Pekný deň, pred piatimi rokmi sme sa presťahovali do trojizbového bytu (4 byty v bytovke). Pri ročnom zúčtovaní nákladov spojených s užívaním bytu sme boli veľmi nemilo prekvapení.
NÁŠ BYT (60 kubíkov teplá+studená/rok),
SUSEDIA (napr. 5 členná rodina - 5 kubíkov/rok, 4 členná rodina 2 kubíky / rok atď.) Oháňajú sa tým, že šetria - pritom varia, perú, sprchujú sa, majú malé bábätká a nie sú to žiadni ,,asociáli"...
Problém je v tom, že okrem tej napočítanej vody na byt... sa každý rok záhadne natočí až 90 kubíkov, ktoré nemá nikto v byte vo svojom vodomeri napočítaných a z toho vyplýva, že sa tá natočená voda musí rozrátať (koeficient 1,25)... aj to NIE ROVNAKO 90:4 byty... ale MY musíme uhradiť (k tým naším 60) ďalších až 50 kubíkov, pretože máme najvyššiu spotrebu a tí čo majú len 3 kubíky tak im vyjde zaplatiť len nejaké 4 kubíky... zdá sa mi to nefér :(
Je možné že pri terajších digitálnych meračoch tepla si môže niekto dovoliť odoberať vodu na čierno ? Myslíte, že nás susedia takto hnusne okrádajú? 😢
vdaka
Ach jaj. Ak mate staré vodomery,tak ich pretacaju. A ze tak setria? Blud jak voda v koši. Hygienicke minimum na osobu a den je 70l vody. To by boli humusaci smädni,hladní. Ale co s tym spravit,neporadim. Ak ste len 4 byty,tak ta vo vsetkom prehlasuju
@evittam presne, ja keď som to videla v papieroch skoro som si oči vyočila... vieš čo mi povedala ta mlada pani? že napr. kvety polieva vodou z potoka, sprchuju sa u rodicov cez vikend, riady umyva v lavore so studenou vodou... atd Mňa hlavne zaujima, či je možne im to dokazat? A to nie su samy.... mam pocit, ze len nas maju za hlupakov, ktorí sa tam pristahovali a všetko zacvakaju....
@evittam No my mame svoje... ale ako som písala okrem toho čísielka, ktoré sa kazdému ukáže na vodomere máte v bytovke vodu, ktorá sa síce natočila ale nikomu sa neprirátala (tých 80 kubíkov) ale zaplatit sa vodarnam predsa musí... takže sa to rozratáva na byty aj to nie rovnako... :/
@gloglo77 podnet na vodarne na preskumanie fukncnosti vodomerov susedom? A kludne aj dalsi dovod, ze vam niekde unika voda ...
@ayanamirei dávali nám všetkým nové vodomery minulý rok.. takže funkčné určite sú...
Fiha, uz len na splachovanie zachoda sa minie x litrov vody denne... to je nejaka blbost.. ja by som kontaktovala vodarne.
@gloglo77 To keby mi poslali ucet doplatiť ďalších 50kubikov vody by si videla to "rosambo". Nie som taka sprosta aby som platila ucty inym. Ano v bytovke. Platím len svoje. Nemam dovod platit vodu ci ine susedovi. Prečo by som mala?! Voda co sa minie sa minie a ma svojho majiteľa. Toto je inak dobra kravina. Prepac. Ale take slovenske-drzat hubu a krok a platit....ale vela šťastia ak veris ze susedia minu co pises.
kazdy den si zapisujte spotrebu vody
@evittam ono to nie take jednoduche...zazila som to iste. Koeficient sme mali na studenu vodu 1,7, zopar rokov a jeden sused tiez spotreba 5 kubikov a 4 ludia. Ale nas je v bytovke 16 bytov a on sam neuribil rozdiel 200 kubikov. U nas problem s fakturacnym vodomerom a tahalo sa to.Problem je v tom,ze byt je osobne vlastnictvo a nikoho nedonutis ,aby ta pustil dnu skontrolovat funkcnost a stav vodomera
A vodarne s tym nic nemaju, zmluvy s nimi maju spravcovia,spolocenstva.
@evittam samozrejme,kazdy ma platit za to,co minie. Ale vodarne,ako dodavatela, nezaujima,kde skoncila voda, preto ten koeficient a rozpocitanie na vsetky byty
@gloglo77 u spravcu by si si mala zistit,ak bude ochotny ako to bolo s vodou pred tvojim nastahovanim. Robili rosady aj vtedy? To si velmi nepomohli. Ak nie,tak len cakali na niekoho. Prip.u predchadzajuceho majitela
Kazdy ma svoj merac, vodarne si ho chodia odpisovat, nie? Tak nech si laskavo pridu hladat, kde im unika voda. Okrem tej nelogiky u susedov, kedze to vodarne netrapi by som riesila, kde vlastne unikne tých 90m3, to zase nie je malo vody a ich by to predsa malo zaujimat. Nikdy by som im tych 50m3 nezaplatila, nevidím na to jediný dovod, hlavne ked vam nainstalovali nové merace. Je to ich problem, nie tvoj. Ich ma trapit, ze ich niekto okrada. Ale po dobrotky to nepojde. Treba tam spravit riadny bordel, kedze to tam niekto ticho toleruje
Treba to riešiť so správcom bytového domu, neviem či máte družstvo, ci bytový podnik, riešilo sa to aj u nás na starom byte, susedia roky pretacali vodomer magnetom, aj keď sa vymenil vodomer, pretacali zas, aby mali relatívne stále rovnakú spotrebu aj po výmene vodomeru. Až sa to bytovému nejako nezdalo a dali na kontrolu použitý vodomer. Ak nemajú čo skrývať, pustia spravcu do bytu. Neviem ako sa na to prislo, ci sa dá zistiť, že s vodomerom niekto manipuloval, ci to vedia zistiť, že bol zmagnetizovany, ale tie zvyšné natočené kubiky vody u vas, to je ta ich skutočná spotreba. Inak ja sa divim, že toto správca nerieši sám od seba, u nás v novom byte keď je nejaký podozrivý nepomer, hned sa po tom pátra, z akého dôvodu. Normálne oznam na bytovom, že je podozrenie na manipuláciu s vodomerom, prip. na únik vody, oni sú povinný to riešiť, nie vodárne, vodarnam je to jedno.
@evittam no neviem ako ty,ale my mame zmluvu so spravcom na dodavku teplej,studenej vody,tepla,vytah atd. Plyn a elektriku priamo s dodavatelmi. A tu je ten rozdiel..elektromer a plynomer je priamo fakturacny..co miniem,to zaplatim. Vodomery v stupackach su orientacne,fakturacny je na päte bytovky. Ten je smerodajny pre vodarne.
😲 80m3 = 8 000 litrov ako píšete ,,stratenej-natočenej" vody 😠 To sú naozaj bezcharakterní chrapúni tí vašu susedia.... proste prišli na to ako okradnuť mladu rodinu... 😢 je mi z nich na grc... 😒
@gloglo77 tak pre toto by som sa išla riadna vyhadat na vodárne. Inak naši malí tento problém presne, vždy v celom bloku najväčšia spotreba, pritom susedia nad nami s malými deťmi, v kuse sa kúpali a nemali ani polovicu. Tiež mal celý blok niekde únik a rozratavalo sa to. A sťažnosti sa množili a vodárne s tým potom urobili poriadok, zistili aj že naši majú zlú hodinu. Treba za tým ísť.