Maminky neviem si rady s mojím prádlom. Najmä na bielom mám veľké šedé mapy. Ide mi to oprať ale v rukách a mydlom, už ma to hnevá uteráky, plachty, tričká zakaždým po opratí tam niečo nájdem. Prach aj aviváž striedam a vždy sa snažím kvalitné, tak tým to nieje. uvažujem či nemám špinavú práčku alebo čo... 😢 Nemáte s tým skúsenosť??? alebo ako čistíte práčku???
nie už som skúšala aj iba pár vecí aj tak to urobilo.... 😢
nie su to akoby mastne flaky? to byva z prilis vela avivaze...
žeby??? vyskúšam dávať menej.... potom dám vedieť 🙂
@aninka2012:
Oper pracku, bez pradla, bez prasku. Pridaj bud ocot, alebo kyselinu citronovu, alebo specialny cistic pracky. Na 95°C, normalny program, nie skrateny. Vraj ocot moze poskodit gumene tesnenia, neviem, ale vela ludi to tak robi.
Skus pridavat prasok proti vodnemu kamenu - vobec nemusi byt predrazeny Calgon s drahou reklamou, staci aj DenkMit z DMka. Zisti ale ako prve tvrdost vody, aby si vedela spravne davkovat.
Davkuj prasok podla tvrdosti vody a podla navodu, mozes dat trosku menej. Ak budes pridavat zmakcovac vody, staci davkovat ako pre makku vodu.
To s tou avivazou ako pise @ikke mozes skusit, nic tym nestratis, iba usetris 😉 Avivaze netreba tolko, ako pisu na obale.
Vzdy presne precitaj davkovanie ako prasku, tak aj avivaze. Skontroluj si, kolko kil moze prat tvoja pracka a davkuj podla toho. Davkovace a vrchnaky byvaju vacsie. Najma avivaze. Precitaj si, vzadu pisu (na Silane), ze sa ma dat na 5kg polovica vrchnaka, ale stavim sa, ze vacsina ludi dava cely, lebo doteraz sa davali cele vrchnaciky...
Na kadejake flaky pomaha namocit na minimalne noc, alebo aj na 1-2 dni do kybla. Mozes dat obycajny prasok alebo oxi cistic, ale musis ho najprv dobre rozpustit. Na biele mozes dat aj sodu, tiez dobre rozpustit.
Sive farby sa casto robia pri nizkych teplotach. Ak peries tie tricka napr. na 30°C a mas flaky, skus ich oprat na vyssej teplote. Ak pouzivas gel na pranie, skus ich vyprat v prasku. Prasok na biele pradlo ma bielidla a zjasnovace, teda biele pradlo bude biele. Gely nie su tak ucinne. Gely na farebne pradlo nemaju ziadne bielidla, preto biele pradlo prate v prostriedku na farebne moze zosiviet.
Ak to je cisto biele pradlo, pomoze pripadne aj odfarbovac alebo chlor-Savo. Ale pozor, naozaj iba na cisto biele a nech ti ten roztok nikde nekvapne a nefrkne. Potom normalne oprat.
HTH!
@aninka2012 vodný kameň ako riešiš? Nedávaš do práčky veľa prádla?