Susede v bytovke vadí moja hra na klavíri

erienka
15. mar 2013

V detstve som chodila 11 rokov na klavir,myslim, ze som v tom bola celkom dobra a teraz som sa rozhodla tento konicek oprasit. Pred vyse mesiacom som si kupila z druhej ruky klavir a zacala sa hre opat venovat. Ani som necakala, aku radost mi to sposobi, ze ma to tak chyti. Tiez som sa tesila, ze otestujem to, co sa pise v casopisoch, ze deti v brusku si pamataju hudbu z prenatalneho obdobia. Kedze o 10 tyzdnov rodim, chcela som si otestovat, ci moja dcerka rozpozna piesne, ktore si teraz hravam. A tiez som sa tak trochu tesila, ze mozno zacne hrat tiez, ze ju budem k tomu od detstva viest.
Uz ked som si ten klavir kupovala, rozmyslala som, co na to povedia susedia. Byvame tu len necely rok, velmi ich nepozname. V detstve v rodicovskom byte so susedmi vobec nebol problem, skor mna a sestru v hre na klaviri podporovali (hoci castokrat sa to hrou nedalo ani nazvat, kedze sme sa to len ucili), samozrejme som vsak nebrala ako samozrejmost, ze to tak bude i v mojom novom bydlisku. Byvam na 4/4 poschodi, v tehlovom byte. Aj mi napadlo, ze sa este pre kupou klavira spytam susedov, ci by im to nevadilo, konzultovala som to so znamymi, no potom som si povedala, ze im tak len dam moznost povedat "ano, vadilo". Tak som to neurobila...No a dnes mi uz zacali pri hre na klavir susedia buchat na radiator. Som clovek, co neznasa konflikty, takze mi az zle prislo a rozplakala som sa. Manzel sa ma snazil utesit, ale ani on nie je prave typ, co vie nejak riesit konfliktne situacie. Tak som s hrou prestala a zacala hrat az o par hodin, snazila som sa hrat tichsie a len pomale veci (napr. pre Elisku, Chopina). O chvilku vsak uz zvonila suseda. Vraj sa to uz neda pocuvat, ze cely den vyhravam (hram sice viackrat v priebehu dna, ale dokopy to nepresahuje hodinu a hram len medzi 11.00- 17.00), ze ona je dochodkyna a je stale doma a vraj nieco take ako mat klavir v bytovke este nepocula.
Ked sme zavreli dvere, samozrejme hned som klavir zavrela, zas som sa rozpkalaka s tym, ze uz si nikdy nebudem moct zahrat v pokoji. Aj doteraz som vzdy pri hre myslela na susedov, ale teraz sa mi hranie bude spajat so zaludocnou nervozitou. Rozmyslam teraz, co robit v tejto situacii. Keby sa dal vratit cas spat, asi si kupim elektricky klavir, kde si mozem regulovat hlasitost alebo pouzit sluchatka. No co mam robit teraz s tymto, co som si kupila? Len tak lahko by som ho nepredala, navyse dobry elektricky klavir by ma vysiel aj dvakrat tolko ako tento. Napadlo mi, ze by sme sa mohli so susedmi dohodnut, ze si budem moct denne hrat napr. max 2 hodiny v dohodnutu dobu. V nedelu by som nehrala.
Mate niekto nejaky iny napad alebo podobnu skusenost alebo hocico, co by mi nejak pomohlo? Momentalne som z toho fakt dost sklucena :(

ivanka.7
15. mar 2013

@erienka Tak toto by mi v zivote nenapadlo. My sme obe hravali (ano, na elektrickych syntakoch, ale bez sluchadiel) so sestrou a kamosky z triedy mali aj klasicke klavire, dokonca aj piana a vsetky byvali v panelakoch a teda problemy si ziadne nepamatam. Boli sme hudobna trieda v klasickej ZS, vsetci sme mali povinny klavir/syntak, takze sme ich v bytoch museli mat vsetci.
Nic proti, ale podla mna male deti narobia v byte o dost vacsi a neprijemnejsi hluk... a nielen v case 11-17. To mas teda stastie na susedu :/ Normalne sa s nou skus dohodnut. A ked nebude pristupna, tak si poriadne precitaj domovy poriadok. Ak neprekracujes nejake decibely (to sa da urcite nejako odskusat), tak teoreticky si podla pravidiel mozes vyhravat kolko chces, ak to nemate nejako speci osetrene.

blumka
15. mar 2013

@erienka ja som tiez hravala osem rokov, kazdy den a jediny kto buchal bol moj spoluziak, ktory byval nad nami 😅 Podla mna treba pekne susede vysvetlit, ze cvicit musis, jej netreba vediet preco, ak chces a si ochotna hlavne ty tak nech ti ona sama povie kedy mas teda cvicit (aj ked si myslim, ze ona by sa do toho absolutne nemala miesat). Ak cvicis cca hodinku denne tak to fakt nie je nic neprijemne a verim teda ze nehras nejaky "hardcore". Niektori ludia uz nevedia co od dobroty 🙄
Ked niekto preraba byt a vrta tak sa tiez stazuje a oni teda na zaklade staznosti prestanu? ved moze byt teta rada ze ked si nieco krasne nacvicis, este jej to aj radost urobi 😉 Neviem aky mas klavir, ja mam jeden pedal ktorym sa da stisit...tak aj to je riesenie, aj ked ja osobne ten pedal rada nemam, bo tu hudbu potom neviem poriadne vnimat 😉
hlavne hlavu hore, je super, ze si sa vratila k niecomu takemu a nech ta ziadny sused nezlomi 😉

jaduska
15. mar 2013

Myslím, že by ti nezaškodilo trošku asertivity 🙂 Kým nerušíš nočný kľud a hladina hluku neprevyšuje normy, tak ti suseda nemôže nič urobiť.... Ak si chceš zachovať dobré susedské vzťahy, tak kúp nejakú bonboniérku a zájdi za ňou. Pokús sa jej vysvetliť, že je to tvoj koníček, nie je to žiadna tvrdá hlučná hudba a že nech ti navrhne čas, kedy ju to bude vyrušovať najmenej a že sa budeš snažiť zahrať si raz do dňa... Ak nebude ochotná na žiaden kompromis, tak kašli na ňu a hraj si kedy chceš 🙂 🙂 🙂 🙂 Ja si nemyslím, že klavír ju môže až tak rušiť.... čo budete robiť, keď budete mať bábo a bude plakať a ona sa príde sťažovať? tiež ho "zavrieš"? 😉 😉 😉

sisaha
15. mar 2013

@erienka ak to vadi len jednej jedinej susede, tak jej iba oznam, ze hrat budes od do, nejaku hodinu. A tuto hodinu aj dodrzuj..A viac sa s nou o tom debatovat nemusis.

apendix
15. mar 2013

podla mna moze byt stara pani rada, ze nie si zaciatocnik ..ja by som je dopriala seba a to by len uvidela aka moze byt hra na klavir trapenim pre susedov 😀 ale teraz vazne ..viem o viacerych co maju doma klasicky klavir (byvam v BA v panelaku) a zatial to pre nikoho nikdy problem nebol. Asi ma pani jemnejsie nervy ...

bashka
15. mar 2013

no moja, vy.rať na susedov...nocny klud je od 22.00 do 6.00. Zacnu klavirom a zachvilu im bude vadit tvoje dieta, to kde sme?

cerez
15. mar 2013

@erienka Tomu hovorím tolerantná suseda. Keby to boli bicie nástroje, tak nepoviem. Ale klavír? To je tak nádherný nástroj a ver mi, že ti závidím. Strašne som túžila hrať na klavíri, ale rodičia si mysleli, že je to ďalší môj ošiaľ. Nebol. Dodnes ma to drží! Pani suseda očividne nemá rada klasiku. Možno keby si jej zahrala nejakú pesničku z telenovely, možno by bola rada. Dám krk, že sa tým denne kŕmi. Ja na tvojom mieste by som sa neobmedzovala, hrala ďalej. Teraz jej vadí klavír, no vôbec by som sa nečudovala, keď budeš za pár týždňov písať príspevok, že pani susede už vadí plač dieťatka. Čo potom? Klavír sa poriešiť možno dá, ale plač dieťaťa asi sotva. Je to proste jedna nespokojná ženská. Ešte by som jej pripomenula, že častým búchaním do radiátora si spôsobí poškodenie a môže dôjsť k vytopeniu. 😀

anjelicek26
15. mar 2013

@erienka - pokial je to rozumna dohodnuta doba (ja neviem 14-17 hodin, kde nikto nespi obedny spanok ani nic podobne, nema im to co vadit, postupne si zvyknu. Nenechaj sa znechutit. Je to krasny konicek. Nasa mala hrava tiez ;)

cerez
15. mar 2013

@anjelicek26 Možno pani hajá medzi 14 a 17 hod? Koľký krát už v ten deň, to už možno sama nevie. 😀 😀 😀

erienka
autor
15. mar 2013

dakujem vam za podporu. Pojdeme to teda zajtra nejak s manzelom vyriesit - navrhneme tu hodinu- dve v konkretny denny cas. A ked nebude suhlasit, tak hold nic sa neda robit, hrat budem aj tak, aj ked tolko potesenia mi to uz asi neprivodi.

hradnapani
15. mar 2013

@erienka mna napada naozaj len ten elektricky klavir. V nasom dome sme mali v jednom byte hudobneho skladatela a v druhom byte opernu spevacku 😀 ta sa vsak vypnut nedala pri cviceni a skladatel napokon skoncil na elektrickom klaviri a vsetci, najma starsi susedia a mamy na materskej, boli spokojni. Obcas ho bolo pocut, ale ked to mal stisene, tak to bolo v pohode a dokonca aj celkom prijemne.

radddus
15. mar 2013

@erienka no ja hram na priecnej flaute a tiez to trosku pocut - ale ked je normalny cas, tak to vobec neriesim (tiez byvame v tehlovej bytovke)
susedka nech si kupi stuple, ak to mam hrubo povedat. Ked hras do hodinky denne, tak to musi byt ok (ja mam niekedy s prestavkami aj 2-3 a nikto sa nestazoval)

sissy27
15. mar 2013

@erienka asi budem za hnusnú, ale... keď som bola malá, moja babka mala dve susedy, ktorých dcéry hrali na klavíri - jednu rovno nad jej bytom, druhú o 4 poschodia vyššie...počuť, a poriadne, bolo obe ! víkendy, ak sme náhodou neboli so starými rodičmi na záhrade, tak sa niesli v duchu nedobrovoľných klavírnych koncertov 😝 dnes v tom byte bývam ja, dievčatá sa odsťahovali, ale tá,čo bývala ako dieťa priamo nad nami, chodieva na víkendy pozrieť rodičov a má potrebu si zahrať 😝 úprimne, mám sto chutí ju vždy poprosiť, nech si ten klavír odtrepe domov, lebo jednak nie som na tento druh umenia a hlavne v bytovke sa to tak ozýva, že sa to nedá nazvať kultúrnym zážitkom, ak si chcem vkľude pozrieť film, tak mám smolu, a na poobedňajší relax tiež môžem zabudnúť...žiaľ je to podobné, ako keby iný sused robil technoparty, len v bledomodrom, ale podstata rovnaká - ruší to...

kikatko
15. mar 2013

ak jej vadí klavír čo potom dieta? plač, buchot, hranie? čo najskor si s nou urob poriadok- a to myslím v dobrom

vroni
15. mar 2013

@erienka, my mame doma koncertne polokridlo. To ked spusti na plne sajby, tak sa trasu steny (takze hram len na zatvorenom - kridle, nie klaviri- a casto so zoslapnutym pedalom, nepotrebujem, aby ma susedia vyniesli v zuboch 😀 ). Mame susedov pod nami i vedla a nestazuje sa nikto, aj ked klavir je pocut...

ava11
15. mar 2013

@erienka hrávali sme na klasickom piáne v byte s mamou obe niekoľko rokov denne. Ja ešte k tomu s nechuťou, takže som do toho patrične trieskala 😀 a jediný raz zazvonila suseda, aby sme si dali tichšie to rádio 😎 Čiže asi toľko. Žiadne dohody so susedou ohľadne povolených časov by som neriešila. Veď hra na klavíri je niečo krásne a spontánne a nie kuk na hodinky a rýýýchlo utekať si zahrať, lebo "teraz môžem". Keď budeš chcieť hrať dcérke, návšteve, komukoľvek, budeš bežať za susedou pýtať si špeciálne povolenie? Slušne by som jej pri najbližšej príležitosti povedala, že nerobíš nadmerný hluk, hráš normálne počas dňa a keď sa jej nepáči, nech si dá štuple.

stardust
15. mar 2013

@ava11 uz krajsi kompliment si nemohla dostat 😵

katja78
15. mar 2013

@erienka - je to nemilé, že Ti Tvoju radosť pani suseda znepríjemňuje 😖 skôr by som to čakala od maminy, ktorá uspáva malé dieťa. Nám susedia tiež búchali do stropu (neviem čím), keď som bola malá, ale riešili to moji rodičia.
V každom prípade nočný kľud začína od 22 do 6-tej hodiny. Ak si na to teraz v Tvojom stave netrúfaš, popros manžela, aby sa prekonal a nachystal si svoj monológ...že proste mať v byte klavír je normálna vec, budeš hrať od-do, nie si žiadny začiatočník a v rámci dobrých susedských vzťahov očakávate, že Ťa budú rešpektovať, lebo neporušuješ žiadny zákon, ani zásady slušného chovania. Držím palce. 😉

amouramour
15. mar 2013

@katja78 no aj operny spev je narocne cely den pocuvat🙂myslim, ze aj pri zalubach by mohlo platit odtial potial

prasiatko30
15. mar 2013

Pod nami byvaju dve dievcatka a obidve hraju na husle a sa mi zda ze ti co hraju na husle tak im to trva trochudlhsie kym to co hraju sa zacne aj niecomu podobat a nenapadlo by ma ist sa stazovat len mali jedno epoku co davali rodicom koncert po obede a mna skoro slak triafal - presne cez siestu ale potom sa nejako umudrili a medzi 15-17 nehravaju - tu je to proste posvatny cas to ta nenapadne ani niekomu zatelefonovat nie to este hluk robit v byte 😀

alenka777
15. mar 2013

nemám proti hre na klavíri nič, ak nie som doma 🙂, ale vážne, ked som bola doma s dcérou na materskej, tiež v bytovke niekto celé poobede hral na klavíri každý deň, nevadilo by mi to keby dcéra vkuse neplakala a ked na chvílu zaspala akurát poobede, tak začala hra na klavír, mala som poriadne nervy, až som bola zúfala, ale sťažovať som sa nebola...

amouramour
15. mar 2013

@alenka777 my sme toto iste mali s tym spevom:(a aj v sobotu sa clovek chcel v pokoji najest a zas nic...ono to ma vzdy dve stranky mince...pre niekoho hobby pre inych utrpenie...

@erienka skus sa dohodnut na konkretnom case, netreba vztahy so susedmi hrotit a vsetci budete spokojni🙂

erienka
autor
15. mar 2013

@alenka777 ja by som sa rada prisposobila casu, ked nie je suseda doma, len ona je doma stale...

alenka777
15. mar 2013

@erienka tak to je tiež problém potom, je to ťažké, ja som sa sťažovať nebola ani som nikomu neurčovala čas, ťažko aj nariadiť malému dieťaťu že od 13,00 do 15,00 teta hrá na klavíri, a že musí spať predtým alebo potom...chápem aj susedu aj teba, neviem poradiť...

katja78
15. mar 2013

@amouramour veď som napísala: od-do 😉 ide o to, aby boli veci slušne odkomunikované tak, že suseda prestane búchať na radiátor, a @erienka neprestane s radosťou hrať 🙂

bklaudia
15. mar 2013

Aj podľa mńa sa sňou dohodni. To že by si ju mala ignorovať ti nedoporučujem, lebo žiaľ ake je stará zlým človekom, tak sa ti môže stať, že sa ti "odvdačí", keď ti maličké bude spať a ona začne búchať radiátor, klepať mäso, atď. 😖 a samozrejme aj ona to bude robiť, keď je to dovolené čiže cez deň. Verím, že nájdete dobré riešenie.

erienka
autor
15. mar 2013

@alenka777 no ved ja tiez chapem aj ju...

alenka777
15. mar 2013

@erienka ale tak suseda nemá malé dieťa tak hodinku denne môže vydržať

ivka8255
15. mar 2013

Fuuuuuha, my sme mali roky susedov nad nami a dievča, o dva roky mladšie odo mňa hrávalo pravidelne na klavír a v nedeľu poobede sme sa na to vyslovene tešili, že kedy začne Katka cvičiť. A to nebola žiadna profesinálka 😀 asi je to vec postoja, ale skúsila by som to s tou bonboniérou, za to nić nedáš.

maca_p
15. mar 2013

@erienka mame v panelaku klaviristu vysokoskolaka-umelca. nastastie byva na prizemi a my na 5tom poschodi. takze mi to nevadi, hore pocujem len jemne prijemne zvuky. ale byvat nad nimi, tak sa okamzite stahujem. podla mna hlasita hudba velmi narusa uzivatelske prava najomcov a vlastnikov bytov. je jedno, v ktorych hodinach klavirista hra, klavir doslova duni, ked nahodou idem okolo ich prizemneho bytu. ale takisto je to aj "disdzokejmi" typu tuc tuc, alebo hlucnou rodinkou. tieto nase klasika panelaky a ani tehlaky nie su odhlucnene. napr. uspavam deti od 13.00 spia do 15.00cca. vtedy by som mala najradsej klud, ticho, pianko 😀 . nevadilo by mi to v case od 10.00 do 12.00, ked ideme von, ale to by ti asi trieskal mm, ktory spava v tom case po nocnej. tazko povedat. moji chalani tiez drazdia susedov dupanim, autickami a kopanim lopty. susedovi to vadilo v urcitom case, tak sa vtedy snazim eleminovat najazdy tatarov po nasom byte. 😀