Ženy po sekcii povzbuďte ma

aylinn
4. máj 2020

Dnes som bola u svojho gynekológa ku ktoremu chodim cele tehotenstvo,mimo nemocnice kde budem rodit. Pytala som sa ho či je pravda to čo som počula od znamych a aj to čo ukazuju štatistiky a t.j ze v sukromnych klinikach tu v španielsku preferuju cisarsky rez (doktori, nie mamičky) povedal mi že nebude mi klamať ale záleži to od toho akeho doktora schytám na pohotovosti keď budem rodiť,ak to bude niekto netrpezlivy a neochotný tak mám rátať s cisarskym keďže som prvorodička a unich to ide pomalšie,nahodou pridem v strede noci tak nikomu tam sa nebude chciet somnou trapiť celu noc. A aj ak by som sa pomaly otvarala pomalšie ako su oni ochotní tolerovať, tiež sekcia. Ostala som Z-H-R-O-Z-E-N-Á!
Chytila ma depka ztoho a nemam chuť ani rodiť, radšej by som sa naozaj sama v obyvačke odrodila. Cele tehotenstvo sa teším na ten moment na tu emociu keď vytlačim svoje dieťa a priložia mi ho, vedla mňa bude môj milovaný chlap a budeme si to uživať spolu. Cele tehotenstvo sa trapim aby mi nevyskocili strie na bruchu a nakoniec skoncim s 15cm jazvou cez cele brucho... atď...

Prosim vas povedzte mi nejake pozitiva prečo sekcia ano a prirodzene nie,neviem sa ukludniť,neviem sa už ani tešiť jak na pôrod tak ani na malého. Lebo viem že po zobudení chytim hysak, nervy a depresiu že som toto dopustila a bude to vsetko hrozné. Viem že aj okolie bude mať hlupe poznamky hlavne svokra a spol. A budu to riešiť do hlbky ako je to možne že som nedokazala porodiť a podobne

ledgerka
4. máj 2020

Pozri nikto ta proti tvojej voli nemoze priviazat na stol a rozrezat ti brucho. Takze sa pripravte s muzom na to ze budete bojovat za to co chcete a ak nebude realny dovod tak suhlasit nebudete. Je dobre ze to vies dopredu a mozes sa na to pripravit.

hederamonstera
4. máj 2020

skor by som sa sustredila na prava ako pacienta...ci aj napriek tomu, ze ty nesuhlasis so sekciou, mozu tak urobit (ak to nie je zo zdravot. hladiska).

amelia000
4. máj 2020

@aylinn a nemas tam nejaku porodnicu ktora podporuje prirodzene porody? Ja by som bola tiez na nervy, keby mi toto povedali. Neboj nic tak ako pise @ledgerka nutit nasilu ta nikto nemoze. Horsie je to ze ked ta budu doky stresovat pri takej veci tak ano moze sa to skoncit sekciou. V prvom rade si obvolaj okolite nemocnice. Pytaj sa...zaplat si doktorku, ktora nato ma nervy a v poslednom rade muza tam budes mat na vyhadanie sa s dr.

adriankomoj
4. máj 2020

@aylinn prirodzený pôrod je prirodzený a sekcia je zasah do organizmu. Ja už by som sekciu nechcela len prorodzene. Ja po sekcii dva dni na JIS a potom slzy, bolesť. Mamky čo porodili prirodzene na tretí deň behali ako srnky vysmiate a tešili sa domov. U nás sekciu urobia len zo zdravotných dôvodov, alebo keď nastanú komplikácie vážne. Ináč nie. Neboj sa všetko bude ok. Držím palce💕

bluka2
4. máj 2020

Tak si kontrakcie preckaj doma a choď tam až na finále. .

aylinn
autor
4. máj 2020

@ledgerka
@hederamonstera samozrejme ak by to bolo nutne že by sa malemu pohoršilo.tak nebudem protestovat.. ibaže ja niesom lekar a oni si kludne mozu vymysliet ze sa pohoršilo niečo že je to nutné a ja sa tam snimi nemozem hadat ked neviem ci nehovoria pravdu nahodou. 😏

juhseverzapad
4. máj 2020

@aylinn Tak ja som zažila jedno aj druhé. Respektíve 3x normálny pôrod a raz sekciu. Pôrod bolí ako hovädo! Je to pekný pocit hneď mať dieťa na rukách, ale budeš rada, keď ti ho zoberú a budeš si môcť oddýchnuť. Ak ťa budú zašívať, tak to je ešte horšie. Sekcia síce nebolí, je rýchla, ale musíš cca 12 -24 hodín ležať. Ak sa chceš čo najskôr zotaviť, tak sa treba stále hýbať aj napriek bolesti a za chvíľu budeš fit. Jazva mi nie je ani vidieť. Pôrod je krásny, nech je akákoľvek!

aylinn
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
aylinn
autor
4. máj 2020

@amelia000 nemám vôbec. Ak by som si chcela zajednať doktora na pôrod podla vlastnych predstav stálo by ma to od 1500€vyššie a to si v tejto korona situacii nemôžem dovoliť zaplatiť.
Priatelovej kolegyni povedali že sa maly zasekol že musi ist cisarskym. Podla mna NORMALNY pôrodnik najprv vyskuša všetky sposoby ako to dieťa dostať von a az potom pošle matku pod nôž. A nie toto že nejakemu chujovi sa nechce robit jeho praca tak.rozhodne zamna...hnoj

suve99
4. máj 2020

@aylinn fuuu, moc Ti neporadím, ale úplne Ťa chápem, že Ťa to rozhodilo... Ale pokús sa nato nemyslieť, keď budeš v pohode, bude i drobček a zvládnete to.. Verím, či to už bude prirodzene, či cisárskym, budete obaja v poriadku a budeš si tie chvíle spolu užívať. Držím silno päste... Ak by Ťa to trochu upokojilo, moja suseda si vraj "vyžiadala" oba pôrody cisárskym - a to bolo tu u nás na SK.... ona rodiť prirodzene nechcela ani za nič...

83lenka83
4. máj 2020

@aylinn ja som mala dve cisárske, prvý bol horší lebo som nevedela do čoho idem a druhý paradicka, hneď ako ma na druhý deň postavili som sa prechadzala v parku, po sekcii som ležala iba v noci, cez deň som stala alebo sedela

yanni
4. máj 2020

@aylinn Ako neviem, ale ja mam tu susedov Spaniel a obe deti isla rodit spät do Spaniels (Madrid) a obe porodila v nemocnici a prirodzene. Tak si myslim, ze nahovori sa vela a voj dr. je tien asi jeden z tych, ktory podporuje císařské. By som si to isla pekne kraqsne preste pozistovat do nemocnice, v korej chce rodit, popripade hladala soukromou, v korej ti vyhovuju.

A co sa tyka cisarskeho. Tak je to take iste ako pürirodzeny. KAzda zena je ina, cize kazda znasa to ci one onak a kazda sa zotavuje inak. Tak isto amo cisarske aj prirodzene mozu byt hororove. za mna nikdy viac prirodzeny, Zadok rozparany (nie nastrih) az neviem kde. ked si nebudes moc mesiac sadnut, poriadne sa vytoto a budes mat este dalsie 3 mesiace probloemy, tak neviem ako by so vravela. zato mam dva cisarske v priebehu 3,5 roky a obe suprove. Po prvom som odrodila rano o pol 9 a o 4 poobede som uz isla na WC po svojich. Po dvoch dnoch domov. Den po prichode domov som dala 10 km "turu" s kocikom. Po druhom cisarskom lahoda prvej triedy. Hned v tenden som sa po par chodinach SAMA postavila a tiez po dvoch dnoch, cize na treti den od prichodu do nemocnice isla domov. zase po SVOJICH. Obe deti som mala od prvej sekundy pri sebe aj v noci, bondingovali sme obaja, aj ja aj manzel. Ziadna 15 cm rezna rana. Kratucka tenucka a uz ju ani nevidno a to som po porode len 16 mesiacov. A ziadne zobudenia sa z narkozy. Ak nemas zdravotny problem a nechces to sama, nik ta do celkovej narkozy neda.

zeny neviem, ale vy mate strassen skreslene predstavy.

yanni
4. máj 2020

@juhseverzapad Po cisarskom (ak nemas problem) vibes nemesis lest 12-24 hodin. To je take... hm... no na SK stale zauzivane a riadna blbost. Cim skor vstanes a Hybes sa, tym lepsie a skor sa zotavis. Ani pro jednom z mopsich "cesarskich" deti som nelezala 12 hodin. Pomoooooc. Prvy po 6-7 hodinách vstale a aj to len preto, ze som s malou zaspala na prsiach a sestřička povídala, ze nas nechjceli budit. Druhy po 3 hodinách.

betulinka1
4. máj 2020

@aylinn neboj jazvu cez cele brucho nemusis mat. Moju jazvu by si ani nevidela a je pod bruchom, nie na bruchu. Ale zase kazdy lekar sije inak. Ale ak chces rodit normalne, tak si najdi lekara, ktory ti to splni. Zamerala by som sa na lekara ak sa to u vas da alebo sukromnu kliniku.

trinneo
4. máj 2020

Pozri ja som síce rodila na SVK, ale tiež som chcela prirodzene a všetko tomu nasvedčovalo, do nemocnice sme išli o deviatej večer, ráno okolo šiestej doktori skonštatovali, že som sa prestala otvárať a možno pôjdem sekciou, čo som vôbec nepripúšťala a ešte mi dali pár hodín, ale napokon o 11.00 ráno som išla na sekciu...s manželom som to oplakala, ale tak stále lepšie akoby som sa mala trápiť celý deň a malinkej by sa niečo stalo ... a áno zobudenie a prvé hodiny potom sú najhoršie a aj zotavovanie je asi horšie, ale keď budeš chodiť a musieť sa starať o dieťa, tak jednoducho musíš... a teraz som už rok a pol po, jazvu ani nevidieť a najdôležitejšie je, že je dieťa zdravé, snáď sa na druhý pokus podarí prirodzene a keď nie? tak to tak treba jednoducho brať, nie všetko vieme ovplyvniť... a prirodzený pôrod je síce krásny a tiež by som ho chcela zažiť, ale potom niekedy počúvať o rôznych problémoch, vákuové pumpy, či ako sa volajú, zlomené rebrá, šitá aj za ušami...hlavne, nech všetko dobre dopadne... A treba sa s tým len vysporiadať a brať to tak ako to je a ako to bude...život nie je o tom, či porodím prirodzene alebo nie, ale o tom, aby sme mali zdravé bábätko a ako sa oňho budeme starať a čo všetko preň urobíme... 😀 hore hlavu, neboj všetko bude tak ako má byť... Aspoň máš čas sa na to pripraviť, že aj toto je možnosť a zmieriť sa s ňou...ja som 9 mesiacov nepomyslela na cisársky rez a napokon som hodinu pred ním celú preplakala, čo som sa cítila neschopne...takže si myslím, že si na tom lepšie, že s touto možnosťou sa vysporiadaš skôr😀

nika1971
4. máj 2020

prvy porod som mala prirodzeny, druhy sekcia....a musim povedat, ze sekcia bola pre mna lepsia....bola to sice akutna sekcia, pretoze aj pri kontrakciach som sa neotvorila, synovi klesali ozvy, bol by sa zadusil...takze som vobec rada, ze sa narodil

oliali
4. máj 2020

@aylinn ja som mala 2 cisarske, neslo to inak ale da sa to zvladnut... obidva v spinalke, druhy som uz vedela co a ako, sice to boli ale fungovala som normalne... jazvy mam uplne nizucko, nevidno to ani v plavkach ani v spodnom pradle... ale samozrejme ak je moznost ist rodit prirodzene cisarsky by som si urcite sama nevybrala...drzim palce

asia83
4. máj 2020

@aylinn Žiadne pozitívum, žiaľ. Cisársky rez je operácia, ktorá by mala byť vykonaná iba v život ohrozujúcom prípade.

amelia000
4. máj 2020

@aylinn no to je dost. Chapem ze cakas ze si vymyslia hocico len nech ta maju z krku...tuto na sk to tiez tak funguje ale nie z cisarskym..ale ved dame oxy aspon si skor vypijem kavu, davam bezne oxy lebo tam potom nemusime sediet 8 hodin to su vyjadrenia niektorych doktorov a pa co poznam osobne. 😬 tak jedine zistovat hodnotenia, pisat primarom, lekarom, mamickam ktore tam rodili..zhrnut si vsetko a nakoniec si vybrat kam. Drzim silno palce

barbara24
4. máj 2020

Ahoj, mne od tiekla voda v sobotu ráno o 5tej, cisársky mi robili v pondelok o 9tej, syn narodený 9,45, priložený, potom si nepamätám... Porodila som so spinalkou, čiže pri vedomí... Ale skončila som na jis, ale vraj to je dosť bežné, poobede ma zasa previezli na gynekológiu. Syn skončil pre infekciu na novorodeneckom, lebo voda nemá odtekat tak dlho....Po 2 dňoch otvorená na 2 palce... Ale lekári to nevedeli? Škoda reči... Na 5. deň má k nemu preložili, 8 deň nás pustili domov. Áno, tiež nie je super prirodzene za každú cenu...
Sestra ma za sebou prirodzený a sekciu... Hoci sekcia viac bolela, tie problémy dole, šitie... Vraj boli horšie... A dieťa pri prvom vyberali klieštami, modriny na hlave mala jej dcéra ešte dlho... Dobre, že ju nepoškodili...
Čiže mne keby dali na výber, bola by som si zasa vybrala sekciu...
Sú to strašidelné veci, ale sú ženy, ktoré odrodia za 3 hodky... čiže by som si to neidealizovala a ani by som ale nerobila katastrofické scenáre, lebo nevieš...
Sme všetci zdraví napriek našim negatívnym skúsenostiam a pomýšľam na druhý... A už vo mne driemu obavy, ale keď to nik iný za nás nespraví...
Veľa šťastia a zdravia tebe i dieťatku

yanni
4. máj 2020

@barbara24 No to je dobra hlupost, ze je bezne skoncit na JISKE. Mam v okoli, priatelov, rodine mnozstvo zien, skore mali cisarsky (a niektore aj viac) a ani jedna nebola na JISKE. Ak je vsetko OK, vobec nie je bezne prevazat zeny na jisku.

jeliz59
4. máj 2020

To vážne?sú 2 typy pôrodov prirodzene a cisársky....oba sú pôrody aky rozdiel?
Vynosiš a porodiš dieťa ako každá jednoducho nedajbože budeš mať komplikácie tak pôjdeš cisársky v prvom rade treba myslieť na svoje dieťa aby sa narodilo zdravé a keď bude treba tak kvôli nemu podstúpi žena/ matka aj taku vec ako je cisársky...
Môžem sa vykašľať na jazvu a poznámky okolia v prvom rade je život môjho dieťaťa ....a jeho zdravie

veronikaszabova
4. máj 2020

Mam 2 porody za sebou - prirodzeny, cisarsky.
Za mna cisarak je lepsi - lepsie som sa po nom zotavila. Na 4 den som sla z porodnice domov.

eliska13
4. máj 2020

@jeliz59 áno, len je to veľký rozdiel potom mať druhé dieta po cisarskom a riskovať rupturu maternice, ktorú nikto neovplyvní či bude či nie.Je to zásah do tela, prerezane svaly....Ine je, keď ho je treba samozrejme a nie preto, že lekár chce mať kľud a rýchly pôrod a matku pošle na cisársky.
@aylinn ťažká situácia a určite Ti toto psychicky nepomohlo.Neviem poradiť iba trvať na tom, že by si chcela prirodzený pôrod ešte pôjdeš k tomuto či do pôrodnice, alebo rovno už pôjdeš až k pôrodu ako to u Vás je? Ešte je možnosť ísť za lekárom a uplatiť ho za prirodzeny aj, keď to je šialenstvo u nás sa zas dávajú úplatky za CS porozprávať sa s niektorým lekárom z pôrodnice.Ked už budeš tesne pred pôrodom vie Ti ho spustit.Neboj sa nie každá prvorodička rodí 12 hodín ja som mala po všetkom za 3 hodiny.Reci druhých, že si si nevedela dieťa porodiť vôbec nerieš!dôležité je, že bude zdravý na svete.Mozno sa tvoj pôrod rozbehne úplne sám a všetko bude v poriadku a rychle

eliska13
4. máj 2020

@aylinn po pôrode či takom či takom budeš rada, že je to za tebou žiadna hystéria nevsugeruvaj si to.Jazvu po cisárskom nebude vidieť kamarátka nosí plavky jazva je úplne dole nič nevidno.Ale nebudem klamať pre dieťa aj ženu je to lepšie kvôli hormónom ísť prirodzene.

jeliz59
4. máj 2020

@eliska13 samozrejme nie pre to aby pán doktor mal pokoj ,ale pre blaho matky a dieťaťa v tom pripade je cisársky na mieste....súhlasím s tebou

barbara24
4. máj 2020

@yanni tak sa mi vyjadrila sestrička z oddelenia 😉

majuska4401
4. máj 2020

Moje sestra rodila sekciou pred rokom a pol a ked mi ukazala brucho, Nevedela som najst jazvu ;) teraz to uz vedia velmi sikovne zasit, ja som rodila prirodzene 2krat a jazvy mam doteraz a to uz jedna ma 6 rokov, takze si myslim ze hlavne vela zavisi od doktora a ak je fakt dobry, nieje sa coho obavat. Sestra rodila prve prirodzene a druheho sekciou, povedala ze isla by radsej sekciou na 3 raz

basska_b
4. máj 2020

@aylinn Hľadaj pôrodnicu, kde sú normálni doktori. Mala som prvé akútnou sekciou, druhé prirodzene a je to 1:1000, nikdy by som nešla do sekcie dobrovoľne a to povie asi každá žena, ktorá zažila oba pôrody. Sú také tie "argumenty" pre sekciu že hlavne že sme zdraví, že je menšie riziko, že sa dieťa pridusi v pôrodných cestách a bla bla. Mňa sa snažili prehovoriť do druhej sekcie na želanie, že vraj je to lepšie pre dieťa i maternicu (vidíš, len pre ženu nie). A aj o tom, či je to lepšie pre dieťa a maternicu, sa dá polemizovať

tesari
4. máj 2020

Z toho, ako to bude riešiť okolie si nerob ťažkú hlavu. Jazvu aspoň mne skoro vôbec nevidno. Ale to, čo ti povedal lekár je viac menej pravda - žiaľ. Skus sa nastaviť na to, čo si želas a nie na to, ako to funguje. So mnou v nemocnici boli ženy, ktoré prišli a odrodili do 15 min. Proste sa do nemocnice neponáhľali. Jedna prišla dokonca v plesovych šatách rovno z plesu a bum bum porodila ako nič. Prvorodicky viac stresuju - ja som síce nepocitovala stres, ale keď mi pichli oxytocin (co urobia každej ktorej stihnú), dieťa začalo kolabovat a to si mala vidieť, čo dialo. Ja panika, oni všetci nado mnou. Skončila som v úplnej anestéze na operačke bez akýchkoľvek vyšetrení. Po prebudení som nevedela kde je sever, a slabá ako mucha. Psychika úplne mimo. Ale dobre - som tu a Krpec tiež. Prežili sme to obaja. Neboj, aj cisár sa dá zvládnuť, ale myslím, že je to horšie ako po obyčajnom pôrode. Je to vlastne dosť zložitá operácia.