Rýchlo rozprávam a občas mi nie je rozumieť

12. jan 2022

Ahojte, chcem sa poradiť s tými čo si tým prešli. Rozprávam rýchlo, niekedy ma musia upozorniť,že mi nerozumejú ale aj rýchlo čítam aj rozmýšľam. Chcem tým povedať,že to nieje stresom. Čo Vám pomohlo spomaliť? Mám už 30 a mám pocit, že sa to vekom zhoršilo.

soldi
12. jan 2022

mam to iste. a mam 36 😀 ako dieta som s tym dokonca chodila na logopediu 😀 ale aj vsetko ostatne robim rychlo. nikdy som to nebrala ako nejaky problem, som proste taka 🙂 motorova mys 😀

malinoismum
12. jan 2022

Ja som rovnaká a nevnimam to ako problém – skôr je problém to, že vzhľadom na túto moju vlastnosť ma rozčuľujú pomalí ľudia…

nikha2809
12. jan 2022

Aj ja.Aj rýchlo píšem a nekontrolujem to po sebe, hoci viem že mi to mobil veľakrát aj prepise a potom keď to po sebe čítam len sa chytám za hlavu.Snazim sa kontrolovať hlavne keď večer deťom čítam rozprávku,ale je to pre mňa utrpenie rozprávať tak pomaly 😂

hanka1674
12. jan 2022

Asi by som to neriešila. Ono jedine sa sledovať a skúsiť spomaliť. Ale tak keď majú problém, že nerozumejú, tak sa ozvú a vieš to zopakovať.

soldi
12. jan 2022

@malinoismum 😀 haha, to si uplne vystihla s tymi pomalymi ludmi 😀 . ja mam aj vsetky 4 deti take rychle, to k nam ked prides na navstevu, tak vidis len take styri rozmazane smuhy lietat po dome 😂

malinoismum
12. jan 2022

@soldi …. Tak to ma byt 🙂 A po tvojej poslednej správe som veľmi šťastná, že 👉🏼práve po tvojom dome🤙🏼🙏🏽💋

janetinka27
12. jan 2022

tiez rozpravam rychlo. a obcas sa mi stane, ze ked rozpravam s niekym, co sa v reci zasekava, tak akoby to preslo na mna a zacnem zle artikulovat a ide ma vyrutit 🙂 ked rozpravam napriklad so starsimi ludmi alebo potrebujem nieco vybavit, tak sa s nazim hovorit zrozumitelne, pomalsie, ale akonahle som na slobode, tak zasa idem jak gulomet 😂

marcellka32
12. jan 2022

Tiež rozprávam rýchlo a vadia mi ľudia, čo rozprávajú pomaly, ale rešpektujem to...niektoré videá na YouTube si dávam so zrýchlením 🙂

kormino
12. jan 2022

Tiež rozprávam rýchlo s tiež ma rozčuľujú pomalí ľudia a mám 51,neriešim😀

jujala
12. jan 2022

my sme zas "normalni" jedine syn je "rychly" a ani popel mu velakrat nerozumiem...

titla
12. jan 2022

Kym normalne artikulujes a rozumiet Ti, nemyslim si, ze je to problem s ktorym treba nieco robit. Ja nie som ziadna "motorova mys"😀, ako tu bolo spomenute, ake spomaleni ludia mi lezu na nervi podstatne viac, ako niekto s vrtulov v ...
Co neznasam, ak je niekto rychly ale nedosledny. Vsetko hrhr, ale robota po nom nedotiahnuta a s chybami a oprava s kontrolou zaberie omnoho viac casu. Takze ja osobne rychlejsi prejav za nedostatok nepovazujem.

annm81
12. jan 2022

Ja som to mala podobne. Plus kombinované s tým, že nedokážem vytvoriť jednoduchú vetu. Mám v hlave ku každej myšlienke ešte alternatívy a podmienky kedy to platí a tak ďalej a tak ďalej... Takže som rýchlo sekala za sebou siahodlhé vety.

Potom som sa musela postaviť pred študentov a zistila som, že takto to nejde. Veľmi mi pomohol tréning. Vezmi si nejakú knihu a nahlas čítaj. Vždy keď si uvedomíš, že máš príliš vysoké tempo, spomaľ. Snaž sa jasne artikulovať a dodržiavať prestávky pri čiarkách a na konci viet. Keď ti to pôjde, sleduj si aj melódiu a silu hlasu. Neskôr sa nauč nejaký text naspamäť, postav sa pred zrkadlo a odcituj ho z pamäti. V poslednom kroku si vymýšľaj jednoduché témy a hovor o nich nahlas bez prípravy. Uvidíš, že to pomôže, i keď človek sa pri tom tréningu samozrejme cíti ako blbec.

bubinko1506
12. jan 2022

Nas maly je taky, usta sa mu nezastavia cely den, strasne vela veci chce povedat naraz, tak rozprava potom velmi rychlo a zajakava sa. Chodime aj na logopediu, aby sa spomalil a zrytmizoval myslienky s tym, co hovori.

h2
12. jan 2022

Aj ja rýchlo rozprávam, nejako to neriešim. Keď potrebujem niečo povedať pomaly, musím sa na to vedome sústrediť, aby som nezrýchľovala. Mám aj kamošku, ktorá tiež ide, ako z guľometu. My dve, keď sa rozprávame, tak sa ešte ako keby zrýchlime navzájom. My si rozumieme každé slovo a ľudia okolo nás nechápu. 😂

michaela789
12. jan 2022

@malinoismum presne 🤦‍♀️ ja som ako motorová myš, rýchlo chodím, rýchlo nakupujem, všetko rýchlo.... a keď mám niečo dočinenia s niekym lekárovým, ide ma trafiť šľak. S maminou keď som chodievala do obchodu za mlada, tak som ju doslova tlačila pred sebou nech už sa konečne pohne 😅 teraz tlačím manžela.... 🤦‍♀️

noemi155
12. jan 2022

Tiež rýchlo rozprávam a keď niekto ,že nerozumie a mam spomaliť pripadam si v mojom mozgu ako spomalený retos…
Proste nejde mi to
Nikdy som s tým problém nemala,pokial sa ozaj človek nestretne s pomalenymi ľudmi,tí to kritizujú najviac….
Ale tak každý sme nejakí,buď to okolie akceptuje alebo bohužiaľ…

maggie1978
12. jan 2022

Tiež rozprávam rýchlo, aj som rýchla s vrtuľou v zadku a neriešim....a áno aj mne vadia pomalí ľudia, trpím pri nich 😂 ...ale rešpektujem, kazdý je iný.

malinoismum
12. jan 2022

@michaela789 Úplne ti rozumiem, tiež mám doma takého “pacienta”, ktorý ma na všetko čas. Ja som úplný opak – ale prekvapivo, funguje to, samozrejme – ja som tá, ktorá musí pripomínať a niekedy aj niekoľkokrát – chvalabohu, že nestratím nervy keď si to aj tak často urobím sama🙂
(napríklad: týždeň mu hovorím, ako dáme dolu stromček a zanesieme vianočné veci do pivnice, pretože som v8. mesiaci, a chcela som si už pripravovať veci do Pôrodnice = výsledok? Kým bol v práci, po dvoch dňoch som ho prekvapila,že som to všetko zariadila sama, samozrejme aj s kufrom do Pôrodnice…)
* Ale aby som aj jeho vyzdvihla, včera som mu ráno spomenula, aby sme zložili postieľku – fakt som nečakala že večer bude zložená😅🙄🙏🏽

kacena4
12. jan 2022

moze to byt brblavost logopeficka diagnoza kuk google

michaela789
12. jan 2022

@malinoismum panebože, nemáme rovnakého muža doma? Pred dvoma týždňami som kúpila komodu a odvtedy sa skladá 🙈🤣 keby som mala na to zručnosti, tak už mám zložené 4 a otváram fabriku na komody 😂
Niekedy mi tečú nervy ale aspoň sa dopĺňame. On ma brzdí, keď som príliš zbrkla a ja jeho kopem pred sebou, keď niečo naozaj súri 😅 verím, že u vás je to rovnako a spolu tvoríte jednu dokonale vyváženú osobnosť 😁

zuzanka.zuzu
12. jan 2022

no ako vidím,kočky sa tu predbiehajú, pre ktorú to väčší problém nie je 🙈 ale ono to problém JE keď niečo potrebuješ a ľudia ti nerozumejú, resp. keď potrebuješ o sebe vytvoriť dobrý obraz a takto ti to nepôjde (ak ho nepotrebuješ, tak si iste povieš, že kašleš na nich, ale nie všetci tak môžu fungovať nezávisle na zvyšku spoločnosti 😉 ) čiže bež ohľadu na to za ako spomalených považuješ ostatných, žiaľ si ty tá ktorá sa bude musieť prispôsobiť...

autor
13. jan 2022

Ďakujem za odpovede,som rada,že nie som sama 😀 snažím sa koncentrovať sa a rozprávať pomaly ale vtedy si pripadám ako spomalená akoby mi niečo chybalo😂 to s tým čítaním rozprávok deťom je pravda, je to utrpenie čítať pomaličky....poprosila som manžela nech má upozorní keď začnem zrychľovať nech prídem na to kedy to robím.
@malinoismus skúsim to ďakujem 🙂