Prečo je rozvod považovaný za niečo hrozné?

1. feb 2022

Prečo je rozvod považovaný za niečo hrozne, strašne hriešne ?

liljana
1. feb 2022

A pritom, keby nebola ani svadba, tak si iba jeden pobali kufre a vobec nezhresia.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cickamon
1. feb 2022

no s cirkvou nic nenarobis..tam rozvod sa mi zda ani neexistuje, len anulovanie manzelstva z vaznych dovodov, takze aj ked sa rozvedies formalne, v ociach cirkvi si cudzoloznica a ani spoved ti nepomoze, prisahala si pred bohom vernost jednemu muzovi a pri spovedi je formulka ze mas olutovat svoje hriechy a popravde asi rozvod a normlany zivot realne nelutujes 😀 z klasickeho hladiska zasa v rozvode nevidim nic hrozne ak manzelia nemaju deti, ak ich maju je to hrozne pre tie deti, hlavne ak ich obaja rodicia maju radi a rozvedu sa len koli malichernostiam, ak je jeden z rodicov kreten, alkoholik ci nasilnik zasa radsej sa rozviest a dat detom sancu vyrastat v klasickej rodine.

7lenka11
1. feb 2022

To závisí z akého uhla pohľadu sa na to pozrieš a či si z kresťanskej rodiny alebo nie.. Pre niektoré ženy je to najlepšie rozhodnutie života a vykúpenie z trápenia, takže nezovšeobecňovala by som to..

zuzuliennka1
1. feb 2022

a na taku blbost si kde prisla prosim ta?

tenerifka
1. feb 2022

@zuzuliennka1 asi v kostole, pan farar povedali

tenerifka
1. feb 2022

@cocolino234 suhlasim do bodky

zuzuliennka1
1. feb 2022

@cickamon to absolutne nie je pravda.

cickamon
1. feb 2022

@zuzuliennka1 prepac presne takto ako si napisala som to myslela, cirkev ich nerozvedie, no civilny rozvod nieje hriech, lebo pred Bohom su stale manzelia, ale ani jeden z nich nesmie si uz nikoho nikdy najst.... ak si niekoho najde uz je to hriech, a na prijimanie ist nesmie ani on ani novy partner....moja teta takto skoncila v kostole bez prijimania, dedo vtedy aj papezovi pisal o vynimku lebo si zobrala rozvedeneho muza, a aj ked ona rozvedena nieje, zije v hriechu lebo ma len uradny sobas s rozvedenym 😀 takze pred Bohom je vlastne slobodna matka troch deti zijuca s zenatym chlapom s inou 😀 vtipne ale takto cirkev funguje 😀

janetinka27
1. feb 2022

ved rozvod moze byt aj hrozny. a moze byt aj "hriesny". ved co je dobre na tom, ked sa zbali otec rodiny, opusti vlastne deti a ide byvat k nejakej fiflene? alebo este horsie, ked je dom jeho a vystahovat sa musi manzelka? kde su jeho sluby, jeho zavazky, jeho spolahlivost? je to sebectvo, nezodpovednost, lenivost, pozitkarstvo... takze ano, rozvod moze byt hriesny

zuzuliennka1
1. feb 2022

@cickamon docitala si to cele? nesmie nikdy nikoho najst?🙈
este raz - nie je to pravda, za urcitych podmienok dokonca taky clovek moze mat opat svadbu, civilnu. V kostole sa samozrejme druhykrat brat nemoze, civilne ano. A ako sa tam pise - aj na prijimanie ist moze - za urcitych podmienok…
Nepis nezmysly, ked tomu nerozumies, aj ked to tu mas rovno pod ocami. Cirkev funguje normalne, len si z nej poniektori robia holubnik, svadbu chcu v kostole, lebo je to pekne, lebo babka tak chce,… ale niest zodpovednost uz nie
Svadba v kostole je pod prisahou pred Bohom, tu uz poniektorym ani prisaha nic nehovori?
(a pre tvoju info, dokonca aj knazi mozu za urcitych podmienok vystupit z knazskej sluzby, poznam takych 2)

cickamon
1. feb 2022

@zuzuliennka1 citala si ty poriadne? Nakoľko civilný rozvod manželstvo uzavreté pred Bohom a Cirkvou neruší, nie je prehreškom proti Božiemu zákonu; NO ZÁROVEŇ VŠAK ANI NEDOVOĽUJE TAKTO ROZVEDENÝM KATOLÍKOM, ABY SA ZOSOBÁŠILI. A dalej je volne napisane ze ak chce prijimat eucharistiu musi mat suhlas od BISKUPA stym že sa zaviaže mať život bez hriechu....

cickamon
1. feb 2022

@zuzuliennka1 a teraz otazka na katoličku mat vztah s niekym kto je pred Bohom zosobaseny je hriech?

zuzuliennka1
1. feb 2022

@cickamon
ano, pretoze cirkevny sobas ma svoje pravidla, je tam prisaha pred Bohom, take manzelstvo je z Bozieho pohladu nerozlucitelne. Ale to neznamena, ze ked sa taki dvaja najdu, nemozu sa vziat, no mozu (tak, ako sa mozu zobrat cirkevne aj ludia, co to maju v podstate na haku), akurat z toho vyplyvaju konzekvencie. (s ktorymi tu poniektori maju strasne problemy, ako vidim)
Ale!! ak je to naozaj vazna vec, tyranie, a pod. - manzelstvo sa da anulovat a opat je mozny sobas v kostole. Ale na to su vazne dovody. Na to su predmanzelske pripravy, na ktore sa tu zakladaju diskusie v duchu: a musim tam ist?
alebo, staromodne, sa ludia spoznavaju, chodia spolu a neberu sa, lebo sa “musia”.
Pokial celym tymto dvaja ludia “ziju”, nie je pre nich problem brat sa cirkevne aj so vsetkymi povinnostami.
A na tvoju otazku - mat taky vztah sa predsa vola podvadzanie, ci tebe ako nekatolicke to nevadi?

zuzuliennka1
1. feb 2022

@cickamon vies, ono to ma jednoduche riesenie 🙂 svadba na urade 🙂 mozes sa brat a rozvadzat aj trikrat rocne

cickamon
1. feb 2022

tak moja teta si zobrala rozvedeneho, takze nie, v takom pripade fakt nevadi mi to. ani im dvom rozhodne nie....su spolu 35 rokov maju 3 dospele deti a to ze cirkev ich vidi 35 rokov ako hriesnikov a doteraz im zakazuju kazdu nedelu ist na eucharystiu ci ako sa to vola je mi len smiesne, samozrejme ked niekto podvadza v manzelstve kde su oficialne spolu mi vadi....preto neuznavam cirkev ako taku, velmi diskriminuje
@zuzuliennka1

zuzuliennka1
1. feb 2022

@cickamon vsak a ta tvoja teta - si vzala rozvedeneho - teda v jeho predoslom vztahu bol nejaky neriesitelny vazny problem, kym boli oficialne spolu, takze to ti uz nevadi?
cirkev nediskriminuje, ale platia pravidla. Ci teraz podme riesit diskriminaciu, preco sa ma na cervenu na semafore stat? Ja sa ponahlam a semafor ma diskriminuje.
Alebo taka prehliadka auta, platenie pzp, to je tiez diskriminacia, potrebujem nutne auto, ale platit to nemozem nemam kes - tak nejako? 🙈
este raz - pokial ma niekto s tymito vecami problem, riesenie je svadba na urade, tam sa mozes brat a rozvadzat kolko chces

cickamon
1. feb 2022

@zuzuliennka1 nie nevadi, neboli stastni, brali sa po skole, nemali deti...normalna pubertiacka nezrelost....kedze sa uponahlali so svadbou ...mozno aj koli sexu lebo jeho ex vraj bola velmi pobozna...mozno ine problemy dospelacke co vznikaju ked ti skonci mama hotel a prides na to ze zivot neni lentilka...tak tam mi rozvod pride normalny...a ano pocitujem diskriminaciu...menuj mi kolko zien bolo papezom, kardinalom, biskupom a pod?

cickamon
1. feb 2022

@zuzuliennka1 zamienas si diskriminaciu a pravidla.... diskriminacia je podla rasy, pohlavia, nabozenstva....pravidla platia pre vsetkych rovnako...

h2
1. feb 2022

@zuzuliennka1 Že "z Božieho pohľadu"? 🙈 Tak toto by som si dovolila opraviť na "z pohľadu cirkvi".

zuzuliennka1
1. feb 2022

@cickamon takze ako som pisala - “naco predmanzelska priprava” naco riesit take staromodnosti, ako spoznat sa pred svadbou - podme sa vziat - hups nevyslo..
problemy dospelacke, ked skonci mama hotel = takze opat ako som pisala, nezrelost, lebo ani ja ani moj manzel sme s tymto problem nemali.
a ano - pravidla platia pre vsetkych rovnako - teda aj pre rozvedeneho uz-manzela tvojej tety

zuzuliennka1
1. feb 2022

@h2 z Bozieho. Pri sobasi v kostole prisahas Bohu, nie Cirkvi. opravim sa - lebo tu sa velmi rad kazdy chyta za slovicka - prisahas Bohu, hovoris prisahu Bohu, Cirkev je “nastroj”, ktorym sa taky sobas uskutocni, prostrednictvom knaza

h2
1. feb 2022

@zuzuliennka1 Prisaháš Bohu. Ale kto si Ty (alebo kto sme my, nech to neberieš osobne), aby sme si dovolili hovoriť v mene Boha? Ty vieš, aký pohľad má Boh? Trošku trúfalé, povedala by som.

zuzuliennka1
1. feb 2022

@h2 ale my nehovorime v mene Boha, co tu splietas? Ja som pri sobasi prisahala Bohu, pred ktorym sme sa brali, ze svoj manzelsky slub dodrzim.

cickamon
1. feb 2022

@zuzuliennka1 ano suhlasim ved nechodia na prijimanie, to dodrzuju...ale pisem na otazku autorky preco sa berie rozvod ako nieco hrozne a velmi hriesne...a tam som napisala pravdu... z poladu cirkvi nieje rozvod hriech, oni ho proste neuznavaju a hriesny zivot vedies po rozvode, ked si chces najst niekoho normalneho...rovnako som pisala ze ja osobne v rozvode nevidim nic hrozne pokial je fakt na rozvod dovod

mandala77
1. feb 2022

ak sa pýtaš, že prečo je rozvod považovaný za niečo hrozné, strašne hriešne, mám na to dve odpovede. Prvá je, že to je zas nejaká diskusia na rozprúdenie vášní. Druhá, že zovšeobecňuješ. Ty pokladáš rozvod za hrozný a hriešny. Veľmi veľa ľudí nepokladá rozvod ani za hrozný, tobôž nie hriešny. Ak to Ty tak vnímaš, pravdepodobne z dôvodu, že si katolíčka a podľahla si dogmatám v cirkvi.
Poznám viac takých ľudí, ktorým katolícka viera zatemnila zdravý úsudok.

zuzuliennka1
1. feb 2022

@cickamon a ja som jej napisala - ze je to blbost, lebo rozvod takto Cirkev nevnima. 🙈🤦🏼‍♀️ vnima ho inak, ale nie tak, ako to popisuje autorka, akokeby podla nej taky clovek mal byt uz naveky zatrateny aleboco.

a pokial je fakt dovod na rozvod, zrusenie manzelstva, v takych pripadoch sa aj cirkevne uzavrete manzelstvo da anulovat a opat sobasit v kostole

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ailiba
1. feb 2022

Podľa mňa je hrozne zostávať s človekom zo zvyku, trpieť a robiť si zle. Ak už sa partneri neľúbi a nevážia si jeden druhého, tak treba ísť od seba.

h2
1. feb 2022

@zuzuliennka1 Čo tu JA splietam??? Veď to si tu Ty splietala. Konkrétne o 12:48. Citujem: "...take manzelstvo je z Bozieho pohladu nerozlucitelne." 🤦🏻‍♀️ Takže? Kto tu píše z Božieho pohľadu?