Chcem sa opytat mamiciek so skusenostami, co vsetko potrebujem (pripadne nepotrebujem) pre babo ked sa narodi... Som v 6tom mesiaci
-1)Postielka mi je jasna, viem ze na matrac by malo ist nieco co nedovoli presakovanie, male babo spi len na matraci? Ci sa mu dava uz paplon vankus?
-2)ku kociariku sa chcem opytat ci su vsetky odpruzene a co v pripade ak napr. odpadne koleso ak kupujem kocik odruky (planujem 3kombinaciu). Ci sa to da niekde zohnat na suciastky, popripade poradte co by mal obsahovat kvalitny kocik a co je dolezite pri vybere,
-3)odsavacka - znama mi ponuka elektricku za 80 eur co sa mi zda dost vela, ale neviem ci to potrebujem ci nie. Mama mi vravi, ze moze byt ze nebudem mat mlieko alebo ze po pol roku ho prestanem mat a bude treba dieta dokrmovat tak ju vraj nevyuzijem he mi bude doma stat a ze ked budem dieta kojit normalne ze taktiez netreba vraj - moja otazka teda znie ci je taka odsavacka potrebna a naco vlastne ta odsavacka je ved dieta by sa malo krmit normalne cez prsnik, nie? Mozno blba otazka ale som prvorodicka a nemam s takymi vecami skusenost...
-4) oblecenie - co treba novorodencovi kupit z oblecenia a kolko coho treba?? (ma sa narodit v juni cize bude uz dost teplo) minule som bola totiz informativne kuknut detske veci a predavacka mi zacala ukazovat sady nejake body s dupackami a kosielka a k nim boli rukavicky a ciapka-moja otazka zase znie: nie je chujovina decko v horucave v juni obliekat do ciapky a rukavic a este dvoch vrstiev oblecenia?? Nebude prehriate? Pripadne kolko coho kupit a co odporucate...
-5)plienky-kamoska spominala ze do porodnice treba doniest aj vlastne plienky... Teraz ake? Pampersky? Ci obycajne latkove? Videla som ich na nete... Na plienky este musia ist tie gate co drzia plienku ? Ci je to len dalsi biznis?
-6)zavinovacky, perinky fusaky .... To treba pokial dieta bude v postielke alebo vo vajicku? Je to nutne?
-7)kupanie-cim sa babatko kupe? Len ho dam do vanicky a cistou vodou a potom osuskou utriem ci ako? Cim sa cese? Videla som v obchode aj kefky aj hrebene ale nemam sajnu ktorym treba dieta cesat a cim sa mu umyvaju vlasy?
-8) poporodne jednorazove nohavicky-videla som to na internete tiez-odporucate? Ci je to len dalsia zbytocnost? Ake su vyhody? Je nutne mat vobec po porode nohavicky? Vsak tam vraj budem v koseli...
-9) dojcenske podprsenky-kedze bola situacia kriticka a uz mi v 6. Mesiaci boli vsetky moje povodne podprdy male musela som na nakup, z povodnej 85B-C mam v 6.mesiaci 85E... Vraj sa este prsia naleju aj do porodu aj po porode... Je to pravda? Neviem si predstavit kde kupim teda podprsenky tychto rozmerov kedze som horko tazko zohnala aktualne aj to nemaju vystuz co mi vobec nevyvuje, lebo mi cez to vidno bradavky a nedrzi to vobec prsia (ved vyzera ako lambada), proste na vahu prs bez kostic a vystuzi nepostacujuce... Neviem ci mam teda zacat znanat nieco vacsie alebo staci co mam... Lebo vo vacsine obchodov maju maximalne tak Dcko, akurat v HMku som zohnala tu eckovu... Nikde inde taky rozmer nebol tak sa obavam ze ci to s prsiami nebude problem..
-10)cumliky-davaju sa aj malemu babu? Ci len vacsiemu? Su potrebne?
...mozno blbe otazky, ale nemam sajnu kedze som jedinacik a deti nemame ani v rodine
Súhlasim s
simca06022011. V dnešnej dobe ak ti niečo pochybí, tak si to ľahko kúpiš podľa potreby, napr. to oblečenie, sú toho plné obchody. Len pár základných kúskov na začiatok treba. K tým jednorázovým nohavičkám, ja so ich mala a nepoužila som ich vôbec. Mala som len hrubšie popôrodné vložky. A tie hrebene na vlásky, ja som mala takú malú kefku s jemnými štetinkami a kúpala som v čistej vode a trochu detského mydielka.
Dakujem zienky, mam z toho dost paniku kedze som nikdy ziadne dieta ani nekupala ani neprebalovala 😅a nechcem minat na blbosti-mozno by som zbytocne minula peniazky a veci nevyuzijem... Ja sa strasne bojim aj porodu, ked si predstavim ze sa mozno natrhnem alebo ma nastrihnu tak ma chyta panika... Este aj v telke zacali vysielat ten baby boom na markize a ked vidim ako tam tie zeny zjapu od bolesti tak nemam ani chut nejak dojst do toho porodneho stadia 😢
@adus120 vankus nepotrebuje, nasi boli najskor v perinke,neskor v spacom vaku.
Kocik- mala som kvalitnu 3kombinaciu- perovaciu, nic som nemusela reklamovat,ci kupovat nahradne diely.
Oblecko-je tu kopec zoznamov, co asi kúpiť.
Odsavacka - využila som aj na stimukaciu laktacie,ked som mala krizu i do zasoby,kedze pri malom som sa hanbila dojcit vonku a pri malej zas kvoli tomu,ze som sla do nemocky na operaciu,musela som.mat zasobu mliecka pre nu.
Kozmetiku som kupila normalne kefju s jemnymi chlpkami. Ana zaciatok staci vodou,prip. Kvalitna detska kozmetika a olejcek.
To chapem-ale pri internetovych obchodoch nepise ci je kociar perovaci, iba co je sucastou atd. preto som sa pytala ci uz v dnesnej dobe vsetky su perovacie alebo len tie drahsie... A skor sa priklanam ku kupe odruky vzhladom na cenu, preto som sa pytala ze co v pripade ked je nieco s kociarom ci sa to da nejak opravit alebo co, lebo tam zaruka ziadna nebude
@siska53
@adus120 hm, vela veci sa pytat zbytocne. trosku si prelustruj fora, pogugluj.
1. Ziadny vankus, ziadna perinka, ziadna zavinovacka, dieta ma spat len na matraci vo vlastnej, najlepsie v spacom vaku, bez ciapocky, v skor chladnejsej vyvetranej miestnosti ako v prehriatej (zijeme v ahranici a tu su zavinovacky a podobne prkotiny zakazane). Mame 4 deti a ani jedno tieto "slovenske" hluposti nemali.
2. Kocik - na kvalitne kociky sa daju v pohode zohnat suciastky bud na nete alebo v specializovanom obchode.
Ale poviem ti takto, ked chces kupovat z druhej ruky, tak radsej kvalitny overenej znacky.
A tiez sa priklanam k nazoru, ze preco by ti malo odpadnut koleso a pod.? Nasa najmladsia ma 19 mesiacov, kocit sme kupovali novy, uz 19 mesiacov sa neustale sklada, rozklada, prenasa, cestuje s nami po celom svete, lietame takmer kazdy mesiac, kocik odovzdavam zo zasady na chceck-in-e ako batozinu, takze nakladaju s nim ako s kuframi, t.j. urcite hadzu ako im padne do ruky, a NIKDY sa doteraz na nom nepokazilo, ani len defekt nemal.
Vajicko kupovat NOVE overeneho znameho vyrobku (pozri si testy) a VZDY osobitne nie v nejakej kombi s nejakym kocikom akurat, ze by to bola zase overena testovana znacka.
3. Odsavacku neries dopredu, kupis, ked budes potrebovat. A staci kludne aj rucna. Ja som mala v ca. 2. mesiaci zivota malej krizu, odsavacka pomohla vytiahnut zapchate mliecne kanaliky. Tiez som kupila az ked som ju potrebovala. Nezijeme pred 100 rokmi, teraz mas vsade vsetko a aj objednane z netu ti pride tak do dvoch dni.
4. Oblecenie - skor menej ako viac, male deti velmi rychlo rastu. Ciapocka je aj letnemu babu treba, pojdes na prechadzku, bude pofukovat, pre teba sice prijemne ale babo moze dostat prievan na usi a tiez je dobre prikryt temeno hlavy. Rukavicky to nie su hrube zimne rukavice, ale tenucke bavlnene aby sa dieta neposkrabalo. Ale tiez nepotrebne, kup si jeden par a uvidis. Nasa copana sa zlostila, ked ich mala na rukach, cize nam boli na dve slova.
Kosielky som nemala NIKDY, body (existuju aj zavinovacie body, lahsie sa obliekaju) povazujem sa velmi dobry vynalez, drzi to lepsie plienku a ked je trebars velmi horuco (dve deti su julove), tak boli len v body.
5. Plienky. Musis sa rozhodnut sama, ci chces jednorazove alebo latkovky. Na latkovky musis na zaciatku dost investovat a tiez je to z mojho hladiska narocnejsie na udrzbu atd. Pogugluj a prestuduj si nieco o latkovkach (aj tu na MK).
My me VZDY pouzivali len Pampersky (ani inu znacku nie) a nikdy nebol problem.
Co ti treba do porodnice doniest, spytaj sa v porodnici, kde chces rodit, urcite tam maju zoznam.
6. Fusak ti treba na zimu hruby, na prechodne obdobie ako uznas za vhodne, my sme mali aj taky tensi, co sa dal dat aj do vajicka aj neskor do sportiaku.
Zavinovacky ci nejake preinky, podla mojho nazoru uplna zbytocnost, nikdy sme nemali a deti to prezili bez ujmy na zdravi grrr. Ale na Slovensku sa to este "nosi" (vid bod 1.)
7. Dieta sa kupe len v cistej vode aj nema nejake kozne problemy. Utries normalne osuskou (a cim preboha? Vechtom? Ved to da rozum, ze uterakom grrrr)
Hreben, kefa. No vlasate babo by si mohla aj troska ucesat, nemusis kupovat dopredu, uvidis kolko vlasov bude mat. NAse deti boli vsetky takmer holohlava, mali sme drevenu kefku s jemnymi stetinkami z kozej srsti. Tu pouzivali, ked im vlasky trochu narastli.
8. Jednorazove nohavicky ti netreba, zober si nejake starsie "bombardiaky", ktore, ked aj zamazes, nebude ti luto ich vyhodit. A ano, jasne, ze po porode budes potrebovat aj nohavicky, ako si chces medzi nohami drzat tu obrovsku vlozku?
9. Podprdu ti neporadim, mne prsia takmer vobec nenarastli, to je u kazdej zeny individualne (a to som malu 6 mesiacov vylucne kojila a kojila 17 mesiacov), a na SK, kde by sa dali take velke dostat, tiez neviem.
Ale na podprdy bez vystuze si zvyknes (tiez mam radsej kosticove s kosikmi, ale clovek si na vsetko zvykne). Ja osobne som podprsenky na kojene pouzivala len tych prvych 6 mesiacov, ked som len kojila, potom somp resla na moje povodne.
10. Cumel, flase atd. kupis dodatocne, az ked ti bude treba. Ak ti nepojde kojene, tu jednu flasu na zaciatku kupis v hocijakej drogerii plus aj UM, ak budes plne kojit, prvych 6 mesiacov ti ziadnu fasu netreba. Cumel podobne. Ak budes potrebovat, dostat ich vsade.
tak ty si ina stresacka...kociar kupis aj kvalitny za dobru cenu...ja sa smejem na tych zenskych co maju tie znackove kociare...idu s nimi ako s hrkalkami su vsade spinave aj derave ale hlavne ze su znackove...ohladom kupania ti vusvetlia v porodnici...a co sa tyka plienok ..bud rada ze su v dnesnej dobe jednorazovky..lebo cistit tie hovienka je celkom fuska a nie vzdy to zaruci ze babo nebude zaparene ....moja mala casto cvrka a aj cvrkavala este castejsie ked bola mala...nic ine by som nerobila iba prebalovala..
@adus120 ahoj, ostatne bolo spomenute ... poradim ti ohladom podprdy. Znacka carrywell ma skvele podprsenky na kojenie, rozne typy,mam od nich jednu s gelovymi kosticami a jednu s takymi vlozkami (jedina cez ktoru nic nepresvitalo v tehotenstve). Su naozaj kvalitne a velmi pohodlne, neviem odkial si tak skus pogooglit kde v tvojom okoli si ju vies skusit. Jednorazovw nohavicky, je to fajn mat ich. Nam v porodnici vyslovene zakazali klasicke nohavicky a tieto 1razovky sme nosili na ranajky obed vecere 🙂
@sykorkauhliarka haha ja sa tiez smejem. A hlavne, kde uz po par mesiacoch musia tie "designy" vymienat, lebo sa im tam dieta nezmesti. My mame jeden kocik uz 19 mesiacov, tiez sme zan dali 1000 e ale ziadny iny sme dotar nepotrebovali. Ale tak, su zase kociarove maniacky, co ja nie som. radsej investujem do dobrej veci, ktora ma vydrzi dlhooooo a vyhovuje mojim kriteriam.
O jednorazovkach mam rovnaky nazor, hlavne ak covek vela, a ked vravim VELA, tak VELAAAAA", cestuje. Neviem kde by som ja na 7 hodinovom lete, ked sa novorodenec posral tri krat, dala tie zasrate latkovky. grrrrr
Ale toto si musi kazdy premysliet.
A tiez, prvotna investicia je vysoka, ked clovek neplanuje aspon tri deti, ktore budu mat minimalne do dvoch rokov plienky, myslim, ze sa to neoplati.
@yanni neoplati sa to hlavne koli pracke a vode ...to clovek nonstop aby pral lebo potom sa v tom mnozia bakterie.. mame trosku iny pohlad na peniazky ;) v zivote by sme nedali 1000 € za kociar dali sme zan 400 aj s vajcom...uz rok ho denno denne trepem schodami a dieta sa mi do neho tiez zmesti...ale to je dnesna doba taka ze ked sa nam daco nelubi uz...treba si najst zamienku..latkove plienky tzv stvorce sa daju kupit aj za 60 e nove s pulkami ;)
Fiha, tak toto bol riadny uvod, ved si urcite v skupine terminu, spytaj sa tam, co baby kupuju a podla tvojho stresovania, aby si vela neminula, tak kupuj v bazari, v sekaci a podobne. A asi mas dost casu, tak tu je kopec tem o tom, na internete kolec clankov, ved si pozri aj tam
@sykorkauhliarka co je smiesne na zenskych so znackovymi kociarmi? Ja si myslim, ze ten rozdiel v cene sa musi niekde odrazit, dizajn je jedna vec ale kvalita druha. Niekto ma Kociar, ktory sa pouziva iba na kocikovanie po 1ulici a obcas ho zlozi do auta, niekto kocik pouziva v roznych terenoch, cestuje autom, lietadlom, lodou...vtedy sa da pochopit ta kvalita. potom je dalsia skupina maniacky na kociky ale to je mimo temu
@sykorkauhliarka ono jasne, su aj lacnejsie kociky, ktore su vynikajuce. Len my sme potrebovali taky speci, ktory musi nieco vydrzat (hlavne tie neustale lety) a tiez aby som nemusela hned kupovat novy sportiak, lebo...., a my sme obaja sportovci, cize dieta s nami "beha" aj maratony. Ono ejden kocik, ktory je na vsetko a vydrzi vsetko.
Ale zase usetrili sme na inych veciach, nekupovali zbytocnosti (pre copanu sme museli kupit vsetko, kedze medzi vtedy najmladsim a nou je 5,5 roka rozdiel a uz sme po nom nic nemali) atd. atd. Ale na jednorazovky nedam dopustit.
@momoqui pisala som dalej ze ked je rozhrkany ..spinavy osuchany deravy ;) stretavam take zenske ...na taky pekny stokke (ten umely) sa tiez rada pozriem ale ked vidim ako v nom cicikaju deco tak sa zase iba smejem
@sykorkauhliarka ok, ajked nemyslim si, ze ten, kto kupi drahsi kocik, je na smiech...mozno ide zavist, sorry... mne osobne sa tie stokke na jednej nozke nepacia ale verim ze su kvalitne vyzeraju kvalitne a nevidela som ani jeden rozhegany, spinavy mozno hej, ale to nema s kvalitou nic spolocne 🙂 videla som aj ja lacne kociky a vyzerali fajn, avsak som neskusala ani jeden takze neviem porovnat. Jasne ze kazdy kupi to co sa mu paci a na co ma ale nazor ze to co je drahe je na smiech je vysledkom zavisti alebo skor nepochopenia kvality
@adus120 k tej relacii...to ani nepozeraj 🙂 aj mna caka v junu porod, uz treti a ked som mnule pozerala jednu z casti, myslela som, ze skolabujem 🙂 takze sa uz nepozeram. len rodim
@momoqui nie je to o zavisti keby chcem aj ja mam kociar aj za 2000 € tu ide o to ze radsej niekto kupi za 400 znackovi po troch detoch a ten aj potom tak vyzera ;) hlavne ze je znackovy....a tie maminky co maju novy za 1000 neech maju ked im na tom zalezi 🙂 aj fusak za 200 k tomu..mi radsej odlozime na nieco ine ;)
@sykorkauhliarka a aky kocik ste mali za tych 400? Mozem vediet znacku -typ? Lebo niekto mi tu do spravy radil ze je lepsie kupit separe vanickovy kocik s vacsou vanickou aby sa aj vacsie babo zmestilo a potom vraj nejaky lahky sportovy. A vraj nie trojkombinaciu-ako som povodne chcela...
@adus120 beby merc mame...a k tej ciapocke.. to je diskutabilne ako jej nafuka prievan v kociari? praveze cez hlavu unika najviac tepla takze ked bude hic a vanok ciapku urcite nie a vobec nie plienku cez kociar ako robi mnoho tupiek
@adus120 na leto uz budeme mat iba golfak uz bude mala chodit ...budeme chodit na ihrisko a do obchodu tak nam staci taky
ani paplon ani vankus, minimalne do 1 roka, aj ked sa odporuca az do 2r- nema vankus v postielke co robit
Tema ciapocka: nase dieta zaspalo akoby sibnutim prutika-ked som mu dala ciapocku aj doma-taku lahku-bez snurok-iba "nasuvaciu" a rukavicky a to si mohla do tri napocitat...spal. Kiezby to teraz tak fungovalo 😃
Kocik...tiez by som mozno kupila hlboky extra...ale zas mi parkrat bodlo-ze som mala vajicko z trojkombinacie-co som supla na podvozok a sla som...bez budenia dietata. Na kratke trasy ok-nepreferujem na stale kocikovanie. Ale u dr.-zaparkovala som dalekooo...a kym som prisla k ambulancii by mi ruka odpadla-a v druhej kopu carachov-nahrad.oblecko a pod. Ale takto to bola super pomoc.
Kupania som sa aj ja bala...ale ked nam sestricka 100x opakovala-ze uchop-aky nas naucili je bezpecny...doda ti to doveru. Ak sa budes bat-tak babo len umyjes mokrou plienkou na stole...kym neziskas istotu...alebo si kupis tu podlozku. Ved tam mas i tak vodicky minimum vo vanicke. A cista voda-ziadna zbytocna chemia od mala...ze aby babo pekne vonalo. Ono vonia...samo o sebe.
Ak ...tak si kup speci prasok na pranie pre babatka. Avivaz netreba. Aj tak niektore veci bude mat mozno na sebe par minut a prezliect..lebo nehoda.
My sme mali aj par latkovych plienok - pouzivali sme na podlozenie-ak si babo grclo... doteraz spi na rovnom matraci-vankus neznasa-ale pod hlavou ma plienku...
Vela veci ti pride samozrejmych potom. Napr. My sme mali babatkovske veci od vel.62 -ale maly bol v nich utopeny. Mne to extra nevadilo...no muz sa vyvhytil a kupil mu mensie 😃 ale to ti zivot ukaze...fakt nie sme v praveku...ze chodi tovar raz do roka.
Odporucam mat kupeny jeden cumel. Flasu netreba..to sa da poriesit. I ked nie kazde babo akceptuje kazdy cumel a kazdy cumel na flasi. Ale mne cumel bodol..vyvarala som vo vode-ziadne extra pristroje netreba.
A hlavne vela laaaasky a pokoj...to babo citi...a to sa veru neda kupit 😉
@jonnie dakovalaaa, ako sa vyvara ten cumlik vo vode? A ako casto?
Chcem sa este spytat k odsavacke... Treba ju? Mama vravi ze zatial mi je zbytocna, kamoska ze ona kojila normalne ze jej netrebalo a druha kamoska zas ze to treba pre pripad ze budem mat vela mlieka... Ta teraz neviem
K tomu oblecku - ok viem treba nakupit velkosti 56-62, ale kolko toho treba? Potrebujem konkretne cislo lebo vraj dieta niekedy treba prezliect aj 2-3x za den... To nechapem naco tak casto a u nas sa nepusti pracka castejsie ako raz tyzdenne... Cize ked ratam napr 7x2veci denne tak 14 dupaciek no neni to vela? Ved za 3mesiace z toho vyrastie...
@adus120 sama za seba ti mozem povedat, ze sa budes ucit pokus - omyl za pochodu, asi ak kazda. Ja som mala kopec malinkych veci od sestier po ich drobcoch a polovicu ani nestihol mat syn na sebe. Zaklad bodynka a dupacky a tocis dokolecka. Maly pokial sa nepreserkal az za usi toho za den prezliekat nepotreboval, to az neskor cca prve prikrmy a uz to slo😝🙀 sem mrkva, tam brokolica ....
Kocik sme vzdy mali z bazaru, tiez sme vymenili tri kym sme nasli ideal, za ziadny som nedala viac ako 200 ecok, maminky sa o nich dobre starali. A potom sup, predat dalej .
Odsavacku v porodnici vysterilizovanu poziciavali, ak bolo treba. Ja som neodsala nic a bola som rada ze som ani dopredu nekupila.
Cumlik mi zachranil zivot , jeden novorodenecky urcte so sebou. Aj ked sa nepouzije, nestoji zas tak vela.
Vankus takemu mrnousovi netreba, zavinovacka je fajn, aj babo sa lepsie nosi .
A neboj, ked nieco bude chybat, prekvita byznis s detskym sortimentom, zozenies vsetko hocikde kedykolvek 👍
@adus120 cumel vyvaris podla potreby. Novy vzdy.
Odsavacku zatial nekupuj, uvidis neskor, ci ju budes potrebovat. Da sa kupit hocikde, aj v drogerii napr., aj na nete objednas, pride ti do dvoch dni.
Oblecko: zalezi od dietata. Nasu najmladsiu sme napr. nemuseli vobec prezliekat. Ako plne kojene dieta mala samozrejme riedku stolicu, asi 2-3 krat sa "prekandila" ale inak neplula, negracala atd. cize nebolo potrebne prezliekat.
Kup si trebars jedno balenie (5 kusov) takych, 5 kusov takch body, velkosti 56-62, ak bude velke, dokupis mensie.
My me museli dokonca objednavat z anglicka anglicku 50, lebo aj ta klasicka 50tka jej bola velkaaaaa a to mala pri narodeni 50 cm😲
A klasicke dupacky so ja mala 2 kusy a ani to som nevyuzila. Letne diea, mala oblecene viac menej body, nozickove gate (alebo bez nocziciek a ponozky), nejake to tricko, bundicku, no podla pocasia.
Ja nejak klasicke dupacky nemusim, kup si 2-3 kusy a uvidids, ci ti tot ak bude vyhovovat a potom dokupis.
A inak, letne dieta je ako vyhra v loterii. Da sa povedat, ze "lacne". Nekupuj zbytocne vela a uz vobec nie nejake velmi teple veci v najmensich velkostiach. Nevyuzijes.
A co sa prania tyka, teraz periete raz za tyzdnen, pri dietati, podla toho ake bude, budes prat aj kazdy den. A je to nejaky problem? Ved neperies v rukach na potoku, ci ano? grrrrr
V dnesnej dobe su uz super pracky, odvazi ti pradlo sama a podla kg napusti vody kolko potrebuje. Takze kludne hodis aj tri veci a operies. nemusis zbierat mesiac aby si naplnila pracku.
@adus120 mne tiez odsavacka pomohla rozbehnut mlieko pri oboch detoch, este v porodnici. ale dopredu som nekupovala. pri prvom, kedze bol velmi spavy kvoli silnej zltacke a nedal sa zobudit ani sestrickam, aby sa riadne nakrmil, tak mi nic ine neostavalo. najskor som si pozicala z porodnice odsavacku (spytaj sa, ci v tvojej maju) a kedze som zistila, ze po kvapkach som to mlieko rozbiehala, tak som kupila svoju. Medelu Swing, super tichucka a vykonna. nemocnicna hucala jak kosacka na travnik, ze budila deti okolo :/ takze dopredu nekupuj, ale bud pripravena s informaciami pre muza, ze ked bude treba kupit toto, chod tam a tam. lebo on bude este viac strateny. ja som poslala mojho pre klobuciky na kojenie (nevedela som s nimi nakoniec kojit, ale sestry odporucali) a nechci vediet, co mu predali v lekarni, ze to je ono, ho tam ukecali... :D a este co sa tyka ceny vsetkeho - odsavacka, kocik a taketo vacsie nakupy.. ano, nestoji to 10 eur, ale zas urcite to popredas na bazari, takze nieco sa ti vrati. oblecko kupuj hlavne prakticke. treba mat aj nieco pekne, ked sa pridete k babke ukazat alebo k lekarke. ale prve mesiace ste aj tak (zvacsa sami) doma, to malokto chodi kade-tade s novorodencom... takze hlavne veci bavlnene, svetle, lahko obliekatelne, kym si zvyknes na manipulaciu s babatkom.. kozene bundicky s cvokmi pre mesacne babatko, to ked vidim, tak tomu nikdy nepochopim 🙂))
@yanni no lenze my nemame tu superpracku ktoru spominas, ale taku asi 15rocnu ktora sama nevazi atd... A zas my sme dvaja tak tu ozaj ked raz za tyzden sa zapne pracka, chapes, aj to nie vzdy je plna... Preto som to rovno hore aj napisala... Jedine ze nieco operiem separe, no neviem
Adus, pocitaj si fora, nejaku knihu o tom co si na babatko pripravit alebo sa porad v obchode s detskymi vecami, pytas sa totalne hluposti, nakolko polovicu veci sa musis rozhodnut sama ci ti treba a ci nie... nie sme na konci sveta, co ti bude chybat lebo "potrebujes" dokupis aj potom... Skusim na co to odpovedat
1) Babatku sa nedava paplon ani vankus
2) Blba otazka, je milin druhov kocikov... zohnat suciastky? Opravia ti to tam kde kupis, inak budes zhanat kade tade.. neviem rpeco by ti malo odpadnut "koleso", mne na kociku nikdy neodpadlo ;) Pochybujem ze sa ti oplati kupit kocik a nasledne kocik na "suciastky". Radsje si kup lacnejsi, so zarukou, alebo z druhej ruky kvalitny
3) Odsavacku ti netreba, ak by nebodaj bolo treba (moze sa stat!!), dokupis si...
4) Ty musis pouzit rozum a vybrat co treba, ja som sa nechala instruovat od sestriciek v porodnici.. rukavicky sa davaju bavnene tenke, aby sa dieta neskrabalo, tenka ciapka sa dava jednak proti slnku, aj napr. prievanu.,. ale ak nebude ani to ani to tak netreba... a tiez sa kazda mama po svojom zariadi. Ja som pouzivala kosielky zavinovacie, a nohavice s ponozkou nasitou (neviem ako sa to vola), lebo som prvy raz male deita obliekala.. cize mne to bolo praktickejsie ako ju tahat do body, ale potom tesco malo vyborne body, presli sme casom na to... sety som kupovala pomenej, vacsinou body a nohavice, ci uz s trakmi alebo bez... treba mat rezervne vsetko, cez den mozes aj 2-3x a mozno aj viac krat prezliekat, do toho prat... z malych velkosti nekupuj vela, rychlo babatka rastu...
5) pampersky na prebalovanie, niekde aj obycajnu davaju na to, kvoli baleniu na siroko (OPYTAS sa v porodinici, co si mas priniest ;) davaju aj zoznam,alebo maju na strankach)
6)rovnako ako 4), a dieta nebudes mat iba v kociku a iba v postielke, alebo iba vo vajicku... niektore deti sa lepsie citia v zavinovacke, fusak treba na zimu.
7) ukazu ti v porodnici, neries
8) Prezijes aj bez nich, nejake nohavicky budes mat, rucite nebudes behat s holou.. ;)
9) kupis si potom, k matestvu patria aj nevypachate podprsenky, zvyknes si :DDDD Z toho som mala aj ja nervy... Navstiv riadny obchod so spodnym pradlom a uvidis ze podprenky maju, vyskusaj velkosti, a mozes si objednat aj online neskor, vyber je obrovsky. Kedze mam 90E tak viem o com hovorim ;) Podprsenky na dojcenie su prakticke, ale ja osobne som nevyuzila... cize uvidis tiez POTOM.
10) neries, ak ti bude treba dokupis, kupuju sa podla veku... su ocislovane a mozu ich mat uz aj babatka.