Ahojte,sú podľa vás ľudia ktorým robí dobre,že sa iným nedarí ? Všimla som si to viackrát u rodiny aj kamarátiek,mám teraz takže obdobie bez zamestnania a s ochorením v rodine , a stále sa niekto chváli s tým že kam chodia na výlety atd,dokonca kamarátka mi ukazovala že si kúpila 300€ bundu a to isté aj rodina,čo oni si drahé pokupili,ja im nezávidím len mi to príde hnusne ,keď vidíte že niekto je v takej situácii ,tak ho psychicky podporím a nebudem sa chváliť takými vecami ..myslíte si ,že sú ľudia aj takí , ktorí sa cítia lepšie ked vidia že niekto trpí alebo tak ? Lebo mne to už príde choré,musela som až obmedziť stretávanie sa
ano, poznam takych, so sa vyzivaju vtom ze niekto ma nestastie.ludia co su sami nespokojni v zivote, a tesia sa z nestastia inych aby zabudli na to, v akych srackach ziju oni sami
tiez nechapem, ak niekto napise ze nemoze sladke, zacne akoze kamaratka pisat aky vyborny zakusok minule jedla.
ako ked napises ze nemas na dovolenku a ona ti napise ze idu na 2 tyzdne do Omanu a jvetanto ti zacne vypisovat ako super sa tam budu mat
alebo ked napises ze zijete z mesiaca na mesiac, a ona sa pochvali ( mimochodom zena 8 rokov nepracuje) sa pochvali tym, ze muz dostal rocne premie v praci a za to pojdu na dovolenku
nepisem o sebe, ale poznam taku osobu
Nechapem to teraz oni si maju prestat kupovat drahe veci lebo ty na take momentalne nemas ?? Ved to su ich peniaze a ako si zariadia tak maju. Skor mi pride ze ty zavidis ze nato nemas tak si nahovaras ako ti oni robia napriek.Vsak dopraj a mozno za rok sa karta obrati a ty budes mat bundu za 300€ a oni nato nabudu mat €.
Ja by som sa tiež pochválila. Mňa by nenapadlo, že to môže takto niekoho ničiť. Mne keď bolo ťažko, dobre mi padlo keď sa kamoškam, rodine darilo a mohli sa pochváliť. Nie všetci majú takéto pocity, tak ako môžu vedieť, že ty ich máš a kalkulovať, čo ti môžu povedať a čo nie?
Su asi len neempaticki, ... kto ma vyoperovanu empatiu, vacsinou si to neuvedomuje 🙂 Nerobia ta schvalne, aby potrestali ci ponizili ci zranili konkretne teba. Dosad si do debaty s nimi kohokolvek a spravali by sa chvastavo vzdy, ku komukolvek s kym debatuju, citili by potrebu sa pochvalit, vyvysit... Neber si veci osobne, to ti pomoze sa na to nehnevat, akurat ich tak za tu vyoperovanu empatiu polutovat v mysli...
Možno to tí ľudia nemyslia zle,chcú len aby si prišla aj na iné myšlienky....nuž ale keď píšeš o tej psych.podpore,ak ju u nich necítiš, je naozaj lepšie obmedziť kontakty a hľadať tú podporu inde, možno v partnerovi,v deťoch, susedské,u dobrej kamošky ...
Skor tebe nerobi dobre ich situacia. Keby si bola ozaj kamoska, tak uprimne povies, ze ta mrzi ze si nemozes aj ty taku bundu kupit. Ona by sa z toho isto netesila ale naopak podporila by ta aspon slovne.
Mozno ludia nevedia, ze si na tom tak zle.
Myslis ze to robia umyselne? Mozno si to len neuvedomuju. Len sa proste zdielaju….
A ty máš napísané na čele, že máš zlé obdobie? Alebo to hovoríš každému len tak?
Verim ze tebe ta situacia nerobi dobre, ale nie kazdy je tak ze naschval ti ukaze ako jemu je lepsie... proste nemozes cakat ze ak si ty bez prace, tak cela rodina a priatelia... proste nikto si nic nekupi a nepojde na dovolenku.
Obmedzenie alebo zrušenie stretávania je dobrá cesta. Ďalší stupeň je že nemusis každého o všetkom informovať. Nepotrebujú vedieť že nemôžeš toto a tým pádom ti nikto nebude ukazovať že on môže. Ale keď niekto nechápe tak nechápe.
myslím si, že si iba viac všímaš ako sa darí iným, keďže si teraz v danej situácii, ale bude lepšie, po každom daždi vyjde slnko
podla mna je casto problem prilisna precitlivost, tak ako sa jedna strana postazuje rada, na to ako sa ma zle, druha strana sa rada pochvali ze ma nieco pekne, nove, niekde bola.. nechapem ake vyzivanie sa v trapeni inych? nie je to potom z druhej strany stazovanie a zneprijemnovanie fungovania tych "spokojnych", ked niekto ma starosti a postazuje sa? vyzivanie sa v tom, ze zneprijmeni im spravami den?
Treba byt empaticky aj opacnou stranou, ano zdielat smutok a starost, ale aj radost a spokojnost.
Takze vzhladom na to, ze ty sa mas teraz financne horsie ocakavas od okolia, aby sa nepodelili o svoju radost a iba teba psychicky podporovali? Prepac, ale podla mna si sebecka ty a nie oni. Pokial to nie je vyslovene chvastanie, ze "aha ja mam a ty nie", tak naozaj nechapem, preco ti vadi, ak sa ti nejaka kamaratka pochvali s drahym kabatom, na ktory je mozno extremne hrda, mozno si na neho dlho setrila...chcela sa podelit o svoju radost a ty si ofucana, ze nie je empaticka lebo ty na taky kabat aktualne nemas 🤷.
ako prepáč, ale to, že si niekto žije svoj bežný život v čase, keď sa ti nedarí, neznamená, že sa vyžíva v tvojom nešťastí. To je len v tvojej hlave. Tak ako nad tebou by si niekto povedal, že hoci si momentálne bez práce a máš nejaké zdravotné problémy, tak neumieraš, nie si na vozíku, stále máš strechu nad hlavou, na rozdiel od iných.
Asi budeš zase len urazená, ale problém si ty, nie oni. Nikto teraz neprestane pracovať a žiť len preto, že tebe sa nedarí.
Podľa mňa si len trošku precitlivelá, určite sa chvália? Alebo ti len v rámci rozhovoru povedali koľko stála? A keby aj za tisícku si kúpia drahú vec, kde je problém? Keď ty si nezamestnaná tak oni si mali kúpiť bundu za 50,- aby sa ťa to nedotklo?
Podľa mňa to len tak na teba doľahlo, že ty máš teraz trošku viac starostí a problémov, ale zato oni nemôžu.
Baby ti to už napísali, oni za tvoje zle obdobie nemôžu a neprestsnu kvôli tebe žiť,cestovať, nakupovat... ako si vypocujem kamosku s problemami, tak si vypocujen aj takú,ktorá sa ma výborne.. problémy sú len v tebe samotnej,že ty si nespokojna s tým,ako to je. Tak s tým niečo začni robiť. Lebo veľa ľudí sa proste len sťažuje vyplakava a lenivy sú že až sami zvysit vzdelanie,inú prácu nájsť, cestovať ci predtahovat sa za pracou,potiahnut vikendove ci nocne Brigady....
Ahoj, asi si to neuvedomuju.
S podporou určite súhlasím ale prečo by nemali povedať nič pozitívne ak je to vrámci bežnej komunikácie "ako sa máš, čo nové..."? Majú byť radšej ticho a tváriť sa ako aj oni majú zlý život?
Ja si nemyslím, že vám tým robia zle, keď sa pochvalia s dovolenkou, či novou bundou...nikto nemôže za to, čo sa vám stalo. A nemozes od nikoho chcieť, aby vás ľutoval, alebo sa cítil rovnako pod psa, ako vy.
Sú situácie, kedy nie je vhodné sa chváliť, aka som ja super, koľko miliónov mam na účte, keď viem, že ty nemáš ani na chleba. Ale zase keď si doteraz pracovala, a je to len chvilkova situácia, prečo nemáš prácu, tak nevidím dôvod ta ľutovať. 😉
Vieš nemusia to robiť s tým, že ti chcú ublížiť. Len možno to nedomyslia do dôsledkov. Neuvedomujú si tvoju situáciu. Jednoducho sa chcú pochváliť. Príde im to ako niečo normálne. Neber si to nejako osobne. Upozorniť na to vvšak môžeš. Mali by sa zaujímať aj o tvoje pocity a prežívanie.
Och, myslím si, že nie. Kto by sa tešil, že je niekto chorý. Teda, aspoň ja nepoznam nikoho vo svojom okolí, aby mal radosť z choroby druhých .
Pripájam sa k autorke lebo to isté prežívam a vidím že sa až viuzivaju a enormne v Tom ako keby boli niečo viac ale popri tomu má a chápe takej situácii ťažko
Takémuto javu sa hovorí zrkadlenie - oni ti len nepriamo ukazujú aká si ty -
ty si zavistliva...to je cele.
takze tvoja predstava navstevy je, ze ta budu 2h lutovat kym budes pit kavu a jest kolace a oni sa budu tvarit sa, ze nemaju ziadny zivot a zabavu, aby si sa ty citila dobre?
A nezblaznila si sa takto náhodou?
To že niekto povie že bol na výlete neznamená hneď že sa chváli, môže to brat len ako "small"talk. Ty keď ti bolo lepšie a bola do na výlete alebo si si niečo nové kúpila si o Tom nehovorila?
Nie, ja si skôr myslím, že oni si proste žijú ďalej svoj život a ty to teraz skôr vnímaš zrazu nejak inak a do citlivejšia na takéto informácie. Tá kamoška by sa ti asi pochválila tak či tak, či by si mala prácu alebo nemala, len ty si to teraz vzala ako že sa ona vlastne vyžíva v robení ti zle🤷. Osobne si myslím, že žiadny takýto úmysel vôbec v hlave nemala, keď sa ti bundou pochválila. Proste sa len chcela pochváliť.
určite, vacsinou zakomplexovanym to robi dobre a ked si najdu konecne niekoho, pri kom maju akoze nadvrch tak sa v tom patrične vyžívaju .