Ahojte, mám taký menší problém že žijem s bratom a vlastne ja mám 16 rokov ale on chce mna aj moju 14 sestru dat do deckeho domova lebo vraj už nás nechce tak sa chcem spýtať ohľadom toho že ja chodím na internát do Banskej Bystrice a či aj z deckého domova stále možem navštevovať túto školu alebo nie. Ďakujem. 🙂
má 26 rokov ale má manželku aj syna ale oni sú ako dvaja puberťáci a ona ho strašne manipuluje+ brat dosť pije ale ja nikoho iného už nemám ale do deckého domova nechcem ísť.
So synom chodia do školy deti z detského domova, su tu na internáte, takže si myslím, že by to malo byť možné. No ak by bola rovnaká škola v ich okolí, tak by ťa možno preložili tam. To by si sa mohla informovať na sociálnej kuratele.
No to neviem tent odbor som ešte tu v blízkosti MT nevidela. Ale dúfam že to pôjde dajak aby som mohla ostať
Skus nejak natiahnut tie 2 roky kym budes dospela. Ved cez vikend to snad s tebou zvladnu, pomoz im s dietatom, domacnostou. V akom velkom byte zijete, je tam dost miesta? Odkedy ta ma brat v starostlivosti, co sa stalo s rodicmi?
@andulka8888 sociálna kuratela je na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny.
@namornicka Pomáham im najviac ako sa dá ale oni správaju sa strašne nezodpovedne. S rodičmi je to tak, že moja mama zomrela už dávno mala autonehodu a ja som dlho žila s babkou lenže tá minulý rok vo februári zomrela a otec sa nezaujíma, je to alkoholik a vlastne ani neviem či ešte žije a tak som s bratom niečo cez rok a pol. Zijeme v dvojizbovom byte ale to nie je problém ich iba štve, že sa musia starať ale ničí mi to život aj v škole sa môj brat ani az neukázal a už to chcú riešiť so sociálkou, neplatí mi internát ani stravu takže na internáte som odkázana na ostatných a chcú my vyhodiť z internátu ale jemu to je jedno záleží mu hlavne na vlastnej pohodlnosti.
@andulka8888 tak to by bolo lepsie ten domov a cez tyzden intrak. To nie je normalne aby stredoskolacka v dnesnej dove nemala zabezpecenu stravu. Tam by si mala priestor na ucenie. Nie v dvojizbaku sa tlacit s alkohikom a jeho rodinou.
@andulka8888 myslíš žeby to bolo v dd zle? Mala by si stravu starali by sa o teba určite lepšie ako brat naozaj skús ísť na úrad na sociálk u len sa poradiť informovať
Viem že by mi tam asi aj bolo lepšie len ide o to, že mám strach, že ma preradia na inú školu. V bb mám priateľa a možno Vám to príde detinské lebo mám 16 rokov ale sme spolu už vyše 3 rokov.. áno je to celkom divné ale on mi so všetkým pomáha aj jeho rodičia aj tú stravu sa mi snažia nejak vynahrádzať a tak sa aj bojím že nás to nejak rozdelí alebo tak ale doma sa to už nedá vydržať a k tomu brat nás už aj tak nechce no neviem čo mám robiť trápi ma to. Ja som si aj našla brigádu lebo on tie peniaze čo dostane na mna od štátu len prepije a tak som sa snažila platiť si intrák sama ale nestíhala som to ked o tretej som skončila v škole a potom ísť na brigádu nevychádzalo mi to a tak teraz zase nemám žiadny príjem a k tomu on vie že mám priateľa ale nevie že mi takto pomáha takže on je v tom že nejem 5 dní v týždni ale nezaujíma ho to.
@andulka8888 nemohli by ta adoptovat priatelovi rodicia?
Chceli to urobiť lenže by bolo potom veľmi divné keby spolu chodíme a + akože áno je to veľmi v ďalekej budúcnosti a možno na to ani nedôjde ale ak by sme sa raz chceli vziať nemohli by sme lebo by sme boli ako súrodenci.
a tá 14r. sestra tiež hladuje? v dd by vám bolo lepšie,tak treba vybaviť dd v alebo blízko BB aj sestru tam ber
No ona je deviatačka ale nedajú jej ani na desiatu a teplé jedlo má tak 2x týždene.. ale brat a jeho manželka chodia do reštaurácií a podobne a my sme na tom takto..
A áno chcela by som byť v dd v Banskej Bystrici ale keďže som z martina tak asi aj detský domov bude niekde v okolí ale možno to tak nie je o tomto moc nič neviem preto sa obraciam na ľudí.
@andulka8888 skús sa spýtať @cicimotinka myslím že pracuje niekde v tomto odbore 🤔
chod sa opýtať vašej detskej lekárky a aj na úrad práce,rodiny a soc. vecí vo vašom meste - aké sú možnosti,jednoducho na brata nabonzuj,že sa nestará /ale peniaze berie,chumaj/ a nech sa to rieši
@andulka8888 v tvojej situácii by vám obom bolo asi lepšie v domove. Bude o vás obe postarané. Potrebujete jesť, byť v bezpečí a naučiť sa do budúcna o seba postarať. Možno narazíte aj na milé tety, s ktorými budete mať pekný vzťah. Potrebujete obe vedieť, že tu sú aj milí ľudia, ktorí vám chcú pomôcť. Verím že na tvoju školu budú prihliadať. Bolo by to veľa zmien naraz. Ak už budeš meniť domáce prostredie, nech ti aspoň ostane škola, kolektív... Vyzeráš byť veľmi rozumné dievča, a verím že to zvládneš všetko s prehľadom a pomôžeš aj mladšej sestre. Len sa prosím ťa nežeň do vydaja a nekomplikuj si ešte život. Potrebuješ viac ako iní najskôr zakotviť, zabezpečiť si nejaké vzdelanie, prácu, bývanie, alebo aspoň úspory na horšie časy. Priateľ, chlap, môže prísť, odísť, a budeš sa musieť o seba postarať.
áno jasné že by nám tam bolo lepšie len sa proste bojím čo bude dalej, ja sa len chcem presťahovať do BB a už sa nikdy nevrátiť sem do Martina ale to bude ešte asi celkom dlhá cesta, každopádne Ďakujem za všetky rady, vážim si to . 🙂
@andulka8888 pozri sa, podľa mňa sa budú snažiť v DeD vyjsť ti čo najviac v ústrety. Pokojne hovor o svojom strachu, čo si želáš. Ja som sa dostala do DeD ako 17 ročná, nič neľutujem, všetko to bolo na moju žiadosť. Ak máš v škole niekoho komu dôveruješ, obráť sa na neho, škola bude spolupracovať s úradom aj s DeD. Držím ti palce, nemaj strach, všetko sa vyrieši 😊
Dúfam sa to podarí čo najlepšie, určite sa o tom porozprávam minimálne s triednym učiteľom a uvidíme. 🙂
@andulka8888 mozno strelim uplne do prazda,ale terza je horuca tema slovenskych sirot kedze mame prijat siroty zo Sirie. Boris Kollar je velmi nakloneny pomahat nasim slovenskym sirotam. Mozno sa skus na neho obratit. Mozno motyka vystreli. Drzim palce.
@andulka8888 decká z domova bežne chodia na internáty aj 100km, BB nie je od Martina tak daleko, takže nevidím dôvod prečo by si nemohla byť na intráku v BB, pre nich aj lepšie, budú ťa mať z krku cez týždeň a menej starostí ak majú menej detí. a určite máš aj nejaké práva a aj právo vybrať si školu, nemyslím že domov alebo štát ťa môže len tak strčiť na nejakú inú školu proti tvojej vôli. v domove ti bude lepšie, budeš mať stravu, teplo, kľud a hlavne myslí aj na svoju sestru, ty máš toho priateľa, intrák tak nežiješ v tom stále, ale ona to má ťažké takto a môže mať následky aj do budúcna, v domove by aj jej bolo určite lepšie
@marsmykkok To je super len som sa toho bála ale čo sa týka sestry na nej mi záleží najviac a ona vlastne tiež už je teraz deviatačka a pôjde na strednú a trápi ma čo to má doma ale taktiež ma štve že majú malého syna 4 ročného, nevie rozprávať a nič s tým nerobia. Bohužiaľ zodpovednosť im nič nehovorí.
ale rozhodla som sa keď dovŕšim 18 budem toho malého riešiť so sociálkou, je to odomň možno ku bratovi zlé ale na tom malom mi záleží a nechcem aby mal zničený celý život kvôli nim.
kedysi som mala kamarata co bol z detskeho domova - dopisovali sme si.. ked isiel na strednu, chodieval na internat, podla mna v tom nebude problem, pretoze by nemalo zmysel prerusovat studium tvojho oboru..
este ma napadlo, tvoji rodicia, resp.tvoja mama nemala ziadnych surodencov, ze by si sa na nich obratila aby ti podali pomocnu ruku aj sestre? keby sa taketo nieco stalo mojim neteriam, nevaham ani sekundu a pomohla by som.. mas to tazke, moc drzim palce..
bola jedináčik nikoho nemáme sme len my súrodenci a tak už sa to musí riešiť takto ale ďakujem za podporu. 🙂
@andulka8888 si taká mladučká a taká dospelá 🙂. Neviem žiaľ poradiť, ale prajem veľa šťastia. Ty si so životom poradis 😉
@danula.ch ďakujem, dúfam všetko dopadne dobre. 🙂
@andulka8888 požiadaj triednu učiteľku v škole, alebo riaditeľku školy nech kontaktuje sociálnu kurátorku, že nemáš zabezpečenú dostatočnú starostlivosť, čo sa týka stravy , bývania atď. Nerozumiem , že tak nekonali, je to ich povinnosť.
Môžeš aj sama zavolať na hociktorý úrad práce, že sa s tebou zle zaobchádza, prípadne kontaktuj políciu, sú povinní to riešiť so soc. kurátorkou.
Z Ded deti bežne sú na internátoch, ktoré sú im plne hradené štátom, + lekárska starostlivosť /napr. aj preplácajú antikoncepciu dievčatám od 15 rokov ak požiadajú , keďže píšeš, že máš priateľa/ + záujmové krúžky .
Okrem toho každý klient detského domova dostáva mesačne vreckové pre vlastnú potrebu. Ďalej tvoje dávky ako sirotský dôchodok Ti ukladajú na tvoj účet, ktorí ak nemáš tak Ti ho založia a ak budeš mať 18 rokov, budeš si s ním disponovať sama. Ďalej sú nápomocní pri odchode s DeD s hľadaním práce a bývania. Toto všetko Ti mala vysvetliť sociálna kurátorka. Naozaj nechápem. Keď Vám zomrela babka nebola riešiť situáciu u Vás doma?
Ak máš prístup na internet, tak môžeš aj teraz poslať e-mail na e-mailovú adresu uvedenú pre úrad práce, oni majú povinnosť preveriť každý podnet.
Sociálna kurátorka u nás bola ale úprimne viac riešili že nemáme sáčok v koši ako dôležité veci. Poslala by som ten mail ale chcem počkať do pondelka či sa nás brat pôjde vzdať lebo povedal že v pondelok ide a už s nami nechce byť.. takže uvidíme.
koľko rokov má brat?