Ahojte, o par dni mam termin a kazdy den premyslam co robit - chcela by som dietatu davat jednorazove plienky (pampersky) pretoze latkove plienky mi pridu velmi nehygienicke. Jednak plachat to aspon 3x pred pranim a potom to hodit a zaprasit si pracku, a jednak travit cas s takouto vecou, ktora nema dalsi vyznam pre to dieta (radsej by som vyuzila cas na pripravu dobrych prikrmov pozdejsie a varenie vyzivy atd.. proste o tomto si myslim, ze ma pre dieta vacsi vyznam na investovanie casu ako umyvanie hovienok..), no ale matka so svokrou su zhrozene a chcu latkove plienky, nevedia ma pochopit. viem ze pampersky idu dost do penazi, ale vzhladom na veci vymenovane vyssie, som ochotna radsej toto zaplatit.. co poviete, rozmyslam zle ci?
Okrem toho, v ramci balenia na siroko si myslim ze bude ok ked mu dam pampersku a na nu este tu starodavnu klasicku kockatu bavlnenu plienku a zaviniem to - robite to takto niektora? dava to zmysel?
tiez nechapem, co je ich do toho..byvas s nimi?
@zoja1234 tvoja mama a svokra si svoje deti uz vychovali. Z coho konkretne su zhrozene? Ze dieta bude v suchu? Jednym uchom dnu, druhym von. Ak budu nevyziadane rady pokracovat, treba na rovinu povedat, ze matka si ty a ked budes potrebovat poradit, tak sa ich sama opytas.
oni hlavne argumentuju peniazmi, ze peniaze peniaze.... akoze nemam problem ich ignorovat, ale skor ma zaujimalo aj to, ze ako to robite vy, ci ste na pamperskach alebo periete latkove?
@zoja1234 Tvoje dieta, tvoje peniaze, tvoj cas. Ty rozhodujes. Ich nie je nich do toho. Svoj nazor si mozu povedat, ty si vypocujes ale v konecnom dosledku rozhodujes len ty. Ja mam vyskusane oboje a som tiez za latkove. Ale ako vravim, je to vlastna skusenost. Tiez tieto moderne plienky nemusis plakat 3x, vobec ti nezas... pracku, investujes raz a mas to na necele plienkove obdobie plus vyuzije tie iste plienky niekolko deti v poradi. popr. este dobre predas. Nehygienicke to vobec nie je, prave naopak, zdravsie pre dieta. Lebo 100% bavlna (aspon nase boli zo 100% Bio GOTS bavlny), automaticky castejsie prebalujes, co v pamperskach decka aj cely den (prehanam), neskor ti dieta skor signalizuje, ze ma mokre, lebo je to neprijemne, co v pamperskach nehrozi, kedze plienka uz je aj 5 kg a dietatu to nevadi, lebo povrch suchy. Tiez ten odpad a ochrana zivotneho prostredia je dalsie plus.
@zoja1234 a tie plienky budu kupovat ony dve? Voda a elektrika tiez nie je zadarmo. Je pravda, ze nas plienky nestoja malo, ale moje dieta neznesie dlho byt v pocikanej plienke takze prebalujem velmi casto a tiez nekupujem zas ani najlacnejsie plienky. Ako netvrdim, ze latkovanie je zle, skor obdivujem zeny, co na to maju cas a energiu. Ja vidim, ake neskutocne mnozstvo odpadu vytvarame jednorazovymi plienkami. Ale na to, aby si v dnesnej dobe latkovala, musim byt sama skalopevne presvedcena, ze to chces robit, nie, ze stari rodicia su zhrozeni.. neviem si predstavit pri mojom synovi, by som musela denne prat asi 60 plienok latkovych na 90tke...
Nenechaj si do toho kecat.
Apropos, nasiroko sa balit nemusi. Ak dieta nema problemy, tak je to uz len prezitok, ktory sa na SK este stale zubami nechtami drzi. My sme v zahranici, mame 5 deti, ani jedno ebolo balene nasiroko (najstarsi 15 rokov, najmladsia 2 roky), neboli v ziadnej perinke ci zavinovacke a vsetky deti su zdrave a normalne vyvinute. Posledne dve dokonca vo vsetko popredu.
Latkove plienky subsetrnejsie k ritke, deticky nemaju zapareniny. existuju tzv separacne papieriky a nezapradis si pracku. No a najlepsie na tom je, ze nevytvoris pol tony plienkoveho odpadu!
@zoja1234 ty si mama, ty budeš doma, sprav ako uznáš za vhodné ty ... no a čo sa týka na široko, povedia ti na kontrole kĺbikov či treba či nie, nám kázali jeden mesiac, potom už treba nebolo po ďalšej kontrole (dávala som pampersku a na to látkovú plienku poskladanú do ortopedických nohavičiek, tak ako mi ukázala ortopédka)
a inak myslite ze cesta by bola tiez, keby som zo zaciatku, kym bude len na mlieku a hovienko bude riedke, davala pampersky, a NESKOR ked uz zje aj prikrm a hovienko bude tuhsie, a teda lepsie odstranitelne, presla na plienky? robite to takto niektora?
@zoja1234 no uprimne, mne ta riedka stolica z mlieka by bola prijemnejsia na pranie, toto, co z neho vychadza po prikrmoch uz mam problem predychat 😅 ak chces latkovat, latkuj rovno od zaciatku. Pripadne to vyskusaj a ked ti to nebude vyhovovat, prejdes na jednorazove.
@babovka2321 az taka pravda to nie je. S latkovymi nie je väcsia robota ako s jednorazovymi. Ako vravim, mam vyskusane oboje. A ano, tiez som casto prebalovala. Veeeelmi casto. Ale je to jedna plienka, rovnaky princip ako jednorazovka. Akurat tu jednu plienku mas od ca. 3 kg, cize od narodenia po ca. 17 kg. A to 18-19 kg ma moje 6 rocna, ktora je samozrejme uz roky bez plienok. Tieto moderne plienky sa peru len ca. raz za mesiac na 90, inak staci 60. Eko prasok, ZIADNY gel, nici to savost a material. Nam stacilo od narodenia po ca. 1,5 roka (vtedy sa odplienkovali) ca. 20 plienok. Prala som jednu pracku plienok ca. kazdy 2-3 den, podla potreby. Nic sa nenamacalo, nic nesmrdelo. Ja som latkove objednala raz, prislo vsetko postou. Perie pracka, skladat sa nemusia, vysusila susicka. Vzdy boli po ruke, nemusela som kazdu chvilu pozerat ci mi treba nove, behat do obchodu, vlacit tony plienok z obchodu a potom ich vyhadzovat do kosa, plus popr. este balit do sacku aby to nesmrdelo. Vela zien kupuje v akcii, co tiez musíš sledovat (strašeny cas), potom nakupia velaaa a nadaj boze, ze dieta zrazu bude mat skok, popr. mu zrazu nebudu pasovat, co s nimi. Uz sa tazko predavaju. Tu v DE casto vidim inzeraty a jednorazoviek sa nemozu zbavit, popr. len za postovne, ci zadara aby sa iuvh zbavili.
@zoja1234 ahoj, ja planujem latkovat ale nie hned. Chcem si najprv zvyknut, uzit si babatko. Potom prejst ze cez den latkovat, cez noc jednorazovky.
No a hlavne povedz mamke/svokre,ze tie vrchne plienky su dost drahe vecicky cize ono zas o tolko lacnejsie to nebude 🙂 kedze tiez potrebujes tie vrchne zopar+ vzdy inu velkost. Je viac druhov ktovie ktore ti sadnu...
No proste skus argumentovat 🙂
A hlavne ty si mamka, ty musis byt spokojna a babatko 🤗🤗 drzim palce 🙂
od narodenia ma pampersky a bude ich mat az do odplienkovania.. ja som za to si zivot zjednodusit, ak mam tu moznost.. cas viem travit aj inak, nez pranim latkovych plienok..
a kym si tie peniaze na plienky nepytas od nich, tak ich do toho prd makovy 🤷♀️
@zoja1234 nie, ak chces latkovat, tak hned od zaciatku. stolicva z MM je riedka ale nesmrdi. Z přikrmiv je o uz nieco ine a höavne, ked uz zavedies aj mäso. Brrrr. Do latkovych si kupis separacny flis, to si z casti zachyti aj riedku MM stolicu a v kazdom pripade neskor pevnejsiu z prikrmov. Papier (su rozne, niektore mozes splachovat vo WC) vyhodids/splachnes a zvysna plienka ide do pracky. Ziadna robota s tym. Ziadne zapieranie atd. Ja som neskor uz ani tie papieriky nepouzivala. mala som extra z rovnakej bavlny vlozky (podobny tvar ako damske vlozky). To sa vybralo a hovienko vytriaslo do wc. Casto napr. aj len ciknute, to zadrzala ta vlozka, cize ani cela plienka sa menit nemusela, len ta vlozka. To uz vtedy, ked dieta je väcsie a uz dlhsie vydrzi bez cikania.
@zoja1234 pozri, tvoje dieta, tvoje rozhodnutie. Ked chcu mama a svomra aby si pouzivala latkove, pozvala by som ich na udrzbu tych plienok ked tak velmi chcu 😁😁
No a k teme. Ja som to striedala. Zo zaciatku jednorazovky lebo mi to proste bolo pohodlnejsie a aj muz sa naucil prebalovat. Ked mala dcerka velmi zaparenu ritku, presli sme aspon na tyzden na latkove kym sa jej to upravilo. No a potom som to riesila ako pises ze ked zacala mala s prikrmami a hovienko malo tuhsiu konzistenciu tak som latkovala az do odplienkovania (ci bolo ani nie rok nakolko sa uplne odplienkovala v 1,5r). S tym ze na noc mala vzdy vzdy jednorazovku.
Co sa tyka udrzby, zas taka hrozna robota to nie je 🙂 do latkovych plienok (ja som mala kapsovky, s tym je este menej roboty ako s klasickymi stvorcami) sa dava separacna vlozka, ktora zachyti najvacsiu necistitu. Tieto separacky su bud jednorazove (vyhodis ako klasicku plienku) alebo pratelne. Ak pouzivas jednorazove, tak to jednoducho vyhodis, necistoty na ostatnych vrstvach plienky presuchnes zlcovym mydlom (niekedy som aj nemala cas tak som to rovno vrazila do kybla, 😁🙈) a das do vedra s vodou. Takto som odkladala max 1-2 dni a potom sup do pracky. Ono ked si na to nades system, uz to pojde 🙂
Kazdopadne je to ozaj len a len na tebe takze rob ako uznas za vhodne 😉💪
@yanni aky eko prasok prosim ta pouzivas? Resp. poznas nejaku slovensku alternativu? Ja ako hovorim, ja to skor obdivujem, ale urcite by som to nerobila kvoli tomu, ze svokra si zmyslela. Pri druhom dietati to mozno vyskusam🤷♀️
@denden77 no jo, tie pliancy eerie pracka. Doba pokrocila, ma pranie mame pracky, uz neperies v potoku. Po jednorazovky musi ist do obchodu, por. sledovat akcie, mat vela nakupene, doviezt ich z obchodu, vybalit, na zadek sa davaju jednorazovky a bavlnene robnako. Tie bavlnene hodis do pracky, tie jednorazovky do kosa. A ten kos musik tiez niekedy vyprazdnit. Tymi jednorazovkami vela casu neusetuis. Ako vravim, mam vyskusane oboje. A nejde tu len o peniaze.
@zoja1234 ja som na začiatku, kým nemali prikrmy vždy používala látkové plienky, neskôr som prešla na pamperky, keďže stolica nebola už taký problém, ale skôr neustále cikanie a to som už prestala zvládať, prebaľovanie pomaly každú pol hodinu 🙂
Nech su zhrozene kolko chcu, je to tvoje dietatko a tvoje rozhodnutie..vobec by ma netrapilo ich zhrozenie 😀
@yanni tvoj postup sa mi zatial najviac paci, prosim vies povedat blizsie, ze aky druh plienok si pouzivala a ci ten separacny flis sa da kupit v rovnakom obchode ako tieto plienky? vobec nemam skusenost a ani neviem kde to kupit... a tiez sa mi nepaci namacat znecistene plienky vo vedre x dni, cakat kym sa nazbieraju a potom ich dat prat... zniem mozno trochu fajnovo ale skutocne tuto oblast vychovy dietata nepokladam za klucovu..
@babovka2321 Sodasan. Plienky uz sice davno mala nema, odpliekovala sa komplet v 1,5 roku a uz bude mat 3. Ale prasok, zdoraznujem PRASOK, pouzivam doteraz. Je neutralny, bez parfemu. Staci ho za naürstok, super peni a hlavne ta pena perfektne vyperie. Sk. alternativu nepoznam, na SK Anezijuem uz vyse 20 rokov, neviem co vsetko je na slovenskom trhu, popr. aj vlastne slovenske vyrobky. Treba len porovnat zlozenie. Tento pracok (a este par inych) je odporucany od vyrobcu plienok (nase latkovky su z malej nemeckej manufaktury s perfektnym servisom).
Nemam skusenost s latkovymi, ale jednorazove vobec nie su draha zalezitost. Kupujeme lupilu (som v zahranici a u nas su skvele, nie ako na SK) velke balenie 13€ a potrebujeme cca 2 na mesiac. To by som zaplatila aj za vodu a elektriku na pranie.
Rob, ako to chceš ty.. ináč, s tými výživami a s časom, tiež som mala plány aj snahu, ale čo ti poviem... moje dieťa bolo ochotné zjesť len HAMI prvú tekvičku, mohla som sa aj rozkrájať :D
My bývame v dvojizbovom byte, bez balkóna, bez sušiaku vonku, bez sušičky, tak si ani neviem predstaviť, ale popravde by som nad tými látkovými nerozmýšľala ani vtedy, keby som mala samostatnú miestnosť na sušenie . A podľa toho, čo píšeš, ty podľa mňa látkovať nechceš. Ak už čakáš dieťa, tak počítaš s nákladmi, a tam patria aj plienky. Mimochodom, to dieťa ti plienky nenosí do nekonečna, sú deti, ktoré sú odplienkované už v dvoch rokoch, ak nie skôr, čiže tie náklady nie sú až tak vysoké a dlhodobé. Na druhej strane, možno budeš mať dieťa, ktoré neznesie žiadnu jednorazovú plienku, a budeš musieť používať látkové, nikdy nevieš.
V každom prípade rob tak, ako chceš, nebude prebaľovať ani tvoja mama, ani svokra, ani my, ale TY. A priprav sa, lebo keď sú zhrozené teraz z toho, tak čo bude potom... :D
@zoja1234 no my sme mali pliekcy od nemeckeho vyrobcu. U nich sa da objednat vsetko od a-z. Ale tie papieriky tu dostat kupit napr aj v DM. Su vlastnej znacky Pusblu alebo ja som kupuvala väcsinou znacku Grünspeccht. Ale obe su vlastne na tom istom principe. Ja som tiez fajnova. Namacanie by som tiez nedala. Hovienko som vyhodila a plienku prevesila bud na terase v zahrade alebo v zime v pracovni v pivnici (byvame v dome). zachvilu to bolo suche a potom som taketo suche zbierala dva-tri dni vo vedre s vrchnakom. A potom vsetko naraz oprala. Cize ziadna velka robota, zhruba kazdy 3. den prala plnu pracku.
@zoja1234 tvoje dieťa, tvoje rozhodnutie. Presad si svoje, rob ako chceš ty. Co ich je do toho? Nech sa nestarajú.