Ahojte, na koníka som prešla zo svadby..a rada tu sledujem všetky príspevky. Mám 30, manžel 33, spolu sme 10rokov, manželia 5. A samozrejme je tu tá téma deti - úplne sme spohodlneli je nám dobre dvom..máme vlastné bývanie v centre BA, auto, skvelý vzťah ale obaja sa na dieťa necítime. Ako to bolo u vás príde ten pocit alebo do toho proste vhupnúť? Samozrejme tlaky z okolia sú šialené a ja si uvedomujem že nemladneme..sex mame s kondómom, ms mám pravidelnú jak švajčiarske hodinky, preto sa bojím, že sa zadarí hneď a preto to vždy rok po roku oddiaľujeme…viete mi niekto napísať či ste boli v podobnej situácii alebo ako ste vedeli že je ten pravý čas? Ďakujem
Ak sa na to obaja necitite tak nic nemente a uzivajte zivota. O 2-3-4 roky to mozno budete vnimat inak. Na tlaky z okolia sa mozte vysrat.
My sme boli dobra partia tvorena parmi. A postupne zacali tito kamosi tehotniet, stahovat sa do domcekov mimo mesta, rodit prve deticky a vtedy som si povedala, ze aj ja by som chcela toto zazivat, aby sme sa mohli zas plnohodnotne kamosit. Och ale som bola naivna. Odvtedy sa stretavame max parkrat do roka, ked sa vsetci zhodneme na case a deti nie su chore😂
@conta22 Tak sadni si s manzelom a pobavte sa o tejto teme dlhsie a hlbsie, otvorte pohar vina a pokecajte. My sme tak spravili tiez 😁. My sme si zobrali normalne papier a pero a spisali pre a proti...mozno sa tu niektore zeny uplne zhrozia, ale za mna to bolo efektivne. Zacali sme si zapisovat pre a proti a z manzela z nicoho nic vyslo, ze: "Ja si ale asi neviem predstavit, ze dieta vobec nebudeme mat..." a ja som mu na to povedala, ze asi ani ja nie. 😁 Tak sme si povedali, ze to skusime a uvidime, ako to dopadne. Vedeli sme, ze to dieta milovat budeme urcite a budeme sa ho snazit vychovat co najlepsie, ako sa bude dat...nuz a ostatne snad pride samo a naozaj to tak bolo.
U nas to vyslo na prvu supu...samozrejme strach a panika, u mna to bolo ale komplikovane, nakoniec sme o dieta prisli. Nasledne sme si znova dali pauzu a pustilo do toho znova. Znova sa podarilo na prvu supu 😁 a aj sme to napriek tazkostiam tentokrat dotiahli do uspeneho konca.
Ono ja osobne (a urcite ani manzel) som nebola na zaciatku podla mna nikdy uplne na 100% presvedcena, ze to chcem, ale velka vacsina partnerov je na tom rovnako. To chcenie bude take to "ozajstne" uz vtedy, ked to dieta budes cakat a vtedy si uz vsetko budes predstavovat iba s nim. Drzim palce, nech sa rozhodnete akokolvek, ale dlho necakajte, vysvetlovat asi nemusim preco🤞🤗.
My sme vedeli po 2 rokoch vzťahu. Zmenili sme koli tomu pracu, miesto zitia. Sme spolu 8 rokov, starsi ma 4 ml bude mať rok.
Bavili ste sa vôbec niekedy ci deti chcete?
My sme sa stretli az po 30ke ale obaja sme vzdy deti chceli. Ak vam vyhovuje byt bez deti, nerieste okolie a ich tlaky. Nech oni riesia svoje deti a ak uz vychovali, nech sa nestarajú! Je to kazdeho slobodne rozhodnutie.
Ja som vzdy vedela, ze deti chcem a bola to len otazka timingu. A moznosti. Ale su ludia, co deticky jednoducho nechcu a je to uplne normalne. U vas by som si zvazila, ci realne nechcete, alebo sa len bojite. Bez ohladu na okolie.
tak my sme vedeli že deti chceme, mali sme vlastné bývanie, prácu a po cca 2 rokoch od svadby sme si povedali, že najvyšší čas, mali sme 25+. VEľmi sme nad tým nemeditovali , deti sme chceli, tak na čo to odkladať.
Deti som nechcela ani som nad nimi neuvažovala, ptm som spoznala manžela a po svadbe cca 1,5r sme začali uvažovať nad dietatom a aj pracovat prišiel pocit že by sme ho chceli mať (ja 33 muž 43)
reči kedy bude svadba ptm kedy bude dieta, teraz kedy bude druhé počúvame denne proste raz som vybuchla a odvtedy je pokoj , mame chlapca kazdy že aj dievča by sa hodilo takže mám vždy odpoved na všetko už treba byť trošku asertivny
hlavne sa nedajte dotlačiť na dieta okolim vy musite vedieť kedy ste pripravený je to obrovská zmena v živote
@conta22 podla mna uplne kasli na tlaky okolia. Ja som mala prve dieta v 27 a bolo to nase spolocne a vedome rozhodnutie s manzelom, ze uz by sme chceli babo. Neriesili sme vek ani, ze sme spolu boli v tom vase 6 rokov a ani to co si mysli okolie 🤷🏼♀️ proste mali sme obidvaja skoncenu vysku, dobru pracu, byvanie, nejake uspory a bola tam aj ta tuzba po rodine.
Uprimne ak by sme ale deti nemohli mat, tak si viem predstavit super zivot aj vo dvojici, dnes ma clovek naozaj neobmedzene moznosti.
@conta22 vykašli sa na okolie, ak to tak necítite nemajte, ak po tom netúžiš, zbytočne sa potom budete všetci trápiť. Nikde nie je napísané pravidlo, že musíte mať deti. Aj dvaja môžete žiť štastný a naplnený život😊
Možno nastal ten správny čas na vaše rozhodnutie ako si predstavujete vašu spoločnú budúcnosť. Ako rodinu s deťmi alebo partnerstvo dvoch ľudí?
Ak aj ihneď otehotnieš, tak prvé tehotenstvo môže skončiť samovoľným potratom. Ak by ste mali problém s otehotnením, tak lepšie riešiť problém teraz ako keď budete mať 40.
Takže si večer otvorte fľašu vinka a skúste sa o tom otvorene porozprávať. 😉
My sme sa rozhodli pre prvé dieťa po 7dmich rokoch vzťahu.. nebolo to však tak, že som každodenné rozmýšľala nad tým kedy konečne budem tehotná.. s partnerom sme takí pragmatickí ľudia, pamätám si že som sa ho to prvý krát spýtala keď sme vychádzali na diaľnicu 🤣 že teda, sme presťahovaní, máme viac menej dokončené to čo sme potrebovali, tak že či by sme nad tým nemali aj uvažovať.. mala som takmer 27, on 28.. obaja sme rodinne založení, všetky deti v rodine sme bravali na vylety a radi sme s nimi trávili čas, takže, išlo len o tú zodpovednost ktorú sme si uvedomovali, že keď raz začneme tak už nikdy nebudeme môcť vystúpiť z vlaku.. napriek tomu sme sa zmietali v tom či to je alebo nie je správne rozhodnutie.. podarilo sa nám to na prvý krát, tak už sa nedalo cúvnuť.. 😄
Keď sa syn narodil, obaja sme vedeli že lepšie rozhodnutie sme urobiť ani nemohli.. druhá dcéra prišla nečakane, o to viac chcene a tretí syn bol opäť plánovaný.. tri deti sme stihli do 4rokov, som veľmi rada že sme sa pre ne rozhodli a že ich máme.. napriek tomu, že zo začiatku som si nebola úplne istá či to je správne.. je to jednoducho veľký krok, ale myslím že správny.. pohodlie je aj s deťmi, nimi sa život nekončí ale mám pocit že otvára omnoho viac možností.. avšak ak sa niekto rozhodne deti nemať, je to samozrejme jeho právo a nemal by ich mať len preto že to očakáva okolie.. ale kvôli sebe..
@conta22 Ja som chcela dieťa od 18, vždy som mala rada deti. Samozrejme som vedela, že najskôr treba školu dokončiť, atď. Prvé som mala v 22, neplánovane. Niekedy je to lepšie, lebo väčšina ľudí to potom dlho odkladá. Môj známy tvrdí, že na dieťa nie je nikdy vhodný čas, lebo vždy dačo iné treba. Proste treba sa rozhodnúť a ísť nato, čo sa týka veku máte najvyšší čas podľa mňa.
Ja si myslím, že málokto to má tak, že si povie “teraz je ten správny čas” alebo “teraz sme pripravení”… vždy bude nejaká výhovorka a trebárs aj to, že vám je skvele iba dvom 😊
Aj nám je skvele dvom, možno by sme prežili krásny život aj bez detí, ktovie, no ako bolo vyššie spomenuté, oboch by nás celý život mátali pochybnosti, že sme to možno ani neskúsili…
Nikdy by som to však nerobila kvôli tlakom okolia, to je v dnešnej dobe veľké zlo. Poddať sa im je najhoršie rozhodnutie ever… preto sme napr. my s partnerom každému zvedavcovi odpovedali takým uzemňujúcim štýlom, aby si zvykli a prijali myšlienku, že my nikdy svadbu mať nebudeme (sme spolu inak 16 rokov), nikdy dieťa mať nebudeme a pod, aby to jednoducho vzdali a nestarali sa o nás… takto tlaky prestali, dýchali sme voľnejšie a vtedy sa rozhodli vziať sa (po 15 rokoch chodenia) 😅
Takisto s bábom. Čakáme ho teraz, keď to už nikto nečakal, a úprimne ti poviem, že hlavný štartovací motor na to boli moje tlaky z vyhorenia v práci a tá 30-ka na krku 😂 vždy som si tak v duchu vravela, že aspoň jeden pokus o dieťa do mojej 30 by som chcela “zahájiť” (mám PCOS a bola som pripravená, že to môže byť roky trvajúci boj), no a prišiel deň mojej 30-ky, žiadny “ostrý” pokus dovtedy (😅), zase nahovno obdobie v robote a celkovo deň narodenín nenávidím, no tento som znášala obzvlášť ťažko až došla večer depka 😅 partner sa ma v ten deň spýtal, čo sa deje, povedala som mu surovú pravdu, on sa zasmial a navrhol, či by sme sa nemohli dnes pokúsiť o spoločný darček, veď aj tak sme o tom hovorili viackrát len sme “nenabrali odvahu” 😂 no a teraz čakáme na doručenie darčeka a je to top obdobie, aj keď sme absolútne vydesení aj zároveň vytešení z toho, čo príde 😂 no až takisto vlastne cítim ten pocit, že áno, to je to, po čom túžim… uvidíme, či to poviem aj ďalej 😅, ale verím, že áno 🩷
@conta22 sme spolu 15 rokov, z toho 5 manželmi a po svadbe sme sa začali snažiť, lebo ja som chcela mať papiere "na poriadku". Tiez.mame vlastné bývanie,každý auto a dobre platenú pracu aj čo to pocestovane. Ms pravidelná, u gynekologicky nikdy nič nenašli. Po roku nezdarov sme išli do CAR a tam problém. Aj spermie, aj mne našli PCOS. Odvtedy len behame po lekároch. Tento rok sme sa odhodlali na IVF,lebo budeme mať 35 a vajíčka už kvalitnejšie nebudú. Už po 30 to ide dolu vodou. Na vašom mieste by som na to šla s rozumom. Ak deti chcete, tak teraz, nikde nemáte záruku, že sa s pravidelnou ms podarí hneď. Manžel tiež nemá vyšetrený spermiogram. Ty nemáš vyšetrenu tiez asi hematologii,endokrinologiu, máš aspoň hormonálny profil? Je tam kopec veci čo môže brániť otehotneniu. Tým ťa nechcem strašiť, len uviesť príklad že aj keď sa navonok zdá všetko ok, hĺbkové testy môžu ukázať,že to ok nie je.
@tetapetra na to sa spoliehať nedá, ja zase nepravidelný, občas raz za 3-4 mesiace a po Duphastone hneď po prvom mesiaci som zostala tehotná. A potom znova nepravidelný. Upravil sa mi po 40tke a to som si potom už sakra dávala pozor 😂
Treba si hlavne uvedomir ze dieta je vase rohodnutie a vasa zodpovednost. Okolie s tym nema nic.
Tiez. Ze sa to moze podarit hned a nemusi.
Rovnako ak budete cakat… ako mne dr povedal kazdym rokom je tazsie otehotniet. S vekom prichadzaju aj iste rizika.
Ide o to ze ci vobec raz budete chciet deti alebo vobec.
A tiez to mi mozno potvrdia aj ine maminy-ze dieta “preveri” kazdy vztah. Je to uz proste ine fungovanie ako vo dvojici.
@conta22 u mňa prišiel zlom po 30tke..malého som mala v 32ke 😊 nemáte sa kam ponáhľať 😉
@conta22 keď všetci v jeho okolí majú detičky, kolegovia a kamoši a on nie, začne aj on chcieť. Plus keď stále nemáte a on bude mať vyše 42r tak tiež začne to byť jeho sen. Tu skôr ide o teba, ako sa ty cítiš & ako to ty vidíš. Nezabudni že čím sme staršie tak tým je to ťažšie/rizikovejšie atď, chceš zdravé dieťatko tak dlho neváhaj. Podľa mňa si vydatá šťastne, máte všetko, tak choď do toho a povedz mu že majme bábätko a možno sa poteší a povie že sám nad tým premýšľa. Hlavne si preštuduj o tom tehotenstve, ženskej biológii a vysvetlí mu to že prečo ti nie je zlý nápad mať teraz.
Takisto tak po 30tke...rodila som 32ročná
U nás nikdy neprišiel vyslovene ten pocit že chceme dieťa... Mali sme dlhodobý plán na ktorom sme sa zhodli (bývanie, cestovanie, vek, práca atď) a ktorý vychádzal a v rámci neho boli aj deti, takže u nás čisto racionálne rozhodnutie 😊
@conta22 ako píšeš už ste spohodlneli🙂máte všetko a zatiaľ Vám to vyhovuje.Tak to nesil.V tých dlhších vzťahoch, keď opadne chémia už treba ísť na to racionálne chceme, alebo nechceme vôbec.
Podľa mňa nie je také, že ráno sa zobudím a zistím, že prišla túžba.my sme boli spolu 3 r a vedela som, že deti chcem s ním a on s bývalou nemohol mať kvôli jej zdr.problemom, takže deti chcel tiež niekedy...úprimne už ma nebavila práca, čo to sme pocestovali, mali kde bývať a cítila som takú nudu, prázdnotu.Trvalo 2,5 r kým som otehotnela bez príčiny obaja zdraví po vyšetreniach.Ano, najviac som ho chcela, keď som si uvedomila, že možno vôbec nebude.Rodila som v 30 tke.Ale ja som vždy chcela dieťa len ešte nebol čas a pravý partner
Ja som z kamarátok rodila ako posledná všetky rodili omnoho skôr, až som si pripadala divná, že oni to cítia a ja nie.Ked som zmenila chlapa tak to prislo
Ja som.deti chcela.od detstva, tak u mna to.bolo jasne. :D chcela.som.ich skor, ale muz nechcel, tak mame dost.neskoro.
@conta22 my sme vedeli ze skončím, školu, pôjdem do práce a potom vyskúšame, čakali sme že to potrvá rok a za darilo sa na supu... Ja som mala 28 a môj vtedy 30...bol to šok už len preto ze sme to čakali neskôr ale tešili sme sa a chceli sme... Ten komfort je super keď ste dvaja, veľa x nám aj chyba aspoň deň byť niekde sami dáky bajk abo co ale život s malým je omnoho pestrejši....teraz čakáme 2he po 2 rokoch 😃
To co vravia ostatní sa vykašli... Je dôležité ako to cítiš ty.. Ale mam kamošku ta nechcela dáko deti ešte, chceli po dovolenkách atď... Nuž ale ostala tehotná a dlho si nevedela predstaviť ze bude mamou, dlho to spracovávala.... Vedela ze chcela byť mamou ale nie vtedy... A poviem ti je to mamina 3 detičiek ☺️☺️
Ja som už od detstva vedela že určite chcem minimálne 2deti. Tie aj mám mám 32r manžel bude mať 38r deti13r a 5r. Chceme tretie ale už sa nedarí😩 v rodine máme 2 čo deti nemajú ani nechcú a žijú si svoj život s partnermi ako im to vyhovuje. Proste je to na Vás či chces alebo nie
@conta22 som vo velmi velmi podobnej situacii ako vy, rovnako sa na deti necitime. Rozmyslam, ci to nie je preto, ze realne deti nechceme, len tlaky spoločnosti sú silne, a človek sa citi taký menej “normalny” keď deti nema. Aspon ja mám ten pocit, ak by som mala deti tak pre to aby som bola uznavana v spolocnosti že som matka a že som “normálna” a nie je so mnou niečo zle, nie pre to, že deti chcem.
Však nemusíte mať deti, čo tam po našich skúsenostiach. Keď vám to takto obom vyhovuje, každý má iné priority a je to úplne v poriadku! 🙂
Môžeš mať MS pravidelnú, to nič nehovorí o tom, či vôbec ako pár deti mať môžete. Koľko báb, čo poznám, problém nemalo a už riešia roky umelé. Nemali vajíčka, neovulovali, mali vysoké autoprotilátky, partner mal zlé spermie… ja to myslím v dobrom, aby si sa nespoliehala na to, že pravidelný cyklus= otehotnenie bez problému, kedy si zmyslíš. 🙂