Bezmliečna strava u 1,5-ročného dieťaťa

20. feb 2024

Baby cim krmite svoje ratolesti od 1,5r ked nemozu mlieko ani mliecne vyrobky? Trosku som sa stratila a momentalne nestiham lustrovat internety, tak ak je tu mamina ochotna poradit priklady jedal pocas dna tak budem nesmierne vdacna ☺️ najma jedla medzi hlavnymi chodmi, lebo to som doteraz riesila syrmi, jogurtami, lievancami z acidka, tvarohovou zemlovkou atd atd.

lubcka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lubcka
20. feb 2024

S päťročnou dcérou fungujeme na bezmliečnej stave od jej troch mesiacov. Zdedila po mne ABKM. Keď bola menšia, mala na raňajky a večeru nemliečnu kašu (na raňajky s ovocím, na večeru krupicovú), teraz je už väčší výber. S rastlinnými mliekami chutia fajn. Na desiatu mala nejaké pečivo, domácu nátierku, namiesto masla som dávala do nátierok vajíčko. Na obed klasika.Na olovrant výživu. Neskôr som večernú kašu vymenila za klasickú večeru a rannú kašu za cereálie s rastlinným mliekom. Jogurty sa dajú kúpiť bezmliečne na báze kokosového mlieka. Najchutnejšie majú v Lidli a puding som varila z rastlinného mlieka s piškótami. Je to len o zvyku 😉rastlinné mlieka som dávala ryžové a kokosové ( aj smotany) neskôr mandlové keď bola váčšia, to pije doteraz. No dlho bola na neocate

autor
20. feb 2024

@lubcka dakujem pekne

cookie29
20. feb 2024

rozne kase, na baze vody alebo rastlinnych mliek ak toleruje, lievance robievam beznz, alebo skor gofri, z jablkovej presnidavky. My sme tak fungovali skoro 3 roky nastastie mala z toho vyrastla

nikpa
20. feb 2024

Žiadna veda to nie je. Kúpiš rastlinné mlieko, rastlinu smotanu, rastlinny jogurt, maslo... A varis to isté ako predtým. Jedine čo nekúpiš je tvaroh a bryndza.

cookie29
21. feb 2024

@nikpa to nie je uplne pravda... rastlinne maslo nema chut normalneho masla. Rastlinna smotana ci mlieko sa spravaju inak ako kravske. Napriklad rastlinna smotana (okrem sojovej) pri vareni zredne... podla mna najhorsie co mozes urobit je snazit sa nahradit bezne vyrobky rastlinnymi... je jednoduchsie objavovat nove recepty a jedla ako robit rastlinne... akoze napriklad taky segedin s rastlinnou smotanou nikdy segedinom nebude, nehovorim, ze je to zle....

nikpa
21. feb 2024

@cookie29 samozrejme sú jedla napr. ako ten spomenuty segedin, do ktorých sa rastlinné verzie proste nehodia. Ale ja som tak varila ani nie pre 1,5 ročného a nevymyšlala som žiadne zázraky. Proste som nahradila co bolo treba, čím som mohla. To dieťa nemá ešte vycibrene chuťové bunky ako my dospelí. O tom ci sú takého jedlá chutné nejdem písať lebo je to vec vkusu, mne mnohé z nich chutili viac ako s mliečnymi výrobkami a niektoré boli ozaj zlé. No keď je človek alergický, musí pracovať s tým co má dovolené 🤷

cookie29
21. feb 2024

@nikpa tak ja som dojcila a teda na eliminacnej diete som tym padom bola aj ja aj dieta... takze som vlastne varila pre nas.... a suhlas su veci, kde som pri rastlinnych verziach zostala pretoze je to lepsie a ine, kde sa mozes poskladat a nic... na vyprazany syr som nahradu nenasla (pre seba nie pre drobca) podobne nahradit syt v nejakych zapekanych veciach ci ovsennych fasirkach a pod alebo aj na pizzu bol proste problem....