Odmieta vám dieťatko papať zeleninové a mäsové jedlá?

lubenka78
26. nov 2011

Moja malá má 8mes a prestala jej chutiť zelenina a maso už ani nehovoriac.Neviem ako a čo jej priparaviť,aby nejedla stále len jablka...Skusal som už hadam všetky druhy zel.aj sladke zemiaky a vždy len pokrčí noc a zavrie pusu ☹

jerryjanka
26. nov 2011

skús do toho trocha medu aj ked to nie je asi uplne ideálne riešenie, ak nezaberie daj jej čas, skus týžden uplne bez zeleninky a maska, a potom uvidíš. prípadne ešte skus jej dávať uplne to čo jete vy akurat teda nekorenené a papajte akože spolu, teda krm ju počas toho ako jete vy. Viac poradiť neviem u nás zabralo toto. Prípadne ešte skusiť ju nechať a ked bude fakt hladná možno spapá. Ešte sa niekedy pri papaní hráme a srandujeme a ked sa zasmeje a otvori pusinu už tam v nej má plnú lyžičku. Držím palce.

katrinka8
26. nov 2011

Z vlastnej skusenosti som za trpezlivost - ponukat, ale nenutit 😉 Nie je to jednoduche, ale aj 1 - 2 lyzicky su cestou k uspechu. U nas zabralo aj rozpravanie pri krmeni. Drzim paste 😉

anjelicek26
26. nov 2011

Med urcite nie! Cisty alergen a aj to najskor po roku.

Nenut ju, 8 mesacne dieta nemusi jest vsetko, chute objavuje postupne, co nechuti dnes, o dva tyzdne uz moze, len ponukaj a uvidis, vela maminiek si chvali pristruhat do mäsoveho prikrmu trochu jablcka a uz to deticky papali, vyskusajte aj to.

Ked malym detickam idu zubky, tiez docasne prestavaju jest, vratia sa k mliecku, ked zub potvora vylezie, zasa sa rozpapaju. Do roka je jedlo stale len skumanie, ochutnavanie, ucenie sa. To hlavne je mliecko.

Daj jej cas, pokial prospieva, je to v poriadku. Nutenim dosiahnes skor odpor k jedlu.

adriana7
28. nov 2011

@lubenka78 , my sme v tomto veku boli tiež ešte výhradne na ovocí, je to pre dieťa prvá najprirodzenejšia potrava...ak by si dieťa nechala samé v záhrade, kde by bolo kopec dozretého ovocia a pobehovali by tam napr. zajačiky a kačičky(ako u nás v lete), myslíš, že by dieťa zjedlo spadnutú zrelú broskyňu, alebo by išlo loviť a zožrať toho králička? 😉 😵

li_la
28. nov 2011

Mne malý keď ochutnal jablká, nechcel jesť nič iné.
Tak som mu do každej zeleniny pridala kúsok jablka. Určite by som neradila sladiť, pridávať med alebo niečo podobné. Skús jej chvíľu robiť iba zeleninu bez mäsa, ale s jablkom. Ja som vtedy jablko pridávala takmer do každej zeleninky, do mrkvy, zemiaku, tekvice, cukety, patizónu to rozhodne pasuje a kludne pridaj aj do iného. Naozaj to chce čas a postupnosť, ako keď si začínala s príkrmami. Dávku jabĺčka postupne znižuj a nakoniec si určite ani nevšimne, že papá čistú zeleninku. A potom môže pridávať aj mäsko, najskôr menšiu dávku až sa dostaneš k takej normálnej.
Keď môj ochutnal ovocie, nechcel iné, tak sme na to išli takto postupne a tento spôsob už tiež viacerým pomohol.

A ešte si dovolím nesúhlasiť, že ovocie je pre dieťa najprirodzenejšie. Začínať sa má so zeleninou a nie naopak. Samozrejme, že je každého vec, čo dá svojmu dieťaťu jesť... Ale ovocie by sa do stravy malo zavádzať až po zavedení mäsa. Ja som to urobila naopak, najskôr ovocie a potom mäso a možno práve preto bolo obdobie, že odmietal všetko okrem sladkých jabĺk a hrušiek. Inak, keby môjmu synovi niekto ponúkne mäsko a ovocie, vyberie si mäsko. A zajaca loviť po záhrade by som nešla ani ja...