Ahojte. Som už z toho zúfalá, ozaj neviem ako ďalej, tak sa obraciam na Vás mamičky, možno mi budete vedieť poradiť. Mám syna ktorý koncom marca oslávil 1r. Od narodenia bol slabý jedák, ale keď sme začali postupne so stravou, jedol aspoň máličko, ale jedol. Samozrejm, že od narodenia bola u nás každodenná súčasť mlieko Nutrilom, teraz plnotučné mieko. Ale prišli sme do takého extrému, že syn odmiata a že ozaj odmiata všetku stravu a je iba na mlieku. Lekár nám predpísal PERITOL, nepomohlo. Dávala som vitamín CEBION, lebo je tam veľa vitamínu B, nechali sme ho vyhladovieť. že keď bude hladý niečo zje. Ponúkala som mu doma varené, ale aj kupované jedlá. Nechce žiadne. Neviet mi pomôcť čo zaberá, aby sa rozjedol. Už nejem fakt vôbec nič, nechce ani jogury, výživy, kaše, ozaj že nič.
Za každú radu, odbornú, babskú, modernú, starosväckú, jednoducho akúkoľvek som Vám vopred veľmi vďačná.
radu ti asi nedám.len poteším,že nie ste sami s rovnakým problémom.Sestra mala takého syna.kosť a koža.Závislý len na prsníku skoro do 3 rokov.Odmietal všetko!!!Prešlo to samé a teraz je z neho dospelák už s miernym pupíkom. 😉
Moja malá má rok a vážime 7kg a jedlo len olizuje-okrem materského mliečka.To miluje.
Môj názor je,ak dieťa nemá žiadne zdravotné problémy,vyvíja sa normálne,je živé a pokojné,tak by som to vôbec neriešila.Určite nie vyhladovaním a pod stresom.Ponúkajte mu nenásilne.papajte vy pred ním jdlo,ktoré sa vám zdá vhodné pre neho.On sa časom chytí.
Na strašiu nám fungoval najlepšie osobný príklad,čo som jedávala ja,časom začalo chutiť i jej.
Držte sa a pevné nervy a zdravého syna. 😉
Ahoj mozno pomozem mozno nie, ja som mala tiez slabeho jedaka doma, on je slaby jedak doteraz, ale mne pomohlo len, to ze si neuvedomoval, ze je, dala som si kopec hraciek na stol, aby som ho zaujala - davala som mu hracky do ruk aby sa zabavil a medzitym som don dostavala lyzicku po lyzicke 😅
@martinanet presne ako keby som citala o mojej Timke, ked bola v jeho veku.Tiez som myslela, ze osivejem, chodila som s nou po lekaroch, lebo som si uz namyslala boh vieco vsetko, vysledky mala stale vo vsetkom dobre...nakoniec som sa na to vsetko vykaslala, nechala som ju tak, ked zacala chodit do skoklky, troska sa rozjedla , postupne to slo samo....a teraz ??Dobre ze mi nezje aj hlavu 😀 ....a detto u mladsej to mam teraz.Ako mi pred rokmi povedla lekarka : " este v tejto republike nezomrelo ziadne dieta hladom 😉 Proste, asi je to nejakym obdobim, ktorym niektore deti takto prechadzaju 🙂
XLUCIA
ČO BY TI POMOHLO ABY SI MI VEDELA PORADIT, ODPOVIEM NA KAYDU OTAZKU.
abbey
S tym vyhladovanim nam poradil lekar. Tak sme skusili. Uz sme zacali aj vsetci spolu jest, davame mu za priklad starsiu sestru. Nepomohlo.
Toto nejedenie tvra uz dlhsie, tento extrem ze tri flase mlieka za den asi dva tyzdne.
presne ako helka1 píše - aj u nás bolo jedno brutálne nejedacie obdobie túto zimu a jediná šanca, ako do nej niečo dostať, bolo úplne odviesť pozornosť.. Knižka, rozprávky, skladačky... bola to drina, trvalo to pol roka a malá sa potom z ničoho nič rozjedla sama...ale fakt som sa bála, že skončíme kdesi na infúzkach. Bola kosť a koža a k tomu riadne živá, takže mala oveľa väčší výdaj energie, než príjem 😝 Takže chcem povzbudiť - časom to v drvivej väčšine prejde samé, vydržať a nezúfať 🙂
@martinanet mne bolo povedane, ze pokial ma dieta malo Fe, tak aj to moze suvisiet s nechutenstvom, taktiez som pocula , ze aj matovy cajik podporuje chut do jedla...tak skus...ale u nas nezabralo ani jedno 😖 😀
@martinanet ahoj mohla by si skusit jest ty s nim nukat mu svoje jedlo alebo ty jec jeho jedlo a jednu sebe jednu jemu moja tiez zo zaciatku nechcela len cicat aj teraz ked nechce tak sa otocim a zacnem jej to jest a hned aj ona chce 😅 a stale mi trha tanier 🙄
ešte dodám - u nas systém - "nechať hladovať a bude chutiť" absolútne nefungoval. Proste nejedla a vydržala by ktovie dokedy. Určite aj viac dní po sebe, ale to som odmietla riskovať pri jej mušej váhe.. A pomohla možno aj zmena kuchyne - keď som ju - už zúfalá - zverila na týždeň mame, nech ju skúsi "rozjesť". Tam mala bratranca, ktorý je vynikajúci jedák a ním jedla o 100 percent lepšie... Na každého nejedáka asi platí trošku iná finta, treba skúšať. Úspešný boj prajem 🙂
@abbey1 suhlasim moja sesternica bola taka istá ..čo do nej dali to vygrcala.. vzdy hocičo do troch rokov ..vlastne este aj v školke..bola vynimka..ze take dieta tam este nemali ..prešlo to same...a dlho jej potom aj mixovali..tušim jej davali mlieko ..a niečo pomixovane zjedla ked bola vačšia..jedine čo tušim zjedla bola krupicova kaša..ale akonahle tam našla hrčku všetko vyvratila 🙂) teraz je uz baba ako hrom.. drzim palce asi vydrzat..
a skušala si na to ist farizejsky ze niečo čo mu chuti , nejaky jogurt pribinačik hocičo.. ze ak zje dostane aj to ? prip cukrik ? brumika ...neviem ..
stella231
Farizejský pokus bol tiež. Kinder čokoládka. Neplakal, ale hulákal že som mu ju nedala. Potom som musela sladkosti zo skrinky premiestniť inam, lebo stál pri kuchynskej linke, ukazoval prštekom, vravel chem-chcem a plakal. Keď som mu ukázala, že červenú krabicu už nemáme sa upokojil, a verí tomu dodnes.
@martinanet ahoj,môj syn oslávil začiatkom marca 1r. a tieš od istého času prestal jesť,ale nechcel ani mlieko,len čaj.Tak som prestrela na stôl aj preňho...do tanierika som mu dala cestovinu,alebo varenú mrkvu-proste niečo tuhé,a chytil sa .Je rukami a naroby strašny bordel,ale aspon daco zje 😉
Ahoj, ja som čítala, že na podporu chuti je aj glukopur (hroznový cukor) rozpustený vo vode. Samo o sebe je to sladké, takže by to malo chutiť a plus to zvýši apetít. Prášok kúpiš v lekárni a rieď podľa vlastného úsudku. Moje baby tiež nie sú žiadne jedáčky, striedajú sa obdobia, keď papajú pekne a obdobia, keď zo všetkého len zobnú a pľujú... Majú 13 mesiacov a 8900 a 9100g. A čo sa mi osvedčilo, nekŕmiť ich v stoličkách(mám pocit, že občas sú na ne už alergické) , ale pri nejakej činnosti, vonku, pri chôdzi, keď pozerajú rozprávku, pesničky, reklamu... Keď sú proste zaujaté niečim iným a mimochodom sa aj najedia. Pevné nervy a trpezlivosť prajem 🙂
@martinanet v prvom rade by si mala ist na vysetrenie - krv, gastro, ci za tym nie je nejaka alergia alebo nizke zelezo
ak nic nezaberie tak ho skus dat varovat obcas k nejakemu inemu dietatu, tak aby si tam nebola ty ale aby sa tam citil v pohode, mozno sa chyti a bude jest tam - pri rovesnikoch, tiez skolka/jasle je v tomto super vec
urcite by som to nepodcenovala, tiez nam lekarka hovorila ze co to riesim ze mala je predsa plna energie a zdrava a potom dostala hnacky a z tej svojej minimalnej hmotnosti schudla este dalsie 1 kilo a skoncila na infuziach v nemocnici kde na nas vsetci pozerali ze to dieta je podvyzivene a ze sme prisli na poslednu chvilu s nou 😖
nasledovalo potom niekolko mesiacov kedy sme jej do mlieka pridavala taky energeticky doplnok na priberanie - infatriny alebo infadrink alebo nieco take (neviem uz presne ako sa to volalo), bolo to na predpis a davali sme to cca 1/2 roka az kym nepribrala na cca 8.5-9kil a trapime sa s nou dodnes (ma 3 roky), aj ked teda uz to je vyrazne lepsie najma odkedy jej mladsia sestra spapa vsetko z taniera, tak si to jedlo uz viac vazi.
Konecne teraz v 3och rokoch ma normalnu peknu hmotnost na svoj vek 😵 😵
poradit ti velmi neporadim ale mne rodicia vzdy vraveli ze som vobec nejedla pila som len caj nevedeli si so mnou rady prisli moje tretie narodeniny a nastal zlom zacala som konecne jest vraj to bolo psychycke jedla som velmi malo skoro nic a teraz som tu skus ho nejak zabavit hrackami videom mne to pomahalo pri mojich detoch ale ti boli vzdy papkaci skus mu ponuknut to co ma rad
@martinanet znova by som išla k dr., že mu to nepomáha, môže byť za tým niečo tráviace. ešte by som skúsila formou hry. napríklad, že nejaká obľúbená hračka to papá mu ukázať a pod.
@martinanet Stále si ale nenapísala koľko vážite a či má maličký nejaké zdravotné problémy.to je veľmi dôležité a podľa toho by som sa riadila.Po lekároch behať,ak malému nič nie je, je zbytočné.Ale ak ho niečo trápi,má zlý krvný obraz alebo minerály,tak to riešte.Inak je to trápenie a jedlo mu ešte viac znechutíte.
moj syn ma 6 rokov a cely den dokaze byt na cerealnych gulickach s mliekom a jednym jogurtom... ako sme presli na tuhu stravu, tak sme s jedlom vlastne zacali a hned aj skoncili... najprv som bola na nervy, po doktoroch som s nim chodila, ale aj tak nic nepomohlo.... teraz to uz neriesim... chlapec je zdravy, plny sily a energie, nic mu nechyba... no a co ze je chudy, radsej chudy ako tlsty...
takze pokial nema nejake zasadne zdravotne problemy, proste to neries... daj mu to, co si pyta (samozrejme to co je vhodne, nie sladkosti a tak) a uvidis, mozno sa to casom samo vyriesi...
ale ak ma nejake problemy, alebo mas podozrenie, chod na vysetrenia, urcite ku gastroenterologovi...
@martinanet A ešte,pokiaľ by sladkosti jedol rád a bez problémov,tak to ozaj časom prejde.Proste bude vyberavejší,šťúplejší,ale to nevadí.On sa rozpapá.
@abbey1 Vážil 10kg. Teraz ako viac behá a neje tak váži 9kg. Keď mu brali krv tak mal všetko v poriadku, ale aj tak nám dal lekár ten peritol. Keď nám to nepomohlo, tak sme šli opäť, ale to nám povedal, že je to zlou výchovou ku jedeniu. Že ho jednoduch máme naučiť jesť, ponúkol nám spôsob s vyhladovením.
Tak ako teraz syna, tak som učila jesť aj staršiu dcéru. Tá s papaním nemá problémy, tak si nemyslím, že je to čo som robila zlé.
Adamko je čulí, živý hravý, nepôsobí nejako chorľavo, ale čo mu len priložím lyžičku k ústam tak ho začne napínať na vracanie.
toto presne riesim aj ja..maly nechce papat,ani ziadne ovocie,nic varene,max.samotne cestoviny,jogurty,nepomaha jedenie pri nejakej cinnost..poskusala som vsetko.teraz si myslim ze je to aj tym teplom lebo nechce papat ani to co viem ze ma rad..raz je to s jedenim u nas lepsie,raz horsie.. drzim ti palce,je to boj..obcas mi prasknu nervy a robim krik,prosim aby skusil aspon lyzicku,hnevam sa,potom si poviem ze ked nechce tak nechce..no je to tazko..vraj pomahaju probiotika Nutrolin B pedtabs..nemam vyskusane ale maminy si to tu chvalili..drzim palce..
baby som rada, ze v tom nie som sama, moja 14 mes.dcerka odmieta papat uz asi druhy tyzden, proste je to boj, doteraz papala pekne pri spievankove inak by nejedla, ale teraz ju to uz prestalo bavit a nechce nic, skusala som odviest pozornost, zabavit ju, ale nechce otvorit usta, odvracia hlavu a nakoniec je zuriva ked sa pokusam jej davat lyzicku do ust...vcera spapala dve spagety, ale sama rukami a trosku melonu, inak nic...uz ma chytilo zufalstvo a vynervacila som sa vecer, ale to aj tak nepomoze, teraz zaspala bez obedu, natlacila som do nej trosku zemiaku to je vsetko. ma len okolo 7.800g, ale takyto problem mame len zo dva tyzdne, dovtedy papala pekne.
potesim sa kazdej rade, lebo toto je uz o nervy, nic ine nerobim len chodim za nou cely den s jedlom a vecer som uz na prasky.
@miska1981 vraj zvysuju chut do jedla-ale nemam to vyskusane..len tu je viac "tém" ze dieta nepapa,ani neviem v ktorej som to nasla..na jesen ak sa to nezlepsi urcite kupim..su to tabletky,lahko rozpustne,stoja asi 4 eura.maly dnes tiez bez obeda..doobeda zbadal na policke detsku vyzivu-hned bolo "ham ham" a ja natesena som ju otvorila,maly si vytiahol zo suplika lyzicku,posadil sa a ked som mu nabrala a isla dat do pusy dobre ze mi nevyrazil vsetko z ruky 😠 nervy....a obed?ani pusu neotvoril..skusim ked sa zobudi..my sme horsie papali vzdy,mna hnva najviac to ze ani nevie co ide papat a uz odmieta a neotvori usta,to ma ide fakt rozhodit od jedu..vcera zjedol asi 6 lyziciek polievky-ale bola som rada ze aspon okusil,ochutnal,tak som viac nenutila..dnes ani to..zacne plakat..my citame casopisy pri jedeni,hladame auticka,domceky a tak papa..ale uz to nejak nezabera,asi ho to omrzelo..a este ma hneva ze nechce nic nove vyskusat..vcera som mu nukala melon-utekal prec.maliny?zoberie do ruky,rozmacka a hodi o zem.banan?da si kusok a vypluje..tiez som na prasky z toho a stale rozmyslam kde som urobila chybu,ci je normalne ze nechce jest.asi pred 2 mesiacmi maval na veceru krupicovu kasu z 250 ml mlieka plus este zvladol vypit asi 170ml mlieka.najnovsie kasu nechce a mlieka vypije asi 150-130ml..ako kedy..a pritom kasu zboznoval..neviem,naozaj neviem co robit..asi len cakat ked prejdu horucavy,ci sa rozpapa alebo neviem..
@danteska skusim tie probiotika mozno kupim radsej v tekutej form nejake, vsak zlozenie musia mat v podstate priblizne rovnake.
ja ti verim, aj mne praskaju nervy, som sa trosku ukludnila ked som si precitala tuto temu, ze v tom nie som sama, ja som si najprv myslela, ze kvoli zubkom nepapa, potom tieto tepla, ale ako pises ani nevie co jej idem dat a uz odvracia hlavu a odstrkuje mi ruku.
ja som vcera nakrajala melon dala na tanier k nej, nenukala som ju, ja som jedla a ona prisla a zobrala si, najprv si ho opatrne prilozila k ustam, ze co to je a potom spapala, nie vela, ale aspon cosi.
a este trosku papala ked bola v bazeniku a hrala sa, ani nevnimala, ze jej nieco davam a ja som jej rukou davala marhulku, tak papala, ale ked som chcela dat nieco lyzickou to nie, tak som ju krmila rukou...a s kasou to iste, mala ju rada, ale vcera nezjedla skoro nic, mozno rukou by jedla, ale neviem si predstavit ako jej dat rukou kasu 😕
a dnes som vyskusala jogurt, ale nula bodov, este sama si par krat do neho praty omocila a olizala, ale to bolo vsetko.
ked sa zobudi dam ju na balkon do bazena a skusim tak nakrmit, mozno pomoze.
@martinanet skus aj tuto pozret https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/ked-dieta-odmieta-jest/
@martinanet nestresuj sa ani moje dieťa nič nechce jesť, zakial dobre prospieva že mu nič iné nie je je to v poriadku. on dokáže prežiť na jednom jogurte celý den ale postupne sa to upravuje, kojila som do 3 roka. aj som jedlo zdobila aby sa mu páčilo ale nepomohlo nič inak v tomto horku sa ani deťom nečudujem že nepapaju ani mne moc nechutí, skús ovocie melony, marhulky, hrozienko, kiwi, banániky potom skús dať list činskej kapusty alebo mrkvičku alebo rajčinku. malý mal nedostatok železa tak sme mu upravili prirodnými vitaminmi. tie liky čo mu dávaš môžu zaťažovať žalúdok. malý dokonca nejedol ani za stolom len v rámci hry a behu za hračkou som ho krmila (jednoducho nemal čas papať) príklad dávať staršie dieťa tiež nie je dobré riešenie lebo si môže myslieť že ho tým karháte, nám zabralo krmenie macika, že som si ho posadila a začala sa smacikom baviť ako snim to nevydržal a podarilo sa mi donho dostať čo to z jedla.musíš to len prekonať je to určité obdobie. ak teda rastie výsledky má v poriadku len je "vychrtlí" je to ok ak by boli zdravotné problémy riešila by sopm sono žaludka a dáke testy (podľa lekárky) zatial je malý kosť a koža ale vyvýja sa zdravo a výsledky sú ok tak sa nestresujem len závidím maminkám ktorých deti pekne papaju všetko čo im predložia🙂
@miska1981 skusim aj do bazena dnes a skusim tu vyzivku..aj melon ostal tak skusim dat mu do jeho misky a uvidime..ale neviem ci budem mat uspech..maly cestoviny tiez papa rukou..aj ryzu tak chcel-nechala som ho lebo ved stastna ze papa,nie 😕 ? tiez som rada ze existuje takato tema,chodim sa sem "ukludnovat" a ked citam ze v tom nie som sama tak ma to ukludni troska..
martinanet. Popisujes situaciu, v ktorej sme sa ocitli pred rokom aj my. Dcerka tiez extra nejedla, ale zjedla, ked sme zacali papat prikrmy, tak tiez nebol problem. Ale ked sme oslavili prve narodeniny, prestala jest. Nechcela nic, ani mlieko, ani prikrmy, ovocie...nic. Po tyzdni sme skoncili v nemocnici na infuziach, robili nam vsemozne vysetrenia, dokonca sme boli u detskeho psychologa a nic. Tak sme zacali bojovat. No bolo to strasne, ja som kazdy den revala a bola som vdacna za kazde susto. Skusali sme televizor, trosku zaberali reklamy, to sa malej pacilo a otvarala pusu, tak sme co to do nej dostali, pripadne internet, potom zaberali nove hračky, pripadne rozne kuchynske potreby, fotky a podobne. Ja som musela robit pritom divadielko, vselico som jej ukazovala, hikala ako somar ale zvyklo zabrat. Co sa mi osvedcilo a tiez mi trvalo, kym som na to prisla bolo, ze tesne pred zobudenim este v spanku som dala malej mlieko a tym, ze bola permanentne hladna vypila vzdy celu flasu, takze nam prestala chudnut a bola som vdacna aj za to, nakolko v mlieku mala vsetku vyzivu. Denne som skusala polievocky, ovocie, jogurty, tiez kupovane prikrmy aj varene, obcas nieco zjedla, ale vacsinu sme vyhodili, ale aspon par vitaminov dostala do organizmu. Tiez sa mi osvedcilo papanie v kociariku, niekto povie ze blbosti, ale kukuricne hamky a DRU tycinky zvykla papat. Este skus krmit pri hre. Ja to pouzivam stale, ked sme vonku, bezkame, alebo sme na ihrisku, odtrham jej chlebik, šišku, brumika, banan, alebo croisant a zje vsetko. To si ani neuvedomuje, ze papa. Polievocky mi zacala jest az po trištvrte roku. Tymto sme si presli my, dnes je dcerka buchticka, ma falciky, poriadnu riťulu aj nozicky a ja sa konecne tesim na krmenie. Drzime Vam palce, viem co prezivate.
ahojte je tu este niekto s takym problemom? lebo my sme akosi ale zsi prestali papat - ale inak je ziva a vobec nevyzera zeby jej nieco chybalo
@martinanet na poradenie si dala malo info. ale mimo ineho urcite to nejak razne neries v tieto dni, ked je takato brutal horucava, to jedia pomenej aj dobri jedaci. ale ak potrebujes poradit, napis viac info o drobcovi