Otec zostal agresívny

28. apr 2024

Vedeli by ste prosim poradit?
Moj otec ma 63 rokov,uz cca rok je na dochodku,no od jeho 60tky zostal neprijemny,a stupnuje sa to.posledny pol rok sa uz s nim ani neda porozpravat,lebo akukolvek temu otoci proti mne,hučí,vrieska a je agresivny.akonahle clovek s nim nesuhlasi,co i len banalita,vytoci sa do vyvrtky,zacne urazat,ako sme vsetci mladí blbí,vojnu na nas a spomina stare casi co bolo ako kedysi.ja s rodicmi nebyvam uz vyse 10 rokov,mam svoju rodinu,chodime k nim s detmi tak raz za tyzden/dva,lebo otec je zgrlavy natankovat a prist k nam,s mamou si volam temer denne.vsetci ho obtazuju,spi denne aj 3 hodiny ako babatko,aj ked prideme k nim tak on si ide lahnut(ziju v byte,mama robi doma vsetko,on nerobi nic,cize unava nema byt z coho),a potom zdrhne na pivo.proste je vidiet ze ho obtazujeme.ak aj prehodi s nami rec,len rozdava nevyziadane rady,uraza ma ako matku,ihned by moje deti bil vychovne po zadku,kazdemu hodnoti postavu ci ako vyzera,on sa ohana svojim vekom ze co on vsetko zazil a on si to moze dovolit.mama nedavno isla tiez do dochodku a vidim ze si lezu na nervy..
Nerada by som tam hlavne kvoli mame prestala chodit,no uz sa bojim co i len o pocasi sa rozpravat,lebo ihned reaguje negativne,krici.
Myslite,ze to moze byt zacinajuca demencia?alebo len daka frustracia?nic ho nezaujima,len on,jeho potreby..jeho otec mal alzheimera,a takto nejako to zacinalo tiez,len teda v omnoho neskorsom veku

sevrin
28. apr 2024

Takáto zmena správania môže naznačovať začínajúcu duševnú chorobu, odporučil by som to riešiť u odborníka, čím skôr tým lepšie. Len aby ste ho k tomu odborníkovi vôbec dokázali dostať, keď je takýto agresívny.

autor
28. apr 2024

@sevrin no to je nemozne,keby mu to navrhnem tak ma vyhodi z bytu.nehovoriac o tom,ze mama vsetko bagatelizuje a tvari sa ze je vsetko ok.

sevrin
28. apr 2024

No to je problém. Skús jeho stav popísať čo najviac do detailov a presuň to priamo nejakému odborníkovi, myslím že sa to dá aj tu priamo na MK. Presnú diagnózu nedostaneš, ale skúsený psychiater by mohol vedieť odhadnúť o akú ide a na základe toho odporučiť ďalšie postupy.

pribinak
28. apr 2024

S pribúdajúcim vekom nastupujú aj psychiatrické diagnózy, takze je dosť mozne, že sa u neho niečo rozbieha

Druha vec je, že sa len proste totálne nudí, je frustrovaný a tak si vybíja zlost

zuzudrnda
28. apr 2024

@sevrin prikláňam sa, možno by sa mohla poradiť len rodina s lekárom, čo robiť, ako postupovať. Minimálne k všeobecnému lekárovi pána dostať ... A možno sa len ozaj chová tak, ako si myslí,že si môže konečne na dôchodku dovoliť. V práci mal náplň, teraz nemá nič, žiadna štruktúra dňa.

gelifil
28. apr 2024

Ano, moze to byt zacinajuca demencia...vek zaciatku sa posuva, zial, nespravnym smerom😢😢😢

sevrin
28. apr 2024

@zuzudrnda v tomto kontexte čo píšeš kľudne to môže byť aj reakcia na dlho tlmené emócie, dôvodov tam môže byť veľa a my tu môžeme len tipovať.. Ale taký príklad je napr. šikana, najviac šikanujú tí, čo kedysi boli sami šikanovaní

klementinka58
28. apr 2024

ano aj u nasho otca tak zacinala demencia po 70tke

kofa77
28. apr 2024

moze byt aj demencia. ale moze to byt aj povaha, v starobe sa negativne vlastnosti viac ukazu, resp. zosilneju, clovek uz nema dovod ani chut ich nejak "zjemnovat", hlavne muzi. zena je este vitalna, ma kamaratky, vari, upratuje, chlap, ak robil skoro nic za mlada, na starobu uz vobec nic. je mu to jedno, ze otravuje okolie. moze to byt aj depresia...
aky bol v mladsom veku? lebo ja co poznam, muzi za mlada boli ufrflani tak trocha, ale vekom to bol taky level, ze koniec. velmi nepekne sa spravali k manzelkam, az psychicka sikana, ponizovanie pred navstevami, tie zeny ro riesili svojimi zalubami a kedze muzi ziju vacsinou kratsie, ako vdovy si vydychli a ziju si ovela spokojnejsie.

pralinka25
28. apr 2024

a okrem povahy (cim je clovek starsi tym ma slabsiu volu iste veci potlacit a ovladat) a psychickej choroby/demencie to moze byt aj ina choroba.
su diagnozy pri ktorych je porusena hormonalna rovnovaha a mozu sposobovat zmenu spravania, napriklad chore nadoblicky, prostata .... tych chorob je viacero ktore mozu mat vplyv na spravanie cloveka aj takymto sposobom.

gelifil
28. apr 2024

@kofa77 toto sipopisala presne ako z cervenej knihy psychologie...do bodky to sedi

gribka1
28. apr 2024

Podľa mňa je to jeho povaha, jedine ignorovať jeho reči, nevšímať si ho. On je nespokojný so svojim životom, nepreniesol sa cez to, že starne.

tramtada31
28. apr 2024

Tak v jeho veku už začína ubúdať testosterón, muži sa premieňajú na hysterické ženy. Neviete mu nájsť nejakú náplň, prípadne polovičný uvazok, že by sa niekde realizoval?

krtko1313
28. apr 2024

Čítala som nedávno veľmi zaujímavý článok o demencií ktorá začína už veru v 60-tke. Ešte si hovorím, hlavne, že robíme do 65-tky. A zrýchľuje sa ,tým viac, že nemá povinnosti. Na dôchodku, to ide veľmi rýchlo. Nemá možnosť ísť do klubu dôchodcov? Majú zaujímavý program, cestujú, učia sa.....odporúčam týmto snerom.

kofa77
28. apr 2024

alebo turisticky klub, ten je popularny medzi dochodcami. a medzi cudzimi si tak vyskakovat nebude

marsmykkok
28. apr 2024

Ja tam nevidím psychiatrickú vážnu diagnózu, skôr celkovo covid mnohým nepridal na psychike, do toho vojny, zlá doba, prišla staroba, neskôr odchod do dôchodku a strata užitočnosti a z jeho pohľadu je naozaj všetko zlé a nemá zmysel. Zastávaš sa maminy, ale ak im to neklape, dôvod je vždy na oboch stranách, asi ani ona mu nevie byť oporou, dať energiu do života. Nevie si nájsť nejaký koníček? Napríklad že by si spolu s mamou kúpili záhradnú chatku a o to by sa spoločne starali a možno by to aj zlepšilo ich manželstvo? Alebo rybárčenie, turistický klub a podobne.

gribka1
28. apr 2024

V tomto prípade, sa mu asi aj boja ozvať, nie že niečo odporučiť. To bude problém už v manželstve.

ahhola
28. apr 2024

Nemate nejake zamestnanie pre neho, vodit dietko do skolky, jednu cestu, rano, alebo poobede, lebo sa nieco v praci zmenilo a nebudete stihat... Vodit na kruzok, praca v z ahrade, nieco co ho este vytiahne z brlohu, kde hybernuje ako medved.... Aby videl, ze ma este zivotnu napln, nieco pred sebou, nie vsetko za sebou. Treba ho nejak rozveselit,pracou k endorfinom) alko asi nepomaha, ked ide na pivco, keby mu dal niekto potiahnut travicky...🌿 😄Moj stryko je v podobnom veku a stara sa este radostne o svoje 4 rocne dieta, jeho brat dvojca tu vsetko nechal, ako to lezi a bezi a 2 rok sa vala v Thajsku. Niekto svoj zvysok zivita ba pretrpi, den po dni, niekto sa utrhne z retaze⛱️⛱️⛱️ neviem, ci mu viete pomoct. 👽

gelifil
28. apr 2024

@ahhola kto mu to thajsko plati?

autor
28. apr 2024

Odpoviem naraz vsetkym...otec bol kedysi sikovny kutil,vela doma spravil sam,vedel sa o seba postarat,dobre varil.konicky nikdy nemal ziadne,sportovec len na gauci pred tv.a takto k sebe stiahol aj mamu,kedysi velka sportovkyna,teraz domased bez kamaratiek.jeho vasnou je jazz,ma velku zbierku,chodieva aj na koncerty.samozrejme bez maminy,ona tiez zostala uplne bez konickov,len varit prat upratovat a tv.a teraz vnucence.spolu nechodia nikam,len raz rocne na dovolenku.spolocne zaluby ziadne,podla mna nemaju nic spolocne,len sa naucili tolerovat jeden druheho.otec sa praveze chova ako slobodny mladenec,rano vyspava,do noci pozera tv,poobede spinka na gauci,potom ide na pivko.zahrada,turistika,ryby a podobne veci su pre neho nuda(tatko v zivote nedrzal kosacku v rukach,takze chatu nie)trapne a celkovo jemu maloktory clovek ulahodi,na kazdom najde vadu,kazdy druhy je debil,pokial mu nepritakava.kedysi som si ho povazovala,mal rozhlad,bol mudry,pomahal nam s ucenim..teraz sa bohuzial za jeho chovanie hanbim,nema problem dourazat hocikoho a je mu to jedno😏 odjakziva bol tak trochu sebec,je jedinacik.ale teraz sa to mega zhorsilo

macatt
28. apr 2024

Tiež môže niečo tlačiť na mozog( doslova) vtedy je tiež zmenené správanie a únava…

autor
28. apr 2024

Btw on sa za dochodcu nepovazuje,to je pre neho urazka

marsmykkok
28. apr 2024

Autorka Ono toto je stratená generácia ľudia okolo 60tky, ťažké detstvo s nedostatkom všetkého, potom práca povinne s tým, že ak mal aj niekto vedomosti, na vysokú školu sa dostala len určitá skupina ľudí, život v komunizme, potom prišla revolúcia a s ňou demokracia, ktorá v 90tych rokoch priniesla týmto ľudom akurát nezamestnanosť, chudobu, neistotu, neskôr prechod na moderné technológie, ktorým tiež často nerozumejú a celkovo celkovú zmeny v spoločnosti, ktorým nerozumejú tiež. Ostali starí s nízkymi dôchodkami za celoživotnú prácu, s problémami ak sú chorí vôbec dostať sa k lekárovi a dostať liečbu a ani sa im netreba čudovať, že majú v sebe zatrpknutosť. Ja by som nevidela tam nejakú vážnu diagnozu, proste prežil si svoje, je taký, je na ňom či takto bude žiť do konca života alebo sa nejako vzchopí.

gribka1
28. apr 2024

No a ich manželstvo, kde každý žije svoje mu tiež nepridalo. Konečne si môže robiť čo chce. A vy, asi ani jeden člen rodiny mu neviete oponovať len toto trpíte?

autor
28. apr 2024

@gribka1 praveze sa so surodencami snazime mu vzdy povedat svoj nazor ale to jeho este viac vytoci.sestra tam uz vobec kvoli tomu nechodi a mne to uz tiez zacina vadit,lebo on iny nazor ako svoj nezoberie

ahhola
28. apr 2024

@gelifil on a vraj to taha z dochodku🌞

gribka1
28. apr 2024

Tak ho jednoducho ignorujte. Proste neexistuje. Jemu to inak nedôjde, že stráca najbližších. No a samozrejme nech zabudne na starostlivosť, keď mu bude treba plienky. Ako on k vám, tak aj vy k nemu.

mateson
28. apr 2024

@marsmykkok trepeš. Môj muž má 65, je čerstvo v dôchodku, väčšieho kluďasa a optimistu nepoznám. Veľmi veľa stráži vnučku , prváčku, vyberá ju zo školy atď. Sú parťáci. Moja mama bude mať v lete 80 rokov a ešte stále robí mzdovú účtovnícku. Už iba malinký úvazok ale vždy ju firma ukecá nech ešte nekončí . A aké sú ročníky? Vôbec sem nepleť politiku . Ak je niekto debil tak bude debil za akéhokoľvek režimu. Môj otec napríklad. S tým dá nedá vydržať či mal 50 alebo 80. Zakladateľky otec ma 63 rokov, to vôbec nie je starec

mateson
28. apr 2024

Ja to skôr vidím tak, (je to môj názor)že zlé vlastnosti človeka sa vekom ešte zhoršujú a viacej vychádzajú na povrch.

heidy222
28. apr 2024

Sorry ale ja tam začínajúcu demenciu nevidím, skôr to že je sebec a nevie kontrolovať svoju frustraciu