Ahojte, obraciam sa na Vás s radou/pomocou. Mám 26 rokov pracujem ako učiteľka v materskej škole. Svoju prácu robím 5ty rok v tej istej škôlke (po vysokej škole som tam hneď nastúpila). Moja kolegyňa má 59 rokov. Pracuje tam už veľmi dlho. Odkedy som tam nastúpila zo začiatku bola veľmi milá, stále je ale odstupom času začalo to také povyšovanie nadomnou. Zo začiatku som to brala tak,že som nová chce ma niečo naučiť… ale už to trvá 5ty rok. Často za ňu ťahám celý deň pretože ona ide za synom a neviem čo… som z toho psychicky vyčerpaná… v celej škôlke máme ešte ďalšie 3 triedy kolegyne ju nemajú radi tiež pretože vedia aká je a čo mi robí… na začiatku šk. roka sme to povedali našej pani riaditeľke, ktorá s tým nehodlá robiť nič a všetko je o5 toleruje. Som mladá učiteľka, koľko nápadov realizácie by som chcela ale všetko mi je zamietnuté, pretože iba jej nápady sú tie super. Za tých 5rokov chodím do práce so stresom s pretvárkou úsmevom aby vyzeralo ,že je všetko ok a nehovorím o mojich psychických zrúteniach, ktoré som prežívala, môj snúbenec nevedel čo somnou robiť keď som sa triasla na posteli, híkala a neskutočne plakala. Tým že je medzi nami obrovský vekový rozdiel si nemôžem dovoliť jej povedať niečo hnusné alebo reagovať premúdrelo. A po tých rokoch ako kolegyne si ani nevykáme teda mne to nevadí ale ona mi tyká a ja jej vykám. Nikdy predtým sme sa ani nepoznali a ona mi automaticky začala tykať, už vtedy mi dala najavo že som nejaké “decko” po škole a ona ma niečo za sebou tak má právo. Hľadala som aj prácu inde, žiaľ sa nike nenašla tak som tak ostala zasa-ďalší školský rok, ktorý je teraz. Vždy mám nutkanie aj počas roka dať výpoveď, nikdy sa tam nevrátiť a všetkých si vymazať zo života a už ich nikdy nestretnúť. Popravde neviem čo robiť, či dať výpoveď alebo čo. Ja už ani nevládzem stále iba jej smenu ťahať a tým pádom robiť za ňu lebo je ešte tak prefíkaná, že vždy ide iba vtedy ak robí doobedňajšiu činnosť. Svoju prácu milujem ale taktiež nehodlám chodiť do práce nervózna a v čase kedy má prísť tak len pozerám na hodinky a trpnem kedy ju uvidím a aký zasa bude mať deň.
netahala by som za nu uz nic a oznamila to riaditelke a spocitaj jej ze kolko si za nu tahala nech teda vie o co ide iba ta zneuziva a musis sa voci tomu vecne postavit
povedz zastupim len somsuhlasomna s evidenciou u riaditelky
ak riaditelka a tym nic neurobi chod na PN a daj sa dokopy potom sa ti lepsie bude hladat nova praca
Ešte by som sa s nou stretla a vytmavila jej že aj keď sk mladšia buď si budete tykat obydve alebo ani jedna ,povedala by som jej čo sa mi nepáči a riadne jej to vytmavila a ešte sa nevzdávaj lebo môže sa ti stať ,že natrafis na takú špatu aj inde .Hore hlavu ver si schop sa a keď ti riaditeľka nepomohla povedz to aspoň jej a keď sa nič nezmení nástup na pn a hľadaj inde
@lilianka28 do dôchodku má ešte 3,5 roka či ako vravela a to je ešte veľmi dlho. Ja už som premýšľala nad bábätkom, že pôjdem na materskú. Ale tak ešte si robím školu a nechcem iba dieťa preto lebo moja kolegyňa je nenormálna. Dala by som výpoveď hneď ale nikde sa mi iná robota nenaskytne, tu je veľmi ťažko s prácou a výpoveď dať nemôžem a budem sedieť doma lebo ešte pred 3 rokmi som so vzala učiteľskú pôžičku z fondu, s priateľom sme si opravili trocha domček…no a tam je podmienka, byť pedag. Zamestnancom. Ja by som robila hoci aj asistentku, hoc vychovávateľku mne jedno. Práca s deťmi ma baví ale stále pozerám a pozerám a nič žiadne ponuky
Ja by som zvolila odchod, nedala by som sa deptat a zneuzivat od niekoho ineho. Lebo toto je jasne zneuzivanie a pokial to nema riaditelka ochotu ani snahu riesit, tak sa to bude len zhorsovat. Nehovoriac o tom, ze ona do dochodku vobec ist nemusi, ked dosiahne dochodkovy vek. CIze sa mozes s nou trapit dalsich nie 3,5 roka ale kludne aj 10. A to je uz zvazenei, ci tie tie stresy za to stoja.
No musíš sa naučiť asertivite. Nepíšeš čo také strašné ti hovorí. Ten čas navyše máš zaplatený? Ak si na tom naozaj psychicky zle daj sa na PN, máš na to právo. Ako si to zariadi pani riaditeľka je na nej.
Ahoj, nepises nahodou o mojej kolegyni? :D ked chces napis mi spravu
Hľadala by som si iné miesto
Veď práve či to vydržíš tých 3,5 roka + nemusí odísť, môže pracovať aj popri dôchodku.
Navyše máš to o to horšie, že riaditeľka s tým nemieni nič robiť.
Keď teraz čítam čo si napísala, tak aj tvoja materská by dosť poriesila😉
Alebo ako už radili vyššie, daj sa dokopy na PN a zároveň hľadaj niečo nové.
Ale to sa mylis. A co, ze je medzi vami vekovy rozdiel? Nalozila by som jej rovnako ako svojej rovesnicke. Ono, su ludia, ktori toto potrebuju, len na to nie su zvyknuti 😉 nenechaj si skakat po hlave. A 5 rokov praxe je viac nez dost.
Najhorsie na tom celom je, ze deti citia nervozitu ovela viac ako dospeli, cize neodnasas si to len ty, ale aj deti.
Tiež by som odporucila . Zobrat mozno pn ,dovolenku . Keď už si taká zlomená ťažko sa ti hľadá sila sa jej vzoprieť ! Už si psychicky tak vyčerpaná že sa ti to odráža na fyzickom zdraví 🥺 ako si pisala že tebou trasie. Mozno povieš že ľahko sa mi to pise ale :
1. Nedovoľ aby ovládal druhy človek tvoje emócie a pocity či ma 3 alebo 60 . Je len má tebe ako sa k tomu postavíš ale dvaja na to že tvoja pohoda je najdôležitejšia ! A nikto nema právo tak s tebou manipulovať !
2. Neťahajú za ňu alebo nechaj ťahať aj ju ! Očividne keď s tým riaditeľka nic nerobí tak ťahajú za jedno a neuvedomujú si že ty si z toho zrútená . Berú zo tak že nová si môžu s tebou hýbať .
3. Alebo odíď . Ver mi nie je nic horšie ako si narušiť psychické zdravie a nechať to zájsť až do extrémov .
TY musis byt ta či to stopne a nedovolí so sebou zamatat.
Sú priste take tipy čo parazitujú na ľuďoch keď vycítia že sú priste citlivejší a tak .
V prvom rade naber silu . A prosím ta nenechaj aby ti niekto cudzí takto otravoval zivot …
Vitaj v realite...ale to čo popisuješ je všade aj mimo školstva....blbec sa nájde všade, s tým nič neurobíš ani ty ani riaditeľka...tá kolegyni nemôže dať výpoveď lebo tebe sa s ňou zle pracuje...na výpoveď musí byť iný dôvod ako ten že s daným človekom nikto nechce pracovať😉takže možné riešenia si si napísala sama, stačí sa rozhodnúť pre jedno z nich ktoré vieš ovplyvniť ty sama a nie kolegyňa....
@januska12323
@muchotrafka298 toľko by som tu toho chcela napísať ale to je na hodiny písania. Hovorí mi napríklad často, že deti vedia ktora učiteľka je lepšia a maju ju radšej a povie to takým štýlom že myslí seba. Častokrát ma zhadzuje tym že som mlada neskusena. Vypisuje si s rodičmi aby ona bola iba tá dobrá, ryje sa im do zadku a niektori mi aj pobedali na začiatku že im vravela že som mladá a neskúsená. Cítim sa ako taka hlupana ktora nič nevie. Ak mám mat hospitaciu tak len mi rad raz som ju počúvla všetko som mala zle odvtedy robím sama bez jej pomoci a mám vždy super hospitáciu s výborným hodnotením a potom sa dozviem od riaditeľky že jej povedala že ona mi s tým pomáhala pritom vôbec… kaźdý moj návrh zamietnutý… ukazuje mi syna ako sa dobre ma s manzelkou kolko ma ta manzelka penazi ze je zabezpečeny a my so snubencom asi len nejaké odpady sme a častokrat mi na snubenca naznacila ze je nič moc pritom pracuje v nemocnici… ale to je jedno… proste ja uz ju nevládzem počúvať, a led ju nepocuvam vybehne ze ku ignorujem ze ci spim a také…ja už neviem… modlím sa aby sa mi niečo protrafilo iné lebo toto už je aj na koňa veľa
Prestan sa s nou bavit o sukromnych veciach, ked ta to takto este viacej stresuje. Nedaj jej zamienku na to, aby si mohla do teba kopnut. Ano, mozno sa Ti zda, ze mi o tom nic nevieme a ze to nie je lahke. Nie je, ale ona ma v tebe velmi lahky terc, porobis za nu veci, ona je potom ta najlepsia. KEby si tam nebola, tak co urobi??? Najde si niekoho dalsieho, na koho nalozi a bude jej sveta zit. Toto su typy ludi,ktori takto funguju a bohuzial, stretnes ich v praci velmi casto. V tebe ona potrebuje prebudit pocit, ze bez nej si nic, nevies nic a tak.
Kým ju nestopneš, bude si dovolovať.Rázne jej povedz, že stačilo...a riaditelke povedz tiež, ze nebudes za ňu zastupovat vzdy ked si zmyslí (viem, lahko sa mi píše, ale musíš zakročiť, lebo to neskončí)
Ja som u jednej manipulatorky pracovala, odchádzala som veľmi dlho. Správ ako ti baby radia. Mala som odísť skôr. Choď na PN a nevracaj sa kým si nenájdeš novú prácu. Máš v riti psychiku, aj mne to robila. Lekárka ťa nechá PN koľko budes potrebovať. Najhoršie je ze mňa to poznamenalo, uz nikdy nebudem ako predtým. Odolná, odvažna, nezlomna ako som byvala. Sprav to pre seba, keď si PN Nic neporušujes, stále si v zamestnaneckom pomere. Hľadaj v inom meste. Radsej dochádzaj ako ju trpieť.
Autorka potrebujes terapiu, 5 rokov žiješ v neustálom strese a terore.
Čo v práci? Možno ti tu právnici poradia ako postupovať. Či by pomohlo keby ste s kolegyňami dali na tú puču písomnú sťažnosť riaditeľke a na zriaďovateľa.
Každopádne nebav sa s ňou o ničom súkromnom, nič za ňu neťahaj a keď ťa začne zhadzovať zapni na mobile nahrávanie. Na rovinu jej povedz že si neprajes aby ti tykala alebo jej tykaj aj ty.
Tak mila kolegynka, ako prve by som isla za pani riaditelkou a sadla si snou a trvala na zazname a vsetko povedala a nech to riesi. Tento rok sa muselo vsade zapracovat a prebrat este na zaciatku skolskeho roka tzv antidiskriminacny zakon, a aj mobbing a bossing...upozornila by som, ze v pripade, ze sa to nebude riesit, tak das podnet na inspektorat pace a aj na skolsku inspekciu a samozrejme, podavas aj podnet na zriadovatela. V tomto pripade, musis naozaj tvrdo, aj ked je to starsia kolegynka...viem chcete vychadzat dobre a bla-bla-bla...bohuzial my ucitelky v MS si vieme robit neskutocne zle a je to najhorsi pracovny kolektiv na svete...tiez sme to riesili a odkedy sa tomuto venujem aj profesionalne, ver ze sa deju aj zazraky...jednoducho musis stat za sebou....a po dalsie, aj musis lebo mat psychicku labilnu pani ucitelku hoci aj mladu a sikovnu, dozviem sa ako rodic, ze pani ucitelka ma taketo labilne stavy v momente som u riaditelky a davam staznost s obavou ako sa venujes detom....ty mozno na to nedoplatis lebo si myslis, ze si robis skutocne dobre svoju pracu, ale pokial toto bude trvat dlhsie, doplati na to tvoje zdravie a staci moment nepozornosti a aj nejake dieta...potom by som nechcela byt v tvojej kozi ako sa z toho vysekas, nikto sa ta nezastane a kazdy da ruky prec od teba este viac...vies, ze jednou nohou sme v base stale....
Pravdepodobne má narcisticku poruchu osobnosti. Takých je plný svet.
Veľmi ti pomôže, vygoogli si tu poruchu a naučis sa s takou osobou " pracovat"
Este jedna vec, daj jej vyzrat to co si ona uvarila, daj sa na PN....neboj sa, skolka sa nezruti a daj sa dokopy a hladaj druhu pracu...viem je to take na prd, byt cely mesiac na marodke je bieda a plat bude taky, ze oci na zaplakanie...bola som tak a aj som, ale nie je nic lepsie, ako prichadzat a odchadzat z prace s pokojom a nemat v bruchu krce...ser na kolegovcov... a este ti poradim najdi si kolegynku s ktorou si naozaj rozumies a vyzaluj sa..hoci na nejakom skoleni...ulavi sa ti...90% pripadov aj tak konci odchodom, ale pokial ma clovek na krku hypoteku alebo uver, no musis vytrvat a zabojovat...deti citia, ze medzi vami je napätie...
tiez mi to prijde na narcistku (aj moja mama je)
nehovor jej ziadne sukromne informacie nic okrem prace a pocasia ani ontvojich rodinnych prislusnikoch ona z toho zije
proste nezdielaj s nou
a ze jej syna kona brata bratranec tak zije no a co teba do toho nic prejdi to mlcanim nereaguj
Nesuhlasim, ze kvoli vekovemu rozdielu jej nemozes nic povedat. Mozes byt asertivna. Mozes si presadit svoje. Mas za sebou 5 rokov praxe, takze nie si uz novacik aby si sklopila usi nad vsetkym co povie.
Žena, hlavu hore.
Zastan sa sama seba, nedaj na sebe orať ani si nedaj srať na hlavu.
Je fuk koľko má hentá opica rokov, nemá právo ťa využívať, zneužívať, ponižovať, ani mať nemiestne poznámky na tvoju adresu alebo tvojich blízkych.
Rob si poriadne a svedomito svoju prácu, venuj sa deťom so 💖, pekne komunikuj s rodicmi tak ako treba. Vzchop sa a urob si poriadky - milá kolegyňa, nepotykali sme si, lákavo mi vykajte. A nie je pravda, že keď je od teba staršia, že jej nemôžeš nič povedať. Naopak, brán sama seba, svoju osobnosť, svoju demokraciu, lebo tá jej končí tam kde začína tá tvoja. Riaditeľke tiež povedz, že pracuješ samostatne, kolegyňa ti nepomáha ale klame, aj to že ju nemienis zastupovať a ťahať za ňu , robiť za ňu to za čo je platená ona. Pracovisko nie je holubnik, ona si nemôže odchádzať kedy sa jej zachce, a ty ťahať.
Skús sondovat u kolegyn, nejako sa potom spojte, podporujte a riešte , šikanu mňa pracovisku, lebo pred tebou to pravdepodobne robila aj im, a teraz si obetný baránok ty. Zastav to, brán sa, ozvi sa, otvor si ústa, lebo nikto si ťa nezastane viac ako ty sama. Ona si k tebe dovolí len toľko, koľko jej dovolíš ty.
Mmch.aj ja mám toľko rokov ako ona, ale nikdy si nedovolím k mladším kolegyniam to čo ona
Prepac ale je ti aj tvoja chyba. Ved bud asertivna, nenechaj sa a ked treba zvys hlas. Ona si dovoli k tebe len tolko co ty jej dovolis.
Išla by som na PN a vyhľadala terapeuta. Po návrate by som povedala riaditeľke, kde bola príčina Tvojej choroby, nech vie. Možno konečne pochopí význam Tvojej minulej sťažnosti. Kolegyňa Ti vie ublížiť slovami len do tej miery ako si to pripustíš. Jedným uchom dnu a druhým von. Viem, že je to ťažké, ale keď si to nepripustíš, tak Ti bude ľahšie. Ty vieš, že robíš svoju prácu najlepšie ako vieš. Ona si môže myslieť čo chce. Deti sú dôležité. Že sa pchá rodičom je tiež jej vec. Možno musí, keď sa nevenuje deťom tak ako by mala. Neviem či si svoje nápady musíš realizovať len s ňou, ale niečo možno môžeš aj bez nej. Však keď si s deťmi Ty, tak je to na Tebe. Či nie? Neviem ako to v školke funguje, ale určite by som sa s ňou nedala zdeptať, keď poznám svoju hodnotu. Stačí si len veriť a môže si hovoriť kto chce čo chce.
Mala si všetko dobre a ona povie, že ti radila - áno? Že o tom neviem.
Máš robiť za ňu - nemôžem som v inom meste prídem až na poobedie.
Deti vedia, ktorá učiteľka ich má radšej - áno, to teda vedia. A úsmev číslo 4
Fotky a osobné hlúposti kedy stíhate preberať?
Jaaj Zuza mňa tvoj syn nezaujíma mám vlastné starosti.
Keď to riaditeľka nehodlá riešiť a všetko jej toleruje, dohodni si stretnutie so zriaďovateľom. A mohli by tam ísť aj ostatné kolegyne aby potvrdili čo sa tam deje.
V jednej škole keď riaditeľka robila/nerobila čo mala tak zamestnanci napísali list, potom to preberali poslanci na zastupiteľstve a poslali hlavnú kontrolórku do školy.
A to si 5 rokov s ňou na triede? Nestrieda vás riaditeľka každý rok s niekým iným? Veľmi dobre ťa chápem, tiež robím v MŠ, máme tam presne takúto kolegyňu, robí všetkým zle, intriguje, ohovára, ale nikto jej nič nepovie, lebo chce mať s ňou pokoj. Ja som od septembra išla na pn, tiež som si hľadala robotu inde, ale otehotnela som, tak dúfam, že všetko dobre dopadne a nebudem sa tam musieť 3 roky vrátiť.
Podla toho mala co si napisala je tvoja kolegyna len trafena manipulatorska priblbla krava, nic az take ti nerobi, len trepe somariny a ty si vsetko prilis pripustas.
Nemozes si vsetko takto pripustat a mas jedinecnu moznost sa pri nej ucit asertivite, sebahodnote a sebaobhajeniu.
Cize zastan sa samej seba, nevesaj jej na nos sukromie. Ked ju nepocuvas a ona ti to vytkne, tak jej pokojne povedz, nemam energiu pocuvat, som v praci a chcem sa venovat praci. Dakujem za upozornenie, ale ja si to budem robit takto. Uz som to riaditelke oznamila. Atd, atd. Ty NEMUSIS z pohladu veku pri nej suchat nohami, si jej seberovna.
Je mi ľúto čo prežívas. Asi ťa nepoteším, ale toto jej správanie sa nezmení. Máš len dve možností:
1. odísť čo najskôr
2. počkať až odíde do dôchodku ona.
Čo myslíš, ktorá je správna?