Asi ma tu bude veľa žien nenávidieť, ale rozmýšľala som nad týmto. Áno je to zásah do súkromia, dá sa takáto vec aj zneužiť.
Sú deti, ktoré žijú v chudobe, o hlade, v chorobách, špine, sú týrané. A predsa sú, nebolo by možno lepšie v niektorých prípadoch nemať deti? Možno nejako vzdelávať takéto matky, prípadne im pomôcť predchádzať takýmto situáciám. Deje sa to aj tu na Slovensku nie len v zahraničí. Len nerozumiem tomu, prečo má alebo chce mať žena deti, veľa detí, keď sama nemá kde žiť, nemá sa ako uživiť, nemá základné potraviny.
Je toto spravodlivé a správne ?
je to nezodpovedne - ano ale spravodlive? spravodlive nie je zrovna slovo, ktore mi v tomto kontexte napadne
kazdopadne suhlasim s tym, ze mat dieta je moznost a nie povinnost a uz vobec nie viac deti, bolo by vhodne sa nad tym zamysliet, ci ne/budeme zivorit, ....
Videla som tu podobnu diskusiu a autorka bola zlyncovana ze co sa stara a sudi druhych ludi🤣Ja suhlasim, ale riesenie nepoznam ziadne. Vzdelavat sa da len do urcitej miery, v niektorych pripadoch je to az nemozne. Spravodlive to za mna urcite nie je. Spravodlivost pre matku sice, ze ma na to pravo. Ale kde je spravodlivost pre dieta a pravo na dostojny zivot ?🤷🏻♀️Toto co ty opisujes su extremy, ktore sa bohuzial deju a nie su kapacity na to aby sa to podchytilo.
V niektorých prípadoch by bolo naozaj lepšie deti nemať
pretože ľudia sú na rôznej mentálnej úrovni,.
Mat deti a chciet deti je vec pudov. Proste sme naprogramovaní tak ze vacsina ludi v jednom case v zivote zacne chciet mat deti. To nie je logické. Takto uvazovat vedia ludia co aktivne (este) netuzia po detoch. Pokial ich nezacnu samozrejme chciet 🙂. Potom spravis vsetko pre to aby si ich mala aj napriek tomu co si napisala.
Preboha len to nie -
Ludstvo potrebuje armadu jedincov co robia zle rozhodnutia a tym sami seba drzia v stave ze nemaju na vyber a robia to co im malicka vrstva nadiktuje.
Nemozu byt vsetci bohati vzdelani atd lebo by pomreli od hladu a spiny
Spolocnost potrebuje vacsinu co nema na vyber a musi pod hrozbou umrtia hldom robit to co robit nikto nechce.
Hierarchia musi byt inak sa nepohneme.
Tiez je ziaduce aby si takyto massenmenschi skracovali zivot tabakom alkoholom atd nech sa skrati ich doba ked niesu produktivny ( dochodok) na minimum
My sme vyrastali viac menej v chudobe. Ale ďakujem Bohu, že naši nerozmýšľali tak, že si nás "poriadia" až vtedy keď budú mať istotu, že budú zahojení a budú si môcť popri nás dovoliť ešte odkladať stovky eur, teda v tej dobe tisícky korún. To by si nás tu asi veľa nepopísalo, však?
Ja s tebou úplne súhlasím a tiež nechápem, že niekto má silou mocou deti, aj keď na to nemá, ani intelektuálne ani finančne. Väčšinou tie najchudobnejšie a najmenej vzdelané skupiny obyvateľstva má najviac detí. Proste u nich preváži pud než zdravý rozum. Ako tu bolo spomenuté, pre spoločnosť je to ideálne, lebo tak sa vytvára lacná pracovná sila. Ja ešte pridám, že nechápem ani ľudí, ktorí si nechajú ťažko zdravotne postihnuté dieťa (ležiace, nevnímajúce, bez prognózy zlepšenia) vedia o jeho postihnutí hneď na začiatku tehotenstva, kedy je ešte čas to riešiť, vedia čo ich čaká, lekári ich varujú, že to bude extrémne ťažké, nebudú mať skoro žiadnu podporu a napriek tomu si také dieťa nechajú. Kde je tá spravodlivosť, aby to dieťa malo slušný život??
Asi toľko k tomu, že nech si každý žije ako chce. Ja mam toľko deti, koľko zvládnem, mohla by som mať k nim ešte tri ďalšie, ale mam len jednu maternicu, jedno zdravie, jedny nervy a energia sa tiež míňa. Tiež potrebujem niekedy otvoriť ústa a povedať aj inú vetu ako brm brm autíčko, či opakovať slovíčka z angličtiny kvôli písomke 🤣
Finacna istota nie je nikdy 100%... Jeden deň môžeš mať dom, na druhý deň ti môže zhorieť. Jede deň máš zdravie, super platenú prácu, na druhý deň sa môže niečo stať a zostane len jeden príjem, druhá almužna. Jeden deň máš zdravé deti, na ďalší deň nemusíš mať žiadne.
Jeden deň máš manžela, na ďalší sa dozvieš, že sa chce rozvádzať.
Ak sa bavíme len o tom, že chudobná, chorá, bez práce a vzdelania chce mať 5 deti, tak jej zašiť.... By bolo málo. Takej to nevybiješ z hlavy.
@staleja presne tak.
vzdelávať matky? 😂 myslím si že by stačilo aby riadne učili v školách, netreba ďalšie zbytočnosti... pomaly si niektoré premudrele myslia že by ženy mali dávať žiadosť či a kedy sa stať matkami 🙄 tam sa staraj o seba a nie do cudzích maternic.
@vyrovnanaosoba kto bude rozhodovat o tom ktorej zasit a ktorej ete nie? Ty? Kde budu tie hranice co sa este moze co uz nie? Kolko vzdelania staci aby si jej nezsila? A jednotkarky tupe jak polena ako obidu?
čo si , však v cigánskych osadách by bolo poloprázdno... 😉
všetci vieme ako to tam chodí - aká je tam úroveň...
Život nie je spravodlivý. Úplne by stačilo vzdelávať deti ako ľahko sa k potomkovi dostanú. Pretože väčšina detí sa nerodí planovane ale zo sexu.
@martinmmartin bez vzdelania neznamená len zo slovenčiny ovládať gramatiku. Znamená to mat vedomosti aj o financiách napríklad. O tom, čo sa môže stať, ak budem mať choré dieťa a nebudem mat na lieky, to, čo sa môže stať, keď si narobím 10 deti a nemám čo dať ani tým dvom prvým. Ale to sa žiaľ nedá nikomu nanútiť. Kto raz chce len trtkať a množiť sa, čo urobíš? to nie je ako pernamentka do fitka, minieš vstupy a už keď na to nemáš, nepustia ťa.
@zuzanka.zuzu no niektoré ženy by naozaj mali prejst IQ testom ci su vobec sposobilé vychovavat nejake dieta. Mozno by sa tak zabranilo tyraniu, zanedbavaniu, zneuzivaniu, atd.
Zodpovedný človek ma toľko deti, koľko vládze slušne uživiť a vychovať. Žiaľ práve tí najchudobnejší a nevzdelaní ( keď to takto musím napísať) majú zväčša veľa detí. A tie potom trpia a žijú celé generácie v začarovanom kruhu. Áno, bolo by oveľa lepšie, keby niektorí deti nemajú.
@martinmmartin rozhodnut by mohlo napriklad to, kolkym detom vies zabezpecit urcity standard - byvania, stravy, vzdelania, hygieny, zdravotnej starostlivosti... A podla toho zene ponuknut bezplatnu sterilizaciu. A ak sa rozhodne mat deti viac a nevie im standard zabezpecit, stopnut davky na ne. Viem, deti za rodicov nemozu, ale ani my ostatni nemozeme za niekoho nezodpovednost plodit a rodit do nevyhovujucich podmienok.
@mandzula lenze ty navrhujes sa strelit do nohy. Aby sme ty (a ja) mali urcity standart zivota potrebujeme 20-tich co si ho nikdy dovolit nebudu moct
@martinmmartin myslím že autorka nepíše o chudobnej pracujúcej vrstve. Skôr o nepracujúcej osadnickej vrstve častokrát nalozenej v alkohole a cigaretách
@martinmmartin volako nerozumiem tomu, co pises.
@mandzula aby si ty pokracovala v pohldnom zivote potrebujes marocana co ti vypestuje v spanielsku pardajku najlacnejsie na svete a rumuna co ti ju dovezie a neuspesnu slovenku bez vzdelania co ti ju vylozi v tescu na regal.
Slovensky farmar rajcinu ma za sezonu iba raz, ma deti co by chcel zobrat na dovolenku k moru, chce byvat vo vlastnom dome, vozit sa v aute a to mu nedokazes zasponzorovat ani nahodou
@martinmmartin ja vsak hovorim skor o zenach, ktore chodia do Tesca akurat tak kradnut, nie o tych, ktore tam pracuju. Rovnako nebudu pracovat ani ich deti, lebo ich to nik nenauci, jedine, co budu robit, budu zas len plodit deti, natrcat ruku a pistat do kamery "starosta nam musi dat". A starosta nakoniec da, lebo nema na vyber - cize dosiahnu svoje bez akehokolvek prilozenia ruky k dielu a zodpovednosti do buducnosti.
A niekto tie deti chce a nemá,ze?
@martinmmartin toto je úplne vpohode čo si opísal. Stále budú pracujúci chudobní aj pracujúci bohatí. Jedni druhých učíme ako lepšie žiť. Všetko má svoje pre a proti. Každý má potom aj určitú zodpovednosť. Chudobní menšiu, bohatí väčšiu.
Problémom sú ale deti, ktoré sa rodia do pomerov kde sa nepracuje (tým myslím že otec poberá radšej sociálne dávky, lebo sa im to oplatí než by šiel do práce). Takéto deti častokrát potom zobru, kradnú, myslia si že je to OK lebo sú tak vychované - natiahnuť ruku a len brať. Plus alkohol, cigarety, drogy, hazard. Tam niet vychodiska z toho len to, ak nejaké dieťa odíde na strednú na internát, a pomaly začne úplne zdola a už sa tam nikdy nevráti. Bohužiaľ takých je málo čo sa odtiaľ vôbec na strednú dostanú. A tie ženy čo tak žijú a rodia a rodia nahucane do hlavy že dieťa je dar lebo však sú kresťania. To je ďalšia kapitola sama o sebe.
@evelynmozagalega vážne IQ testy či môže počať? tým začneme. a čím skončíme? že budeme nútiť ženy podstupovať interrupcie lebo dieťa je choré a zaťažuje spoločnosť? však hádam nebudeme živiť kripla 🙄 alebo že nie je blond? však chceme pekne blond deti, hnedovlasych už je veľa 🙄 a kto o tom bude rozhodovať? komisia? zložená z koho? politikov? lekárov? ekonómov? cirkevných hodnostárov? čo vám už načisto šibe? toto je obrovský zásah do ľudských práv a neverím že to vôbec niekto napísal 😳😳😳
Píšeš o matkách v osadách? Ak áno, odpoveď je jednoduchá. Chcú mať deti, lebo je to ich jediný zdroj príjmu.. rodičovský príspevok do 3 rokov dieťaťa, prídavky na každé dieťa až do jeho dospelosti… a potom sa ciganke čo vychovala povedzme 10 detí toto zaráta do dôchodku a keďže nikdy nerobila tak jej vypočítajú dôchodok z priemerného dôchodku.. čiže často majú viac ako žena čo poctivo robila celý život, ale len za minimálnu mzdu, takže dostane minimálny dôchodok.
Pozri, tu nejde o to ci spravodlive, alebo spravne. Tu ide o uvedomelost ludi, a ta sa jedine dosiahne vzdelanim. Ale spytaj sa tu matiek, kolko z nich povoli sexualnu vychovu na zakladke, keby ma na vyber? Lebo uz tu boli aj debaty o tom, na co sa uci taka matematika...takze nech chces akokolvek, nie vsetkym vysvetlis co je dolezite a ze to ma zmysel aj ked oni to nevidia ci nechcu pochopit.
Navyse, na niektore veci je skola malo...ked.ti doma rodic ukaze presny opak, alebo ta ide trestat.
@54tinka54 "tak jej vypočítajú dôchodok z priemerného dôchodku"? Akoze nedava ani zmysel "priemerny dochodok" ked uz tak priemernej mzdy ale ani to nie je pravda:
"Rodičovská a materská dovolenka sa ráta do dôchodku. Rodič sa môže pokojne 3 roky starať o malé dieťa a na dôchodkové poistenie mu bude štát prispievať 60% z priemernej mzdy na Slovensku."
Tak ci tak ani 10 deti stacit nebude, mozno tak zo 15 aby skoncila s rodenim niekedy okolo 60 rokov a mala dostatocne vela zaratanych a aj to dostane len 60% dochodok.
PS: "čiže často majú viac ako žena čo poctivo robila celý život, ale len za minimálnu mzdu, takže dostane minimálny dôchodok." - 60% dochodok z priemernej mzdy bude v podstate rovnaky ako z minimalnej.
Môj názor je, že to nie je ani správne ani spravodlivé. Ľudia by mali mať deti nie pre to, že “sa to patrí”, ale preto, že chcú posúvať svoje vedomosti, skúsenosti ďalej. Mať dieťa je veľký záväzok. Ja by som mala dieťa len vtedy, ak by som mala istotu, že v pohode vyžijeme a ešte nám aj zostanú nejaké €. Nemyslím tým desiatky € ale skôr stovky. Rozhodne by som nemala dieťa keby mám žiť od výplaty k výplate. Navyše na dieťa treba mať trpezlivosť, treba sa vedieť ovládať. Ja keď som bola dieťa, tak rodičia mali zlí deň tak si to zvykli vynášať na deťoch, že k nám boli hnusní alebo tak a určite to tak nemá byť. Sú aj ženy, ktoré majú deti preto, aby nemuseli pracovať. Ale všetko je to môj názor.🙂