Stara dievka

19. jún 2024

Je stara dievka, alebo stara panna hanlive?

really8
19. jún 2024

Ano
Stara panna viac.

januska12323
19. jún 2024

Áno a hlavne je to trápne.

cyneric
19. jún 2024

Závisí od kontextu a interpretácie, ale... áno.

petamich
19. jún 2024

podla mna zalezi kto a ako a v akom kontexte to povie 🙂 ja som si to aj sama kedysi povedala, ze som stara dievka

zitaje
19. jún 2024

Myslím, že to bolo pôvodne myslené trocha ako looser, v dnešnej dobe ten výraz stráca pôvodný zmysel, keďže v súčasnej spoločnosti si žena môže zvoliť ostať slobodná a nikomu do toho nič nie je, žena vie byť sebestačná, šťastná a spokojná aj ako slobodná štyridsiatnička, päťdesiatnička atď.

zmrzlinka2021
19. jún 2024

Zato "stary mladenec" sa bere ako sexi chlap

jamimo
19. jún 2024

ja som to vždy pokladala za hanlivé a osočujúce. Aj pred 25 rokmi...Nuž, ale ešte stále zaužívané v hovorovej reči+ s hurónskym výsmechom. No, ale čo už... Komu není shúry dáno v apatiece nekoupí 😉

jamimo
19. jún 2024

@zmrzlinka2021 ešte tu je kategória iná 👆
Bohatý, obézny muž = Macko
Chudobný, obézny muž= Tučné 🐷

akinomel
19. jún 2024

Áno. Aj nedôstojné a neľudské

zic
19. jún 2024

Tak podla mna stara panna je dost hanlive... stara dievka moze byt pouzite asi aj ako "popis" dotycnej (v zmysle... starsia, slobodna, nikdy nevydata / nerozvedena, nie vdova)... ako inac to povedat 2 slovami...

danieli
19. jún 2024

Ono to vlastne vypoveda o charaktere hovoriaceho a teda by sa ma to nedotklo…su to slovne spojenia s negativnym nadychom a emociou, ale viem si to predstavit aj povedane s laskou a v dobrej nalade v kruhu osob, ktore to nevnimaju negativne a tam je to skor myslene ako konstatovanie, slobodna, celkovo by som sa tymto slovam vyhla

walentina7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
19. jún 2024

@zic stara dievka je tiez rovnako hanlive ako stara panna. Nevydatu zenu vo vyssom veku vieme popisat aj uctivejsie.

subartic
19. jún 2024

@viestta nevydatú a bezdetnú .
Na nevydatú s deťmi sa kedysi hovorilo prespánka.

viestta
19. jún 2024

@subartic ano, tiez lichotiace pomenovanie.

jamimo
19. jún 2024

@subartic aj horšie som počula... 😵‍💫

lonely66
19. jún 2024

@viestta ako by si ju popísala, ak nie stará dievka? postaršia slobodná pani? neviem.... starou pannou by som nenazvala nikoho, lebo netuším, či je alebo nie je reálne panna 😀 ale osobne na "starej dievke", cháp žene, ktorá nemala nikdy nijaký vzťah, nevidím nič zlé.

muchotrafka298
19. jún 2024

Od urciteho veku sa kazdej zene podla etikety hovori "pani" bez ohladu na to, ze ci je vydata alebo slobodna.

Ano, stara dievka je hanlive, ale dnes to uz nema ten povodny vyznam, ze fuj, luzerka nejaka, kedze vela zien je slobodnych aj do stredneho veku (povedzme 40+) a rodiny si dnes ludia uz nezakladaju v dvadsiatke ale neskor. Kedysi malo dievca 20 a bolo stara dievka, lebo ju nikto nechcel.

viestta
19. jún 2024

@lonely66 napriklad "doteraz slobodna"

sulavikova
19. jún 2024

@muchotrafka298 je to hanlivé pomenovanie. No na dedine veľmi obľúbené. Čo je zaujímavé: kolegyňa po 47 bezdetná, dlhodobo bez partnera nebola takto označená. Iná kolegyňa 20 rokov s rovnakým partnerom, spoločné deti a furt je to pre nich stará dievka🤦🏻‍♀️

muchotrafka298
19. jún 2024

@sulavikova bez debaty je to urazka. A nikoho nic do toho, ci je alebo nie je zena vydata. Ale mas pravdu, dedina riesi.

lonely66
20. jún 2024

@viestta ale doteraz slobodná je každá druha žena a nie je "starou dievkou". pod pojmom "stará dievka" si ja osobne predstavujem ženu, ktorú nikto nikdy nevidel s mužom (alebo inou ženou), nemá deti, má tak po 40-ke a je predpoklad, že áno, že je zároveň aj panna. jasné, je to len predpoklad, ale toto pomenovanie sa mi hodí presne na takúto ženu. nie na každú slobodnú. kedysi bola starou dievkou každá, ktorá sa nevydala a mala viac ako 25 rokov, ba možno i menej. nevadilo, že šla na zábavu, tancovala s chlapcami, atď. ale sa nevydala. ja to vnímam inak. žena, ktorá nikdy nemala chlapa (ženu), a čo sa týka zakladania rodiny, nemá už veľa času a šancí.

viestta
20. jún 2024

@lonely66 Vyznam poznam, nemusis mi vysvetlovat. V kazdom pripade, stara dievka je hanlive pomenovanie. Malokto jej toto povie do oci, ak ano je hulvat. A ti co to o nej hovoria, tak tiez jej tym pomenovanim nechcu lichotit.

lonely66
20. jún 2024

@viestta práveže význam z histórie je iný, než to vnímam ja. tak do očí to hádam v súčasnosti nepovie nik, či áno? ale pomyslieť si môžem 🙂

drahusa333
20. jún 2024

vyrazom stara panna chce niekto velmi trapne poukazat na fakt ze je zena akoze nie v poriadku...v zivote som takto nepomenovala ziadnu zenu ani poza chrbat lebo je to ozaj debilny vyraz.
Stara dievka zacujem len obcas....myslene skor na zenu samu, ale hlavne povahou neznesitelnu, hadavu, co nechces mat doma, ani v robote,ani za susedu...
Inak slobodna zena nech ma 20-40-50....si nezasluzi tento vyraz