Prečo sú ľudia ovce a vadí im len plast/umelina na hroboch?
Strašný tlak z médií je na nenosenie umelých vecí na hrob. Pričom chryzantémy ak je mráz často nevydržia ani prvú noc a sú ľudia, čo volia plast preto, že vydrží dlhšie, nie každý býva pri cintoríne a vie tam chodiť pomaly každý deň, ale sú ľudia, čo sa tam dostanú raz za pár mesiacov. A na druhej strane tu máme Vianoce o chvíľu a tu nikomu nevadí, že deti dostanú za izbu plastových harabúrd z Pepca, Actionu čo potom vidím pri košoch pohodené v stave ako nové-teda nehrané a je z toho len odpad, že v takýchto obchodoch ľudia kúpia každý rok nové plastové vianočné gule-aby nemali farbu ako vlani a nové plastové ozdoby.
Ale proti tomuto nemá nik nič, zlé je len dať jeden plastový veniec na hrob.
Ano mame vyhrady aj proti nakupovaniu lacneho plastoveho odpadu z temu a podobnych, a na vianoce detto. Takze mozes byt kludna, plast nas zabija kazdy den nielen na dusicky
Urob podľa seba, s a cudujem, že ťa to dokáže tak rozčúliť.
Robím tak ako vyhovuje mne.tlak z okolia m a nezaujíma teda
Hroby,ktore máme bližšie k bydlisku dávame Chryzantemy a na ďaleké hroby,kde ideme 2x do roka umelé vence.
A čo si povie teta z dediny alebo sestra, svokra ma fakt netrápi
Začni robiť podľa seba a nerozčuľuj sa toľko 🙆
@vanilkovazmrzka tak ale prečo toto médiá neriešia? že nech ľudia nekupujú tie lacné dekorácie na každé ročné obdobie čo sú ich plné regále? Nech radšej idú do prírody a vyrobia si prírodnú dekoráciu. Alebo že deťom stačí menej hračiek kvalitných a aby im ľudia nekupovali každú haraburdu čo zbadajú, však stojí len 2 eurá alebo 5 eur? Žeby preto, že proti nebožtíkom sa ľahšie bojuje a skôr im odoprieme ako si odoprie väčšina konzumného národa a hoci toto je oveľa väčší problém ako tie vence raz za rok? Mne to proste príde pokrytecké a o to mi ide.
Ako neviem ci este to funguje ze okolite krajiny platia Slovensku aby mohli ten odpad u nas zakopat .Ci uz postavili tolko recyklacnych fabrik tiez neviem .A umele vence boli na hroboch aj 50 rokov dozadu !Koniec koncov si media s...do huby.
Robim podla seba a o media a inych sa nestaram. Na hrobe mamy mam umelu ikebanu, ktora tam pekna vydrzi rok aj viac a zive kvety, ktore v lete chodime na striedacku polievat cela rodina a je to trochu otrava (horuce leta v BA)… uvazujeme, ze v lete zive kvety uz nedame. Na jesen zasadim vresy a tie pekne vydrzia do jari.
Vnukom kupujem zásadne drevené hračky a knihy.babiky z látky...kolegyne sa idú pretrhnut s nákupmi z temu,Ali a neviem ešte aké lacné stránky s haraburdami existujú,v action som v živote nebola...
Každý musí dozrieť aj v tomto,o našom národe si nijake ilúzie nerobím,sprostosť kam pohliadneš,česť výnimkám...
To je ten problém,nik sa o iných nestará...a akú planétu necháme vnukom nás predsa trápiť nemusí,my tu už nebudeme...skvelý postoj,že?
Úplne s tebou súhlasím,tie gyce na cintorínoch sú otrasne,kludne by tam stačilo položiť vetvičky čečiny a sviečku...ale to by susedia ohovaaaaaraliiiii
Autorka, media to riesia, je mnozstvo clenkov zameranych na negenerovanie plastoveho odpadu, to, ze si ich ty nezachytila, uz nie je chyba medii. Druha vec je, ze tieto dekoracie, ci uz dusickove, vianocn, velkonocne su nerycyklovatelne. V tom najlepsom pripade skoncia v spalovni odpadov, inac len na skladkach.
Ak mas ekologicke povedomie, nemusis cakat kym ti to napisu v mediach, vlastnou hlavou zhodnotis, co je vhodne. Nielen na Dusicky, ale aj na Vianoce alebo v podstate po cely rok. Ked ekologicke myslenie nemas, tak ta nas...(rdi) jeden clanok v mediach.
My nosime na hroby biologicky odburatelnu vyzdobu, kahance v skle su tam roky, meni sa len napln.
@simsalabim celoročne ti vydržia skalné rúže, sprav v nejakom kvetináči skalku, nasad tam tie skalné rúže, rozchodniky... Bude vždy zelené na hrobe a netreba polievať v lete. Ani pratat v zime.
To nie je pokrytecké. Každý nech začne u seba. Ak kúpiš dva umelé vence a inak sa k odpadu správaš zodpovedne, a si s tým okey, tak je to okey. My sami za seba plastové haraburdy zbytočne nekupujeme, ale na nulu sa to dá ťažko stiahnuť. Je pravda, že po dušičkách a vianociach sú plné kontajnery plastov. Ja súhlasím s tým, že by cintoríny riešili množstvo odpadu a nabádali ľudí na prírodné dekorácie. A takto nech robí každé odvetvie, nech ľudí motivuje nevytvárať odpad. Keď sa to potom spojí, bude výraznejší úspech.
Lebo mrtvym je to jedno. Nosenie akychkolvek veci na hroby je dobre akurat tak pre to, aby sa zijuci pribuzni ukazali pred ostatnymi zijucimi pribuznymi. Spomenut si mozes aj bez kvetov.
@viestta Kahance tiež nekupujem, len náplne do nich, máme na hrobe roky, kým nepríde víchrica a nezhodí ich na zem a neporozbíja. Na hrob kedže tam chodím málo jednu umelú ikebanu kúpim. Vždy bielu, aby ju rýchlo nevyťahalo slnko. Ale zase nechodím po Pepcu, Actione a nekupujem rôzne umelé haraburdy alias doplnky do bytu a nemám každý rok iné ozdoby umelé na stromček. Celkovo aj textil aj dekorácie aj obuv sa snažím šetriť a vydržia mi dlho. Takže podľa mňa prírode škodím menej ako mnoho čo akože na hroboch sú eko a v obchodoch kúpia každú lacnú blbosť čo vidia. A tu mi už potom príde moc, dávať na cintorín oznamy, že nenoste umelé vence a tak, lebo proste je to len jednostranne zameraná aktivita. Treba ľudí skôr globálne učiť, nech nekupujú každú blbosť a netvoria odpad a neničia planétu.
Tak jeden fakt je, že či plastové blbosti pod stromčekom, či plastové kvety na hroboch sú ťažko recyklovatelne, často sa vôbec nerecykluju.. na cintoríne kde mám rodicov je dostatok nádob na recykláciu snáď všetkého, aj tak to ľudia casto nerobia.. mne príde smutné že sa s tým nikto nepara hoci aj ma na to priestor..
Druhá vec čo ma zarazila je, že tie plastové kvety ktoré sa ponúkajú v predajniach pri cintorínoch vyzerajú dosť zle a nereálne a aj tak ich ľudia kupujú vo velkom.. umelé kvety dokážu byť aj krásne a napríklad v IKEA si človek dokáže kúpiť krásne umelé kvety či kytice za normálne peniaze a vyzerajú rozhodne lepšie ako tie krikľavé zvláštnosti..
Ja kupujem najradšej sušené kytice, vydržia dlho, vyzerá to nádherné a vôbec to nezaťažuje životné prostredie, resp.minimalne v porovnaní s umelými kvetmi, ktoré pod vplyvom počasia vydržia pekne Max sezónu a potom to ľudia aj tak vyhodia...
@vanilkovazmrzka 😂😂 ze prezili 2024 rokov pred nami aj s plastami .
V prvom rade je podstatné to, ako sa k človeku správaš za jeho života a nie, čo mu nosíš na hrob. Jemu je to už jedno a je to doslova len na to, aby tetka z hornej ulice neohovorila, že ste málo somarín doniesli. Zameraj sa na zdravé a úprimne vzťahy, kým tvoji blízki žijú.
Za druhé, tie umelé vence sú ohavné, gýčové a po dvoch týždňoch slnka a dažďa vyšedivelé a ušmudlané.
Za tretie, to, že je naša populácia je posadnutá konzumom, nie je téma, ktorej by sa médiá venovali len teraz a je maximálne chvályhodné, že sa rozpráva o tom, koľko plastu navláčia príbuzní na hroby počas Dušičiek.
Asi je toho dušičkového plastu megaveľa. Ale nech každý robí ako uzná za vhodné, to, že je to otras, to je fakt.
A navyse je vacsina tych dekoracii otrasna, tazky gyc, kriklave farby, cista katastrofa. No ale, "povinnost" splnena.
Ked zomriem, chcela by som byt spopolnena a je mi asi jedno, co s popolom urobia. Nechcem zaberat ziadne miesto na cintorine a nechcem, aby mi na hrob ktovie co nosili a robili si kvoli tomu starosti. Spomienky predsa ziju v srdci, nie na hroboch. A aj tak si ma o dve generacie uz nebude nikto pamatat. Tym dusickovym pretekom, kto ma viac harampadi na hrobe, fakt nedokazem pochopit. My doma nekupujeme kazdy rok ani novu vianocnu vyzdobu, ani nemame milion hraciek z Pepca alebo z Ciny, ani nekupujeme kvanta oblecenia... ale nech si kazdy robi, ako uzna za vhodne. Je to jeho vec 🤷♀️
@maranta_leuconeura presne tak a ešte sa vyvyšujú jeden pred druhým,kto drahší veniec kupil..
Autorka, poviem ti tajomstvo - mnohým ľudom, ktorym vadia plastové haraburdy na Dušičky, vadia plastové haraburdy rovnako aj na Vianoce 😉.
A potom sú tu ako ty hovoríš “ovce”, ktore kupujú veci na každý sviatok živým aj mŕtvym, ake v podstate “len aby bolo”. Kúpim plastovú ikebanu lebo sa dostanem na cintorín o pol roka (no ta už len bude v tom čase nádherná), kúpim detom v rodine na Vianoce plastovú haraburdu z Lidla/Pepca a samozrejme že to konci po pár dňoch pri smetiaku, lebo ved čo s tým ma ta rodina akože robit, často z toho kričí nekvalita a dieťa to zaujíma tak 30 minút, atd atd.
Lebo teraz su aktualne dusicky vies? Preto pisu o hroboch. Ked budu aktualne vianoce, budu pisat o vianocnom odpade. Este nejake dalsie otazky?
Nebožtíkom si sa mala venovať počas života a nie ich obkladať umelinami po smrti. Mŕtvemu je to jedno. Ja by som toto haraburdie zakázala zákonom.
Ja uprimne nechapem tuto slovensku posadnutost hrobmi… 🤷🏼♀️
Ja sa zas čudujem ľuďom, ktorí tie plastové gýčové kytice a vence kupujú.
Dnes som bola pripravovať hrob na cintoríne a všade tam boli väčšinou umelé kvety a kytice, ja som dala jednu živú chryzanténu v kvetináči a ostatné tiež umelé.
Autorka, nie, nepride mi to moc, ak spravca cintorina poziada aby sa nenosili umele vence. Podla mna je to spravne a ekologicke. Nehovoriac o tom, ze spravca cintorina ma potom zbytocnu robot s odstranovanim mnozstva odpadu. Biologicky odburetelne vyzdoby vie dat skompostovat a kompost pouzit na upravu cintorina. Niekto tych ludi vychovat musi, ked si niektore veci sami neuvedomuju. My nosime na hroby zive kvety, ked zvadnu skoncia v kompostovatelnom odpade. Za mna osobne radsej cisty prazdny hrob ako nejaky plastovy gyc.
Mne stačí, keď vidím na dvoroch tie otrasne obrovské domčeky a preliezačky na dvoroch, potom tie obrovské trampolíny o ktoré dieťa ani nezakopne. Tiež samy plast
Nechápem načo dávať mŕtvym plastové haraburdy na hroby, keď už tak živý kvet alebo ozaj radšej žiadny, na ľudí si treba spomínať a nosiť kvety kým sú živí, potom im je to už ozaj jedno, ja na hrob nechcem nič alebo teda dúfam, že keď zomriem tak klasické pochovávanie už nebude existovať 🙂
Možno to bude pre teba neuveriteľné, ale predstav si že ľudia majú aj iné dôvody preco nekupovať zbytočne plasty, než si myslíš ty. Je kopec ľudí ktorí si vidia aj ďalej od nosa, a záleží im na prostredí, ktoré nechavaju svojim deťom.
Médiá nemajú riešiť to čo majú riešiť ľudia a politici. Na tieto veci je najúčinnejšie osveta a príklad. Médiá potom môžu dať takým ľuďom a mimovládkam priestor.
Zúfalý príspevok …..všetkých si kompletne hodila do 1 vreca