Zdravim. Ako by ste riešili situáciu psa bez vôdzky. Ako jedna sa o malé plemeno, úplne drobný pes nejaká zmeska .. niečo veľkosťou ako Yorkshire, viem že mne ako dospelej osobe neublíži .. je veľmi agresívny, majitelia ho nechajú pred domom voľne behať. Útočí do každého kto ide okolo. Na dohovor nereagujú. O mňa nejde ale o môjho syna, nakoľko už bol raz napadnutý psom a má traumu. Dosť sa boji a nerozlišuje veľkosť psa .. proste vidí že malý agresor beží tak ma paniku. Myslíte že keby zavolám na nich MP a nahlásim psa bez vôdzky nevysmeju má za takého prerasteného potkana. Zase kopať do neho nechcem no, veď keby do neho kopnem tak mu rebrá zlomim
Zavolaj policiu. Pes nema byt co bez vodzky a ohrozovat druhych. Bez ohladu na to ci pocuva ci nie, nema co pobehovat na volno v takomto priestore.
Aj ked je to len maly nevychovany agresivny pes. Zial takych je kopa, mnohi ludia maju zial asi pocit, ze maleho psa netreba vychovavat a takto to vyzera (cest vynimkam).
Vzdy ked bude navolno volaj MP. Policajtov alebo majitelov to coskoro prestane bavit a sice oduti, ale mozno vyriesia.
Určite volaj MP ..ja mam panicky strach zo psov..a môže byt aj malý kľudne čivava....je mi to jedno proste sa ich bojím. Raz ma pes pohrýzol...raz ma naháňal. Aj malý pes vie ublížiť, obzvlášť dieťaťu
Kup si kaser, raz to smerom k psikovi strekni a verim tomu ze nabuduce si psa budu drzat na voditku. Ja som velky psickar, ale z duse nenavidim takychto majitelov a kaser nosim sama, ked treba tak kludne aj kopnem. Neovladatelny pes ma byt na vodzke.
Ano som psickar, moj pes spava s nami v posteli, je pomaly kvalitnejsiu stravu ako my, ale je VYCVICENY, kazdy bozi den sa mu venujeme. Uz som uplne rezignovala na ostatnych nezodpovednych majitelov, pretoze presne kvoli takymto ludom potom ostatni nenavidia vsetkych. Komu na svojom psovi zalezi, neriskuje jeho zivot. Kludne ho moze zrazit auto, napadnut iny pes. A napisala som SMEROM ku psovi. Nehovorimze mu to ma nastriekat rovno do oci, ale stojim si za tym. Dohovor nepomaha, MP na to kasle, pre mna je prvorada moja rodina a moje zvierata, nie nevychovany susedov jorksir.
@klarissa25 keď na mňa zaútočí jorksir (co sa aj stalo tak urcite nie) aj si si slzak niekedy zažila na vlastnej koži? Vieš vôbec co to je a co to spraví so psom?
@gejb Chyba ti empatia voci ludom. Ano, aj mne pride trochu bizarne ze sa niekto boji jorksira, ale male dieta moze mat traumu, rovnako aj dospely clovek. Tak ako mozes mat ty traumu z 1000 inych veci, ktore by boli na smiech zase niekomu inemu. Psika mi je luto, ale to ze ma na hovno majitela zial neospravedlnuje to, ze obtazuje okoloiducich. Ake riesenie navrhujes v takomto pripade ty?
Je pred domom zakázaný voľný pohyb psov?
@syslik81 poznam jednu rodinu,kde takyto krpaty potkan napadol ich male dieta ked boli na prechadzke.vysledok?dieta vykusnuty kus masa zo zadku,lebo pes sa vyrutil z brany rovno zo zadu na dieta a sklbal,zvalil na zem a sklbal dalej.rodicia dieta vzali na ruky rychlo,pes uz nedociahol tak sklbal clenky otcovi.po par kopancoch pes prestal.dieta ma dozivotnu traumu nehovoriac o jazvach na zadku..takze v takychto pripadoch slzak,elektrika,palica bolo by mi jedno co by som pouzila
@klarissa25 nie nepouzila..slzak ho rozzury este viac a bude viac agresivny
Nezalezi na tom, aky je pes velky, ale ak nevie ako sa ma spravat bez vodzky, nema co volne behat
Skusila by som policiu, mozno slobodu zvierat.
Pozri si VZN tvojej obce pripadne napis o ake mesto sa jedna, je velmi pravdepodobne, ze v danom priestore pes na volno byt moze.
Na takychto "psov vysieračov" vacsinou bohato staci rozhodny rozkroceny postoj, dupnutie nohou + razne a hlasne napr. "bez prec" + vyrazne sebavedome gesto rukou.
@colsami mylis sa. Je to uplne naopak. Volny pohyb psov je povoleny vsade tam, kde nie je zakazany.
@gejb Ok. Zavolá políciu. Takže pes útočí na dieťa, ale matka ho nebude brániť, ale budete telefonovať. 🤔 Prítomní majitelia, ktorí nereagujú na dohovor, budú vidieť a počuť, že volá políciu. Určite zostanú sedieť na zadku. 🤦 No nie, psa vezmú a zmiznú. Kým polícia príde, situácia je úplne iná a je to slovo proti slovu. Iba ak by mamička nechala dieťa pohrýzť, aby mala dôkaz. 🤔 Toto myslím ironicky. Takže, aké REÁLNE riešenie má táto situácia? Najmä, keď sa opakuje?
Ja by som mimo akciu zasla k mestskym policajtom a povedala by som im o problemu. Uvidela by som, ci by mi doporucili ihned volat v pripade, ze by bol pes opat sam bez dozoru.
@autorka Spomenula som si inak na moju mamu. Chodievala skoro ráno do práce na autobus. Dedina, ulice prázdne. Iba pes (špic) susedov zo spodnej ulice sa túlal a útočil. Bolo to agresívne ubrechané biele klbko nervov, viac ľudí aj pohrýzol. Mama bola dospelá, no bála sa. Za susedmi bola aj s mojím otcom s normálnou prosbou, aby si na psa dávali pozor a nepúšťali ho voľne na ulice. Neuspela. Hlupákov je plný svet. Tak začala chodiť na autobus s palicou. Drevenou. A keď pes útočil, stačilo ňou buchnúť o zem, hlasno ho okríknuť, prípadne sa zahnať. Nepomohlo by niečo také? A zvýšiť hlas!
@nenne27 To nehovorim, ale vychovany pes je vizitkou dobreho psickara 😉 Nie som ziadny zabijak psov ako sa tu snazili niektore komentare vykreslit, ale nikdy v zivote by som svojmu psovi nedovolila obtazovat okolie (a cudzim psom obtazovat nas). So zvieratami som pracovala, videla som na vlastne oci ako dopadaju zvierata a ludia, ku ktorym prisiel takyto "on vam neublizi, co sa bojite" / "on sa chce len hrat" a nebol to pekny pohlad, preto mam k tomu absolutne nulovu toleranciu.
@gejb Ano, kaser som uz v ociach mala, je to v niektorych pracach bezna prax pri treningu. Cloveku ani psovi to neublizi, je to prostriedok na sebaobranu, nie smrtiaci nastroj.
A k tomu kaseru. Je to bezna vec a nosi ju so sebou vela aj psickarov. Kaser alebo paralyzer (tam vie psa odradit aj len zvuk). A nosim ho napriklad aj ja. Som v pohode so psami na volno, ten moj je vacsinu casu na volno, ale neexistuje aby len tak behal za cudzimi. Tie co tu odsudzujete kaser, ved hadam sa nenecham napadnut psom (alebo svojho psa). A aj tak by to mala byt jedna z poslednych moznosti. Dobehnutie psom na volno a otravovanie riesim kazdu chvilu, kaser som nebola nutena vytiahnut nastastie ani raz. Ono fakt na tychto vysieračov stači zvyseny razny hlas, dupnutie a sebavedome spravanie. Ak by to nepomohlo (zatial nastastie to zabralo vzdy) tak nasleduje odsunutie nohou prip ak sa jedna naozaj o utok vacsieho psa tak kopnutie idealne do slabin, brucha. Ak ani to nepomoze, tak potom ide kaser alebo paralyzer. A ak uz k utoku doslo a pes je agresivne zakusnuty tak je bezny postup vyškrtenie psa. Su to bezne postupy obrany voci utociacemu psovi a nepovazujem sa za zleho psickara len kvoli tomu, ze viem ako postupovat pri utoku a nosim nieco na obranu 🙂 Chranim seba aj svojho psa...
Ale v tomto opisovanom pripade by isto stacil prvy postup - proste sa nebat a naozaj razne ho poslat prec.
@gejb A čo podľa teba s takými psami, kde si ich blbí majitelia myslia, že ak je pes malý môže všetko a cvičiť/socializovať takého malého nebudú a ani obmedzovať a naschvál ho púšťajú po ulici? Ako ok, keby šteká do človeka dvakrát ročne, lebo ho majitelia majú zatvoreného, ale vtedy cíti susedovu háravú fenu a ujde za ňou, tak človek nerieši. Ale ak ti okolo nôh každý boží deň na ulici takto doskakuje rozzúrený malý potkan, ver mi, že to nie je nič príjemné, dávať pozor či nekusne, dávať pozor kade ideš aby si sa na ňom nepotkla a tak.
@gejb nie neviem co to spraví zo psom. Nikdy som ho nemala bohužiaľ pri sebe. No zažila som si útok psom kazdopadne keby mam pri sebe kaser a zautoci na mna pes tak pouzijem vsetko co mam pri sebe.
@azzflo a oni ako na to pridu ze dostal kaserom do oci????ked sa poloslepy bude klatit po ulici a zrazi ho auto??? Neurazaj psickarov, ze sa medzi nich radis, ty psickar!!!
@hladamematku A ako maju k tomu prist ludia (alebo aj psi), ktori nestoja o pozornost cudzieho psa??? A ako k tomu maju prist zodpovedni psickari, ktorych hadzu do jedneho vreca s takymito ignorantami??? Je elementarna slusnost nenechat psa behat za cudzimi ludmi a psami! Ok, nema sa stavat, moze sa stat, ale ked uz, tak ma clovek dobehnut v momente za psom, riadne sa ospravedlnit a situaciu riesit (myslim, ze toto by vedel kazdy normalny pochopit). A ked ani to nie, tak aspon reagovat na prosby nech si psa zavolaju, nech sa to neopakuje atd. (myslim, ze este aj v tomto bode by kazdy normalny bol v pohode s tym, ze na prosbu si majitel psa odvolal k sebe). Ale ak by mi pes odbehol za ludmi, ja by som sa ignorantsky prizerala jak totalna krava a neriesila ze moj pes obtazuje druhych, tak by som sa absolutne nemohla hnevat, ze to za mna vyriesi ten cudzi clovek hoc aj kaserom na mojho psa. Bola by to moja sprostost a nie toho cloveka co sa brani pred cudzim psom zatial co majitel ma v p.... 😉
A btw. ak mam psa na volno, tak ho neustale sledujem! Tiez totalny zaklad.
Určite volať MP - na to sú