Prečo každý farár inak hovorí?

8. nov 2024

Zijem s partnerom mimo rodneho mesta pol roka. Svadbu mame naplanovanu na jesen o 2 roky. A teraz kazdy mi hovori inac. Mozem chodit na prijimanie kedze spoved je zbytocna lebo by sme sa museli zobrat zajtra? Jeden farar mi hovori, ze nemozem ani jedno a druhy, ze je to ine ked uz mame termin, ze mozem chodit.. Prosim poradte mi 😏

dzescebuly
8. nov 2024

Žijete v hriechu,podľa mňa je to svätokrádež ale tak som laik v tomto...

majus2323
8. nov 2024

Ani spoveď ani prijímanie je to snáď jasné ako facka. Do 2 rokov sa môže stať hocičo

autor
8. nov 2024

@dzescebuly myslim si to iste ale vela fararov, vela nazorov.. asi nebudem chodit na spoved ani na prijimanie.. az posvadbe, alebo teda tesne pred

hellwant
8. nov 2024

Ja som zatial nestrerol farara, ktory by to schvaľoval. Ono byvanie spolu nie je hriech, ale ak dvaja byvaju spolu, tak aby si mohla chodit na prijimanie, tak by ste museli mat oddelene postele a museli by ste byt bez sexu po celý vztah do svadby. Tam ide o milovanie. Aj keby ste nebyvali spolu a mali by ste sa milovali napr. niekde v stodole, tak musis sa vyspovedat, než môzes ist na prijimanie. Ziadne, ze napr. veď za týžden mame svadbu neplati. Tam je to v ramco Cirkvi jasne dane. Ale je to tak fajny hriech, kazdy ho miluje😅

viky7
8. nov 2024

nepoznám kňaza, ktorý by povedal, že keď niekto žije s niekým v spoločnej domácnosti a a teda aj intímne, že môže chodiť ku sviatostiam, lebo má naplánovaný sobáš... veď môžeš skúsiť ísť na spoveď a povedať kňazovi, že žiješ s partnerom v spoločnej domácnosti, nemyslím, že dostaneš rozhrešenie... úmysel vyhnúť sa hriechu je základom pri spovedi...

viky7
8. nov 2024

@hellwant presne, dokonca keď si môj dedko po babkinej smrti ( už po 70 ke ) našiel parnterku ( tiež ku 70 ke ) , kým sa nezobrali, ona musela požiadať o dišpenz, aby mohla pristupovať k sviatostiam, a priniesť nejaké vyhlásenie podpísané, že žijú spolu len ako brat a sestra.. alebo ako to nazvať

catherinah
8. nov 2024

Mňa by zaujímalo, ktorý kňaz povedal, ze keď máš o 2 ROKY! naplánovanú svadbu, tak môžeš chodiť na prijímanie.

hellwant
8. nov 2024

@viky7 aj vám to hodilo na diskusie pod Financie? 🤣

abbey1
8. nov 2024

Môžem mať otázku? Keď sa máte radi, žijete spolu, prečo budete čakať 2 roky na svadbu?

autor
8. nov 2024

@abbey1 chceli sme bud. Rok ale ten objekt je uz rezervovany.. mame termin na jesen 2026

autor
8. nov 2024

@abbey1 poznam viac osob, teda pary ktore cakali na sobas aj 2 roky tak ako my

h2
8. nov 2024

To vážne niekto odloží svadbu o rok kvôli tomu, že objekt, kde ju chce mať, je rezervovaný??? To iné objekty neexistujú? Keď ten objekt napríklad vyhorí, tak sa ani nevezmete?

autor
8. nov 2024

@h2 nerozoberaj preco o dva roky.. proste jesen 2026.. tak si to zelame a chceme.. ide len o to, ze nemozem chodit ani na prijimanie ani na spoved..

h2
8. nov 2024

Nemôžeš.

jankalukasova
8. nov 2024

@viky7 tak napríklad, keď sa bol môj dnes manžel, vtedy partner vyspovedať, lebo išiel za krstného rodiča, tak sa teda vyspovedal "z priateľky". Farár sa ho pýtal, či to je pre neho vážny vzťah a či spolu plánujeme budúcnosti, manželstvo, deti ... Povedal, že áno, farár sa pýtal, prečo teda nie sme manželia. Na to priateľ odpovedal, že ešte chodím do školy ale na rok už budem končiť, už v tej dobe sme mali kúpený pozemok na dom.. pán farár povedal, že keď je ten úmysel vážny a svadbe bránia len nejaké okolnosti, ktoré pominú tak je to v poriadku.... 🤷 A teda áno, školu som skončila, svadba bola, dom stojí, deti sú už tri... Neklamal...

autor
8. nov 2024

@jankalukasova tak mi tiez povedal jeden farar a druhy ma otocil pri dverach.. ze je to ok ak mame naplanovane

mirka0677
8. nov 2024

ty si povedala farárovi, že spolu s priateľom žijete (aj intímne), máte naplánovanú svadbu o 2 roky a on povedal, že tak to je ok, keďže je to už naplánované, môžeš pristúpiť k sviatosti zmierenia a k prijímaniu? Tomu ozaj neverím.

autor
8. nov 2024

@mirka0677 za mna ano, druhy mi povedal, ze nie

autor
8. nov 2024

@mirka0677 tak never, viem co mi povedal.. byvame v prenajme lebo chceme stavat dom.. tak ako je aj vyssie nadomnou napisane

hendikep
8. nov 2024

preco Ti zalezi na pristupovani k sviatostiam ked Ti nevadi ze zijes v hriechu? Akoze nemyslim to v zlom, len ma to zaujima co z tych sviatosti realne mas, ked Ta netrapi ze nezijes podla viery?
Knaz ktory Ti povedal, ze je ok to ako zijes, by sa mal nad sebou zamysliet. Este keby si mala svadbu o 2m tak mozno s odretymi usami.. ale o 2roky? Nonsense.

autor
8. nov 2024

@hendikep no dobre baby, mazem tuto temu.. chcela som len rady

h2
8. nov 2024

Veď sa na to pozri logicky: Svadba je ešte len naplánovaná, neprebehla. Má byť o 2 roky. 2 roky je strašne dlhá doba, stať sa môže všeličo. Len nedávno tu bola diskusia, kde dvojica vo stvrtok zaplatila zálohu na kúpu domu a v sobotu už sa rozchádzali.
To prijímanie k niečomu potrebuješ? Veď si choď kúpiť oblátky do obchodu, keď chceš. 😉

mirka0677
8. nov 2024

🙂 prepáč. lebo mi to príde neuveriteľné. Podľa cirkevných prikázaní žijete v hriechu a kňaz povie, že keďže o dva roky už podľa plánu v hriechu žiť nebudete, tak je to v pohode. Ja som počas toho, ako som s terajším manželom žila, k sviatostiam nepristupovala. Neviem totiž, čo by som na spovedi povedala: spala som s priateľom 15x, ešte ja budem, neľutujem to.... Ozaj ťa nechcem uraziť, len tomu nerozumiem. Ale teda ak s tým ten jeden kňaz problémy nemá chodievaj na spoveď k nemu. Držím palce.
A keď sme boli na poučení pred svadbou, nám kňaz povedal, nech ideme pred svadbou na spoveď k nemu, lebo keďže spolu žijeme, môže byť problém pri iných kňazoch s rozhrešením. on vie, že budeme mať na druhý deň svadbu, tak nám ho dá.

autor
8. nov 2024

@mirka0677 a myslis , ze by som si to vymyslela? Ja som len chcela vediet, ze preco knazi nemaju rovnaku odpoved a potom je clovek zmeteny..

summer23456
8. nov 2024

Autorka nemozes chodiť na prijímanie. Nám to vysvetlil farár,že podstatou spovede je úmysel neopakovat hriech. Ty ten úmysel nemáš, keďže zo spovede prídeš domov k priateľovi,nemáš úmysel ten hriech neopakovat. Keď budete mať spoveď pred svadbou,rozhrešenie ti dajú, lebo tento konkrétny hriech máš úmysel zmeniť. Ale vtedy keď to bude aktuálne. Nie o dva roky. Tak nám to bolo vysvetlené priamo dekanom.

bloger
8. nov 2024

Ja si myslím, že môžeš normálne prijímať sviatosti. Pokiaľ spolu intímne nežijete. Tam ide len o toto. Nič zlé nerobíš ak spolu len bývate. To nie je predsa hriech. Je dôležité aby ste sa navzájom spoznali. Teda ako by ste spolu dokázali fungovať. Ako kto reaguje akú ma povahu a tak. Okrem toho je predpoklad, že to myslíte obaja vážne. Inak by ste sa asi nechceli zobrať. Vzájomné spoznávanie sa teda nie je hriechom.

h2
8. nov 2024

@bloger 😂 To vážne si myslíš, že spolu žijú, večer si dajú pusu na čelo a každý ide spať do svojej postele?

bloger
8. nov 2024

@h2 Ja neviem ja ich nesledujem. To je už jej svedomie. Ona si to bude potom zodpovedať pred Bohom.

autor
8. nov 2024

@bloger nie zijeme spolu normalne , aj sexualne..

bloger
8. nov 2024

Tak potom nemôžeš ale to predsa vieš.