Rodina bez auta

danuta1414
21. mar 2015

Ahojte, nemáme auto a ani ho nepotrebujeme. Jednoducho netúžime po ňom. Aj keby sme mali naviac peniaze, investovali by sme do niečoho iného. Vodičáky máme obaja a známi sa pýtajú, prečo nie aj auto? Je nás tu viac takých bez auta?

mima4
21. mar 2015

@danuta1414 a načo ste si teda robili tie vodičáky, ked nepočítate s autom? Podla mna uz tie peniaze (za dvoch cca 600 eur) ste mohli investovat do niecoho ineho.

enka81
21. mar 2015

Podla mna je to vec zvyku a lokality , kde zijete. My byvame na dedine, sice dost velkej, ale... Kedze sme dedina, nie je tu MHD, takze ist 3 km rano s dvomi dobcami do skoly, skolky je pre mna jednoduchsie ist autom. Hlavne, ked je zima, ked je teplejsie , vytiahneme bicykle. Dalej obchody, vzdy sa najde nieco, co idem zohnat do susedneho mesta, mohla by som ist autobusom, ale zase je tu ta pohodlnost a idem radsej autom. Tak isto nekonecne navstevy specializ. dr. s detmi, je to pre mna jednoduchsie autom. Tiez v lete vylety do zoo a pod. sa tiez lepsie organizuju s autom.
Ale ak by som byvala napr. v meste, myslim, ze by viac stalo na parkovisku ako jazdilo. Takze si z toho nic nerob, jednoducho ho nepotrebujete. A este dodam, ze moj manzel by asi nevydrzal bez auta, je to jeho hobby a vlastne aj moje.

prasiatko30
21. mar 2015

Ja si zivot bez auta nemozem predstavit - i ked napr ja ho denne nepouzivam ale napr tazke nakupy - chodim do obchodu raz dotyzdna a nosim vodu v 6,5l flasach aj 4-5, mlieko aj 8 -12 tetrabrickov plus ostatne veci na yzden ked sa do toho este strafi praci prasok, hajzel papier a podobne objemnejsie veci alebo tazsie veci tak to si neviem predstavit ako by som to vliekla, potom ked clovek potrebuje ist urgentne k lekarovi tak to komu budem volat ci budem burcovat sanitku koli tomu ze moja dcera ma otitis a strasne ju to boli???? Ked sa ide na vylety - na polovicu miest by sme sa nedostali lebo autobus ani vlak tam proste nechodi alebo ak aj chodi tak maju absolutne nevyhovujuci timetable. A to napr na chodenie do skoly alebo po kruzkoch s detmi preferujem ist peso a veru su aj tyzdne kedy auto z garaze vytiahnem len na ten nakup ale je tam a ak ho treba tak sa pouzije.
Inaksie moji rodicia nikdy nemali auto a ja si pamatam ze mne to pekne liezlo na nervy - nakupy sme vlacili ako tazne kone, pripadne furt bolo treba chodit do obchodu lebo volaco chybalo, nejake vylety zabudni lebo tam autpbus nechodi alebotreba prestupovat a nakoniec 60km ktore by si autom zmakla za 30min to boli aj 2-3 h alebo aj viacej ak ti nahodou ufujazdil bus spred nosa. Na vylety sme chodili zifalo malo lebo sa tam nedalo proste dostat hromadnou dopravou - otras. Na mnohe miesta som sa dostala az ako dospela s autom

danuta1414
autor
21. mar 2015

@mima4 Manžel si ho robil preto, že skoro každý chlap a ja som pri tom jazdení tiež zistila, že k tomu nemám vzťah. Ostatne obchody máme blízko a veľa necestujeme, takže by bolo nevyužité. Vodičáky sme robili dávno, už ani presne ,nevieme koľko stáli. A občas sme ich využili, ale nie na vlastnom.

janinah
21. mar 2015

chýba základné info- či máte deti? až potom človek zistí ako veľmi je auto potrebné,ak chceš všetko postíhať...práca,škola,vozenie na krúžky,nákupy,dovolenky,víkendy...bez auta si to neviem predstaviť,šetrí mi čas a nohy

cherry1981
21. mar 2015

Tak ja si tiež život bez auta neviem predstaviť. Využívam ho takmer denne keďže byvam na dedine o to viac si to bez neho neviem predstavit 😀 ale určite sú rodiny kde ho nemajú aj keď si myslí,že v dnešnej dobe je už auto súčasťou a nevyhnutnosťou takmer každej domacnosti 🙂

bonaqa2013
21. mar 2015

Máme deti, posledná dcéra má zdravotné problémy - takže po lekároch je to super. inak aj na nákupy, ku svokrovcom do ZA, v lete na kúpalisko, v zime na lyžovačku. Auto pre mňa nie je luxus, ale pomocník.

katy1979
21. mar 2015

ja som tiez nemala dlho auto. A to aj s dvomi detmi. Nerobilo mi problem ist autobusmi.
Ale kedze som si nasla robotu ze autobusy chodili raz za cas auto sme museli zaobstarat.

0silvia0
21. mar 2015

@danuta1414 poznám viac rodín bez auta, väčšinou sú to ľudia, ktorí bývajú v centre mesta a do práce chodia pešo a deti do školy tiež pešo, poprípade busom, polikliniku a nákupné centrá pod nosom. Jednoducho nie sú ochotní živiť auto len kvôli nejakým výletom, alebo návštevám raz za mesiac. Vedia si to zorganizovať aj vlakmi, autobusmi, v prípade núdze taxíkmi vrámci mesta.
Takže ak máte takýto podobný životný štýl, auto vám skutočne netreba, nakupovať sa dá aj denne po trochách, jednoducho veľké nákupy raz týždenne nie sú možné. Všimla som si, že ľudia riešia nákupy taxíkmi z nákupných centier. Do centra idú pešo, odtiaľ si zavolajú taxík (2 eurá) a s nákupom sa odvezú domov.
Ja auto využívam, ale nie denne, ja osobne tak 2-3 krát do týždňa, veľmi rada chodím pešo, ale niekedy je pre mňa nenahraditeľné, hlavne keď idem niekam večer, pešo už nemám odvahu ísť a autobusy nechodia často. Alebo keď potrebujem niečo riešiť s deťmi a potrebujem sa rýchlo presunúť.
Takže každý má iný životný štýl a každý je zvyknutý na niečo iné. Ak vám auto nechýba, nemusíte si ho zaobstarávať len kvôli poznámkam známych 🙂

danuta1414
autor
21. mar 2015

@janinah Škola je blízko, obchody takisto.

kliara
21. mar 2015

@danuta1414 - neviem koľko máte detí? Viem si predstaviť fungovanie bez auta, ak človek býva v meste a má všetko blízko, nikto nedochádza do práce do iného mesta a pod. Ale čo výlety? Chodíte na nejaké? Ako?

natalym
21. mar 2015

Nepotrebujete, nemáte. Mne sa to páči, dneska každý chodí autom aj na hajzel. Chceš povedať, že by si si ho kúpila aby ľudia boli ticho?

janinah
21. mar 2015

@danuta1414 aj ja mám obchody pod nosom,školu pár metrov vedľa,tam chodíme pešo,to je jasné..ale nebyť auta,tak z časových dôvodov by sme nestíhali hokejové treningy,predtým hudobnú na opačnom konci mestalekárov n aobjednávku .....,teraz som v pohotovosti kvôli chorobe otca a hocikedy tam bežím niečo riešiť /10km/napr. naštedrý večer o 21,00 som bežala otcovi zastavovať krvacanie z nosa....ja ťa nepresviečam,že kupuj auto,to vôbec,len píšem,že v dnešnej dobe je pre mnoho ľudí nevyhnutným pomocníkom....a myslím si,že aj "navásdôjde" 😉 ..ak však obaja máte vodičáky a neajzdíte,tak to potom bude pre vás dosť šok a bude treba chytať prax kondičnými jazdami v autoškole...

prasiatko30
21. mar 2015

My mame tiez vsetko na dosah ruky - supermarket je asi 5min chodze, dr tiez blizko, ale ked dcera mavala FK. A bolo treba vystartovat z domu o 1-2 nadranom na pohotobost tak sme len pozbierali veci a muz nas bral na pohotovost, pripadne druha nadranom bolesti stredneho ucha co sa skriabala po stene tak tiez sa len jeden z nas obliekol nasackoval mladu do auta a za 5 min bol na pohotovosti. Nehovorim o tom ked treba ist vyzdvihnut niekoho na letisko - ked pride rodina - to by ma asi svihlo kebyze mam zhladuvat niekoho na odvoz - pre mna mat auto znamena mat slobodu pohybu.

mima4
21. mar 2015

@danuta1414

ono to fakt zavisi od potrieb rodiny a od zivotneho stylu rodiny, cize ak by vam len stalo zbytocne v garazi, tak je zbytocne si auto kupovat 🙂
My aj ked sme zatial len dvaja..tak auto dost vyuzivame... ci su to velke nakupy (pre mna kazdy dne v obchode je neprijatelne a je to zabijanie casu), tak aj preprava na navstevy (jednou cestou autom za den zmakneme ich aj niekolko), ci vylety (je super si davat zaujimave trasy...ist tam na zamok, tak pozriet toto, inam hento - opat nepredstavitelne cakat na busy/vlaky) a navyse milujem soferovanie 😉

Pre mna osobne vyuzivanie auta rovna sa vyssia kvalita zivota. ale je pravda, ze idu tam aj prachy a dost... takze aj v tomto smere plati "kto nema na banany, nech nekupuje opicu" 😉

prasiatko30
21. mar 2015

@mima4 hej a potom napr ist na nejaky vylet a nepaci sa ti tam pripadne skoncia skorej ako si si myslela skocis so auta a ides dalej ked si autobusom alebo vlakom tak musis vydrzat aj keby sa deti po stenach skriabali pripadne odist skor aj ked je to este zaujimave.

sendy182
21. mar 2015

@danuta1414 ked byvas blizko mesta alebo v meste auto ani nepotrebujes.....no je to pohodlnejsie.....ak mas viac deti byvas od ruky od mesta....kde riesis lekarov....kruzky....urady....tak auto je vhodna investicia......nevynimajuc vylety do vzdialenejsich miest...... 🙂 ......

mima4
21. mar 2015

@prasiatko30 presne tak. Ja som z rodiny, kde auto nebolo... takze viem si porovnat s nim aj bez neho 🙂 Nehovoriac ze neraz rodicov/svokrovcov bereme k lekarom.. nakupime im vo vacsom potraviny (napr. 10 kg muky, balenia malinoviek,..atd) + desiatky inych vyhod a vyuziti auta. Ale asi fakt zavisi od stylu zivota... a od toho co komu vyhovuje.

prasiatko30
21. mar 2015

@mima4 presne tak mojim rodicom tiez nikdy nechyablo auto - vsak na vylety sa nechodilo a do nemocky alebo ku doktorom peso alebo autobusom aj ked ti dobreze creva nevyseli z brucha.

ukulela
21. mar 2015

jasne, ze sa da zit bez auta, no je to uz o pohodlnosti. nakupy, dochadzanie, vylety- bez auta to treba lepsie planovat. no zas napr cestou vlakom /busom sa zas da citat aj pracovat. a niekedy je to v zapche aj kratsie ako autom.
my sme z rodiny, kde sme auto nemali, boli sme tri deti a dostali sme sa vsade aj busom/vlakom🙂 teraz mame doma auta dve,ja aj muz, lebo inac by sme nevedeli dochadzat za pracou. nas pracovny cas sa neviaze na spoje, ktre odtialto chodia ...
a @mima4 - vodicak som si robila v case, ked som ani nechyrovala o tom, ze auto mat budem. uz aj preto, lebo dnes ho potrebujes k mnozstvu pracovnych pozicii, aj teraz casto jazdim sluzibnym.

m3693
21. mar 2015

My sme kupili auto az teraz ked mala dcerka dva mesiace. Podla mna sa da zit aj bez neho ale ak ma clovek dieta je ovela pohodlnejsie ho mat. Napr. Mame decku lekarku na uplnom kopci mesta a mala sa narodila v decembri. A veru som sa unadavala kym som vytlacila kociar do kopca po zavejoch ano zvladla som to ale s autom by to bolo pohodlnejsie a lepsie nehovoriac o malej ktora mala dva tyzdne a von -10 takze urcite sa da zit bez neho ale je velkym pomocnikom hlavne pri detoch

cukricek12
22. mar 2015

ked som byvala s rodicmi tak sme ziadne auto nemali a dalo sa zaobist aj bez neho.potom som si spravila vodicak,kupili sme auto.teraz si to bez auta neviem predstavit 🙂

prasiatko30
22. mar 2015

@ukulela v tom lepsom planovani ti musim oponovat - asi pred 4r som bola na mesiac u mojich rodicov - nechcela som poziciavat auto na tak dlho a este k tomu v zime ja na sk nesoferujem - raz sme sa vybrali do blizkej doliny na kvazi lyzovacku lebo jedna dcera bola velmi mala na lyzovacka a ta druha sa zase nechcela postavit na lyze ani za svet - tak sme si povedali s babkou ze zoberieme sanky a aspon sa posankuju - posledny ranny autobus na dane miesto isiel okolo 11h a prvy popoludnajsi naspat okolo 16,30 -17.00h - my sme uz po dvoch hodinach nemali moc co robit - aj sme sa tam naobedovali aj boli na preliezackach, ale ked uz pomaly zachadzalo slnko a deti omrzeli sanky tak sme akurat tak mohli zaliest do miestneho bufetu a tam cakat dalsie 2h na autobus - mozem ti povedat ze sme tento vylet viackrat nezopakovali - proste tie autobusy a vlaky nechodia vzdy tak aby ti to ako rodine s detmi vyhovovalo - mozes to planovat ako len chces. a to je len ukazka. 😅

svetluska82
22. mar 2015

@danuta1414 my sme dlhe roky zili bez auta, az raz som nahovorila manzela a kupili sme stare ojazdene fakt za par supov. Hlavne ze funguje klop, klop, klop. A az potom sa nam otvorili nove moznosti: vylety, velke a tazke nakupy sme zrazu mohli urobit , predtym sme sa trmacali s ruksakmi na chrbtoch, niekedy nas len tak napadne v nedelu, že chceme ist do okolia na kupalisko a ideme. Byvame v meste, takze auto sa vyuziva najma na velke nakupy a vylety. Predtym kuplaisko vzdialene 7 km bolo pre nas tabu, kedze busy a vlaky tam nechodia casto. Ja si to nemozem vynachvalit. 🙂

ukulela
22. mar 2015

@prasiatko30 ale ved ja to lepsie planovanie myslim prave tak - musis si cas naplanovat podla spojov, a trebars aj pocitat s takymito alternativami. musis si rozplanovat nakupy, nie ze raz za dva tyzdne do tesca a nahadzat to vseto do kufra ... pocitat s casom potrebnym na cestu ... samam uznavam, ze bez auta by som to uz dnes nedala. napr aj preto, lebo k detskej doktorke chodime 25 km - byvam na polceste medzi dvoma okresnymi mestami, ale stahovala som sa sem z velkeho mesta s tym, ze mame auta a nebude problem s logistikou.
inacsazilo bez auta pred 30timi rokmi, ked busy chodili pravidelne ajk mojej starkej na lazy- ale teraz, ked porusili regionalne vlaky a v malych dedinach vidia autobus rano a vecer, je auto v niektorych oblastiach nutnostou. v meste s dobreriesenou MHD a obchodmi naokolo nadosah nutne ale byt nemusi.

prasiatko30
22. mar 2015

@ukulela ono ten cas je dost tazko planovat ked sme chceli ist do lyziarskeho strediska ktory je len 20 km od miesta bydliska mojich rodicov a nic ine ako kopce na lyzovanie a sankovanie tam v podstate nie je - ja viem tiez sme mali moznost ostat sediet doma alebo ist na nakupy do centra 😀 - co sa ti snazim vysvetlit ze to auto proste na taketo rychle vylety je fakt velmi dobry pomocnik - mne by sa to mozno tiez sice viac pacilo tak ako to maju v izraelskych kibutz - kde maju k dispozicii komunity zo 10 aut a ty si musis dopredu nahlasit ked auto potrebujes - vlastnikom nie si ale mas ho k dispozicii na taketo pouzivanie - vobec by som proti tomu nic nemala ale bohuzial vieme ze v dnesnej spolocnosti by to tak nefungovalo 😅

andrejka1974
22. mar 2015

ja som si vodicak robila az vtedy, ked mal 3 syn 1 rok, odvtedy auto pouzivam skoro denne, pri 5 detoch je to nevyhnutnost, najma ked vozim najmensiu dcerku do specialnej skolky a hned po skolke na terapie do mesta na presun mam ledva 15 minut , co by som bez auta nezvladla 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂