba.