Špinavé a neupratané domácnosti

16. nov 2024

Caute, vcera som mala "brigadu" chodili sme po bytoch vymienat merace tepla a ja som este teraz zhrozena, ako ludia ziju. Strasne vela bytov bolo zanedbanych, spinavych, neupratane. Pritom vedeli dopredu o vymenach.
A ja som si myslela, ze mame doma bordel, no uz som hned spokojnejsia 😀
Doteraz som si myslela, ze vo vymene manzeliek im naschval do bytov nazvlacaju bordel a spinu, aby bola sou, ale zjavne ani nemusia.
No ani neviem, co som tymto prispevkom chcela povedat.😅
Pekny vecer vsetkym.

mamamasama
16. nov 2024

Osobne bordel neznášam a musím mať doma vždy čisto, pretože som nervózna a neviem sa na nič sústrediť. Zistila som však, že veľa ľudí to takto nemá a vyhovuje im to. Čas, ktorý ja strácam upratovaním, oni venujú hre s deťmi, varením, koníčkom. Každý nech si žije ako chce, nie? ✌🏻

autor
16. nov 2024

@mamamasama jasne, kazdemu ako vyhovuje a keby tam mali aj v strede obyvacku nasrate s prepacenim, je to ich vec, ich byt, ich zivot 🙂
Len ma to tak prekvapilo, to je vsetko.
Ja vsade kde chodim je tip top vyupratovane, ci k svokre, sestre, kamoskam... tak som na to zvyknuta 🙂

hugoboss1923
16. nov 2024

Tí, čo kritizujú druhých za neporiadok majú koľkokrát sami doma poriadny bordel 🙂

ivik4
16. nov 2024

Tiez som zo zameny manzeliek pochopila ze vela ludi zije v spine ( ale hovorim o skutocne zanedbanej domacnosti) a su spoko. K tomuto mi ale nepasuje Ta tvoja veta ze vedeli o tom ze pridete. Ked je im to jedno ako ludom celkovo, bude im to jedno aj pri navsteve,nebudu riadit skrz druhych 😀

hederamonstera
16. nov 2024

Nikdy nevies aky maju druhi ludia zivot, co ich trapi, cim si presli. Takto sa vysmievat, znies ako rozmaznane decko, ktore ma cely zivot na ruzach ustlane. Niektori ludia su radi, ze zvladnu vstat a ist do prace.
A na druhu stranu, ti, ktori su fanaticki upratovaci, sa snazia tiez upratat nejaky bordel v hlave a v zivote.

lenkakravcova
16. nov 2024

@hederamonstera neviem no, ale väčšinou majú zanedbané domácnosti práve ľudia, ktorí to nemajú upratané ani v iných oblastiach (alkoholici, zavislaci na kadečom..). Lebo aj mamičky, ktoré chodia s deťmi na výlety radšej než upratujú, si doma nenechajú hnijuce smeti v strede miestnosti alebo splesnetu chladničku.
Za mňa je takýto bordel ukážkou toho, že takto to majú aj v ostatných životných sférach.

dskjhfdlkdjhl
16. nov 2024

Autorka, ja som doslova Monk na poriadok, ale v zivote som nikoho kvoli neporiadku v jeho byte/dome neohovarala, ani som si nic o nom nepomyslela. Ludia su rozni, tak ako ja by som doma niektore veci nezniesla, tak druhi ludia by sa mozno necitili dobre u mna. Ak sa bude kazdy starat o seba, bude o kazdeho postarane.

kamatopo
16. nov 2024

Je to nepríjemné no aj to je štýl žitia ľudí. Proste im to vyhovuje, nechce sa im upratovať, alebo nevládzu. Podľa mňa je to aj o tom k čomu boli vedení a v čom vyrastali. Osobne to nesudim. No žiť by som tak nemohla. Mne vadí aj vlas na zemi🤣.

3petka
16. nov 2024

Áno je to tak ako pises. Môj muž robí kúrenia a tiež je hocikedy zhrozený. Ale aspoň vie že v tom našom “bordelceku” je predsa len poriadok.

basska_b
16. nov 2024

Ja si pamatam, jak mal prist plynar na reviziu rury, tak som stihla odtiahnut ruru a vsetko tam vyrajbat (robim to raz-dvakrat rocne, ale proste zrovna vystihnut, ze prisiel...). Este že mi to muž povedal 😀
Akoze, upratovanie je never-ending story a mna potesi tak trosku, ze nie som v tom sama a zial najdu sa aj taki fakt humusaci, ale ked to im nevadi... tak nech... a mna to neobmedzuje, napr. moje male deti netravia cas v zapustenych domacnostiach. Raz maly zjedol kusok lepiacej pasky u svokry z koberca a uz to bola drama jak svina. Neustale grgal, plakal, aj teplota mu vybehla, nakoniec to asi po 24 hod. vyzvracal

basska_b
16. nov 2024

Ono zas trochu ine zdanie vznika, ked pride clovek na ohlasenu navstevu, tak tam kvoli nemu lietaju spravidla vsetci 2 dni s handrou a leštia vsetko. Viem, ze tieto merace boli hlasene, ale tak si ludia vravia ze sak co, vymeni a za 10 minut je prec. No a kritizuju najma ludia, co sami maju doma vyblyskane, ale mali by si uvedomit aj kontext, napr. zdravotne obmedzenia danej osoby, alebo o kolko malych deti sa musi starat, ci robi home office... nema to byt vyhovorka, len sa trosku vcitit...

hederamonstera
16. nov 2024

@lenkakravcova vsak to som aj napisala. Zavisli ludia su utrapeni ludia

martinkatinka
16. nov 2024

Ak myslis prach za radiatorom, no tak to sa priznam, ze mam niekedy aj ja.
Ale teda neviem ako to presne myslus? Odsuvala si im nabytok, ci kontrolovala prstom prach? Alebo nevidela si von cez spinave okno?

lenkakravcova
16. nov 2024

@hederamonstera ako kedy. Niekedy sú to ľudia, ktorí si za to môžu sami (a nechcú to zmeniť).

ukgirls
16. nov 2024

cez tyzden sa u mna moz neupratuje... ale nieje to ze extra bordel -roste veci sa proste polozia a nechaju ..kuchyna sa sprace ked je moc- ale nesilim to ... som rada ze som .. upratujem cez vikend ... kazdopadne moj bordel je taku normalny podla mna -tam kde sa naozaj zije nemoze byt vsetko ako z reklamy

hederamonstera
16. nov 2024

@lenkakravcova ty tomu fakt nerozumies? Psychicke problemy je tazko svojpomocne zmenit, nevidia vychodisko, hladaju zmiernenie bolesti v alkohole, drogach, gambling, nakupovani, workoholizme atd atd. To neni len tak, ze kks uz nechcem mat depku a zrazu zmizne.

lenkakravcova
16. nov 2024

@hederamonstera rozumiem, pretože takých poznám osobne. Nehovorím o všetkých. Poznám takých, ktorí proste chcú piť a piju lebo im chutí (a nemienia s tým prestať). Nemajú žiaden psychicky problém (ani depku). Majú doma bordel, lebo im nevadí. Radšej prekročia. Ľutovať ich netreba, lebo sami sa takto rozhodli žiť. Nikto ich nenuti. Kedykoľvek to môžu zmeniť.

earlgrey
16. nov 2024

Jaaaj ty nevieš, čo si týmto príspevkom chcela povedať ale potešilo ťa, že ľudia žijú horšie ako ty...Super, tak sa kľudne teš ďalej a neohováraj 😀

1ryba
16. nov 2024

No ešte že si si pohonila ego na druhých. Asi nemáš inej roboty.

ahhola
16. nov 2024

No neviem teda, ci uz vacsina naroda su invalidi, ci psych., fyzicky nemocni... Darebaci to budu. Mne obcas vylezie z fb Projekt uklizeno🥵kde zeny upratuju zadara. Uz som im tam x krat pisala, aby necistili tie humusne spotrebice a predpotopne kuchyne, ked na bazosi najdu zanovne spotrebice za odvoz. Ale ludia, co v tom ziju, im to proste nedojde, ze su v zumpe a stacilo by vymenit nabytok, koberce z roku 1970.
... detska izba, cerveny bukas, biele uchytky, take som mala v skolke brrrr, ako v tom moze niekto vychovavat deti, chliev🐷v dalsej kuchyni 5 pekarni na chlieb, asi od smetiakov a to este nie su ti pravi hoarders, len na najlepsej ceste...

bonboniera
16. nov 2024

Tak snáď si si nemyslela ze človek bude upratovať kvôli výmene meraca 😄

lapersefona
16. nov 2024

Ľudia sú už leniví pratat aj variť. Žijeme instantnu dobu

mateson2004
16. nov 2024

Dnes je móda za všetkým hľadať nejaký problém., ako psychika apod. Pritom väčšina tých ľudí sú proste lenivci, čo kľudne budú tráviť hodiny na mobile než by upratali. Veď nemusí byť sterilna čistota, keď odtiahnem skriňu je jasné, že je tam prach. Ale kopce špinavého riadu, hnijuce odpadky, haldy prádla kade tade... Známy tiež chodí po domácnostiach , montuje žalúzie a hovoril ,že niekedy je normalne v šoku.

luccija
16. nov 2024

@mateson2004 keď už chlap je šokovaný, tak to musí byť zle🙂

petrahl
16. nov 2024

Ani by mi nenapadlo upratovať kvôli meračom či čomu 😁 .

lenka.25
16. nov 2024

Ono je veľký rozdiel medzi bordelom a špinou . Ja tiež mám doma veľakrát bordel ( rozhádzané hracky , pohadzane veci po zeme v izbách - teda detských , prádlo v koši atd …) , ale zažranu špinu by si u nás nenašla .
Ja keď som chodila na strednú školu , kamarátka mi odhodila brigádu upratovanie domov . A to bol teda hnus . Áno , rozumiem tomu , že keď si niekto platí upratovačku , nebude drhnút v stredu kuchynskú linku , keď mám prísť vo štvrtok a upratat to , ale aby som mal niekto cely týždeň zasrany zachod, lebo veď si niekoho platím , tak to už sú ľudia vyslovene humusaci

dominikamacakova
16. nov 2024

A teraz čo akože? Je ti lepšie 😀

laurita285
16. nov 2024

Ja chodím na návštevu ku jedným veľmi blízkym priateľom, žijú značne "alternatívne" a teda, prídem tam a často si nemám ani kde sadnúť, nakoľko gauč používajú aj ako "odkladací priestor na čisté prádlo" pred tým než ho odložia do skrine a nikde sa necítim lepšie na návšteve ako u nich :D aj napriek tomu že tam sedím medzi kopami prádla a teda keď tam prídem v bielych ponožkách tak ich rovno vyhadzujem lebo viem že by sa už nevyprali.

mateson2004
16. nov 2024

@lenka.25 rozhádzané hračky nepovažujem je bordel.

quaxi
16. nov 2024

Keď už si dala takúto tému, mňa by zaujímalo odhadom ako si to vnímala, že koľko takých domácností je. Či to je napr dva byty na panelák, alebo na každom druhom poschodí? My máme svokru hoarderku a minule sme sa o tom bavili v práci a prekvapilo ma, že skoro každý kto sa zapojil do debaty, pozná niekoho takého zo širšieho okolia. Takže to vyzeralo že ich je asi aj celkom dosť. Keď si predstavím že u nás je v dome 50 bytov, celkom ma zaujíma že koľko zhruba z nich môže byť takýchto špinavých zapratanych, z ktorých nám vlastne aj hrozí že sa nejaká háveď rozšíri 🤔