Ahojte, synček ma 5 mesiacov a minulý týždeň sme zacali prikrmovat, má za sebou 3d mrkvu, 2d zemiak, ďalej planujem petržlen, tekvicu a cuketu. Ak nebude žiaden problém tak tieto veci budem následne mixovať medzi sebou, neskôr ku nim pridám maso a občas zltok, toto mi je zatiaľ jasne. Toto papa okolo 12-1, mlieko má: skoro ráno po zobudení, na desiatu, poobede a večer pred spaním. Niesom si ale istá, po akom čase môže začať ochutnávať kaše na večer, aké množstvo a že či tou kašou nahradzam mlieko pred spaním. A polievky deťom vôbec dávate? Aké?
Prosím poraďte mi aj že aké kaše dávate papať detičkám vy, ďakujem pekne 🙂
@zoja1234 kaše by som určite nedávala. Mne lekár napísal na papier že do 9mes dieťa len učiť papať zeleninu a zeleninové vývary. (Od 5.5-6mes prikrmovat budem).
Dieťatko až do 1 roka môže byť takmer len na mliečku a do toho skúšať a pomaly testovať čreva.
Aj u staršieho dieťaťa som začala s kasami o dosť neskôr. Ešte nemá na to bruško a črevá. Nie je sa kam ponahlat
Pokiaľ máš dieťa na UM tak na každej kaši v obchode máš uvedené od ktorého ukončeného mesiaca môžeš dávať....ak napr. dávaš HiPP tak oni majú aj kaše....mali by to byť tzv.prvé ryžovo mliečne.... celozrnné asi ešte nie.... ryžové sa celkovo na začiatku dobre prijímajú....my sme dávali kašu Nestlé banánovú mliečnu od ukončeného 6. mesiaca a od vtedy cca prespal celú noc...ale pozoruj či to dieťatku sadne...
@diamond007 no kazdy doktor ti povie inak a aj na nete mas rozne informacie. Mne kazali v 7 mesiaci zaviest lepok, v 6tom kase na veceru. A v 5 tom ovocie po dvoch tyzdnoch co ppapal zeleninu. Neriadilasom sa vsak dr, ale knihou co som mala, ale priblizne to bolo tak ako dr vravela.
dalsie jedlo nam pediatricka vzdy odporucala cca. po 3-4 tyzdne od zavedenia prveho 🙂 do 12M ma dieta (bavime sa o tabulkovej teorii) prejst na 5 plnohodnotnych jedal denne + mlieko v noci ak potrebuje, je zvyknute - takze ja som zaviedla zeleninu, tri tyzdne po zelenine maso/zltko, nasledne som pridala ovocie na desiatu, kasu/zeleninu/ovocie na olovrant dalsi mesiac cize okolo 6-7 mesiaca (podla toho kedy ste zacali), kasa by sa najskor mala testovat na olovrant, aby dietatu nebolo tazko a nebolelo ho brusko a neskor mozes dat aj na veceru ale to az neskor, vecera a ranajky sa zavadzaju ako posledne
polievku velmi nemas dat aku jedine, ze spravis redsi prikrm, kedze dochucovadla teraz este je skoro ale napr. por vie spravit dobru sluzbu - cize ja mu polievku davam, ze spravim redsi prikrm resp. napr. slepaci vyvar mu vies spravit, ked bude mat zavedene masko ale teda neochuteny, nas maly je uz aj s cestovinou a zemiak/mrkva
kazdy asi ideme podla svojho zdroja ja napr. podla nasej pediatricky, ma to pekne rozpisane tu: http://www.dzurillova.sk/poradenstvo.html
@zoja1234 toto mu už môžeš miešať spolu ...
Zemiak+mrkva + nová zelenina (2dni aspoň) a ďalej pridavat