Ahojte ženy, prosím Vás o reálne skúsenosti... Plánujeme sa presťahovať do Nemecka. Momentálne moji chlapci navštevujú 1. Ročník ZŠ, majú 6 rokov. Predpokladám, že najlepší čas na stahovanie by boli prázdniny, keď ročník ukončia. Mali nevedia po nemecky ani slovo... Neviem ako by to bolo so školou? Dali by im ročník opakovať od prvej, alebo by ich zaradili do druhej aj bez znalosti jazyka? Ako to zvládli vaše detičky? Ďakujem za každú radu
@tmshop Ahoj, my nežijeme v DE, ale v CH. A deti, ktoré nevedia po nemecky, idú zo škôlky do EK školy, potom do 1. triedy atď. Čiže si myslím, že aj u vás, áno. Dajú mu to zopakovať si ročník. Je to na koho natrafíte, je to o šťastí. A nezabudni, že budete vždy cudzinci a tvoje deti budú musieť 2 x toľko "dokazovať" ako narodené deti v DE. A v tomto období je aj selektácia detí. Nerozumie, nevie, nie som s ním kamarát. Určite závisí to aj od povahy a predovšetkým od povahy tvojich detí, že ako sa adaptujú. Inak moja začala tu v škôlku a budúci rok by mala začať prvú triedu. Že kde? Ešte sme sa pevne nerozhodli, či tu zostaneme. Ak ešte raz zahraničie, tak bez detí! Nie všetko je len o peniazoch. Držím palce!
@eva112014 Uz je to skoro 20 rokov co odisla moja kamoska a oni mali uz vtedy v skole rozne narodnosti. Boli zvyknuti na to, ze nie kazdy sa narodil v Nemecku a ze primarne hovoria aj inymi jazykmi. Nedavali im pocitit, ze su ini, alebo ze ich neprijmu, lebo este nevedia jazyk.
Mozno mali stastie na mesto, kde zili a na skoly, ktovie.
Ale na druhej strane sa s tymto postojom stretla ich mamka. Tej dali jasne pocitit v praci, ze ju beru ako nieco menej, ze je len pristahovalkyna, davali jej plnit ine normy ako ostatnym a ked mali preskusanie, tak jej tvrdili, ze urobila chyby a poplietla kody, o ktorych bola presvedcena, ze su spravne, vedeli ich naspamat kompletne.
Pri detoch ale po roku-dvoch vobec nebolo pocut, ze su cudzinci, maju fantasticky prizvuk, vyslovnost... cize kto nevie, ze nie su rodeni Nemci, to vobec nezisti. Mozno aj preto oni nemali problem zamestnat sa.
@eva112014 no ste ma teraz vystrašili, to vážne sa tam takto selektuju deti? No moji chalani sú na pohľad čisto nemecké typy, blondaci s modrými očami, som myslela, že keď tam prijímajú rôznych migrantov, že sú na to zvyknutí na iné národnosti... No my nie za prácou/pe iazmi sa chceme sťahovať, ja sa tu na sk mam dobre, ale priateľ žije v nemecku a chce, aby sme sa presťahovali za ním, pracuje v medzinárodnej firme, a nikdy nijako nepocítili, že je cudzinec, rozpráva perfektne po nemecky, on ma práveže presviedča, že pre deti tam bude perspektivnejsi život....
@fokuska Ako to je pravda, je to o šťastí, povahe samotného človeka a na koho natrafíš.
A osobne želám, nech sa im to podarí. Písala som autorke toto preto, aby sa mohli aj na takéto čosi možno pripraviť. Ak by sa takéto stalo, tak to nebude chyba ich dieťaťa, detí, či v nich, ale proste, lebo je cudzinec. Treba sa obrniť.
@tmshop Nikto ťa nechce strašiť, vôbec nie. To je ako keby si išla na skúšku a 10 ľudí ti povie, že skúšku spravili. Zrazu príde 11 človek s tým, že nespravil. Príde v poradí 12 človek, nespravil. Tak čo?! Nepôjdeš na tú skúšku? Každá minca má dve strany. Vždy sa vidí iba jedna strana. Vyskúšať treba jednoznačne! Ľutovať potom by bolo škoda. 😊
@eva112014 Nechala to tak, jednalo sa o obchod typu Lidl v jednom mensom mestecku v blizkosti velkomesta. Pri opakovanom teste si vzala tahak a potvrdilo sa jej, ze vsetky kody co vedela su naozaj spravne. Znova jej povedali, ze nepresla, ze mala vela chyb, tak vtedy im vykricala, ze aha, tu mam tahak, opisovalasom z neho, nie je mozne, ze tam mam chyby. Dala vypoved, lebo to tam dalej nechcela znasat. Ona je ucitelka, tu na Slovensku ucila, mala skvelu prax, ale v Nemecku jej kvalifikaciu neuznali. Kedze jej manzel bol v medzinarodnej firme a zarabal skvele, tak sa dohodli, ze ostane doma, bude sa starat o dom, o deti - predsalen prve roky kym si vytvoria taky ten domov a zabehnu sa, ze to bude lepsie. A odvtedy este robila parkrat take nieco ako brigada, ale trvalo sa nezamestnala. A kedze ani nemusela z financneho hladiska, tak im to vsetkym vyhovovalo, ze je doma. Vzdy bola velmi prisna na stravu, uz vtedy 20 rokov na Slovensku zhanala bio veci, sledovala zlozenie, Ecka, domacnost mala tip top, takze sa naplno venovala tymto veciam a "teplu domova" 🙂
Ale jej manzel sa s takym pristupom nestretol, ako pisem medzinarodna firma, ako odbornika si ho velmi vazili, deti tak isto nemali ziadny problem.
Ja sama pracujem pre nemecku firmu a kolegov "Nemcov" mam Turkov, Indov, Poliakov, Holandanov, Francuzov... nikdy si nijak nedavaju navzajom pocitit, ze ty nie si "nas", tak isto ani mne. Ved Nemecko je uz vela vela rokov tak multikulturne, ze to by davali pocitit kazdemu druhemu.
Ale ako pisem, tej mamke to davali pocitit - aj v tych dalsich brigadach. Ona vzdy aj hovorila, ze aj detom to daju pocitit do buducna, ale tym, ze tam vlastne vyrastli, tak to uz nikto nerozozna a teda problemy nemaju.
Nemecko je velke, ludi je vela, lisi sa to nielen od regionu k regionu, ale od velkomesta k malemu mesticku a k dedine a samozrejme zalezi na konkretnych ludoch.
Aj na Slovensku stretnes ludi, ktori krivo zazeraju na cernocha ci mulata a nadavaju a su mesta a stretnes ludi, ktori to absolutne neriesia.
@tmshop ale prosim ta ziadna selektacia tu nie je! Nemas sa coho bat. Tu je tolko roznej narodnosri he sa to vobec neriesi. Mozno budu zaciatky tazsie pre deti ked nevedia jazyk ale oni sa tak rychlo ucia. S ako vravi priatel nie je nic lepsie ako jazyk ktory detom umoznite sa ucit. Okrem nemciny dalsi volitelny v skole.👍a neber to tak ze im ublizis prave naopak.
@sapetka Súhlasím s tebou, čo sa jazyka týka. Ten jazyk, môže naučiť aj rodič svoje dieťa. Veď aj naša vie 2 jazyky tak, že škôlku z tej krajiny ani nevidela. ☺️ Teraz má nemčinu (tretí jazyk+švajčiarštinu).
A prečo negatívny pohľad? Je to 50:50.
Pre mňa je naivné, ak niekto povie, že v zahraničí je všetko len a len Tip-top. A pre niekoho zase je to negatívne, že v zahraničí nie je všetko Tip-top. 😊Nech si vytvorí každý svoj vlastný príbeh, nech má každý svoju skúsenosť, to mu nik nezoberie.
@fokuska Takéto príbehy máme aj my tu. Muž programátor a žena je doma. Je doma aj kvôli školskému systému, že na obedy chodia deti domov. A na Slovensku, v očiach príbuzných, vyzerá ako človek, ktorému sa do roboty nechce ..., nechá sa živiť. 🙈 Je však super, že deťom sa to podarilo a dík, že si napísala.☺️
...ja som sa stahovala s dvoma detmi a tertim na ceste. Syn tu ukoncil prvy rocnik a druhy zacal uz inde, zaradili ho tak ako ukoncil tu, ono tie osnovy priblizne aj sedie plus minus do 20 a citat, pisat je zhruba napln prveho rocnika vsade, bez ohladu ci niektore skoly maju aj rocnu alebo dvojrocnu akoby pripravku. dcera nastupila do takejto pripravky ako 5 rocna. nevedeli ani zatat, prve dva roky mali hodiny jazyka naviac (syn dostal extra ucitelku kt. mala na starost deti kt. sa takto zaclenuju a v dvojiciach alebo v trojiciach s aim extra venovala. Dcera taku ucitelku v pripravke nedostala. Islo to pomaly, deti chodili zo skoly unavene aj napriek tomu ze to bola a stale je viacmenej skola hrou, ale to ze sa museli neustale sustredit na ten jazyk ich zrejma unavovalo. Verila som ze po pol roku sa to zlepis ze decka budu vediet super jazyk, a bude po probleme, v skutocnosti to tak rychlo nejde, po prvom roku neboli schopni samostatnej dlhsej komunikacie, s rovesnikmi sa ako tak dohovorili, v style ako madari na Slovensku 🙂 ale nic extra to nebolo, ale rozumeli uplne vsetko, rozpravky uz uprednostnovali len v cudzom jazyku, az po dvoch rokoch je to lepsie, zdaleka nie idealne, robia stale chyby, take gramaticke, ja ich pocujem, ale samozrajma vsetci im rozumeju, nie su to uz take chyby kt by branili porozumiet, vedia uz plynulejsie rozpravat, ale popravde ja som ocakavala od toho viac. My sme sa neprestahovali mimo s tym ze chceme tam ostta zit, ale s tym ze chceme aby sa tie deti naucili dobre cudzi jazyk a cakala som ze to pojde rychlejsie, ide to pomaly. Cudzi jazyk ma teraz prednost a vsetko ostatne ide viac menej bokom ☹
...a este co sa tyka tej samotnej adaptacie v skole, okrem toho ze chodili a casto este aj teraz chodia dost vycerpani, dost boli smutni ze nemaju kamaratov, zial deti sa zabavie to ano, ale ziacik v skole kt. ma recovu berieru im nie je rovnocenny, oni ich akceptovali aj sa s nimi zahrali aj vsetko, nikdy s aim nik neposmieval, nikdy ich nik neodmietol ale nikdy to nebolo take rovnocenne, doteraz nemaju blizkeho kamarata, takeho ozajstneho ako maju to na SK, kedze navsetvuju skolu aj na SK, v case ked sme doma, tak porovnavaju a citia sa na slovensku lepsie, aj napriek tomu ze vacsinu casu su mimo SK. Dlho to trva kym sa na 100 % zaclenia ☹ Dcera kt. je ze uplne spolocensky typ, sa dlllho dlllho trapila, ze nema v skole kamaratku, ze ona im nevie povedat, ze on aim nerozumie, ze oni sa hraju a ona nie. to bolo o nervy, ale zvykla si chuda. Teraz ma kamaratky, uz sa cez pretsavky spolu hraju, ale stale to nie je to prave orechove ☹ chce to vela casu. podobne syn, ale ten je ina povaha, ten sa pre to az tak netrapil...
...a este jedna vec, ked ssom sa s nimi stahovala, povazovala som za vyhodu ze cudzi jazyk, budu viac s otcom, budeme castovat, ocean poblizku, dennodenna idilka na plazi, mala som veeelke ocakavania. Deti toto nadsenie so mnou nezdielali, videli len to ze sa musia ucit viac ako ostatni, cudzi jazyk bol len pritazou, neznasali ho, caste cestovanie, caste vylety je pre nich skor nutnym zlom, radsej by travili vikend doma - niekde poblizku, ziadne brazdenie krajiny a spoznavanie a celovikendove cestovanie, plaz stratila svoje caro tiez rychlo, nie je im vzacna, zdaleka tam netuzia byt kazdy den a ani kazdy vikend, jednoducho ako deti ja si uzivam, cestovanie, spoznavanie, milujem ten ocean, travila by som tam hodiny a kludne aj kazdy den, deti nie. A co sa otca tyka, no viac menej cely den v praci ☹ takze ich viid az ked idu spat alebo vela krat ani to nie, vikendy sa potom snazime travit aktivne spolu.
@matapo ďakujem za info, no rátam s tým, že ľahké to nebude, ale to ze ani po dvoch rokoch nie sú adaprovani, teda nie je pre mňa dobra sprava😥myslela som, že to pôjde rýchlejšie... No mne osobne sa zo slovenska vôbec nechce, mam tu zázemie, mali tiež, mňa presviedča priateľ, ktorý žije dlhodobo v cudzine... Chcem to urobiť tak, že budem s nimi brat aj slovenské učivo a ak sa po roku neadaptuju a nebudú spokojní vrátiť sa na slovensko... Nechcem ich trápiť... Písali mi mamičky aj, že deti sú spokojné, že sa im páči... Asi je to dosť individuálne... Mali sú dvojčatá, sú dosť kamaráti sami sebe, v tom vidím veľkú vyhodu😊
Ja by som to neriesila. Isla by som a cas ukaze. Nic nestratis. Su to male deti, adaptuju sa rychlo. Ides do zazemia, nezacinas od znova. Stacia ti veci, vsetko ostatne tam mas. Ja by som isla aj po pol roku, aj v priebehu roka. Praveze mi to pride jednoduchsie, ved v prvaku sa ucia pocitat do 10 a citat. To je riadne malo. Jedine, ak ty nevies po nemecky, by som sa uistila, ze priatel bude schopny s nimi riesit skolu
Ak.pojdes cez prazdniny, kde "pricuchnu" k jazyku? Takto sa budu ucit hned od zaciatku
@tmshop myslim, ze opakovanie a neopakovanie rocnika je podla dohody, niektore skoly to vyzaduju ine nie, kazdopadne by som nechala aby rocnik dochodil, nieje to uz vela, dovtedy sa moze prihlasit na nemcinu a moze sa nieco naucit 🙂
@tmshop Škoda, že ste sa nerozhodli predtým než začali chodiť do prvej triedy, mohol byt ten prestup (podľa mna) jednoduchejsi
Ja síce nemám skúsenosť s Nemeckom, ale sťahovali sme sa s 5 ročnou a išla tu hneď do školy bez akéjkolvek znalosti jazyka. Prvé mesiace síce boli ťažšie, ale dostala asistentku, ktorá s ňou pracovala individuálne, z viacerych predmetov nebola znamkovaná, s detmi nebol nikdy problém, vždy sa s ňou chceli hrať aj keď im nerozumela. Po cca roku už ako tak ovládala jazyk a už aj v pohode fungovala v rámci triedy a aj bola z väčšiny predmetov znamkovaná. Sem tam mala ešte asistentku a na niektoré predmety chodila s inými detmi, ktorých materinskou rečou nebola angličtina a tam im to pomalšie vysvetlili - prírodoveda a pod.
Reči typu moje dieťa do pól roka rozprávalo ako rodený Nemec ber jedným uchom dnu druhým von. Je to nemožné, sú to zväčša ľudia, ktorí sami dobre neovládajú jazyk a je to len ich subjektívny pocit. Trvá roky, kým sa deti dostanú na úroveň ostatných a ani to neznamená, že tam ostanú. U nás sú takéto deti neustále počas školskej dochádzky kontrolovane, aká je úroveň ich jazyka a je to značené aj na vysvedčení, učivo je čoraz ťažšie a ak ani doma sa v danom jazyku nehovorí, môže sa stať, že dieťa nebude veciam rozumieť. Dcera bola ešte v 9. ročníku monitorovaná, i keď plynule na úrovni native speaker písala/hovorila/rozumela už v 4. ročníku... Syn sa tu narodil a tiež je monitorovaný, ale on počúval jazyk od narodenia tak on je od začiatku na native speaker úrovni.
Základ je byt pozitívne naladený, nevyjadrovať sa negatívne na adresu Nemecka, Nemcov, nemčiny a deti pozitívne motivovať už teraz, púšťať im rozprávky v nemčine, nechať ísť telku na nemeckom programe, zohnať jednoduché nemecké knižky pre malé deti, kde sú samé obrázky a len pár slov, skratka postupne ich zoznamovať s nemčinou
@sisaka no neviem, ja nie som prehnaná optimistka, ale ešte som od nikoho nepočula, že trvalo deťom nejaké dlhe roky naučiť sa jazyk... Ved nemusia mať z nemčiny jednotky, ja sama jazyk neviem, a osobne si myslím, že pomalšie sa naučím ako deti, aj všetci mi tak hovoria... Ja skôr nechcem, aby boli nejak kvôli tomu izolované a necítili sa odstrkovane... Sú veľmi kamarátske ku všetkým a asi by to nepochopili 😥
@tmshop Nepocuvaj hluposti. Som v DE 20 rokov nic take tu nie je.len ak v nejakom gete. Ale tak hadam pojdete byvat do slusnej oblasti. V DE je tak ako vsade na svete. Ak deti nadas do nejakej skoly ala Rütli Schulest ak sa nicoho neboj. A poila toto kam sa budget stahovat, ja by som ich dala na poziadanie nova do 1. rocnika. Hlavne Bayern, B-W, je velmi prisny, system odlisny od systemu na SK. Nemcina (hlavne pisana) nie je taka jednoducha, ako by si niekto myslel.Takto by v 1. triede pekne isli od zaciatku a naucili sa aj poriadne gramatiku. Keby uz boli nejaki 4taci alebo starsi, t ak to je uz ine ale prvak nema co stratit. praveze by mali uz naskok, kedze uz pismenka poznaju, len sa musia preorientovat na nemecku vyslovnost.
@tmshop pozri sa, nejakú kuchynskú nemčinu/angličtinu každý hneď pochytí, zvlášť deti, ale mat komplexný slovník a vyjadrovacie schopnosti trvá roky, aj v materinskom jazyku deti najprv komunikujú jednoducho, jednoduché vety, casto si popletú slova, gramatiku, trvá to.
V každom prípade prajem celej rodine veľa šťastia a nech sa chlapcom páči anech rýchlo zapadnú medzi svojich rovesníkov, čím menšie deti, tým menej riešia jazykovú bariéru
@tmshop dobrý deň,sťahovali ste sa do Nemecka?nastúpili deti do ďalšej triedy alebo o ročník nižšie.Pytam sa preto,lebo ja to budem riešiť so synom.
@matapo sťahovali ste sa do Nemecka?ako s jazykom a do kr.rocnika vaše deti zapísali?ja to budem riešiť so synom,chcem aby si tu zvykol,lebo tu máme prácu.
@tmshop Kamaratka sa tak odstahovala. Jej surodenci uz boli starsi, tusim 3. a 4. rocnik, ona bola prvacka. Odstahovali sa cez prazdniny a nastupila myslim rovno do druheho rocnika, aj surodenci rovno do dalsieho, nic neopakovali.
Zo zaciatku prvych par mesiacov to mali tazke, ale po polroku uz v pohode komunikovali a na konci rocnika uz ani nevedeli ze bol nejaky problem. Surodenci zo zaciatku na hodine cudzcih jazykov si prekladali do slovenciny a tak do nemciny, mali to samozrejme vsetko narocnejsie, ale ten jeden rok im vobec neslo o vynikajuce znamky.
V skole vedeli, v akej situacii nastupuju a vsetci im boli velmi napomocni.
Deti sa prisposobia ovela ovela jednoduchsie a rychlejsie ako dospeli. A jazyk sa naucili o to rychlejsie, ze nebol tam nikto, kto by im prelozil do slovenciny, nebolo na vyber. Ani jeden z nich to nelutuje, nikdy sa nestazovali, hned si nasli kamaratov a su tam velmi spokojni (vsetci uz maju vystudovane univerzity a pracuju).