Ahojte. Mam 35, priatel 30, byvame spolu v garsonke, ktora je mojich rodicov, chceli by sme dieta, lenze neviem ci sa pomestime traja do jednej izby.
Hypoteku nam nedaju lebo proste nemame nasetrene, ja som zarabala minimalnu mzdu, teraz si hladam novu pracu, priatel zarobi 1000 eur lenze v dnesnej dobe nema robotu istu, stale ich strasia s prepustanim, chceli by sme kupit kove auto, zobrat nan pozicku. Aj ked je to mozno nerozumne kupovat nove auto, lenze teraz mame starsie a nebavi nas stale vrazat peniaze do opravy, takto keby kupime nove, zadlzime sa na cca tri roky, lenze potom uz budeme mat snad s autom pokoj na par rokov.
Je to mozne vychovavat dieta v garsonke, mali ste to tak niektora, da sa to zvladnut ? Samozrejme iba na nejaku dobu, kym dieta nezacne chodit do skoly alebo tak...
Ďakujem.
Garzónka a 3 ľudia? Nie...však to je strašné malé....žiadny priestor nič....
Kompromis je kupit spolahlive lacne 5-8 rocne auto... nie, na tri roky (ked planujem dieta) by som sa kvoli autu fakt nezadlzovala... a v garzonke prepac, fakt nie :( Popros rodicov, ci by to nepredali a nekupili jednoizbak aspon... s tym, ze vy budete platit slusne najomne, ktory im ten rozdiel (predaj garzonky - kupa bytu) bude splacat... ty nezarobis nic? Nerataj proste s rodicakom tri roky, ale s tym, ze pojdes skor do prace, potom sa da takmer vsetko, ale fakt do garzonky s babom to vas vypne... vsade veci, ziadne sukromie, sex vedla dietata ci v kupelni, ach je... ak sa inak neda (nehoda) je to jedna vec, ale takto sa veci neplanuju...
Minimálne nebudete musiet kurit. Traja si to tam vyhrejete aj vlastnou telesnou teplotou.
My sme bývali s dieťaťom v garsónke, ktorú som si kúpila ešte ako slobodná, 10 mesiacov ... kým muž predal svoj staromládenecký 2-byt na lazoch a poriešili sme väčší ... nikdy viac, to bolo 10 doslova vytrpených mesiacov.
kym dieta nezacne chodit do skoly? akoze 6 rokov myslis? 🙈 ja dufam, ze tato tema je vtip, lebo toto sa nemoze pytat jedna dospela zena
@elizabet173 zial, nezabavam sa, skor ma chyta depka z toho
tak prosim ta premyslaj, evidentne na dieta nie ste minimalne financne pripraveni - byvate v cudzom, uspory ziadne, partner praca neista, ty pracu nemas a ked sa ti po pol roku v garzonke zbali a zdrhne co budes robit? ja by som dieta do takejto zivotnej situacie rozhodne nepriviedla a potom budem vypisovat na MK, ci uz nabehol rodicak (zila som tak ako dieta a tomu svojmu som to odmietla spravit, no tak som mala dieta ako 35 rocna, ked mame kde byvat, zazemie a spolahliveho manzela)
Nemate financnu rezervu (ty pises ze mas minimalku a este aj to nie je iste), nemate svoje byvanie (garsonka s dietatom je extrem 🤦🏼♀️ neviem si predstavit, ze ked babo pojde spat o6 vecer napr, tak vypnete svetlo a budete potichu cumiet po tme?),hypoteku vam nedaju, ty budes mat z minimalky skoro ziadnu matersku, potrebujete uver aj na auto. Preco mas pocit, ze do tejto situacie je dobry napad spravit si dieta?
Poznám mne blízkych ľudí čo žijú v garsonke, nie je to ideálne ale dá sa to prečo nie.. nebudem nič konkretizovať ale nič im nechýba 🙂
môj prvý byt bol garsónka, bývala som tam s priateľom, dnes je to môj muž.. kuchyňa bola v chodbe, mali sme normalnu kúpeľňu a izbu dobre zariadenu.. mali sme aj balkón a všetko dobre využite.. dnes sa dá výborne zariadiť malý priestor.. ak by šlo konkrétne o mňa a môjho muža, vklude si viem predstaviť že na čas by sme tam vychovávali aj dieta a potom šli do väčšieho..
V tom dome bolo mnoho mladých rodín čo mali aj dieťa a normálne fungovali.. ide o to ako vychádzate s partnerom, ako viete zariadiť priestor aby ste si nezavadzali..
@jana_eyre_2 myslim, ze garzonka je ich najmensi problem, skor to, ze maju jeden neisty prijem a uspory ziadne by som da zamyslela, ci je to dobry napad
@petamich áno, s tým súhlasím, na ich mieste si zabezpečím príjem a žiadne nové auto nekupujem..
autorka sa však pýtala na to či je možné vychovávať dieťa v garsónke a na to odpovedám.. zväčša dostala ustipacne odpovede akoby to, mať dieťa v garsonke bolo čosi podradné a nemožné.. v malom byte problém nevidím..
@jana_eyre_2 ano, aj my byvame v takej, ze kuchynu mame v chodbe, wc a kupelnu zvlast, a izby mame predelu na dve casti akoby spalnu a obyvacku, plus aj balkon. Dvom sa nam tam byva dobre, len neviem ci by sme to dali aj s dietatom. 🙂🤔
@jana_eyre_2 ano to mas pravdu, ja mam asi traumu z detstva a teda osobne si neviem do 6 rokov dietata predstavit byvat v garzonke 🤷♀️ mam rocne dieta a ten prvy rok bol extra narocny, keby sme este aj v garzonke tak moj muz prisaham ujde alebo ja - ale ano chapem co chces povedat a ked musis, da sa vela veci zvladnut
@jana_eyre_2 nieco usetrene mame, no chceli sme to investovat do noveho auta, plus ten uver naň, lebo auto potrebujeme, a kupit stare a vrazat doň peiaze na opravy tiez neviem ci je najlepsi napad, tamto ak by sme kupili nove, mame s tym hadam pokoj na par rokov by nam mohlo sluzit. Zase nechceme 20tisicove, a potom uz by sme sa zamerali na byvanie, a aspon jednu vec by sme mali vyriesenu..
V kazdom pripade dakujem za reakciu, myslela som ze vychovavt v garsonke nie je nemozne, no tu to zenam pripada podradne.
@petamich z detstva pochádza veľa traum, aj ja mám nejaké a to som bývala v 4i byte, neskôr som aj vlastnu izbu mala.. podľa mňa pokiaľ vedia spolu s partnerom dobre komunikovať a vychádzať, v garsonke sa to zvládnuť dá.. aj keď súhlasím, prvé dieťa a prvý rok je veľmi náročný, ale aj tam hrá veľa faktorov..
Autorka to auto by som v takejto neistej situácii riadne zvážila, či je ozaj tak potrebné.. predsa len, nejde iba o prvotnú investíciu, ale aj tankovanie, poistky, auto je žrút peňazí.. ale jasne chápem čo.myslis, ale keď by ste šli do toho a partner by nebodaj stratil prácu tak rezervu budete potrebovať..
@jana_eyre_2 ano som si toho vedoma, o to viac nechceme stare auto, lebo k tym poistkam tankovaniu, ked si priratame servis, raz sa pokazi brzda, spojka, pruzina, to ide este viac do penazi, teraz to tak mame, ze ked sa nieco konecne odlozi, zase sa nieco pokazi na aute a stale do stareho auta vrazat peniaze nas uz nebavi... preto sme chceli ze vyriesime najprv auto a potom ostatne lebo naraz sa to neda, preto som chcela vediet ci niekto byval s dietatom v garsonke, ci sa to da..
Dieta vela spi. Na spanok potrebuje vacsinou totalny klud a ticho. Boli by ste ako vo vazeni… ani vecer telka, ani rozhovor, ani nic urobit, ani svietit… podla mna sialenstvo.
Ja by som v garsónke nevedela žiť ani sama so sebou.. 😅 - to ber s nadhľadom.. 😉 Každopádne, vo vašej situácii (práca, financie) by som s dieťaťom určite ešte počkala..
V tomto ti tu ťažko niekto poradí,pretože teraz každý potrebuje životný priestor, komfort a určitý štandard. Tu veľa ľudí si vysvetľuje že šťastie=peniaze. Ti pre veľa ľudí je normálne zobrať si hypotéku a potom tu každý deň riešiť ako je všetko drahé,ako vychádzajú resp ako ešte len budú vychádzať s peniazmi. Potom sú ďalši ktorý už majú bývanie aj auto,ale každý deň tu zas riešia či tam je tá druhá čiarka,duch na teste a ešte sa pridať do skupiny snažilky. Ja som vyrastal v dobe keď sa normálne bývalo v dvojizbových bytoch,dokonca veľa karátov vyrástlo na slovodarkach. A predstáv si,že aj spomedzi nich je veľa ľudí vzdelaných a dokázali v živote viac ako niektorý čo už v tej dobe mali vlastnú izbu,značkové oblečenie a pod. Prečo máš potrebu tu sa pýtať na to,čo máš v zivote robiť?prečo akurát tu,kde sa rieši koľko pýtať výživné,výživné ešte aj na seba a ako po rozvode dostať čo najviac..a pýtajú sa to práve tie najväčšie hrdinky. Ja keď som sa rozviedol som zatvoril za sebou dvere a tým to pre mňa haslo,viac som nič nechcel vidieť ani počuť. A doteraz keby bolo ex treba podať prvú pomoc,tak sa jej ani nechytim.
Na auto by som zabudol, naucte sa presuvat spojmi a svoje financne toky presmeruvajte na setrenie a do vacsieho bytu.
Tam nejde o to, ci to mne-tebe-susede prijde podradne vychovavat dieta v garzonke, ale budme realisti vsednych dni - malicke deti vela spia, co budes robit ty? Chodit po spickach a neprehovorit slovo s manzelom? Budete chodit spavat pekne o osmej a zhasnete? Kde budete davat veci, hracky? Kde predovsetkym - budete mat sukromie? Vy? Dieta? Kde si dieta pozve ako skolkar kamarata sa pohrat? Mas tam miesto na hracky, na stol pre dieta pisaci? Poziadajte rodinu o pomoc a prestahujte sa do vacsieho a dieta proste az potom, inakadial cesta nevedie. Hlavne si ty s muzom usporiadajte pracu tak, aby ste mali stabilny normalny prijem. Mne nejde o to mat znackove oblecenie, kupovat dietatu hovadiny. Ale o tie primarne zakladne potreby, ktore tu ani jedna strana v garzonke mat naplnene nebude, bude to cely cas o ustupkoch. V najhorsom scenari si poleziete tak na nervy (ked dietatu pojdu zuby, chore, spankove regresy, nocny des), ze sa jeden odstahuje...
Vidim, ze mas zle skusenosti s nejakym kazovym autom, nechcem asi ani vediet, aku znacku auta mate 😂 Ale bezne auta sa kazdy mesiac nekazia, nie to taketo velke opravy. Mozno sa treba lepsie zamysliet pri vybere a potom uz ani trochu starsie auto nebude problem. A aj uplne nove auta mavaju chyby od vyroby, o tom by som ti vedela napisat trojstranovy roman.
V garzonke nie, ale ty musíš vedieť, či to zvládnete.
My sme bývali v garzónke 6 týždňov po narodení prvej dcéry. Mali sme kuchyňu v chodbe, kúpeľňu a relatívne malú izbu.Odpoviem na to, čo písali vyššie - čo som robila, keď dcéra spala? Normálne fungovala v tej izbe, určite to bábätku neuškodilo a myslím, že aj vďaka tomu prespí aj vresk súrodenca pri uchu 🤭 žiadne tutu-mutu tichucko, normálny život okolo nej počas spánku. Čo robil manžel, keď v noci plakala? Spal so stuplami v ušiach a keď plakala moc dlho, vystriedal ma, aby som mohla spať ja. Ako potom vyzeral v práci? Ako otec novorodenca, normálka 😄 naša garzónka bola ozaj malá, neviem si predstaviť v nej pohodlne fungovať so 4 ročnou, ale sú aj raz tak veľké, kde sa ten priestor dá pekne predeliť a tak už si to predstaviť viem. Myslím, že čo sa bývania týka, veľká garzónka nie je až taký problém, ak to nie je plán na celý život. Ale čo sa týka finančnej situácie, ako píšu vyššie, naozaj nie je dostatočne stabilná. Radšej by som počkala rok-dva a zatiaľ makala na lepšom finančnom zabezpečení. Za mňa radšej dieťa v 39 a v kľude si užiť materstvo, ako v 35 a mať neurózu z prípadnej straty jedného príjmu alebo nečakaných výdavkov.
Dobre tak akurát na ponorku.