Ahoj baby, chcela by som sa opýtať na vaše skúsenosti so psami. Mame rodinny dom, malé 2 ročne dieta, manžel trávi cas prevazne doma. Chcela by som psíka, ktorý je inteligentný, da sa vycvičiť, môže byt celoročne vonku a maleho až stredného vzrastu. Mal by akceptovať ine zvieratá( nemať lovecké pudy), moje dieta, macku a nemal by byt príliš citovo naviazaný( aby nezavijal cele dni) a hyperaktívny. Dakujem za tipy.
@marsmykkok myslis ze útulkacik je vhodný k dieťatku malému? Ja mam stále obavy, ze predsa tam nie je jednoznačná povaha...
@bambushka pes je automaticky citovo naviazaný tvor .. preto je to pes. Ak je vonku sám tak mu proste je smutno, to je žiaľ tak/ neverila som, kým som nevidela a nezažila
Podľa tohto je pre teba ideálny pes akurát tak plyšový.
Teraz vážne, stredný vzrast a inteligentný je napr bigl, alebo fuzáč
Ale vieš, každý pes je osobnosť tak ako človek, vxzaduje pozornosť a lásku. Ak sa mi nebudete venovať, tak škoda kupovať
plysovy
@bambushka a určite je.. treba to prebrať s majiteľmi útulku - nie každý pes je týraný 🙂
zlaty retriever, napriklad
@bambushka ahoj, pes patrí na dvor, súhlasím. v tom prípade by som však nešla do kombinácie malý vzrast a vycvičiť 😀 taký nemecký ovčiak bude asi fajn na dvor. dá sa vycvičiť, neublíži, akurát nie je malého vzrastu.
Tak to mi bolo jasne, ze polovica z Vás mi napíše ze plyšový. Viete, niektorí starí ľudia, ktorí cely zivot chovali psov na dvore by prevracali očami, ze co to za moda ze vychádzky so psom a pes v dome vnútri. To je uhol pohladu baby, jasne ze psovi sa treba venovať, je to práva ruka pána.
@bambushka my mame 6 mačiek a 2 psov, všetci aj vnútri aj von. Deti nemáme..
ale žijú si v pohode spolu, väčšinu dňa prespia na terase alebo v obývačke, trocha pobehaju záhradku a je donre.
K ním mame yorkshirskych teriérov .. ale k deťom by som nedoporučovala
@bambushka treba nájsť dobrý útulok, kde poradia. Napríklad kamarát má takého psa z útulku, že s ním môžeš robiť hocičo a nezavrčí ani, nie že by si dovolil uhryznúť. Ked kúpiš šteňa nejakého plemena je to tiež mačka vo vreci a môže byť impluzívny a nevhodný k deťom. A hlavne zdravie, šlachtené psy sú prešlachtené a chce to oddaného pána čo sa mu bude venovať a chodiť s ním vkuse po veterinároch, sledovať na čo všetko má alergie atd. Krížence sú odolnejšie a teda nebudeš musieť vkuse behať po veterinároch.
Ste moc zlate dievcata, všetky co ste si našli cas mi odpísať! Dakujem za tipy
@bambushka alebo .. síce väčší vzrásť ale nemecky boxer, na zimu zateplenu budú - alebo dať slamu a hotovo. Lepšieho psa k deťom som nezažila. Ja som tiež
Pri 2 vyrastala a boli to najlepší parťáci
A nemáte niekto stredného špica alebo buldoga? Pripadne bisonik alebo bolonsky, tých by som mala dnu to je jasne. Môj sen je čuvač to je pán pes- strážny, verný, pastiersky, k deťom, oddaný a samostatne rozhodujúci. Ale veľkyyyyy
@bambushka neviem či napíšem správne ale psík z útulku nemá mať aj možnosť byť vnútri?
@bambushka a my máme nemeckého špica ale je vonku 🙂 dovnútra ho nepúšťame, máme mačky 😀
Kazda rodina si vie najst plemeno, ktore im bude vyhovovat🙂 tak napr. susedia maju irskeho setra a to je sice polovnik, ale neskutocny flegmatik. On vobec neriesi, ked je cely den sam, alebo je na dvore cely den. Uzasniak je to.. samozrejme ako kazdy pes, potrebuje kazdy den vyvencit, a nejaku starostlivost. Zo zaciatku poslusnost trenovat. Je ale vacsi.. rovnako dobre znesie aj zimu vonku, ma volieru, budu.. a je mu dobre.
Co sa tyka velkosti, von je lepsi vacsie pes. Nic krpate... aspon podla mna. Mali sme maleho jazvecika a ten sa strcil vsade,prisaham ze aj cez mysaciu dieru by zdrhol. Plus ked ma byt sam na dvore,stredna velkost aspon.
A to ci pes znesie macku alebo nie, je otazka vychovy a povahy.. to plemenom vobec neovplyvnis. Ja mam polovnickheo psa, smiali sa nam , ze na dvore nebudeme moct mat nic.. a neublizi nicomu (jasne chcelo to davat pozor a "vysvetlit" to zo zaciatku), behaju okolo neho zvierata v pohode, skor sa sprava ako strazca a zachranar :D Samozrejme, za plotom to uz je ine kafe :DD
@janulik2008 a akej je povahy k deťom?
@janulik2008 ma samozrejme ale musel by byt maličký
Dietatko bude male chvilu... ;) kludne mate cas vyberat psa, ved ho nemusite kupit hned a podla veku dietata vyberat plemeno, mi pride take velmi kratkozrake. A vela psov da na dieta "pozor" a ziadny pes nemoze ostat s dietatom bez dozoru... Ja mam sibnutu viszlu aktivnu, co navstevam aj na hlavu vylezie a pri batolatach je ako keby boli z porcelanu a po spickach chodi, aby ani netukol do nich... maximalne comu nevie odolat je strcit nos do plienky :D
@bambushka no na dvore mám mix beagla (matka bola čistokrvná), je spoločenský má prístup do domu ale nedovolili sme mu skákať na gauč alebo postel. To môže len na gauč v altánku, má dobrú povahu je inteligentný , aj ked svojhlavý, no rozumie čo mu hovoríme. Je srandovný ked začne vymýšľať, pozná veľa povelov, ale najradšej ich robí za mlsky, zadarmo sa mu nechce. Miluje prechádzky, neuteká z dvora, neničí veci na dvore ako zvyknú zlaté retrievre ( susedia majú, stále im uteká ) , a má na dvore svoju zateplenú búdu, schodíky na strechu, lebo miluje byť vysoko a mať rozhľad.
Sem tam sa zahraje s mačkami - rozumej na nahánačku, ale neublíži im, lebo sú domáce. A cudzie šancu nemajú.
@bambushka to s psíkom vnútri neporadím, ale psík má 8 rokov a k malej je úžasný. Hlavne keď má niečo v ruke. Dokonca aj mačky kt sú vonku tak nemá s nimi problém :D
Keď sme nemali malú ešte, tak chodila k nám sesternica a tu deti čo boli, tak tiež žiadny problém, dokonca psa krmili venčekmi kakaovými :D. Keď nemá domy všetky mačky tak má nervy :D
@pepek11 no hej, veľa ludí sa beaglom nevenujú, zavrú do koterca a vybavené. My nášmu venujeme kopec času, má k dispozícii veľký dvor a záhradu, veľa času sme vonku, pri ňom ako je pravda, ak začne "spievať" tak ťažko ho je utíšiť ale nie je to tak časté, aby sa nedalo zniesť. Poväčšine len podiškuruje so susedovcami.
útulok a vybrať vhodného podľa povahy