Ahojte. Na zaciatok by som chcela poprosit ateistov a neveriacich, aby sa k tejto teme nevyjadrovali najlepsie vobec (ano viem, ze kazdy ma narok na svoj nazor, ale toto je citliva tema) otazky mam na vas veriacich, tak prosim skuste mi odpisat len vy, k veci a bez hadok medzi veriacimi a neveriacimi.
Chodim do kostola v nedele a sviatky, snazim sa zit tak, aby som nikomu neublizovala, prikladny krestan ani zdaleka nie som, ale snazim sa. Ale coraz viac, ked sledujem tento svet, stracam vieru a nechapem vela veci. Chore male deticky, utrpenie ludi, proste sa mi nejako zda, ze uz je vela toho zleho. Chcem verit tomu, ze Boh ma s kazdym plan, ze mu treba doverovat, aj ked to v tom danom momente nechapeme, ale uz sa mi to nedari.
Zacinam pochybovat.
Stalo sa to aj niektorym z vas? Co ste robili?
Stale viac si volako zacinam pripustat nazor, ze Boh sice svet stvoril, ale dalej uz do jeho diania nezasahuje. Vela by to vysvetlovalo. Ale chcela by som mat taku tu pravu vieru, silnu a nepochybovat...
@malav V prvom rade je dobré že v Boha veríš....
Približte sa ku mne a ja sa priblížim k Vám....
Tiež mám pocit že v poslednom čase sa vzdialujem od Boha...
Choré deti, vojny....to všetko je škaredé a zle ...ale kto sme my aby sme chceli od Boha vysvetlenie prečo....on vie prečo sa to všetko deje ...Boh dáva Boh berie!
To všetko čo sa deje vo svete je len dôsledok hriechu...
Ak čítaš Bibliu a Zjavenie Jana, tak vieš asi kam to všetko speje sú tam opísané veci ktoré sa prosto stať musia, a potom príde koniec ...tak sa to píše v Knihe Kníh....
Ak sa Vám nedostáva múdrosti, proste si od samotného Boha.....ja sa modlím Bože prosím daj mi múdrosť....
Nezaoberaj sa vecami ktoré nedokážeš zmeniť ty. Zaoberaj sa vecami ktoré sú v tvojej kompetencii...z médií sa na nás valí kvantum správ.... vraždy, vojny, choroby, hlad.. .je jasné že človek si hneď povie kde je Boh....?
Boh tam je....sleduje to....a čo robia ľudia? Vraždia, sú zlý, brat brata by utopil v lyžičke vody za majetok, pre peniaze ...majú ty ľudia v srdci Boha? Ako je Bohu keď sa na nás z vrchu pozerá....ON prišiel na túto zem umrieť za naše hriechy za naše choroby... Len ľudia na to zabúdajú ak by sme sa snažili viac pripodobnovat a vyhľadávať Boha, on by sa dostal bližšie k Nám ....ale ak sa mi vzdialujeme čo chceme od neho? Boh není automat, prídem k nemu keď niečo chcem ...
to,ze pochybujes znamena,ze si dobry clovek-lebo kto len slepo veri akoby schvaloval zlo okolo,so slovami,ze boh to tak chcel-ale to logicky nie je pravda...ziadny dobry boh by nechcel zlo a utrpenie...tento svet nebol stvoreny ako dokonale miesto...priklad? dobry boh by nestvoril potravinovy retazec,aby zvierata museli byt zabijane...ked je nehoda-opilcovi sa nic nestane,vylezie z auta bez skrabancov-ale slusni ludia zahynuli pod jeho kolesami...na svete je malo spravodlivosti...lebo toto je miesto,kde bojuje proti sebe temnota a svetlo,bojuje o nase duse...ale ty to nemas chapat,preco to tak je...toto je skuska...tvoja dusa nesmie pod vplyvom tohto vsetkeho polavit,alebo prejst na stranu zla,,,nedaj sa zmiast ziadnym nabozenstvom /je len jeden boh pre vsetkych/,ziadnymi premudrelymi recami-fakt ziadny clovek nevie nic o bohu a jeho zameroch,ziadny clovek!-ak to niekto tvrdi,tak klame a bude potrestany...pozri okolo seba-zivot a vela krasnych veci,laska-to je dokaz,ze aj najvacsie dobro,boh existuje...je to luc svetla,ktory musime posilnovat svojim konanim dobra aj napriek cernote okola nas...nic ine nam neostava...ale nedaj sa zmanipulovat,ze si hriesna a za nieco trpis..nie..najviac trpia dobri ludia.....lebo su skusani stale viac,ci predsa len ostanu nezlomni...tak zostan na dobrej ceste...pomahaj dobremu bohu...lebo aj my sme on....a dokaz,ci existuje? pozri okolo seba-vidis a hlavne citis to zlo a temnotu co sa siri?citit to doslova fyzicky...takze ak existuje zlo,existuje aj dobro,len je pre nas z dovodov nam neznamych slabe...nemas preco pochybovat...bud co najviac v prirode,tadial sa nam boh pokusa prihovarat a davat silu,aby sme vydrzali...
Boh stvoril zem? To fakt?
Boh dal ľuďom slobodnú vôľu ,nezasahuje do bytia ľudí,keď nemusí. Myslím si,že keď pochybujete,nemáte silnú vieru, prosto každý má na tomto svete vymedzený čas a potom ide k Bohu. Boh nechce,aby sme trpeli ,ale žili šťastny život.
@malav Tiež som si často hovorila, "Kde si Bože, keď toto dopustíš?" Alebo v bolestiach a trápeniach som sa chcela modliť, nech sa mi uľaví, nech to už prejde. Prečo práve ja? A pohľad mi padol na kríž s Ukrižovaným. A keď som znova zopakovala svoju požiadavku, nedalo sa mi pokračovať. Pri pohľade na kríž som sa cítila zahanbene. Že hľadím na Neho trpiaceho a chcem okamžitú úľavu.
Je treba sa na svet pozrieť Božou mentalitou. Mentalitou toho, ktorý poslal svojho Syna na smrť.
Život tu na zemi je len malinký zlomok oproti večnosti, ktorá nás čaká. Utrpenie má obrovskú cenu, malo by byť pre nás darom. Každého z nás očisťuje a posväcuje.
A utrpenie nevinných, to je už vyšší level svätosti, nie každý dostane taký dar a verím, že bude aj náležite odmenené.
Ak nič z tohto nie je pravda, nestačili by mi všetky nadávky sveta. Aká veľká nespravodlivosť je na svete, mnohí nevinní trpia a ľuďom, ktorí šíria zlo sa častokrát darí lepšie. Bez tejto viery by som sa nedokázala ani učiť históriu. Neuniesla by som tú predstavu, ako museli ľudia v minulosti trpieť.
A nebavil by ma život, chcela by som si ho čo najviac užiť a uľahčiť. Schvaľovala by som potraty, eutanáziu, možno voľný sex, čojaviem, život v čistote a snaha o dobrý život by nemali pre mňa taký zmysel.
Preto obdivujem všetkých neveriacich, ktorí žijú príkladný život, dokážu sa obetovať, trpieť bez sťažovania a pomôcť ľuďom v núdzi. Poznám takých dosť. Pre mňa je to obdivuhodné.
Tieto otazky trapia aj mna. Je strasne, ze mnoho deti zazije take utrpenie, ake si my dospeli ani nevieme predstavit. Kvoli pritomnosti zla vo svete a v mojej rodine som aj ja v tinedzerskom veku pomaly prisla o vieru v existenciu Boha. Ked som vsak sama uznala vlastny hriech, nadobudla som iny druh viery. Nielen v existenciu Boha, ale v Jeho charakter. Je spravodlivy, nenavidi zlo. Je milostivy, nasiel prie hriesnych cestu, tak ze je zaroven spravodlivy, ale aj milostivy (niekto iny zaplatil za moj hriech, spasenie je pre mna zadarmo: mam robit dobre, ale sama sa spasit nedokazem). Ze On zazil hrozne utrpenie, ked dal Krista ako vykupne za nas a ze mame Velknaza - ako sa o Jezisovi pise - ktory sa vie do nas vcitit. Ked pozorujes vo svete to dobre, vidis krasnu prirodu, si dojata, ked prvykrat vidis svoje babatko, ked zdielas lasku s druhym… to je radost od Boha. Pozorujeme dobre, ktore je dosledkom Bozej existencie. A pozorujeme aj zle, ktore je dosledkom hriechu. Nielen priameho, ze sa cloveku vrati jeho zle. Zial, casto pozorujeme opak: hriech jedneho cloveka poskodi druheho. Ked pocujeme o vojnach a pod., zamyslime sa, koho je to vina. Zial, pokym trva tento svet, bude v nom nespravodlivost. Preco Boh v niektorych krajnych situaciach nezasiahne, ked niekedy zasahuje v zdanlivo banalnych situaciach - neviem, trapi ma to, ale jedno viem.
Bozie kralovstvo je blizko, mozeme zazivat zmierenie s Bohom a pokoj v dusi vo viere v Krista. Zaroven uplne naplno sa Bozie kralovstvo vyjavi, ked pride Kristus, ako je v Biblii predpovedane, na Zem druhy krat. Uz nie ako spasitel, ale ako sudca. Vtedy uz da vsetko na poriadok a svet sa viditelne podriadi spravodlivosti. Uz nebude ziadna nespravodlivost, to vsak znamena, ze pre mnohych uz nebude zachrany, lebo sa nekajali zo svojich hriechov.
Jednou z odpovedi, preco aj Boh toto vsetko “trpi” je, ze caka, kym sa posledny clovek obrati. Boh tuzi po tom, aby sa ludia obratili, teda odvratili od svojej nespravodlivosti a obratili k Nemu. Starozakonni proroci casto vyzyvali ludi k tomu, aby sa vratili k Bohu pomocou metafory “Boh je manzel, Jeho lud manzelka, po ktorej tuzi, ale ona beha za milencami…”. Existuju aj ine metafory, otec-syn, mama-dieta. Ked Jezis tvrdo napominal farizejov a zakonnikov, povedal tiez: “Jeruzaleme, Jeruzaleme, ty, ktorý vraždíš prorokov a kameňuješ tých, ktorí sú kedy poslaní k tebe, koľko ráz som chcel shromaždiť tvoje deti, tak ako sliepka shromažďuje svoje kuriatka pod svoje krýdla, ale nechceli ste!“. Tak si hlavne dajme pozor, aby sme mali makke srdce, aby sme vobec chceli Bozie veci. Take srdce nam umozni konat, ked vypozorujeme nespravodlivost (svoju, ci ineho). Casto premyslam nad detickami, ktorym sa deje bezpravie. Ako im mozem pomoct? Vacsine nie, iba svojou malou kvapkou. Mozem prispievat do roznych organizacii, pozorovat rodinu, v ktorej sa mi nieco nezda a ak je to opodstatnene, riesit to, nestrcit hlavu do piesku, mozem byt mila a pozorna k cudzim detom, mozem sa za tie deticky modlit… Mozem byt menej povrchna a venovat viac casu aj svojej vlastnej rodine a tym retazovo ovplyvnim svet pozitivnym sposobom…
Predostrela som ti splet myslienok, snad sa v tom da nejak orientovat, mozno na zaver myslienka, neda sa utapat v utrpeni celeho sveta, lebo take utrpenie velmi tazi a ty ho nevyriesis, necitaj prilis vela o negativnych zalezitostiach. Skor je dobre niest “bremena” ludi, ktori su nam blizko, a tak si navzajom pomahat, vediet spolu smiat sa, aj plakat… byt citlivi na svoje okolie…
@natalala Vieš toto je špecificka téma potrat....ja som veriaca , ale myslím si že je to na slobodnej vôli človeka ako sa rozhodne...či na potrat pôjde alebo nie...napríklad ja by som určite nešla...ale ak niekto cíti potrebu ísť....nech ide....neodsúdim ho za to a v mojich očiach nestratí nic
@malav Boh nerobi vojny....ani zlo.
To my ludia mame slobodnu volu.
Bud sa rozhodnem pre dobro, alebo pre zlo. On moje rozhodnutie respektuje.
Kazdy clovek je. "len" clovek... Proste kus.
Ako kvet, strom, zviera.. Ked sa stane tragedia, proste je tam clovek. Nejde o to ktory, proste ten ktory tam bol.
To je ako keby nahoda, nestastie. Ale napr. Keby sa dedecek nerozhodol hrat frajera za volantom, nic by sa nestalo, ludia by zo zastavky odisli ako mnohokrat.
Toto nie je nas vecny zivot...nedrz sa tu zubami nechtami😊
Ani tvoje deti ti nepatria. Si len pozehnana tym, ze srkz teba prisli na svet. Ze ty si ich mamou... Neviem ci mi rozumies. Ale to vsetko len nachvilu. Je na teba, ci prezijes zivot s vdakou za tl co mas, alebo budes smutit nad tym, co nevies ovplyvnit. Bud normalny clovek, spravodlivy. A maj dobre srdce. Nezavid a dopraj. A nad otazkami, nad ktorymi nevies odpoved, skus sa modlit aby ti boli vysvetlene...ja tiez neviem, preco niektore deticky, ochoreju, zomru... Neviem. Ja sa len modlim aby nas take nic nepsotihlo a dakujem za kazdy den, straveny beznimy starostami😊😊😊
Materialny svet je pre ludi skuskou, ci napriek nastraham sice docasneho a kratkeho, ale slobodneho bytia v materii, dokazeme v sebe rozvinut lasku k Bohu a bliznemu svojmu tak silno, aby sme mohli byt prijati v duchovnom svete. Boh je duch a vlastne cely duchovny svet nema s materialnym nic spolocne a takmer nezasahuje do vyvoja civilizacie. Az ked zacne v cloveku prevladat bezpodmienecna laska, vtedy zacne byt pre Boha hodny pomoci a podpory. No len tej duchovnej. Duchovny svet sa o materiu takmer nestara. Nie nadarmo je laska stredobodom prvych dvoch, ale najdolezitejsich Bozich prikazani. Bez lasky clovek nemoze zit v mieri ani tu a tam sa bez nej ani nedostane. Kazdy sa musi zacat od seba ucit laske.
No mne sa skor nezdaju tie pribehy z Biblie ako realne,celkovo nielen z Biblie ale aj Koranu a inych knih.Moj nazor je skor bohuzial taky,ze ludia si bohov vzdy vymyslali ,lebo sa bali smrti a nechceli si pripustit smetelnost,chceli zit aj po smrti.Preto tieto pribehy.A ak existuje nieco,Boh kde sa vylicuje ze ich nemoze byt viacej?
Inak som tiez chodila do kostola,aj je mi luto ze stracam vieru,na jednej stranw by som aj chcela verit-lebo vychova aj chosit do kostola,lebo vychiva.Ale vela veci sa v tych nabizenstvach skratka vylucuje.
Ak veris v Boha vies ze existuje diabol To zlo vo svete je jeho pricinenim. Lebo clovek ma na vyber-dobro=Boh a zlo=satan. A zacalo sa to Evou a dedicnym hriechom. Preto utrpenie, choroby....
Pozri si film the chosen a tam je to pekne ukázané, ze ako my ľudia vkuse niečo domyslame a vytvárame a z toho co urobíme väčšinu pokazime a taky je aj život. Je okolo na veľa nešťastia, veľa trápenia a bolesti, to ale Boh predsa povedal Admovi a Eve, ze tým, ze sme odišli raja, tak nás čaká utrpenie a bolest, za hriech musíme trpieť. Nastastie nemusíme trpieť naveky, len do času po smrti. Ono úloha nás ľudí nie je posudzovať ako Boh riadi svet, na to sme mali, my mame svojim životom pomáhať zlepšovať tento svet. Boh sam vravi, ako chce konať veľké veci cez najmenších. A aké je uzasne, keď aj malý človek dokáže zlepšovať život iným len svojou prácou. Sama pred sebou si odpovedz nemáš dobrý pocit z toho, keď vidíš dobro? Ked vidíš, že niekto niekomu nezištne pomáha? Ale tento pocit by si nemala, keby bolo všetko fajn, keby život bol bez problémov a bez trápenia. Lebo na obrovskej bolesti môže vyrásť obrovská láska. A aj ten kto trpí a zomrie verím, že jeho život nie je zbytočný, ale Boh ho odmení, za jeho utrpenie. Takze ešte raz, utrpenie tu je a bude, kvôli tomu, ze tento svet nemôže existovať bez utrpenia, ale našim životom môžeme to utrpenie meniť v lásku a dobro a veriť tomu, ze po smrti bude nás život vo večnej láske.
@malav ahoj ja som mala také myšlienky tiež a veľmi dlho. Doteraz ma to niekedy chytí. Našla som odpoveď - ja tomu rozumiem tak, že Pán Boh stvoril a stará sa. Ale všetko zlé čo sa tu deje je následkom hriechu. Lebo On to pôvodne myslel tak, že by sme všetci boli s ním v raji a žili bez utrpenia. Lenže prví ľudia sa rozhodli neposlúchnuť Boha a vybrali si tú druhú cestu, teda to, že musíme prežiť fyzický život, ktorý obnáša množstvo utrpenia a nakoniec smrť. Ale zas nás v tom nenechal, lebo poslal svojho Syna a ten nám zabezpečil, že po smrti, ak sa tak rozhodneme a snažíme sa podľa toho žiť, nás čaká večný život a večné šťastie. Fuj zniem jak nejaký kazateľ. Ale inak sa to proste povedať nedá 😂. A odvtedy sa naňho nehnevám. A veľakrát mi pomohol, veľmi! Veľa mu dlzim...
Svetske veci.. Vlastna vola...Zlo...
Malo si krestan.. teda minimalne malo studujes. Ja som este menej a viem teda viac ako ty..
Kriz je utrpenie... Nesies svoj kriz?
A nie som nejaky filozof...ale nezaskodilo by,ak chces zmenu, nezit na povrhu ale ist do hlbky. Spolocenstva. Duchovne cvicenia. Knihy. Modlenie. Post. Noveny. Kadeco je..
https://lidusacek.signaly.cz/1404/albert-einste...
.........sa mladík spýtal: „Pane, existuje zlo?“
Tentoraz už profesor odpovedal neisto: „Samozrejme, vidíme ho každý deň, brutalita vo vzťahoch medzi ľuďmi, trestné činy, násilie, rozvody, všetko toto nie je nič iné ako prejav zla.“
Na to študent odpovedal: „Zlo neexistuje, pane. Zlo je iba neprítomnosť dobra, teda Boha. Zlo je výsledok neprítomnosti božskej lásky v srdci človeka. Zlo prichádza tak, ako keď prichádza tma alebo chlad, teda v neprítomnosti svetla, tepla a lásky.“
Profesor si sadol. Ten študent bol mladý Albert Einstein.
Zamyslas sa dobre, nedava to zmysel, aby niekto zil 100 rokov a iny 3 roky, v uplne inych podmienkach atd. Podla mna existuje reinkarnacia, vtedy mi to dava zmysel.
Mňa napríklad pomyslenie na večný život desí...keď si pomyslím, že prežijem tento život a mám po smrti ešte niekde "existovať", tak ďakujem neprosím, stačilo raz...
ale neviním Boha z utrpenia ľudí, nie je v jeho moci tomu zabrániť, čo sa má stať, sa stane, napríklad: pracujem v záhrade a pritom náhodou zasiahnem dážďovku motykou, bol to úmysel alebo dá sa tomu vyhnúť? nedá, takýmto nejakým spôsobom pracuje Boh, keď už teda má niekde byť....skôr si ale niekedy myslím, že ľudia sa k nemu utiekajú, aby mali útechu v živote a na tento účel nič lepšie nie je, lebo viera, že sa máš na koho v mysli obrátiť, keď ti je najhoršie, je na nezaplatenie...a ešte k tomu dobru a zlu, nemám rada toto rozdeľovanie, veď predsa čo je pre jedného zlé, druhému môže byť dobré, nedá sa to jednoznačne určiť...
@malav ty sa na to cele zle pozeras. Ty nemas hodnotit ze toto a toto je na svete zle, ano, samozrejme to vidis, svoj nazor mas, ale ty mas byt to svetlo co ziari aj pre inych v akychkolvek podmienkach. Ty vies svoje, svoju pravdu, vies aka si a podla toho sa chovas. Proste si mozes vybrat ci sa nechas strhnut davom, a budes vidiet len to zle na svete a hundrat"ako to Boh mohol dopustit", alebo budes to svetlo a napriek okolnostiam ziarit. (Tazke....)
@malav jedna vec su vedomosti - kto je Boh, ako do sveta (ne)zasahuje, preco sa deje to a to atd., ktore nedokazeme nasim ludskym plne obsiahnut a druha vec je to, co stracas - viera. Je velmi dobre vediet, v co verime a preco, teda mat prehlad, vedomosti, poznat katechizmus... Ale vedomosti k viere nie su potrebne. Clovek moze byt neviem ako vzdelany a vieru mat nemusi. Lebo viera ide zo srdca. Ak stracas vieru, potrebujes Boha zazit osobne. Ako zivu osobu, ktora ta miluje. Boh sa zjavuje malickym. Malickym vo vyzname, ze clovek sa Bohu uplne odovzda. Ze si uvedomi, ako je na Nom zavisly. Tak ako male dieta na dospelom. Malicke dieta este nema vedomosti, ale je plne odkazane na niekoho, kto sa o neho postara, nasyti ho fyzicky a aj duchovne, da mu usmev, lasku, objatie. Takto nejako sa musis nastavit voci Bohu. Ako dieta, ktore je milovane, ktore sa uci milovat. Moja rada pri tejto krize, co prezivas. Ak to este nerobis, zacni sa modlit na kolenach. Rano, vecer, pred obedom, po obede, kedykolvek pocas dna, ked si povies, Boze, teraz chcem byt par minut s tebou. Klakni na kolena, zavri oci a modlitbu zacni oslovenim - Nebesky otce (Pane Jezisu), prid do mojho srdca. Potom odpros za zlyhania, ktore sa ti stali od poslednej modlitby - za nedostatok trpezlivosti, laskavosti, za (ty vies svoje hriechy). A ked Ho odprosis, potom Ho chval, dakuj a pros... Cokolvek ti pride na um. Ak iba chodis do kostola ako divak, ale nezijes sviatostne, tak to naprav. Vykonaj si dobru svatu spoved, s riadnou pripravou, na nete najdes mnozstvo spytovania svedomia, vyber si a zahlb sa do seba, pros Ducha Svateho, nech ti ukaze, za co vsetko mas odprosit Bozie milosrdenstvo. A po dobrej svatej spovedi zacni chodit do kostola nie ako divak, ale ako clovek, ktory sa chce stretnut so zivym Panom v Eucharistii. Pozyvaj Ho do svojho srdca, dakuj mu a a oslavuj ho, ked pride. A On pride. Miluje pokorne srdce, da sa mu poznat a zahrnie ho svojim pokojom a laskou. Takto najdes stratenu vieru. Lebo vedomosti nacitas, ale vieru mozes iba vymodlit.
@natalala vies o tom, ze potrat ako riesenie odmietaju aj neveriaci ako postoj humanizmu, najma kvoli novym dokazom, objavom a vede, pristrojom a vede, reakcii plodu a novym vyskumom o bolesti a utrpenia.
Tato otazka sa otvara od 80 rokov 20 storocia neskor, bola vy si prekvpaena, ze aj neveriaci ako humanny postoj rozdiel od Sparty a inych civlizacii suhlasia , ze civilizacne to je to nehumanne.
Preco je to pravo na ludsky zivot, ucta pred vznikanim ludkeho zivota, Vobec to nie je zalezitost krestanstva ale ludsko - pravnych debat. Kultury, akademickych pod a vedy.
Je to hodnota ludskeho zivota , ktore nema moznost vyjadrit svoj suhlas, ani sa branit, co je zaklad demokratickeho prava vstupit do diskusie.
Mnohe marginalizovane skupiny maju pravo vstupit do verejnej diskusie,
nenarodene deti nemozu, podobne ako postihnuti a pod. Preto v diskurze ich nahradzuje niekto ini.
Zjednodusovat celu tu problematiku , ako volbu mojho tela moze len vulgarny a zjednoduseny individualizmus .
Nikdy v zivote v politickych ani v kulturnych debatach nebola takto tema zjednodusovana ako dnes. Ako mi brali nieco moje. Nikdy.
Pritom kazdemu je jasne, ze neide o organ/telo danej zeny , alebo vznikajuci novy zivot, hlavne po nehumannych experimentoch 2. svetovej vojny a novych vedeckych poznatkoch a zobrazovacich metodach...
Niekedy ludia nevideli skutocne distinkciu ludskeho plodu.
Ono niekedy sa predpokladalo aspon postavit rozumny argement, dnes len moje moje moje, moja volba.
Nie je to zalezitost krestanstva , je to zalezitost ludskej dostojnosti, sa tu vsetko rado zjenodusuje, lebo sa tak lahko chytaju politicke body, vulgarizuje sa kazda tema, nemiestnou agresivnou ironiou , zosmiesnovanim akychkolvek skupin ludi.
Je to postoj humanizmu a demokracie uvazovat a diskutovat.
Takto sa vychovavaju deti. Ze vajicko orla ma vacsiu moralnu ochranu ako ludsky zarodok.
Aj to je otazka citlivosti na hodnotu zivota. Je to aj humanizmus.
@malav Mám jednu známu, ktorá bola silne veriaca. Chodila do kostola, na púte, atď. Odkedy jej dieťa zabil opitý vodič, už nechodí do kostola, úplne stratila vieru, je to už dlhé roky.
@gab ..zhodou okolnosti prave citam Einsteinov zivotopis a bol za neosobneho Boha (ala Spinoza)...len cca 2r praktizoval judaizmus... cela jeho najblizsia rodina bola ateisticka..vekom a asi aj vdaka vojne sa hlasil k Zidom viac a viac ale len ako k narodu,takze velmi neverim,ze toto povedal...ale je to pekne.