Som po 40tke a mám veľa voľného času

majaxy
23. apr 2015

No už aj 45....Mna by zaujímalo, ked vám odrástli deti, ako sa vyrovnávate s tolkým volným časom.Mne sa velakrat nič nechce, potom len sa tak mocem, zatým mám výčitky zabitého času, tak si nájdem nejakú aktivitu, ale dlho pri nej nezotrvám, no a do kolečka dokola.Teším sa na vaše príspevky a som zvedavá na nasmerovanie vášho života, či času?

jojake
23. apr 2015

@majaxy Ahoj, ja este v takej situacii nie som, ale z mojho pohladu (teraz som na MD) sa priam tesim na cas, ked deti budu prec z domu (mozno skola, internat,...) a ja budem mat cas iba na seba 😀 Lebo pred MD som rada travila cas sama, teraz mat chut sa porozpravat aj s plysovym medvedom a senilnou susedou hoc aj 2 hodky. Ale beriem to tak, ze vsetko je faza a ku MD to patri. 😉 Nebola som v tvojej situacii, ale co tak nejaky konicek? (cudzi jazyk, sport, kruzok sikovnych ruk,....) Alebo sa ozvat spoluziackam (moja mama ma 60 a pred 3 rokmi sa zacali stretavat s castou partie zo strednej skoly), mozno si s nimi nebudes mat co povedat, ale skusit mozes. 🙂

sednaja
23. apr 2015

@majaxy Tak preto si čoraz častejšie ženy okolo 40-tky zaobstarávajú posledné dieťa, aby mali "benjamínka" a zahnali nudu 😀 Ale súčasní mladí to asi ani nestihnú, keď okolo 30-tky majú eštelen prvé dieťa.
Teraz mám síce aj ja dosť starostí okolo dvoch malých detí, no toho tvojho voľna by som teda prijala. Ale na druhej strane Ťa viem pochopiť, lebo ešte keď som nemala deti, tak som nebola nikdy rada sama doma.
Mohla by si sa dať možno na nejaké kreatívne práce, prípadne práce na záhradke (ak ju máš). Ale prepáč, tiež nepatrím medzi tvoje rovesníčky, tak ti neviem poradiť z osobnej skúsenosti, ani zo skúsenosti mojich rodičov - oni sú špecifický typ - mamka má ešte v 50-tke 10 ročnú dcéru a aj pracuje ako profesionálny rodič - má doma deti z decáku a chodí do záhradky - takže ona je opak teba - nevie čo skôr 😀 Ale verím, že ti tu niekto dá dobrý nápad ako zúžitkovať voľný čas 😉 Nech sa Ti darí

majaxy
autor
23. apr 2015

@jojake No ved skúšam všelíčo, len záujem o nové veci nie je u mna dlhodobý, resp neviem ako by som to definovala. Predtým som bola 24 hodín v jednom kolobehu, isto unavená ale spokojná, a teraz neviem kde sa to všetko vytratilo ☹

jojake
23. apr 2015

@majaxy teraz ma napadlo (neuraz sa, ani sa nesmej), ale nemoze ten nezaujem suvisiet s hormonmi - myslim nejaka skora menopauza. Ci? Je to totalna somarina? 😉

majaxy
autor
23. apr 2015

@jojake Neviem,možno

jojake
23. apr 2015

@majaxy Alebo to ber tak, ze aj toto je len faza, ktora raz skonci - myslim to, ze sa ti nich nechce a pri nicom nezotrvas dlho. Mozno to je kompenzacia za roky starostlivosti o rodinu - teraz nerob nic, hibernuj ako medved v zime, relaxuj a nauc sa nerobit nic (je to velmi tazke, ked si doteraz bola v jednom kole, sice unavena, ale spokojna) 🙂

malabiba
23. apr 2015

@majaxy aj to obdobie si treba vychutnať 🙂 je to taký prerod medzi povinnosťami, zhonom a naopak pokojom, až pocitom prázdnoty.....treba tomu dať nejaký čas, pokým sa to celé dostane do nejakých koľají - sama zistíš, nájdeš si, čo ťa bude baviť, napĺňať, možno cvičiť, zájsť na masáž, do kina, poznávací zájazd, s manželom na výlet - neviem aké máte zvyky....alebo s kolegyňami niečo vymyslieť, ak máte dobré vzťahy.... ja mám ešte trochu mladších chalanov, no majú toľko aktivít, že je bežné, že sme sami, prídu sa domov len najesť a vyspať a hlavne v lete trávia istý čas úplne mimo domu...máme dni, keď nerobíme absolútne nič, len nakúpim, uvarím a trochu upracem, dokonca sa ani nemáme potrebu s mm rozprávať....tiež sa bojím, že život uteká....no potom máme obdobie, že sa len tak vyberieme a ideme na výlet, naposledy sme strávili víkend v Budapešti, snažím sa každý deň cvičiť, aspoň 5 tibeťanov, chodím cvičiť jogu a tam sa s babami rozprávame, zájdeme niekam....

majaxy
autor
23. apr 2015

@jojake Hibernuj ako medved v zime, 😀 to sa mi páči

jojake
23. apr 2015

@majaxy Hej to mam z tej rozpravky Masa a medved, len nech ti do tej hibernacie nevbehne nejaka Masa (lebo ta slahne) 😀

acer11
23. apr 2015

zožeň si nejakého zvera 😀

majaxy
autor
23. apr 2015

@acer11 Už som veru uvažovala nad psíkom, ale bývame v činžiaku tak to by som v byte nestrpela....

miskap2111
23. apr 2015

@majaxy ja mám nad 45, deti 23 a 21 ročné a zatiaľ nepociťujem vobec to, čo ty- práve naopak. Samozrejme, týždeň mi vypĺňa práca, ale popri tom sa snažím ísť si každý deň zabehať. Večer už bývam úplne "vypľutá" 🙂, tak som rada, že sa vyvalím na gauč (doslova 🙂 ) a zoberiem časopis, knižku, zapnem telku, surfujem na nete, "koníkujem".. A už je zrazu 23.00, ani neviem ako a to si ešte vždy poviem, že namiesto čítania časopisov som sa mohla učiť holandštinu, ktorú musím čo najrýchlejšie vedieť. Počas víkendov sa taktiež nemôžem sťažovať na nejaký nadbytok času- raňajky, potom beh, najeké domáce práce, obed, po obede krátky šlofík 🙂 a popoludní vždy ideme von s manželom- na prechádzku do mesta, alebo iných miest (hoci aj vzdialených niekoľko desiatok km-proste nasadneme do auta a ideme), alebo na návštevu, alebo návšteva k nám (vtedy je to trochu hektickejšie, lebo pripravujeme pohostenie), v lete trošku bicykel, niečo porobiť na terase, alebo sa chodíme kúpať.. A ani sa nenazdáme a uź je tu večer - otvoríme si dobré vínko, pustíme si film. Alebo ideme do kina.. Nedeľa je v podobnom duchu - tiež ráno behám- dlhé trate (aj 2 hodiny), manžel vtedy varí. Popoludní ideme vždy na návštevu rodičov. A víkend je za nami. Vždy si poviem, ako to všetko preletelo a opäť ako som nestihla iné veci. Mne ten čas naopak beží ako splašený.

majaxy
autor
23. apr 2015

@miskap2111 Krása, tak nejak by to malo vyzersť. Lenže,manžel má volno vtedy ked ja nie, a naopak, takže možno práve to ma ubíja že sme tak málo spolu

acer11
23. apr 2015

@majaxy a cica? 😉

miskap2111
23. apr 2015

@majaxy áno, možno je to práve to. Práve blízki ľudia nám najzmyslupnejšie vypĺňajú voľný čas- je to ten najlepšie vyplnený voľný čas, ak ho možeme stráviť s nimi. Neviem, aký máte program, keď máte obidvaja voľno- ale určite aspoň vtedy sa snaž vyplniť si ho s ním- či už tie prechádzky, alebo kino, alebo pekný večer pri nejakom dobrom filme. A medzi tým- asi ti chýbajú priatelia. Neuvažovala si začať robiť nejaký šport, kde by si sa stretávala s inými ľuďmi (nemusí to byť ten beh, ale napríklad joga, či kalanetika atď..)? Alebo sa každú sobotu výber na nejakú výstavu, alebo akciu- aj keď sama, ale aspoň sa spoločensky "vyžijes". Ďalej učenie sa jazyka- jazykovka.. Mňa napadá milión aktivít- len si musíš vybrať, čo by ťa bavilo a možno tam stretneš nejakú inú žienku, s ktorou budete mocť ísť niekedy na kávičku a ten čas ti prejde zmysluplne.

horana
23. apr 2015

@majaxy To je od povahy a nie od veku, ako moze sa niekto nudit nechapem. Aj ked mam volny cas, tak relaxujem, nie je to nuda, ale vysada, citam si, idem na prechadzku, nejaku zalubu, kto ma aku. Je fakt ze u mna sa to vacsinou rata na minuty. Ja by som si ale aj celodenny volny cas vedela uzit. Zatial aj ked sa blizim k 40 ho nemam a v 45 tiez zdaleka nebudem.
Viem si predstavit kebyze uz aj nic ine nemam a deti prec, ono dnesna doba je taka ze kazdy len pre seba robi a to nenaplna az tak, cestovanie, divadla, atd atd, stale len ja ja ja a to je na konci vzdy prazdne, treba skusit ze pojdem dobrovolne robit verejnosprospesne prace, mozno ani nie organizovane keby sa nedalo, ale vzdy sa da pomahat potrebnym, zbierat odpadky, ist citat dochodcom do domova (prijmu hociakych dobrovolnikov), do nejakeho zdruzenia neziskovo co robi dobre veci, ponuknut pomoc mladym mamickam ktore sa nezastavia, je to o sposobe ako byt uzitocny. Uz spominanym psikom sa da pomahat aj takym z utilku s vencenim, prijdes, vezmes psika, vyvencis, odovzdas. Ked sa chce, cesta sa najde, ked sa nechce, treba sa spociatku donutit vyslovene, potom to uz pojde samo a este aj nadsenie sa prida.

avanti
23. apr 2015

Co tak nejaka komunitna praca, dobrovolnictvo? Mozno vo svojom okoli, rodine najdes postarsiu susedku, ktorej obcas treba spravit nakup, mozno mamicku nad RD, ktorej obcas treba postrazit dieta, mozno nieco v najblizsej skole, skolke, farnosti, materskom centre, komunitnej zahrade - mozno len prilezitostne vypomahanie s organizovanim mensich udalosti. Mozno nejake privyrobenie si a zaroven byt s ludmi - niekde v ramci brigady zaskocit za niekoho na 2-3 hodinky... 😉

majaxy
autor
23. apr 2015

@miskap2111 Ano aj ja poznám teoriu milion aktivít, len volak ma všetko prestane baviť, skrátka sa musím nejak nakopnúť. Popri práci sa venujem MLM firme, čo ma baví tiež, no a kto to pozná, zoberie vela času. Robím to s chuťou týžden dva, potom príde pocit že to robím na silu a už sa mi nechce a tak je to so všetkým. Nechcem sa tu stále ohánať tými pocitmi a rečami prečo sa niečo skôr nedá ako dá, ale je to skrátka tak 😢

sovica
23. apr 2015

Berte to ako daný prechodný stav. Asi po tom nekonečnom kolotoči potrebuje vypnúť vaše telo aj vaša myseľ. Tak si to užite 🙂. Relaxujte - prečítajte si dobrú knihu, pozrite dobrý film, každý deň choďte na dlhšiu prechádzku do prírody - možno vás potom napadne niečo, do čoho by ste sa mohli pustiť a čo by vám robilo radosť, z čoho by ste mali pocit naplnenia.
Odporúčam prečítať knihu Začínam znova - Susanna Kubelka. Sú to pravdivé príbehy o ženách po 40, ktoré sa opäť "nakopli" a začali "žiť" 🙂.

majaxy
autor
23. apr 2015

@sovica No tak nejak sa smerujem, kupila som si dve knihy,len už som ich aj prečítala, chodím na prechadzky a skúšam nechať plynúť myšlienky, čo ked ma voláka nakopne, no teraz som žial pn.Da sa ta kniha stiahnuť?

eeffka
23. apr 2015

@miskap2111 ej bistu ty si aka hedonistka 😀 , ja sa tak velkych deti dockam pred 60kou... a najviac sa mi rata ta nedelna doobednajsia cast, ked vari niekto iny ako ja.
@majaxy
Ja som tak trochu sebec, ja som nikdy nehrdlacila pre rodinu, ako postaram sa, ale ked chcem mat svoj klud, kamosky, kavicky, shopping tak idem a robte si s tatkom co chcete ...
keby som mala cas len pre seba, tak by som chodila po poznávacích zajazdoch a na masaze 😀

takyna
23. apr 2015

@majaxy praca praca a zase praca 😉 , potom sa ani nenazdas a zase nebudes stihat ako stara mama 🙂

majaxy
autor
23. apr 2015

😉 no nato ma syn eštre čas, dufam, ale ja trénujem, zvyknem si požičať krstniatko....

ricardo35
23. apr 2015

@majaxy JA si myslim ze ide u vas o hlbsi problem a mali by ste zajst za psychologom, porozpravat sa.

henikav
23. apr 2015

@majaxy aby sme sa nenudili, urobili sme si dalsiu dcerku, takze sa asi az do staroby nudit nebudeme 😉
Ale keby nebola, asi by som stale sledovala nejake akcie, koncerty, nejake cestovanie.... no a asi by som tiez robila zmeny v dome kazdy tyzden 😀 Aktivity sa snazim rozdelit rovnomerne medzi rodinu, akcie kolegov z prace ci kamosky. Milion veci, ktore by som chcela stihnut a nemam na ne cas, popri praci som zachranarka, poziarnicka, peciem torty pre mojich znamych, nieco robim v zahrade, chodime na tury, na bycikle, alebo aspon kacky nachovat v parku, ked je pekne opekame, ked prsi, opekame tiez ale pod pristreskom, ktory mimochodom este treba podokoncovat (opekali sme uz aj cez zimu pri stavani snehuliaka).... Kamosky v mojom veku uz maju vacsinou odrastene deti, tak stale nieco organizuju, medzi sebou, ako relaxacny den, masage, predaj bizuterie a kozmetiky u niektorej doma, popritom kecame, vypijeme nejaky sampus. Alebo si dame masaznu vanu u inej kamosky... len tak babinec. Aj nas pubertak vymysla, akurat siel s kamosmi na par dni do Skotska, to nam zabralo par mesiacov, vsetko naplanovat, zorganizovat povyhladavat a rezervovat. Ja by som sa chcela naucit lietat na takom malom bzuciaku, jooooj nuda nehrozi, aj ked raz by som si rada vyskusala aspon na pol dna ze ako nuda vyzera, ale vzdy mam milion myslienok v hlave co by som chcela stihnut 😉

majaxy
autor
23. apr 2015

@henikav Mne zdravotné dôvody nedovolili viac detičiek.Nechápte ma zle, nevyplakávam večne nad sebou, sledujem motivačné videá, či knihy popri inom, len nechápem prečo mi ide všetko akosi ťažko. Ja dakujem za všetky odpovede, chcela som možno rozvíriť diskusiu, a hlavne som bola zvedavá, ako to funguje inde, či tiež prišlo u niekoho k takémuto hlúpemu obdobiu, ako to prekonal a tak podobne...

sovica
23. apr 2015

@majaxy Fúú, neviem, či sa dá stiahnuť, lebo je to dosť stará kniha. Ja som si ju kúpila ešte na strednej škole 🙂 . Mám ešte toto staré vydanie:
http://www.mestskakniznicabojnice.sk/katalog-kn...
A odporúčam aj Konečne po štyridsiatke:
http://www.martinus.sk/?uItem=37324
Myslím, že v knižnici nájdete obe. A ak do knižnice nechodíte, tak máte hneď novú aktivitu 🙂 a možno stretnete aj nejakých nových ľudí, porozprávate sa s pani knihovníčkou a deň bude hneď krajší 🙂.

henikav
23. apr 2015

@majaxy chapem, ved okrem malej tam bolo par inych myslienok. Samozrejme si treba vediet vybrat co bavi teba, mna by este bavilo asi chodit na tanecnu po veceroch s manzelom, alebo na nejaku zumbu s babami, do kina, po butikoch, na starsie kolena by som sa chcela naucit hackovat, rada tu pozeram take albumy s kadejakymi napadmi na rucne prace, pekne si to ukladam, ak by raz na to bol cas, niekedy davno som velmi vela citala, strasne rada by som si znova nieco precitala zas ale nejako nestiham. Chodim vzdy na nejake kurzy, teraz jazykovy, ale vzdy vyhladavam co maju v ponuke. Skus porozmyslat co by ta bavilo, lebo mam dojem ze z tolkeho volneho casu zacinas mat depku. Najdi si aktivity co ta bavia, kazdeho bavi nieco ine a za tym si chod. Ja mam este odlozene kontakty na kurz rebornovych babik, na gelove nechty, neplanujem to robit, len ja sa strasne rada ucim kadejake nove veci, mna to velmi bavi a ak ta nieco taketo chyti, mozes si s tym aj privyrabat, potom zas tie peniazky minut na dalsie aktivity, kurzy a cestovania...

kiki68
23. apr 2015

mojej kamosky mama si kupila dva psy, tie male kavalierky, povedala,ze mala este dojem,ze chce nieco pestovat ako deticky,ale samozrejme deti uz ne, to je pase. Tak to poriesila takto a je nadsena, ze ako je to take tutu mutu. Ale da sa vela veci robit, od roznych hobby, co sa pri detoch nestihalo, cez pomahanie detom,ludom, zvieratam ako dobrovolnik alebo tak.

ivanka12311
23. apr 2015

Tých kavalierikov mám aj ja🙂... Mama ich najskôr v dome nechcela užili sme si toho keď boli ešte šteňatá , no zvykla si a teraz nám robia len radosť 🙂 dokonca ich chodí aj venčiť čo nikdy predtým nerobila.. No čo deti má už veľké tak robí to tutu mutu dvom psíkom..